Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема №4

• 53 503
  • 806
  •   1
Отговори
# 705
  • Велики Преслав
Аз имам----

Доволен съм, толкова и очаквах.

# 706
И аз сега видях - 163,84 лв.
Бойлер,пералня,сушилня,духалка в кухнята/банята,2 климатика ,лаптопи 2 ,тв 2.
Готвене ежедневно.
Миналата година по същото време киловатите са били : 559 ,а сумата 105 лв (но бяхме само с 1 климатик и без сушилнята) , а сега са : 852.
Имайки предвид,че миналата зима беше изключително топла,а сега януари сравнително студен,е нормална разликата.

# 707
От 80-90лв миналата година сега сме на 170лв. Двойно е увеличението, а отопляваме една стая по същият начин. Не знам на какво се дължи.

# 708
  • Пловдив
Току що си провирих сметката за ток и .... не съм доволна - 96.13лв ЕВН
Готвя на газ, отопляваме се на ТЕЦ, който за тоя месец е 165лв.
Някой беше качил цените на ТЕЦ в различните градове. Ние сме в Сливен и цената ни по договор е 94лв и някакви стотинки за 1000 МВТЧ.
п.п. Забелязах, че последните месеци сметката ми за ток е все 96лв с разлика в стотинките. Значи думи нямам.
Възможно ли е всеки месец да е едно и също, при все че ние различна консумацията. Примерно тоя месец по малко съм готвила на фурна, която също си е голям консуматор на ток като бойлера.
Когато разглеждах книжката с инструкциите на нашата фурна (нисък към среден клас АЕГ),бе записан разход от 0,89kW/h за програма с вентилатор на 180° ,по спомен  .Без вентилатор бе над 70-80 % повече .Ако приемем ,че готвенето е до 1 h и се ползва вентилатор , то за 10 пъти повече ползване на фурна ,ще заплатите 2 лв .Това е по каталожни данни .Реален разход  няма как да засека .

# 709
  • Под Сините камъни
Току що си провирих сметката за ток и .... не съм доволна - 96.13лв ЕВН
Готвя на газ, отопляваме се на ТЕЦ, който за тоя месец е 165лв.
Някой беше качил цените на ТЕЦ в различните градове. Ние сме в Сливен и цената ни по договор е 94лв и някакви стотинки за 1000 МВТЧ.
п.п. Забелязах, че последните месеци сметката ми за ток е все 96лв с разлика в стотинките. Значи думи нямам.
Възможно ли е всеки месец да е едно и също, при все че ние различна консумацията. Примерно тоя месец по малко съм готвила на фурна, която също си е голям консуматор на ток като бойлера.
Когато разглеждах книжката с инструкциите на нашата фурна (нисък към среден клас АЕГ),бе записан разход от 0,89kW/h за програма с вентилатор на 180° ,по спомен  .Без вентилатор бе над 70-80 % повече .Ако приемем ,че готвенето е до 1 h и се ползва вентилатор , то за 10 пъти повече ползване на фурна ,ще заплатите 2 лв .Това е по каталожни данни .Реален разход  няма как да засека .
Може и да сте права, но до преди месец фурната се ползваще всяка божа сутрин за правене на закуска. От януари вече не правя закуска, а разликата е някакви стотинки

# 710
  • Пловдив
Не мисля ,че закуската (предполагам топли сандвичи) готови за 15-20 мин,могат да повлияят върху сметката за ток осезаемо.
На нас ни влияе най-много ползването на бойлер.
От 25.01-24.02 имаме 363kWh дневна и 198kWh нощна тарифа  - общо 114,28 лв  за уреди и отопление на 200м2 къща.
Миналият месец -25.12-25.01 - 123 лв
И месец преди това ,от края на Ноември до края на Декември 150 лв ,защото бяхме 10 човека за една седмица ,вместо 4 .Не се готвеше повече от нормално , но за тази седмица се е консумирала почти 3 пъти повече топла вода .И като анализирам, и външните температури не са повлияли особено.Януари бе доста по-студен ,а разликата в цялата консумация е под 10лв.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 11:52 от nelina_london

# 711
И моята сметка е с 20лв повече от миналия месец. А уж декември трябва да е най- скъпият.

# 712
  • Пловдив
За къща 200 кв - 650 лв.Изцяло на климатици се отопляваме.(Миналата година, най-високата ни сметка беше 290 лв)

Забавихме се да отидем до ЕВН с акт 16 на къщата и сега си сърбаме попарата. От Януари сме вече битови потребители дано да усетим разликата...

Вече сме битови потребители

Имаме 1 сметка за 01.01-15.01 - 110 лв
И още една с новия период на отчитане 15.01-15.02 - 276 лв

Нямаме отразена, в нито една от двете фактури, компенсация за Декември когато все още сме били на свободния пазар. Ще трябва да запитаме ЕВН , защо така.

Ами, доволна съм, особено на фона на декемврийската фактура...

# 713
Моята сметка е почти същата с предходния месец.
Странното е, че като я проверих онлайн беше 143 лв., а на каса платих 131 лв.
Два климатика, да речем сумарно двата правят сметка все едно само единият е работил нонстоп, бойлер по три часа на ден, три пъти пералня седмично, и останалото.
Доволна съм, де.
Апартамент, 40 квадрата, аз и дете.

# 714
88лв
Готвене, отопление само на ток.
Апартамента е среден изток- запад, топъл даже последните 4-5 дни бяхме спрели климатика. 
Климатика е настроен на 22градуса в стаята в която е (всекидневна)  е 21градуса. Врата е отворена към коридор и спалня. В спалнята не пада под 19 градуса когато е слънчево се качва до 22 градуса и в двете стаи когато напича в тях. С мъжът ми не можем да стоим на топло, той на тия градуси е по къс ръкав.
Болера съм писала по-назад в темата го пускаме към 18ч да  до затопли водата ( 80 литров) бързо загрява.
Телевизор, лаптоп по цял ден почти. Съдомиялна през ден. Перални около 3 на седмица. Освен, че готвя на фурна и котлон ( през ден) ползвам често и слоукукър. Хладилник, хлебопекарна през ден-два.
 В предно жилище крайно на калкан без изолация сметките ни бяха  миналата година с 20-30лв повече.

# 715
222,50лв Периодът е от средата на януари до средата на февруари. Три климатика, бойлер, всекидневно готвене на ток.

# 716
04.01-04.02 - 139лв с 23 лв повече от миналият месец(декември), като се има предвид че бях в отпуска 10 дни и всеки ден миялна, готвене, печене... Добре е, нямам оплаквания. Очаквам февруарската да е надолу беше доста по-топло времето

# 717
  • Mediterraneo
Аз съм се заела с жалби за префактуриране на последните ми сметки за ток. Средно плащам 80 евро. За последните три месеца сметките ми са съответно 220, 140 и 120! Да видим докъде ще стигна. Междувременно смених компанията- доставчик и тръпна за новата сметка.

# 718
Защо сметките ви излизат в Евро.

# 719
Мисля,че жената е в чужбина.

Общи условия

Активация на акаунт