Цветята в нашия дом - тема 78

• 28 309
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Намерих много интересни клипчета във фб за сукулентите и направата на композиции с тях.
https://www.facebook.com/Gardenofsucculents/
Някой знае ли кой вид са тези които изглеждат като букет в саксиите?

# 616
Добро утро!Препоръчайте ми цветя,които да посея на гробищата.Имам възможност да ходя 3-4 пъти месечно и се чудя кое растение би издържало толкова без вода.Ориентирала съм се към тагедис и бегония,но нямав опит с тези цветя.Може би и теменужка...
Аз съм насадила от жълтите минзухари, лалета, тагетеси и роза. Ходим много рядко там и общо взето само тагетесите подновявам всяка пролет. Бях насадила и хризантема, но изсъхна. Миналата седмица ходихме и лалетата още цъфтяха, а от няколко месеца не бяхме ходили. Насадих пак тагетеси и оформих розата. Пробвала съм и латинки и теменужки, но изсъхват.

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 16:22 от ✿ 𝐀𝐯𝐚𝐥𝐨𝐧 ✿

# 617
Саксията трябва да "диша" и да има дупка за оттичане. В противен случай,ще задържа влага почвата в нея, а това еот малкото неща, които убиват сукулента. Да не говорим колко благотворно е подобна положение за развитие на различни видове гъбични организми.
Мисля става ясно защо стъклени съдове и саксии с  найлончета не са добра идея.
Хубави саксии за тях са от естествени дишащи материали - неглазирана керамика, камък, бетонени саксии. Ще си живеят добре и в пластмаса де, говорим за оптимални условия обаче.
Почвата за сукуленти и кактуси трябва да е предимно камениста. Ако има 1 част пръст, две части дребен чакъл/мозайка. Може да се добави и натрошена керемида или керамзит.

Торф, пясък, перлит - задържат вода. И корените им гният. Разбира се, те са издържливи растения и могат години да издържат и без да са изпълнени условията им за нормален хабитат. Подчертавам, кактуси и сукуленти не виреят в пустини,защото има някакъв безумен мит,че живеят в пясък.
 Сукулентите и кактусите живеят в бедна на органика почва или директно в скални цепнатини. Разчитат за набавянето на нужните им вещества на симбиозата с бактерии, които разграждат скалната маса на усвоими вещества. Те не обичат богата на азот почва и трябва да се избягва торенето им с подобни торове.
Надявам се да съм била полезна. Поздрав с малко цъфнали трънаци
Скрит текст:

Тази е стара снимка,но цъфтя цяла зима и отваря цветове нощем.

# 618
  • софия
Моите явно виреят, защото почти забравям да ги поливам.
Благодаря ти за полезната информация!
Имам още един въпрос за светлината - пряка или не? Имам едно място в нещо като ниша без пряка светлина. Подходящо ли е?
Скрит текст:
Масичката. Мисля, че на снимката се вижда как идва светлината от лявата страна.

# 619
Да,много рядко поливане би сработило,защото почвата ще държи влагата доста време. Обичайно се поливат на 5-7 дни,значи при теб по-рядко от това. А зимата спят и не се пипат. Аз преди седмица полях за първи път от зимата. Обичат всичките слънце. Но! Ако до сега живеят на сянка или малко слънце, рязката смяна със припек, ще ги изгори или най-малкото стагнира.На пряка слънчева след като са се адаптирали. Може да се изнасят по малко или да се държат зад перде 1-2 седмици,за да се адаптират. Т.е. това може да го сложиш на слънце пряко,но първо зад перденце или някакво по-огрято местенце. Да свикне първо.

# 620
  • софия
Аз искам да направя обратното - да си купя нови и да ги сложа на това място. Та, добро ли е това място на сянка?
Снимката е стара, дървото на живота от снимката го загубих миналата есен и сега нямам растение там.

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 17:39 от zvаnchе

# 621
Момичета имам нолина,  от три грудки,  една от които хич не е както трябва , другите са по гъсти на листна маса, а като цяло ми се струва че цвета на нолината е изсветлял.. някой може ли да ми каже причините за тези неща

# 622
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
я виж ти! "рошльо" можел да цъфти. Simple Smile
ще го чакам Simple Smile

анимими, подхрани я с нещо.

# 623
я виж ти! "рошльо" можел да цъфти. Simple Smile
ще го чакам Simple Smile

анимими, подхрани я с нещо.
Може ли да ме насочил с какво , че искам да си я запазя,  много я харесвам

# 624
аз имам няколко - на лактофол универсален, някакво немско био-еко-смрадливо и една опаковка специално за орхидеи.
първите две ги редувам когато се сетя - не се сещам често Simple Smile
не знам какво би било най-подходящо за нолини.
https://www.24chasa.bg/Article/1306495

# 625

Не бях виждала до сега такива шарени

# 626
хубави калдаръмчета Simple Smile

# 627
Хихи, така стават, като се опрашат от различни цветове. Много са хубави тия кичестите.

# 628
Ако отчупя от тези малките "израстъчета" и ги бодна в земя, дали ще се хванат?

# 629
Това са бебета, да, ще тръгнат. Но не в земя. Писала съм вече за почвата.
И не се отчупват, а съвсем леко се дръпват.

Общи условия

Активация на акаунт