МОН - промените продължават (4)

• 66 912
  • 754
  •   1
Отговори
# 360
Проблемът като всеки път ще се окаже организацията. Нещата още на високо ниво не се дообмислят, а се шляпва нещо и "вижте там, нещо с подръчни средства, оправяйте се".
+въвеждането на недообмислена нормативна уредба, дето реално пречи на хората да "се оправят" в практическа обстановка.

# 361
Лошото е че,МОН работи на парче.За сега са три варианта после нещо друго ще измислят до 15 септември и най-накрая едно нищо.

# 362
  • Там, където мечтите се сбъдват
Лошото е че,МОН работи на парче.За сега са три варианта после нещо друго ще измислят до 15 септември и най-накрая едно нищо.
[/quote
Най-лошото е, че оставят училищата да се спасяват сами, което още повече засилва неравнопоставеността в обучението на децата. Последните с нищо не са виновни, а плащат цената за всичко.

# 363
  • Ямбол
Ще издържите, Лиляна. Както издържат лекарите, фармацевтите, продавачите, и др. Ситуацията няма да стане по-добра.
Е, лекарите не може да се каже, че са издържали, защото има много болни сред тях и такива с фатален край.
На мен мисълта ми беше, че най-лошият вариант, който обмислят сега, е да смесят присъствено с дистанционно. Особено ако смятат да разделят класовете. Тогава при 24-25 часа седмично ще имам 50 плюс останалата не малко работа, но щом отстрани изглежда лесно, няма какво да обяснявам.

# 364
Лекарите са издържали и издържат. На работа са. В ковид отделенията влизат екипи, които стоят по една седмица вътре без никакво излизане, в пълно снаряжение. Натоварване плюс риск. По кабинетите и отделенията извън ковидните също се работи. Сигурно отстрани изглежда лесно. На чужд гръб и сто тояги са малко.

# 365
  • София
Ще издържите, Лиляна. Както издържат лекарите, фармацевтите, продавачите, и др. Ситуацията няма да стане по-добра.
А ти ще бъдеш ли доволна, ако на детето ти преподава преуморен и демотивиран учител. Защото така ще се случи, ако се въведат необмислени промени, само за да се потуши общественото недоволство на родителите.
И за да се върна на целта на тази тема, си мисля, че би могло да се разделят класовете на 2 части. Едната седмица половината ще са присъствено, а другата-дистанционно (но в един и същи часови диапазон). На следващата седмица - обратно. Струва ми се не твърде сложно за изпълнение, ако във всяка учебна стая има по 1 лаптоп с обща платформа.

# 366
  • Ямбол
Ра2, при лекарите друг вариант няма, докато при учителите има и то много, но все избират най-неудачния. Освен това учениците не са 500, колкото са в момента болните в болница.

# 367
Специално за моите деца всякакви смесени модели биха били демотивиращи. Или присъствено или изцяло онлайн. Частични решения не искам. Моите и при онлайн се отпускат, но при смесена система съвсем ще му отпуснат края.

# 368
  • в страната на чудесата
Феър, аз съм грешният човек да попиташ. Но учителите, които преподават на моето дете не са допуснали досега за секунда да им проличи липса на мотивация и умора.
Аз също Simple Smile

# 369
  • Русе
Не знам защо учители са работили тройно при ДО. Навярно заради липса на организация и умения.Близките ми учители твърдят че са много по ефективни. Много от учителите са доста крехки откъм мотивация. Не ми се спори, но след като аз мога да върша и тяхната и моята си работа, като мога да систематизирам урока по всеки предмет на гимназиално ниво, понякога по-добре от учител, не виждам защо те да не могат.
  Много са чувствителни учителите за часовете. Обаче всеки специалист ,който иска да постигне нещо не си брои часовете.А не всички проекти носят печалба.

# 370
  • Dope Reach
Не знам защо учители са работили тройно при ДО. Навярно заради липса на организация и умения.

Ха, да си дойдем на думата. Нулево обучение и каквато и да е компетенция за работа дистанционно или като цяло онлайн. По-младите ми колеги се оправиха горе-долу. Възрастните - не. Трудно е да накараш един 50 или дори 60+ учител да е спец в онлайн средите. Или поне по начина, по който младите присъстват в интернет пространството. Аз лично работих тройно. Защото освен по отношение подготвянето и написването на всички мои уроци, трябваше да помагам и на тези, които нямат знанията да работят по този начин. Не, че аз ги имах. Но ги самопридобих. Неволята учи най-добре.

На мен не ми е ясно по какъв начин е справедливо едните да бачкат в училище, другите от вкъщи, пък и то по развлекателните предмети. Не се оплаквам, аз предпочитам да съм в училище, но как по-точно се кара ФВС пълноценно? Не е ли това предмет, който може да осигури нужната дистанция?

П.С.: Редактирам се да отбележа това, че някои мои колеги работят с два класа, а други работят с около 18. Когато имаш да напишеш приблизително 6-7 урока на ден по география или история (все обемисти по материал предмети), работата даже четворна ми се вижда. Аз преподавам по АЕ, но имам и история, та реших да направя по един исторически урок в класовете ми, за да разнообразим малко. Бая време ми отне. Пак казвам, не се оплаквам, но работата не е малко.

# 371
  • София
така е, някак отстрани изглежда, че учителят има две-три паралелки, които са все на един и същ материал, и пей сърце! Много учители така и не ги обучиха, всичко стана от днес за вчера, започнаха да се спасяват кой както може с платформи и часове. Отделно и родителите не бяха подготвени. Не зная защо отстрани изглежда, че правенето на няколко дори най-прости презентации за няколко класа всеки ден е много лесно. Чух, че са искали от учителите да имат такива "материални доказателства", за да им зачетат часовете, не зная колко е вярно.

На мен ми се струва доста тъпо да се комбинират дистанционно и присъствено, да се делят класове и подобни. Нито присъственото присъствено, нито дистанционното дистанционно. За учителя го виждам като двойна работа. Отделно, представям си как през седмица няколко хиляди деца се мъкнат по градския транспорт. И ако някой не е разбрал, да, повечето деца не ги карат на училище с кола, а особено в София пътуват, веднага се усеща кога е ваканция и кога е учебната година по това колко празни са транспортите по време на ваканция и как цели класове се тъпчат в тролея.

# 372
  • Майничка
Не само в София, в другите градове също, а има и деца, които пътуват и до други селища.
Тези, които преподават "един и същ" урок в няколко класа пък обикновено имат повече за проверка и обратна връзка. Нарочно сложих думите в кавички, който го е правил, знае, че един и същи урок никога не минава по един и същ начин в 2 класа, всяка паралелка е с различна динамика. Иначе и в училище щеше да има потоци, като в университета.

Последна редакция: пт, 10 юли 2020, 16:27 от gargamela

# 373
  • София
Да, така е. Говоря за София, защото го виждам всеки ден.

# 374
  • Там, където мечтите се сбъдват
От 1 месец синът ми всеки ден пътува за тренировки с градския транспорт,  там му се мери температура, има дезинфектант, носи си собствена хавлия, пази дистанция и влиза с калцуни в залата. Не е толкова сложно и децата могат да се справят. Наистина трябва да се научим да живеем с вируса, дори и да отмине - друг ще дойде, не може все да сме затворени. Така както бе взето решение във времевия диапазон от 8:30 до 10:30 да пазаруват само възрастни хора, така може и да се вземе решение възрастните хора да излизат от домовете си след 9, примерно, за да може градския транспорт да е свободен само за деца и работещи. Столична община би могла да помисли и за обособени автобуси само за ученици, които да извозват децата до и след училище. И е крайно време да се научим да не пускаме децата болни на училище, както и на градина само и само за да не изпуснат материал.

Общи условия

Активация на акаунт