Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

МОН - промените продължават (4)

 • 39 150
 • 581
 •   2
Отговори
# 45
 • Мнения: 6 000
На 73 су методиката беше с нво 10 клас, което е изрично забранено. Освен ако не са я сменили вече.

# 46
 • Мнения: 18 971
Вярно е несериозно - колко изпаднал трябва да е този университет за студенти, та да е готов да взема предмети от средното образование за кредити във висшето..
Става дума за резултати от обучението по задължителни и/или избираеми модули от профилираната подготовка. Ако сравниш примерно ООП и ПП по математика, ще разбереш разликата.

# 47
 • Мнения: 8 263
ООП - това какво е? Обектно-ориентирано програмиране и ПП -приложно програмиране?
Това как се съпоставя с математиката?
Може и аз да не съм разбрала съкращенията Wink

# 48
 • Майничка
 • Мнения: 9 487
Общообразователна подготовка. ПП е профилирана.
Съответно ООП може да се изучава в ЗП (задължителна) и ИУЧ (избираеми учебни часове).

# 49
 • София
 • Мнения: 50 861
За какво им е? Каквато и да е разликата не ви трябвало да се приравнява към университетски предмет.

# 50
 • Русе
 • Мнения: 11 055
За какво им е? Каквато и да е разликата не ви трябвало да се приравнява към университетски предмет.
 Все някак си трябва да дадат някакаво обяснение, за какво ще послужи подготовката по допълнителните профилирани предмети в 11 и 12 клас. Кандидатсването в уни би следвало да е върху материала до 10 клас, който покрива изискванията за средно образование, сертификати някакви за ПП - няма.И за какво ще ги ручаме Жабетата толкова часове. То ако попаднеш в профил ,който ти харесва - хубаво, ама ако изпаднеш в такъв, за какъвто училището има преподаватели и хорариуми е малко по-различно. Преди три години си избрал примерно езикова гимназия заради оперделения набор езици. Както е при нас. Ни искаме да сменяме училището, харесва си профила с езиците.

Последна редакция: нд, 16 фев 2020, 13:37 от A m b e r

# 51
 • София
 • Мнения: 4 861
Другият вариант е, да се кандидатства само с предметите от ПП, както е в чуждите университети. Трябва да имаш определен хорариум и оценка.
И мълчанието на нашите унита допълнително изнервя обстановката, защото един ден ще се окаже, че половината випускници от набор 2003, 2004, 2005..., все едно не са учили нищо!
Да не говорим за ЕГ, със задължителни профили 2 езика и 3/4 профил, неясно какви... Аз се шегувах преди време, че математиката е универсалното хапче, но ти си е точно така. Само адвокат и лекар не можеш да станеш с мат.

# 52
 • Мнения: 8 263
В университетите приемат всички кандидати, защото и те имат повече свободни места отколкото студенти. Няма да има неприети заради тази образователна реформа. Освен ако не махнат 3/4 от университетите в страната, което пък няма как да се случи

# 53
 • Русе
 • Мнения: 11 055
В университетите приемат всички кандидати, защото и те имат повече свободни места отколкото студенти.
По принцип е така с унитата. Въпросите са за медицината най-вече. Близки приятели-лекари с умно и амбициозно дете, което не успя да влезе в профил биолгия в МГ преди две години, и влезе в другата паралелка в същото МГ, сега са наплашени след последната родителска среща, когато се изтъпанило ръководството на същото туй МГ и им казало, че след като не са този профил, най-вероятно детето няма да може да кандидатства с биология. Това е и показателно по темата, колко са запознати училищните ръководства с новите изменения. От същоот МГ и други родители бяха останали с тази същата информация, та надали е грешка в осмислянето на определен родител.

 Масовият проблем не е толкоз в унитата, а в това какво и защо ще се учи две години в гимназиите, което освен всичко ще определя и успехът в официалната диплома за средно образование. Аз лично изпитвам известна доза злорадство по отношение на моя син, примесена с лек ужас, ако по някакъв начин попадне с профил математика или история. Защото сега смята, че не трябва да се бори за най-висок успех по желаните предмети, тъй като не бил бележкар и наизуст не учи.

# 54
 • Мнения: 667
Само че, 70% от випускниците излизат да учат в чужди Университети. И тези чужди също не са казали новата ни диплома за какво става.

# 55
 • Мнения: 2 067
А има ли изисквания в БГ университетите за хорариум.. Не съм виждала подобно изискване.
Не може ли да се яви на приемен изпит и каквото покаже там детето..
Малко ли лекари са завършили класическо МГ с математика, а не ПМГ

# 56
 • Майничка
 • Мнения: 9 487
Каквото и да ви кажат от ръководството на училището за кандидатстването, ще са чисти спекулации, докато не се произнесат от университетите, поне нашите. Най-много да гледат да се подсигурят за всеки случай, но каквото знаете вие, това знаят и те, т.е., нищо конкретно.
Затова казах в миналата тема, че е редно МОН да натисне поне нашите университети да излязат по-отрано с решение. Изпитите за най-търсените специалности едва ли ще отпаднат, то е ясно, но да конкретизират ще има ли други критерии, няма ли да има.
П.П. А чуждите университети всъщност не са еднородна маса, всеки от тях си има критерии, според страната, специалността и т.н. Хубавото е, че при повечето от тях комуникацията е прилична, ако попиташ - ще ти отговорят, а и с много от тях работят консултантски фирми.

Последна редакция: нд, 16 фев 2020, 14:35 от gargamela

# 57
 • София
 • Мнения: 4 861
Само че, 70% от випускниците излизат да учат в чужди Университети. И тези чужди също не са казали новата ни диплома за какво става.
Оо, напротив!
Чуждите унита вече започват да сменят изискванията си за БГ студентите, при все че завършващите са по старата програма все още. Явно не сте се интересували достатъчно.
За специалност Компютърни науки  примерно, някои искат 350 часа математика, което няма как да се получи ако не си прифил мат.
Други университети, за други специалности, искат примерно физика, био, химия, изучавани последните 4 срока... Точно си връзват приема, стъпка по стъпка, с нашите реформи. Всъщност, уеднаквяват го с приема на местните деца...

# 58
 • Майничка
 • Мнения: 9 487
Слънчева, това е интересно. За кои страни имаш тази информация?

# 59
 • София
 • Мнения: 4 861
Следя няколко холандски университета.
Наскоро гледах и няколко немски. За матеметиката конкретно, вижте сайта на университета в Твенте. Може да се провери във всеки един университет, изискванията им са качени на сайтовете.
А, забравих да кажа, че почти навсякъде вече искат дипломи academic stream, което ще рече гимназия или СУ. Достъпът на деца, взели дипломи от професионални гимназии, вече е силно ограничен.
Приравняват нашите дипломи към техните степени. Според техните стандарти, професионалните гимназии не дават достъп до университет.
Но това е само пример. За мен притеснителното е, че в бг университетите може да стане същото. В крайна сметка, навсякъде по белия свят, където има точно такова профилиране ( ние не сме открили топлата вода), университетите тясно се ръководят от него.

Общи условия

Активация на акаунт