(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 40)

• 28 522
  • 766
  •   1
Отговори
# 675
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
сминдуха е съвсем като люцерна - друг цвят и друга форма на листата. Simple Smile
и нещо интересно, което забелязах - не мирише, докато не изсъхне.
Simple Smile

# 676
А този който имам аз не изглежда така
по скоро такаТази година не съм сяла имам доста от миналата година.

# 677
Седефче е. Като чух името се сетих. Купих го от възрастна жена на пазара преди години. Не съм го ползвала. Гадно ми мирише.

# 678
  • София
Доволна съм от днешния ден-двата двора са "излизани", крушката е навързала, а джанката няма нищо, което ме радва и облекчава.
Дивите ягоди са цъфнали, дивисилът и джодженът са разкошни, та чак ме е яд, че ги стрижа и ще ги хвърля в компостера.
Докараха ми оборския тор-утре ме чака разхвърляне и размесване.
Толкова е красиво около мен и планината пред мен, та всеки ден благодаря на себе си, че се реших да се махна от София.

# 679
valeriq.k Пазете си я билката. Наред с омайничето, мисля че е сред силните ни билки. Не че разбирам много аз лично (прабаба ми е била билкарка), но помня една бабичка на пазара преди много години как ги нареждаше и съм запомнила името Simple Smile

Купувала съм сушен цвят лилав родопски риган за билков чай. Този, който имам аз е бял риган.

st. Dobri, мерси за препоръките! Ще си потърся жълт боб, защото и по мои спомени нямаше лико, а и беше особено вкусен и продуктивен. Баба ми го предпочиташе Simple Smile

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 22:20 от ~Биб~

# 680
Доволна съм от днешния ден-двата двора са "излизани", крушката е навързала, а джанката няма нищо, което ме радва и облекчава.
...
Толкова е красиво около мен и планината пред мен, та всеки ден благодаря на себе си, че се реших да се махна от София.

Това за крушата и джанката ме разсмя до сълзи, благодаря ти Simple Smile.
При нас за съжаление е обратното. Няма да има кайсии, а колкото и да чистим няколко седмици ще мирише на казан около джанките.

Спонтанното бягство от София преди две години и при нас е едно от най-добрите (да не кажа най-доброто) решения, които сме вземали.

# 681
Биб, чудесна книга четеш. 👍😊
Аз имам още една кофичка Розово сърце за пикиране. Ромата трябва вече да се сади в градината. Тази година много слабо се представят лютите Рибки - от две кофички с по 16 семена, в едната имам поникнали 7, в другата 9. Засях преди две седмици може би още една кофичка с 16 семена, няма нито едно поникнало, а държа кофичката на западен прозорец, отгоре покрита с найлон.

# 682
Биб при мен тази книга и градина,не вървят ръка за ръка.Троскота е я завземе,щото тоз Даръл не се оставя наполовина😂😂😂

# 683
Днес опънахме капково на останалата част от двора. Насяхме царевица - сладка и фуражна. Сега вали и ще  я  полее добре .Миналата година купих разсад за рибки ами те едни шарани ( едните жълти, другите червени) обаче с много дебела люспа. Изобщо не събрах семе, иначе имам едни отровно люти от тях има 20 поникнали.

# 684
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз сложих половината домати и чушките. Останах лютите. Чакам бамята да порастне преди и нея да засадя.

Сложих в една саксия калдъръмче и бебето я изрови 😒
Утре пак.

# 685
Карамфил и калдъръмче не мога да завъдя. Загубила съм и делосперматата....От вчера имам три клематиса, да видим ще ги бъде ли. Предния път бяха до оградата със съседа и мистериозно загинаха Sad

# 686
  • на пъпа на Златията
Уф ,
Май пролетта дойде рано тая година и сигурно лятото ще е късо .
А аз съм до никъде.
Вчера насях  пипера. Ама днес пак студено . Много шантаво време . Два  дни топло , два студено . С разлика в температурите с по 10 градуса. Вейна развигора и сичко букна . За една седмица лапада стана  един метър .,
Работя всичко на дефицитка .
Лалетата прецъфтяха за 3 дни . Един ден пръскачката мих , от варовитата вода се беше запекла . Не можах да си напръскам  овошките . Мравките се разработиха и започнаха да вдигат въшките по ябълката . Черешат ми  един клон  листат му не се развиха . Прочетох че трябва да я пръскам със зелен камък .
Мястото за ранните ми картофи не е готово. Бръмчат пчелите из  дивата коприва в лозето.
Какви са тия едри пчели?Нещо 2 пъти по голямо . Паша ли нямат на друго място . 
Изобще ще чакам новата тема и дано вляа в ритъм . Зъбите  ми се възапалиха , зъболекарите не работят да ги вадя и ме извадиха от ритъм . Не съм се хранила 2 седмици и нямам сили. Изпускам си пикирането на доматите и ми се изцигулявиха .
Маани , маани . Нова седмица нов късмет .   

# 687
И аз насадих още малко домати.

Обаче розите са ми нападнати от супер много въшки. Предишни години не е било така... 🙄

# 688
  • София
Днес торих розите- всичките видове въшки са ги нападнали. Зелени, червеникави, щитовидни.
Напръсках с йод+сода+ малко течен сапун за прилепител.
Утре ще ги огледам и пак ще пръскам.
Добре е да се комбинират 100мл. прясно мляко+5мл. йод+ литър вода.
А, от отровите- Моспилан върши идеална работа.

# 689
rorik, тия големите пчели са бомбуси, дебела земна пчела. Опрашват чудно, ама летят малко неориентирано и често ми се блъскат в прозореца на хола, хапят лошо, ако се почувстват застрашени.

Общи условия

Активация на акаунт