Обсъждане на имотни обяви-15

• 43 851
  • 777
  •   1
Отговори
# 645
Ако е така е неизгодно, ама това все пак е оферта, кой знае на колко ще се навие накрая след преговори.
За мен проблемът не е дори  в сумата, а в начина на плащане. Ако не склони на твърда сума сега, купувачът трябва да е много наивен, за да се хване. Собственикът явно има нужда от пари за ежедневието, но вместо да продаде, да се изнесе и да си купи по-малко и на по-лошо място, иска хем да си живее в Лозенец, хем да не се занимава с търсене и преместване, хем да си получава една прилична рента на месец за спокоен живот. То всеки иска нещо, де, въпросът е кой какво получава Simple Smile При такова положение не ми се вярва да се навие на 4000 е/година вместо 10 000, което би било разумен риск за купувача, ако е за инвестиция, ако е млад и ако има стабилен бизнес, доходи и къде да живее в следващите 20 години. Много "ако"-та Simple Smile Правните аспекти пък дори не ги слагам в сметката.

# 646
  • София
Винаги може да се засече и сложи един таван, някаква клауза.
Нещо от сорта 1те 10 години, еди какви си условия, 2те 10 години, еди какви си условия. 3те 10 години, дядото да си ходи в друг апартамент да си доживее.
Така и вълкът сит и агнето цяло. Хем за дядото има сделка и издръжка. Хем няма да има ексцесии.

# 647
Танграта, всичко може, ама трябва да има две съгласни страни. А от моя опит не е често да можеш да се разбереш с 65 годишен собственик в Лозенец Simple Smile Е, който мисли, че може да има смисъл, да се свърже и да го пита. За мен лично няма смисъл.

# 648
Здравейте, гледам, че са арестували Бобокови, те нямаха ли някаква сграда в строеж? Не се сещам...

# 649
Ако търси въпросната издръжка срещу "апартамент един ден" вече пета година, явно не е от склонните на компромиси.

# 650
Значи ще си остане с мечтите за доживотна рента продавачът, щом не е склонен на компромиси

# 651
От друга страна всяка година подяжда евентуалната тотална сума на издръжката Wink Това ми прилича на една моя математическа теория за двойно намаляващия остатък. Идеята е, че има едностранно намаляващи остатъци и двойно намаляващи остатъци.

Пример за едностранно намаляващ остатък е кола тръгва за Варна. Кара един час - остават още четири, кара още един час, остават три, кара още час и остават два и т.н. Смисълът е, че колата "подяжда" пътя от една страна отивайки към целта.  Ако обаче същата кола трябва да се срещне с друга кола, идваща към София, на тръгване срещата ще е след 2,5 часа. След половин час каране срещата няма да е след 2 часа, а след час и половина, защото и другата кола подяжда времето от своята страна.

А теорията ми хрумна като смятах колко пари му трябват на човек за да спре да работи и да си гледа кефа. Та един 25 годишен младеж, таман започващ кариерния си път смята, че му трябват 30 000 лева годишно, евентуално ще живее още 55 години, та значи трябва да спести 1,65 милиона лева за да рахатяса (пренебрегваме инфлацията защото и парите ще се инвестират с някаква доходност и двете да кажем се уравновесяват). И почва нашият да бачка и да спестява и след 10 години вече е спестил 100 000 лева. Но понеже остатъкът е двустранно намаляващ не му остават да спести още 1,55 милиона, а "само" 1,25 милиона, защото вече му остават не 55, а 45 години живот. Следващите 10 години нашият младеж спестява нови 200 000 лева (напреднал в кариерата) и вече има 300 000. Сумата, която му трябва за пенсия, обаче се е смалила и от другата страна и вече не му трябват 950 хиляди, а само 750 хиляди. И след още десет години нашия (вече не) младеж ще е спестил 600 000, но понеже му остават само 25 години живот за да се пенсионира му трябват 750 000 или трябва да спести само още 150 000. С други суми след още 5 години, на златната възраст около 60, младежът може да спре да бачка без да е спестил изначално нужните 1,65 милиона, защото от една страна е трупал пари, но от друга страна му се е редуцирало времето за харчене.

Та и тук е така - 5 години са минали и вече тоталната очаквана сума е намаляла. След още 5 години може и да стане изгодно, без продавача да сваля годишната издръжка.

П.П. Пиша и смятам наум, не ми се проверяват сметките, но и да имам грешка важна е идеята Wink

# 652
Преди 5 години може да е искал само 1 000 лв., а сега с инфлацията и намалелите му оставащи години, да е вдигнал цената. След още пет години може да се оцени още по-високо.

# 653
Преди 5 години може да е искал само 1 000 лв., а сега с инфлацията и намалелите му оставащи години, да е вдигнал цената. След още пет години може да се оцени още по-високо.

Може, който е виждал офертата преди да каже Simple Smile
Иначе юридически няма проблем някой да си продаде имота, но да остане доживотен ползвател. И в данъчно отношения няма проблеми - декларация 14 се подава така, че новият собственик се декларира като такъв, но данъците остават за стария. Та принципно нещата не са някаква новост, остава да се оптимизира рискът и за двете страни и да се срещнат някъде.

# 654
  • София
Ами така си е. За теорията. В икономиката го има тоя принцип доста.

А относно подобен принцип, аз бях 3 клас някъде, на 9г, в начално училище с по-обикновени даскалици. Имахме 1 задача за лодка, пътувала първо 1 час по течението, после 1 час срещу течението. И там, помня, че течението беше 5км/ч. А скоростта на лодката била примерно 20км/ч без течение. Може и да не е било точно това условието, но принципът е този. Времето срещу и по течението беше еднакво.
Гледам аз условието, мисля си, вдигам ръка, викам "другарко", на нас скоростта на течението не ни е нужна!
Тя, абе как така, не може, нали трябва да получиш скоростта насам, после натам, как иначе ще решиш задачата!?
Ми викам, взимаме го за неизвестно, и го кръщаваме нещо. Добавяме го по 1 час, вадим го по 1 час и накрая имаме отговор.
Тя, ааа кой ти ги говори такива работи!?
Викам, ми никой, измислих си го.
Тя нееее, не може! Грешно е!

А аз бях измислил сам означаване на неизвестно 'х'.

Точно тази обява е класически пример на 2но намаляне. Хем плащаш нещо като "ипотека", хем не живееш в него. А дядото хем живее, хем получава издръжка.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 13:33 от Танграта

# 655
Искам в тази сделка да съм от страната на продавача. Несравнимо по-изгодна е неговата позиция. Е, стига да не попадне на някои мутри, дето ще доближат изкуствено бъдещото несигурно събитие ако ме разбирате.....

# 656
И точно затова не става сделка - сделките се случват, когато са изгодни и на двете страни.

# 657
Сделката предоставя редица рискове за купувача и би могла да бъде извършена ако е на много изгодна цена или имота е м ого апетитен иначе няма смисъл.

Единствено се сещам ако стане хиперинфлация и дядото с тези 10к ще може да си купува хляб и кисело мляко.

Недай си боже роднините му са му озвадили жълта книжка и след смъртта му пбявят сделката за невалидна.

# 658
Здравейте, от известно време следя темата, тъй като с мъжа ми очакваме бебче и съответно мислим да се разширим към тристаен. Тъй като ми се иска да е готов и обзаведен (или поне частично обзаведен) моля за мнение за тези обяви:
https://m.imot.bg/details/1c154710942627607
https://m.imot.bg/details/1c159128235992808
Единият е от собственик и в затворен комплекс (което го виждам като плюс за детето), другият пък мезонет, нещо обзавеждането не ми допада особено... Търсим си в по-южните квартали+Овча Купел старата част

# 659
Привет, този във Витоша Палас е с реална квадратура по-малко от обявените и втората спалня е малка. Ако това не ви пречи, иначе е на чудесно място - точно до спирката на Павлово, в локалното на Борис.

Другият седи от 6+ месеца поне, аз също му се чудех, но не отидох да го видя. Стаите са доста малки, а и етажът ме отказа.

Общи условия

Активация на акаунт