Обсъждане на имотни обяви-15

• 43 859
  • 777
  •   1
Отговори
# 630
Това си е срещана практика, с разликата че се договаряте за покупка на примерно 50% от цената и с право на обитаване докато почине човек. Иначе той може да живее и 30 години, а за 30 години имотите поне веднъж ще се сринат или парите ще се променят, а защо не и сградата, инфраструктурата апартамента, който може да е коптор до тогава и да се налага да се вкарат много пари за ремонт.

# 631
Любопитно ми е да чуя мненията ви за тази обява - https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15838416040440 … k=5jey3z&f1=4 ? Каква е разликата между тази схема и наем? И съществува ли гледна точка, от която това е изгодно за "купувача"? С какви документи изобщо ще се оформи подобна сделка?

Не е за подминаване с лека ръка, ако целта ти е инвестиция. Дали е добра или лоша сделка зависи от много фактори, но основно колко е добър имотът/каква му е пазарната стойност и на колко години/в какво здраве е продавачът. Ако е на 80 е едно, ако е на 65 е друго. Предполагам, че може да се пазариш и за размера на издръжката и да искаш да нямаш никакви други разходи - данъци, поддръжка и т.н.
Иначе горкият продавач, ако обявата попадне на някои мутри, дето ще се погрижат да не му плащат издръжка повече от 3 години...

# 632
Чували ли сте за най-неизгодната сделка в недвижимите имоти. Сключена е с жена, която мисля, че е най-дълго живялата жена изобщо-122 години, във Франция. Собственичката е била на  95, когато сключва договора с адвокат -  издръжка от 4000 евро на месец доживот и адвокатът придобива къщата ѝ. Когато са подписали договора тя все още е пушела и адвокатът определено не е мислел, че ще го надживее . Бил е около 40 годишен.Но така се случва и  издръжката продължава да плаща жена му. Изплатената сума е превишавала с доста пазарната цена на къщата.
Та и на "Йордан Миланов", ако се случи един такъв бодър столетник. Такива сделки са си доста мрачни , а и непредвидими.

# 633
А чувала ли си за един, дето го ударила мълния, както си вървял? Впрочем това се случва порядъци по-често от описаното Wink

# 634
И аз се сетих за същия случай във Франция.
https://momichetata.com/retro/zhana-luiza-kalman-zhenata-koyato- … yala-122-godini-1

# 635
А чувала ли си за един, дето го ударила мълния, както си вървял? Впрочем това се случва порядъци по-често от описаното Wink

Просто се сетих за случая. Аз такава сделка не бих сключила. Да се надявам на смъртта на някой - ми мрачно е. А ако е и симпатичен човека , съвсем в тупик са нещата.

# 636
   Просто се сетих за случая. Аз такава сделка не бих сключила. Да се надявам на смъртта на някой - ми мрачно е. А ако е и симпатичен човека , съвсем в тупик са нещата.

Напротив. Човекът сега има апартамент, но няма пари да си доживее спокойно старините. Какво лошо има да получи едни пари и да си доживее спокойно старините? В такава сделка купувачът не бърза и не чака онзи да умре, а идеята обикновено е на самия продавач. Та може да се каже, че на него му правят услуга.

# 637
Да така ще е ! Купувачът ще е много щастлив да плаща 20-30 г. по 10 000 евро , да гледа апартамента на снимка и ще пали свещ собственикът да иляди.

# 638
Другите условия са за професионален коментар и тук няма място да се напишат в един пост.

Сделката има доста  деликатнти моменти и за двете страни.

Блокът е точно до трамвайната линия и шумът и вибрациите не знам колко са поносими.

# 639
Да така ще е ! Купувачът ще е много щастлив да плаща 20-30 г. по 10 000 евро , да гледа апартамента на снимка и ще пали свещ собственикът да иляди.

Извинявай, ама никой няма да сключи такава сделка с човек под 80 години.

# 640
Това е типична алеаторна сделка, самата и същност е в това, че единият не е сигурен, какво именно в крайна сметка ще даде.

# 641
За апартамента на ЙорданМИланов - Деборана е напълно права - мястото е отвратително шумно.
Отделно, че такава сделка има някакъв потенциал за купувача, ако е на твърда цена - да кажем плащаш 60 К евро или 50 % от стойността (числата са примерни) и сегашният собственик си запазва правото на ползване до живот, а си харчи тези евро както си иска. Но така с месечна издръжка изобщо не е ясно колко ще ти струва този имот. Обаче собственикът хитър, не иска да бере грижата на една торба с пари и да рискува да ги изгуби или изхарчи, ами иска рента и то добра. Аз лично не бих се навила на такъв вариант.

# 642
Архивите са живи вестник имоти 2001г. САМО преди 19 г. цените в София и девиза на столицата Simple Smile Расте но не старее!

# 643
Обява за този апартамент бях виждала преди много време, може би година - две. По спомен собственикът е на около 65, т.е. спокойно може да си поживее 20 години.

Последна редакция: нд, 31 май 2020, 22:50 от bubbata

# 644
Ако е така е неизгодно, ама това все пак е оферта, кой знае на колко ще се навие накрая след преговори.

Общи условия

Активация на акаунт