Валутният борд - Teма 2

• 26 906
  • 992
  •   1
Отговори
# 825
  • софия
То не е само краденето, но трябва да се съобразяваш с неща, които не отговарят на възгледите ти и управленската ти визия в конкретния сектор. С вързани ръце си, освен това трябва да умееш да лавираш между разнородни интереси.
Ето сега готвят провалилия се кмет на Лозенец за член на КЕВР. Завършил Икономика на масмедиите, със стаж като администратор на система за архивиране на изображения и кмет. Е толкова ли не се намери някой инженер за тази позиция? Ама партиен кадър, трябва да го "съхраним", пък и ще слушка.
Намери се, но е отказал да ходи на събеседване с Шиши. Иначе с много добро име на професионалист и подкрепен от специалистите.

# 826
  • София
zvаnchе, ти говориш за шефа на комисията, там игрите са най-големи, съответно съгласуванията. Simple Smile За членове на комисии вкарват всякакви послушковци без ценз.

# 827
  • софия
Да, твърде избързах да пише, прочитайки за председателя. Но каквото за него, това и за членовете. Следва се общ подход и няма отклонения от него.

# 828
  • София
Именно, по принцип се търсят не професионалисти, а такива хора, които лесно се управляват.
Mama_Nana, права си за свободата на словото, ама ние говорихме конкретно за Дани Кирилов. Така и така му плащаме заплатата, поне да ни весели.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 15:13 от Oceans

# 829
  • инфантилно и разглезено хлапе
О-па - изненада, вижте какво прочетох днес. Намаляват кинтите към ТЕЦ-а на Доган...
Пламнаха протести в цялата страна, корабът на герб застрашително почна да потъва и изведнъж Бойко реши да намали парите на ортака му от ДПС.
Значи можело... а някои говореха глупости, че от протести нямало полза...

Студеният резерв отива в държавната ТЕЦ „Марица изток 2“

Започва подготовка за прекратяване на системата за търгове за т. нар. студен резерв. Целта е до първи юни 2021 г. да бъде въведена новата система „Механизъм на капацитет". Това заяви на брифинг в парламента председателят на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов, като се позова на решенията на коалиционния съвет, енергийната комисия и енергийното министерство.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Управляващите ще намалят парите за студения резерв

Може ли ТЕЦ Варна да се превърне в ябълка на раздора в енергетиката?

„Студеният резерв не може да съществува с механизма за капацитета. От новото положение ще спечели държавната ТЕЦ „Марица-изток 2", като механизмът за капацитет ще бъде насочен изцяло към централата. В преходния период до 1 юни, ще бъде направено така, че държавната ТЕЦ да може да участва в търговете“, посочи депутатът.

Съгласно европейските политики студеният резерв трябва да бъде в размер на най-голямата единична мощност, която в България е 1000 мВч.

„Няма как да бъде дадена по-висока цена от определената от КЕВР, която е 10 лева. Досега са имали възможност да участват различни производители и консуматори на енергетика", припомни досегашното положение енергийният министър Теменужка Петкова.

След поисканото от Европейската комисия въвеждане на механизъм за капацитет е задвижена и процедурата.

„Предложението ще бъде внесено още в понеделник, а преходният период ще гарантира сигурността на електроенергийната система“, обяви Петкова. Тя потвърди, че много отдавна се работи за промени в Закона за енергетиката. Част от тях вече са приети и предвиждат пълна либерализация през юли 2021 г.

„Но със сега създалата се ситуация ще внесем това предложение още в понеделник. То ще касае този преходен период до въвеждане на пълна либерализация на пазара, ще съответства на европейските изисквания и ще се гарантира сигурността на енергийната система“, коментира енергийният министър.

# 830
О-па - изненада, вижте какво прочетох днес. Намаляват кинтите към ТЕЦ-а на Доган...
Пламнаха протести в цялата страна, корабът на герб застрашително почна да потъва и изведнъж Бойко реши да намали парите на ортака му от ДПС.

Не съм много наясно и не разбирам има ли реална полза или не. В смисъл, че има някакви самоцелни промени /заради протестите/, но те водят ли до положителен резултат не ми е ясно. Това обяснение не ми се вижда особено смислено спрямо харченето и енергитиката, не спрямо политическото оцеляване.

"Ще променим закона, така че със заповед на министъра да се определя кой да предоставя капацитет. И това ще е държавната ТЕЦ- Марица Изток 2. Това е принципно неправилен механизъм, но той ще е временен. За Европа е много важна конкуренцията, но политическата обстановка не ни позволява да създадем конкуренция“.

https://segabg.com/hot/category-economy/vlastta-reshi-da-namali- … zerv-zaradi-dogan

Т.е. остава проблемът, че вместо да мислят в дългосрочен план, пак на коляно и панически се взимат решения със съмнителна стойност.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 16:45 от Vapor

# 831

Не, от протести има полза, но когато са фокусирани и с точна цел. Полза няма от протест заради протеста. Даже и да се постигне някакъв нагледен успех (някой да си даде оставката) това пак не е успех, ако дойде същия задник.
Тук обаче нещата са ясни, далаверата е ясна и знаем, че собственият задник на ББ му е по-близък от този на Доган.

Иначе в предния ти пост имахме сблъсък, ама беше за друго - ти твърдеше, че да се плаща на един ТЕЦ за да не работи е едва ли не подарени пари ( и ги сметна даже) , а аз ти казах, че плащането за студен резерв е съвсем нормално и не е измислено за Доган. В тази работа конкретно далаверата е друга -  навремето ТЕЦ МИ2 изведнъж (баш когато Доган купи ТЕЦ Варна) реши, че няма възможност/интерес да поддържа студен резерв и се отказва от правото си. И после на кого, на кого - бам на Доган ги дадоха парите. И далаверата не е в това, че се плаща за студен резерв по принцип (дали не се надплаща не знам, май не го определя ТЕЦ-а), а че държаният ТЕЦ загуби едни пари, а ги спечели Доган, като му влизат кинти без да се занимава с доставки, емисии и прочее. ТЕЦ Варна имаше някакви проблеми (предполагам още нерешени) и да работи беше проблемно, но с далаверата за студен резерв всичко се върза идеално. Но само по себе си такова плащане не е измислица или далалвера.

# 832
Не съм наясно с парите,които са давали на Доган.Тези дни го чух.Доколкото разбирам и правителството  сега се е сетило,че вече няма нужда да се дават тези пари.А тези,които е взел до момента,си остават за него нали?Smiling ImpНие ще пием отново една студена вода.Гледах в панорама не знаещата какво се случва с хората ''социална'' министърка.Гледам я и се сетих за Шиши.Ама така е,който ''работи'' за ползу роду,се ошишква.Stuck Out Tongue

# 833
  • София
Не сте прави за Шиши. Simple Smile Колко пари дари покрай епидемията, а? И всичко това беше широко отразено от Нова.
П.П. Като чувах сумите, които даряваше, винаги ме болеше сърцето за размера на откраднатото.

# 834
Не съм наясно с парите,които са давали на Доган.Тези дни го чух.Доколкото разбирам и правителството  сега се е сетило,че вече няма нужда да се дават тези пари.

Има нужда да се дават (точно колко е въпрос на сметки, но без студен резерв не може). Въпросът е защо на него, а не на ТЕЦ МИ2, който се задъхва да плаща за въглеродни емисии. И как са били "стимулирани" нужните хора  ТЕЦ МИ2 да се откаже да бъде той студен резерв, та да го дадат на догановия ТЕЦ.

# 835
Ясно,благодаря ЧС.
Цитат
Като чувах сумите, които даряваше, винаги ме болеше сърцето за размера на откраднатото.
А поне от двама човека чух:''Може да е крал,ама евала колко даде.''Сериозно?После защо сме на този хал?оФци.

# 836
E, не мога да отрека, че мнозинството крадци нищо не дават. И ако някой е бил спасен с дарените от Пеевски милиони му е все едно откъде са откраднати. Със сигурност човек застрашен от смърт и от дявола би приел пари.

# 837
Колко милиона е дарил Пеевски?

# 838
Колко милиона е дарил Пеевски?

Не съм смятала, 2 или 3 сигурно.

# 839
Гледайте новото интервю на Явор Дачков с Цветан Василев от вчера 17-ти.
Може би най-силното на Цв. досега. Много неща каза. Неща, които са ми ясни, но затвърди.
Също споделя моето виждане за Еврото и Борда. Или по-скоро аз неговото, че съм далеч от акъла му все още, но съм на прав път.

Трите имота на Станцията могат да се гледат, като инвестиция - за бъдещето, за обезпечаване на покрива и старините. Реално 1 човек с 2 имота си е подсигурил живота. Вече, ако има намесени деца и други, е относително.
Тя всъщност е купувала от нужда, за да живее, а не за да става имотна рентиерка, което не е лошо. Ти имай 4-5 апартаментчета и си взимай наемчета, пък нека ти е зле. Разбира се, не е толкова просто, знаем - наематели - идват, отиват си, несигурност за постоянна ангажираност 24/7/365, рушат, мърлят, поддръжа и т.н.

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 10:41 от FragranceFanatic

Общи условия

Активация на акаунт