С настъпването на есента организмът ни се подготвя за зимата: ставаме по-пасивни и започваме да трупаме килограми – при някои – 2, а при други – 12. Подкожната мазнина е източник на енергия за тялото в случай на продължителни студове и ако това е било от жизнена необходимост за предците ни, в днешно време тези два допълнителни килограма носят само негативни емоции и водят до твърдо решение: “От утре – на диета!”. Но трябва да сте наясно, че към зимните диети трябва да се отнасяте с повишено внимание.
Недостигът на витамини и хранителни вещества през зимните месеци може да окаже негативно влияние както на физическото, така и на психическото състояние на човека. Не е за пренебрегване и фактът, че мастната тъкан изработва хормона лептин, който участва в регулацията на апетита и телесната маса, на репродуктивните функции и дори на психичното здраве. Рязката загуба на тегло може да доведе до хормонален дисбаланс и непредсказуеми последици.Има няколко правила за успешна зимна диета
Действайте стъпка по стъпка
Не правете резки промени в храненето си, а го реформирайте постепенно.

Избягвайте гладуването
Гладуването е особено вредно през зимата. Вместо това опитайте да приемате по-малки порции, но по-често. Например, допълнете трикратното хранене с две междинни закуски.

Следете количеството храна, което приемате
Не забравяйте, че трябва да ставате от масата с чувството, че сте все още гладни. Сигналът за ситост достига до мозъка 15-20 минути след като стомахът вече е пълен. Затова диетолозите съветват да отделяме за хранене не по-малко от 30-40 минути, за да можем спокойно и бавно да дъвчем храната.

Опитайте се да се храните със свежи продукти, а не с консервирани
Консервираната храна съдържа много сол, която задържа течности в организма и възпрепятства извеждането на токсините.

И така, ако сте решили да свалите излишните килограми, разгледайте менюто си.
Супата е не просто източник на лесноусвоими белтъчини, а и начин да излъжете стомаха си. Тя запълва обема му, активизира специалните рецептори по стените му и те изпращат сигнал към мозъка. В резултат на това апетитът ви ще намалее и вие ще изядете от второто блюдо с 20-40% по-малко.

Второто блюдо обикновено е по-калорично. Гответе, както обикновено, но променете някои от съставките – вместо пълномаслено мляко, употребявайте обезмаслено, майонезата заменете с кисело мляко, сиренето - с извара, картофите задушавайте в олио, а не в масло. Подправяйте храната си – лютият пипер, например, активизира обмяната на веществата.

Монодиетите добиват все по-голяма популярност. Тайната им се състои в това, че няколко дни подред се яде един и същи продукт. В хода на тази диета организмът изпитва недостиг на въглехидрати, затова започва да изгаря собствените си мазнини, в следващите дни недостигът е от друго, като по този начин ресурсите на тялото ни стават по-мобилни и енергията се насочва там, където недостига. Така, хапвайки три дни риба, следващите три – ябълки, след това – бобови храни и т.н. , ние постепенно се избавяме от излишното тегло.

Пречистващите диети също имат последователи. Те отстраняват излишните килограми чрез ограничаване на постъпващите в тялото въглехидрати и мазнини, за сметка на увеличеното количество влакнини, витамини и минерали. Общата черта на стотиците такива диети е изобилието от плодови сокове и зеленчукови бульони. Има такива с кисело мляко и вода с мед. За да са ефективни, пречистващите диети трябва да се спазват строго и връщането към нормалния начин на хранене да се извърши постепенно.

Изброените диети имат физиологично обяснение, но има и такава, която се базира на психологията и подсъзнанието. Същността на цветната диета се заключава в употребата на храни с един и същи цвят. Така успокоявате вътрешните си противоречия, мислите ви стават хармонични, процесът на храносмилането протича максимално ефективно, организмът взема от храната само нужното, без да се претоварва. В резултат на това той оздравява, тялото отслабва и теглото става нормално. Когато в чинията има храни с различни цветове, те създават дисхармония, която се отразява на подсъзнанието. За постигането на мечтания резултат можете да се придържате към един цвят, който да променяте в зависимост от деня от седмицата:

Бяла диета: ориз, кокос, бяла ряпа, мляко, сирене, бял фасул, захар, бяло месо.
Виолетова диета: патладжан, червен лук, сини сливи, червено грозде.
Зелена диета: зеле, салата, зелен лук, спанак, киви, зелени ябълки, зелен чай.
Червена, жълта, оранжева диета можете да съставите сами, в зависимост от вкуса си.

След като решите на каква диета ще заложите, имайте предвид, че едно подсладено капучино с бита сметана може да провали всички положени усилия, защото съдържа до 500 kcal. Освен това кофеинът нарушава обмяната на мазнините, затова по-добре пийте чай. Той понижава нивото на стрес, успокоява, подпомага концентрацията на вниманието и гони депресията, която е основната причина за зимното преяждане.

Последна редакция: пн, 17 фев 2020, 15:20 от Редактор**