МОН - промените продължават (4)

• 68 299
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
  • София
А, да, и вечно си падат по шаренията. Защо си мислят, че като го направят шарено, то ще стане по-смислено? На огромните шарени фонове и картинки цапнали по десет реда неразбираем текст. ИЗпълнението им е като за двойка, дори за тройка няма.

# 466
А според вас възможно ли е да се направи някаква реорганизация за да се вземе критичния минимум материал по базови предмети?
Ще имам седмокласник, на всичко отгоре дете в рискова група. Аз дадох всичко от себе си, за да учи той по време на ДО. Обаче коства много, децата се разсейват, някой от класа системно преписват, други си цъкат в телефона, все има нещо...
Да определят някакви минимум и по български, математика, химия, физика, биология и да ходят на нещо като потоци та поне нещо да се преподаде. Или поне да има някакви часове за консултация, ако някой не е разбрал нещо да може учителя да окаже подкрепа.
Не знам дали и как е осъществимо подобно нещо, но определено ще изисква гъвкавост.
Много се тревожа, въпреки, че при нас ДО беше успешно. Работя обаче за себе си и мога да си позволя да съм вкъщи и да отказвам постоянно контрол и подкрепа. Със сигурност не голяма част от учащи и родители са така, какво ще се прави в един момент, когато връщайки се обратно в училище лъсне масово не усвоен материал? Ами ако това продължи по-дългосрочно?

# 467
  • София
Надявам се, че поне блоковете ще въведат вече навсякъде. Поне така пише...

# 468
  • На морето!
Нещо като нищо е тази наредба. Горките учители, побъркаха ги, а с тях и децата.
valeriq.k, и аз съм със седмокласник, надявам се поне школите да са присъствени, защото ако и там минат онлайн ще е страшно на НВО.

# 469
Нещо като нищо е тази наредба. Горките учители, побъркаха ги, а с тях и децата.
valeriq.k, и аз съм със седмокласник, надявам се поне школите да са присъствени, защото ако и там минат онлайн ще е страшно на НВО.
                    Тази година съкратиха материала за НВО по БЕЛ и МАТ и се питам - следващата година какъв точно материал ще бъде включен,защото ако децата ще са на ДО - нищо и половина ще научат!!! Предплогам,че за да е успешно следващото НВО трябва да включат материал от 4-ти и 5-ти клас! Smiling Imp Защото 6-ти го видяхме,а за 7-ми не ми се мисли! Fearful

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 12:51 от Didia

# 470
Е, Чак пък страшно.
Моят най-големият син завърши 7 клас с ДО, яви се на матура, приеха го на 1во желание в най-желаната паралелка. Има оправия, ма е трудно.

# 471
Е, Чак пък страшно.
Моят най-големият син завърши 7 клас с ДО, яви се на матура, приеха го на 1во желание в най-желаната паралелка. Има оправия, ма е трудно.
                   Тя , и моята внучка ,влезе там където искаше макар и не по първо желание,но ако разчиташе на ДО нямаше да стигне и до Бузема! Yum
                   Сега братовчед и ще е 7 клас и като знам как "блестящо" се справиха неговите учители с ДО направо не ми се мисли.Справянето е трудно,защото цялата фамилия се преквалифицира и се включи активно в обучението.Колко от родителите ще могат да си позволят отсъствието от работа или такава в къщи??? Не се заблуждавам,че ако няма контрол децата сами ще се занимават.Не изключвам отделни деца,но всички.....няма да се получи.

# 472
е, ми то и на място да учат, пак за всички няма да се получи, ако родителите не ги следят.
изключвам съвестните /обикновено момиченцата са по-самодисциплинирани/.

моят на уроци не е ходил, само аз съм му дишала във врата. Но смея да твърдя, че материалът за 7 клас ми е много познат, както по МАТ, така и по БЕЛ. Това тези, съчинения, разсъждения, задачи с триъгълници и подобни - всичките още ги мога Wink

и пак, на уроци не е ходил, само каквото е учил в училище.

# 473
ДО само извади на светло много проблеми. Много кадри не стават, родителите също нямат образованието за ценност.
МОН да го мислят. Аз съм на етап спасяване поединично. Илюзии нямам.

# 474
ДО само извади на светло много проблеми. Много кадри не стават, родителите също нямат образованието за ценност.
                  Ние  - също!!! Yum
                  В присъственото обучение освен контрол от родител има такъв и от учител! 6 часа пред компютъра ДО си е вредно от всякъде за здравето на децата!

# 475
Абсолютно!
Само дето не знам и поединично спасяване дали ще се получи...
Аз съм с 3 деца, 7 и 5 клас. За 5 клас всичко е ново -съучениците, класният, различни учители, материала не е съвсем лек.
Ще се иска много сериозна дисциплина от моя страна да им налагам. Добре е, че има ресурси в интернет безплатни или пък платени, които ще помогнат много. Обаче другият момент строенето прекалено дълги часове пред екрана ще навреди дългосрочно.
Благодаря на бога, че са трима и имат възможност да играят, да се карат и някак по-леко да усещат липсата на училище. Обаче и това е до време...
Много, много трудности ни предстоят. Дано сме здрави и да успеем по най-добрият възможен начин да се справим.

# 476
И аз съм с 3 деца, и моите се карат за разнообразие Wink)
Не са седяли по 6 часа пред компютъра, защото си работеха и с хартиените учебници. Поне това извоювах - не беше лесно, но стана. За моето дете поне, стана. За децата на другите родители - всеки да си мисли и да се бори.
В крайна сметка, купуваш принтер за 99 лв, и няма да виси онлайн нон-стоп.
https://www.technopolis.bg/bg/Printeri/Printer-XEROX-PHASER-3020/p/559371

# 477
.................
Не са седяли по 6 часа пред компютъра, защото си работеха и с хартиените учебници.

Нашият беше 8 клас ЕГ с АЕ/ИЕ и ...ще не ще 4 часа на ден английски пред компа - ДО. Yum Няма как " да отсъства" защото госпожата проверява постоянно.Като включиш и другите часове колко стават??? При това без право на избор,а ученето от хартиени учебници се явява след часовете. И излиза,че цял ден стои в къщи ,губи контакт със съученици и изобщо децата ни стават затворници и не ме убеждавайте,че липсата на жив,социален контакт на тази възраст е полезно.Освен учене и 6-ци има и други по-важни неща,които се усвояват в у-ще!

# 478
Принтери имаме два... Учебници също имаха. Но в 9 сядаха за часа. Госпожата преподава чрез тиймс, има дъска на която върви план на урока. И в някой от дните синът ми беше до 14 часа пред компютъра. Следобед си четат от тяхните учебници, но понякога имаха презентации, или пък поне още половин час да качват в различни канали снимани домашни...
Натрупва се.
Мисля си, колко е трудно да се приобщят всички деца по този начин по, който моите например са учили. Всеки в отделна стая, в настолен компютър. В никакъв случай децата от нашето село, които са от ромската махала няма да учат по този начин... В училището все нещо слушат, вникватбв материала, а вкъщи кой знае... Имам чувството, че ко продължава положението така масово ще остане не усвоен материал. Ще трябва да правят преструктуриране в един момент, за да не се окаже, че и критичен минимум не могат да покрият децата от даден клас и предмет.

# 479
Продължавам да си размишлявам - дават по 250 лв помощи ,за да не отпадат деца от у-ще,а в същото време и тези ,дето искат да учат,се ограничават с глупави решения.Според мен усилията трябва да се насочат към обезопасяване на средата ,в която децата учат, а не към оставането в къщи с ДО.Май на много хора им хареса да взимат заплата от в къщи с изпратени две-три изречения до учениците - прочетете урока на стр.29 и ...ще се съгласите ,че много малко от учителите се справяха както трябва с ДО.Повечето минаха на ..."прочетете,научете и т.н.". Ако така ще я караме да минем на "домашно обучение" и след това явяване само на изпити.Така поне ще ни е напълно ясно,че от родителите зависи грамотността и знанията на децата.

Общи условия

Активация на акаунт