Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 175
  • 810
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Асанасьорът тепърва се въвежда в експлоатация.Хидравличен е.КОоперацията е ново строителство и няма съседни блокове в близост.Старите панелни в квартала  не са оборудвани с подобни съоръжения,затова няма смисъл от проучване на място.Въпросът ми по-скоро е  какво да гледам и изисквам, защото поддръжка до момента не е имало, за да  имаме опит и за да идват да оглеждат и преценяват.Пак казвам- говорим за нова машина.Затова и ми е важно да попаднем на читава фирма, на която да разчитаме занапред.

# 736
Ще помоля после да споделите. И нас ще ни очаква същото. Но се чудя тази нова машина едни 5 години гаранция поне няма ли и съответно строителят да Ви насочи кой ще я поддържа?! Или фирмата продала асансьора да Ви насочи към фирма за поддръжка?

# 737
Когато търсихме при нас фирма се обадих на всички фирми, които обслужваха околните коопераци с подобни характеристики, като етажи и година на строителство след 2007 г. Нито една не ставаше за нашите асансьори. Всички фирми задължително искаха да видят на място асансьорите, лично. Поне с нашата обслужваща нямаме проблеми, реагират бързо и адекватно.
sssani , ще пратя на лично съобщение координатите им.
drago_2008, фирмата по въвеждането на нашите след време не искаше да ни обслужва, пълна пародия бяха, а са едни от големите на пазара.

# 738
  • София
И аз мислех да попитам фирмата, която е монтирала асансьора.Но все пак е хубаво да е подготвен човек .Гаранция би трябвало да има, но за да важи трябва при всички положения да има техническо обслужване през това време. Да не говорим за изискването за сключен договор с фирма за поддръжка  при въвеждането в експлоатация на съоръцението.Имало и някакво водене на отчет в общината  до колкото разбрах  на всички  асансьори...Сложно ми се струва , а и финансово  се насъбират нещата.Искам да имам предварителна яснота за опциите преди да се хвърля на първата и да ни притиснат и с таксите.

# 739
  • София
Точно щях да кажа, че сме с по- висока такса, 210за 3 месеца, но за момента са като отряд за бърз реагиране. Веднага са се отзовавали.

# 740
  • София
Ужас.Наистина ли са такива таксите за обслужване? Живеех си в
 блажена заблуда....Мислех че е подобна сумата но  едва ли не за година.....

# 741
Трябва да се гледат и етажите, и вратите, и дали имат машинно отделение с хидравлика. Поне това при нас бяха критериите. Но цените изобщо не са ниски - близо 15 лв. на месец на етаж. Като се сложи и таксата да метрология и таксата за телефон в кабината....изобщо скъпо удоволствие, но и необходимост.

# 742
И аз мислех да попитам фирмата, която е монтирала асансьора.Но все пак е хубаво да е подготвен човек .Гаранция би трябвало да има, но за да важи трябва при всички положения да има техническо обслужване през това време. Да не говорим за изискването за сключен договор с фирма за поддръжка  при въвеждането в експлоатация на съоръцението.Имало и някакво водене на отчет в общината  до колкото разбрах  на всички  асансьори...Сложно ми се струва , а и финансово  се насъбират нещата.Искам да имам предварителна яснота за опциите преди да се хвърля на първата и да ни притиснат и с таксите.
Щом асансьорът е нов, попитайте фирмата, те ще имат и сервиз, очаквайте малко по-висока цена, но е по-добрият вариант, за да не ви откраднат или подменят някоя част докато е в гаранция.

# 743
  • оттам, откъдето започва България
Някой може ли да ми каже собственик от етажната собственост, закупил втори апартамент в същия вход (с цел посрещане на гости), трябва ли да плаща месечните такси или само вноски за ремонт?

# 744
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ако има постоянно живеещи там - да, според броя на пребиваващите + фонд ремонт.
ако няма - само фонд ремонт.

посрещане на гости да не е тип "къща за гости", "апартамент за пренощуване", от тоя сорт?

# 745
  • оттам, откъдето започва България
Благодаря ти! Според неговите думи става въпрос за лични гости (празен е апартаментът засега и има много за ремонт).

# 746
Това с "минаване между капките" на празните апартаменти се решава на ОС. В нашият блок още 2015 год. се взе решение такова жилище да плаща за 1 ползвател. Вече 6 год. няма проблем, защото е ултра срамно и смешно да не искаш да платиш 5-6 или 7 лв/мес.
Предложението и решението ни са на база НЕосвобождаване от такса смет на празните жилища при плащане на данък имот. Не съм чула НАП да е опростила на някой Ганьо- хитрец на дребно промилите смет😁

# 747
Такса смет няма общо с НАП. Тя се събира от общината.
Формира се от три пера, като празните ап.се освобождават от две от тях-сметосъбиране и сметоизвозване.
При подадена молба за това.

# 748
  • In the land of Never Never
Моята наемателка рускиня не живее с мъжа си, но той идва периодично, за да има контакт с детето си, и остава да спи в апартамента. Нямам представа колко често идва, той има апартамент на морето и живее там, но очевидно често пътува за София. Брокерката, още като рускинята наемаше апартамента, ми каза, че са разделени с мъжа си. Като идвах с майстор заради повреда на казанчето на тоалетната, видях че са сложили параван в спалнята и отзад има легло, той явно остава да спи там, като идва да види детето. Може би си има и някакъв бизнес в София, но нямам представа.
Не знам колко дни остава да спи в апартамента годишно, но трябва ли да плаща таксата вход и дали има някакво правило за броя дни?

# 749
  • Sofia
Моята наемателка рускиня не живее с мъжа си, но той идва периодично, за да има контакт с детето си, и остава да спи в апартамента. Нямам представа колко често идва, той има апартамент на морето и живее там, но очевидно често пътува за София. Брокерката, още като рускинята наемаше апартамента, ми каза, че са разделени с мъжа си. Като идвах с майстор заради повреда на казанчето на тоалетната, видях че са сложили параван в спалнята и отзад има легло, той явно остава да спи там, като идва да види детето. Може би си има и някакъв бизнес в София, но нямам представа.
Не знам колко дни остава да спи в апартамента годишно, но трябва ли да плаща таксата вход и дали има някакво правило за броя дни?
След като не живее там как ще плаща? И по каква причина питате? Не е ли на апартамент таксата?

Общи условия

Активация на акаунт