Рак на белия дроб - тема 5

• 51 772
  • 761
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив

polly_g_bg
Дано успеят да го вкарат в ритъм сърцето и след това да източат излива.
Наличието му е противопоказно за лечение с Доцетаксел.

# 601

polly_g_bg

Защо? Можеш ли да ми дадеш информация?

# 602
  • Пловдив

polly_g_bg

Защо? Можеш ли да ми дадеш информация?
От листовката му

Задържане на течности
Пациентите с тежка задръжка на течности като например плеврален излив, перикарден излив и асцит трябва да бъдат строго наблюдавани.
Респираторни нарушения
Съобщава се за остър респираторен дистрес синдром, интерстициална пневмония/пневмонит, интерстициална белодробна болест, белодробна фиброза и дихателна недостатъчност, които може да са свързани с фатален изход.

Ако се развият нови или се влошат белодробните симптоми, пациентите трябва да се наблюдават внимателно, да се изследват незабавно и да се лекуват подходящо. До поставяне на диагноза се препоръчва прекъсване на терапията с доцетаксел. Ранното прилагане на поддържащи мерки може да помогне за подобряване на състоянието. Трябва внимателно да се оцени ползата от възобновяване на лечението с доцетаксел

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/docet … nformation_bg.pdf

# 603
Catgirl123, точно това, което е описала whitefang. Облъчването на мозъка може да доведе до оток. За да не се стигне до тази ситуация, болният обикновено се третира с дексаметазон по време на целия курс на лъчелечение както и малко след това. Лекарството се спира по строга схема, никога изведнъж.

# 604
Ужас... Да, той рязко се влоши след тази вливка. Вече се чудя дали му помагаме или вредим като го подлагаме на химиотерапия.

# 605
  • Пловдив
ОписаЛ.
Simple Smile
Да забравих да добавя за спирането ,да не се стигне до кортизолова недостатъчност се спира постепенно и се следи кортизола,да възстанят отделянето му надбъбречните жлези ,защото то,възстановяване, не е мигновен процес.
А за косата какво ви притеснява толкова ,ще порасне пак.Важното е да има положителен терапевтичен ефект облъчването.

polly_g_bg
Не сте виновни.Просто трябва  да се следи по-внимателно състоянието ,особено когато се ползва като втора линия при белодробен рак.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2020, 21:42 от whitefang

# 606
Вчера с 300 зора го приеха в болница. Правихме тест за ковид-оърицателен е. Пуснаха му кръвни изследвания и назначиха антибиотик. Днес са му правили скенер на бял дроб, утре ехограф. Днес на обяд ще отидем да говорим с лекарите. Вчера стана едно прехвърляне на топка личен лекар-болница. Едва го закарахме до болницата, до София няма да издържи пътя 😔 казаха ни, че тумора е един около 3см разположен на десен бронх(запушена му е дясната половина на белия дроб и от там бил задуха) питам вчера лекаря от къде е таз температура и настоявам да го вземат в болница под наблюдение. Лекаря ми се пули и ми вика "вие какво очаквате от човек с 2 рака 🙄🙄🙄 ужасно отношение от целия персонал в билницата
И други преди мен , с повече опит са го писали , сега и аз - често говорят така  ! Всъщност ,обаче биха могли да помогнат , ако се напънат и положат усилия , но това май е въпрос на късмет , а трябва да е правило !
Относно температурата ,първото , което ми хрумна в нашия случай беше , че е развил пневмония ! Вече изкара една . Учудих се ,че не провериха тази възможност , но както стана ясно били са прави с тяхното предположение .

polly_g_bg , дано се разреши вашият проблем и да овладеете положението ! При брат ми се случва така , изглежда много страшно , но някак успява да се оправи !

Относно кортикостероидите , не съм проверявала това , но според един от лекарите пречат на действието на Кейтруда .Първо предписа преднизолон , после друг , разбира се по строга схема , но каза да се пие по средата между 2 вливки , за да има период без него когато дойде датата на вливката . Някой попадал ли е на такава информация ?

# 607
Whitefang, извинявай! Взимам бележка. Simple Smile

Oska, точно така е. Грубо, кортикостероидите супресират имунната система, на която Кейтруда разчита. Ако обаче се налага, може да се приемат успоредно. При нас беше крайно наложително в началото и беше 2-3 седмици на Кейтруда и дексаметазон. Не е оптимално, но нямаше как да спасим гръбнака иначе.

# 608
  • София
И мама направи първа вливка с пеметрексед, а нищо не са й казали за неутрофили.. Пие фолиева киселина и дексаметизол преди и след самия ден на вливане... Сега какво да правя?

# 609
  • София
Днес изживях голям ужас. Баща ми изпадна в някакво ужасно състояние- започна да ляга, да става, да крещи, да вика несвързани неща, да буйства. Толкова се уплаших, притесних..... извикахме бърза помощ, те полиция. Биха му диазепам. В крайна сметка измериха му кръвната захар - беше 1,3. Вляха му глюкоза. Ох, дано е било от ниската кръвна захар. Помислих си, че си отива. Той е диабетик и дозата инсулин при малко храна, може би идва много. Просто се побърках вече. После дойде на себе си, напълно адекватен. Дано не са разсейки в мозъка

# 610
  • Пловдив
Пряко не пречи на действието на Кейтруда и Опдиво.
Но действат имуносупресивно,така,че косвено имат негативен ефект. Не е желателно да се прилагат. Но ако се налага е допустимо до 10 мг дневно еквивалент на метилпреднизолон. А  и в схемите с химиотерапия + кейтруда се прилагат и кортикостероиди като премедиакция за платина и пеметрексед.Или при вариант лъче/радиохирургия на мозъчни мета и в същото време се прави имунотерапия. А и няма особен смисъл тази схема да се пие по-средата между 2 вливки ,но не и непосредствено преди или след. След първите 6 вливки се натрупва стабилна концентрация и тя е стабилна за 26-27 дни . А има наличие на антитела почти 2 месеца -56-57 дни.
След като вливките са на 21 дни ,не виждам как да има промеждутък.
Редакция:ХоупфорКюър ме е изпреварил за действието им.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2020, 22:52 от whitefang

# 611
Whitefang, при нас Кейтрудата вече е на 6 седмици в една чисто нова доза, която още не е одобрена от EMA. В Европа е разрешено да се слага или фиксирана от 200мг на 3 седмици, или варираща 2мг/кг пак на 3 седмици, или фиксирана от 400мг на 6 седмици.

Ние сме на 4мг/кг на 6 седмици. Според онколога на татко ефективността на тази доза е абсолютно същата като на всички останали. В началото бяхме на 200мг фиксирана, но заради Ковид и това че пътуваме от далече, неговият лекуващ екип прецени, че 400мг е абсолютен овъркил (тежи 70кг) и се спряха на новата възможност за 4мг/кг на 6 седмици.

Това за натрупването и ефектът е вярно в повечето случаи. Тоест Кейтруда може да проявява активен противотуморен ефект в продължение на месеци/години и има случаи на CR дори 16-17 месеца след началото на лечението. Има и случаи като татко, които реагират драматично още след първа доза. Има и случаи на псевдопрогресия преди регресия. За съжаление има и случаи на обратен ефект, които се наблюдават най-често при карциноми с морбидна комутация в STK11 и KRAS паралелно. Уви, в БГ никой не изследва последното. При този вариант за съжаление няма известна ефективна алтернатива.

# 612
Днес изживях голям ужас. Баща ми изпадна в някакво ужасно състояние- започна да ляга, да става, да крещи, да вика несвързани неща, да буйства. Толкова се уплаших, притесних..... извикахме бърза помощ, те полиция. Биха му диазепам. В крайна сметка измериха му кръвната захар - беше 1,3. Вляха му глюкоза. Ох, дано е било от ниската кръвна захар. Помислих си, че си отива. Той е диабетик и дозата инсулин при малко храна, може би идва много. Просто се побърках вече. После дойде на себе си, напълно адекватен. Дано не са разсейки в мозъка
Брат ми преминава периодично през подобни състояния , първоначално мислехме ,че може да са метестази в мозъка - не беше това .Не намира думите или казва някакви несъществуващи и губи ориентация . Заведох го на невролог , заключението - хипоксия и хипокликимия/получава побеляване на ръцете/ ! При него се получаваше точно след вливка . Отосно хипоксията , трябва да се мери сатурация и да се подава кислород . След 3-4 дни се оправя напълно .

Благодаря за отговорите ! Кортикостероида е наложителен , уви, няма как да се избегне ! Така или иначе слушам докторите , но винаги гледам да проверя все-пак !

# 613
  • София
Някой може ли да разчете резултата от очен преглед, щото такива са офталмолозите, та много обясняват:

Д. и Л. око - ПОС-б.о., ст.тяло-интактно, очно дъно-ДЗН, розов, витален с ясни граници
ВОД-1.0 с + 0.75д.сф
ВОС-1.0 с + 0.75д.сф

Целта е да се види вътрешноочното налягане и дали може да се направи лъчетерапия.
Като не съм сигурна ако тези стойности са за диоптрите, на майка ми диоптера не е 0.75, а 2.5.
Знаете ли тези стойности за ВОС и ВОД за диоптера ли са?Rolling Eyes
Отделно не знам каква е допустимата стойност, за да може да се направи лъчетерапия.

Накрая май трябва да запиша медицина всички специалности...

# 614
Нормата за очно налягане при здраво око е от 10 до 21 ммНд. Не мисля, че го пишат с +/- на края, но може и да бъркам. По описанието на очите май не личи да има някакъв проблем.

Общи условия

Активация на акаунт