(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 40)

• 28 502
  • 766
  •   1
Отговори
# 690
  • на пъпа на Златията
И от къде се взе това чудо , тия пчели?
При мен са кротки щото явно не са гладни . Ама трябва да кося ?!
Да не са тия китайски пчели дето  убиват китайските пеперуди??
Миналата  година си спасих половината  от чимширите, ама сега ако ги нападнат пак , нямам силида се боря пак с тях . Ще идат всичките .
Въшките по розите може успешно да ги тровите с  вода от угарки , щото тутуна много скъп . Накисвате  една втора от  800 мл  буркан , може и да  кипнете  угарките , прецеждате , разреждате  до 1 литър и пръскате.
Не става за зеленчуците и овошките де .
Въшките се люпят много след дъжд . Що така не знам .

# 691
При нас ги забелязах последните 2-3 години, преди това не съм ги виждала. Особено обичат здравец, там са направо на тумби. Като дете съм хапана доста от пчели и не съм имала проблем, но преди 2 години почти ме ухапа бомбус и получих алергична реакция, та чак до урбазон се стигна. Сега направо бягам от тях, а те летят супер хаотично.
Иначе казват, че опрашват много добре.

# 692
Аз ги зачистих наръка, че нямах свободна пръскалка. Но утре или във вторник ще ги напръскам обезателно.
Направо ми стана жал като видях как са нападнали пъпките...

# 693
  • на пъпа на Златията
L i m a,
Ми то от тогава са и китайските пеперуди .Подсетих се като пръскам дръвчетата да напръскам и чимшира. Него мога и с тютюнева вода. После обаче трябва да изкъпя със сапун .
Мой братовчед почина от ухапване от оси . Задуши се докато го закараха в болницата . Тия пчели били  много  агресивни , що си спомням че избивали  нашите пчели ??
Аз миналата година имах от по дребните  , май някакви диви . не като тези в кошерите .

# 694
В наше село имаме основно земни пчели.
Доста по-едри са от медоносните, "пухкави", с бяло дупе, тромави и много спокойни. Само те не са ме жилили, разбираме се прекрасно.
В доста страни ги отглеждат и изнасят за опрашване в парници. С тази задача се справят повече от добре.
Четох, че в някои държави вносът им е забранен (в България не е така, имаме си ги по принцип). Там избягали от парниците семейства, застрашават прехраната на медоносните.
Т.е. от земните пчели очевАдна полза няма - под формата на мед за продаване.
Миналата година популацията им значително намаля след третиране на "земеделските площи". Тогава и медарите сигнализираха, че никой не ги е предупредил да си опазят кошерите с медоносни пчели.

Това са говедата Simple Smile:

# 695
Днес окастрих един храст в наше село му викат бяла лиана,идея нямам защо(прилича повече на мини дръвче),но беше почернял с черни въшки,до дъно го окастрих и обилно напръсках с айкън, втора година се мъча с тази гад, няма изчистване.

# 696
  • София
Рорик, пишеш,  че сега си сяла пипер.  Кой сорт? Моите разсади пипер слабо са поникнали и се чудя дали да сея пак или да купувам разсади.

# 697
  • на пъпа на Златията
Рорик, пишеш,  че сега си сяла пипер.  Кой сорт? Моите разсади пипер слабо са поникнали и се чудя дали да сея пак или да купувам разсади.
Не купувай . Не знаеш какво ще купиш. И ще загубиш знанията си , добри или лоши . Все пак си ги мислила .
Колко ти е голям пипера?
Има един период в който пипера не зная защо  се запръждва. Т . е   Simple Smile престава да расте . Кажи ми колко е голям??Ако е поне 7-8 см , разтвори 2 лъжици амониева селитра  в една лейка 10 литра  вода , полей и после  окъпи растенията обилно пак с лейката .
Не съм пробвала с настойка на коприва , ама  сега ще накисна . Уф , станаха ми  98765... работи да върша . Значи аз сея  бели чушки да ям . през лятото . Това са бели къси  за пълнене с яйца и сирене , с кайма , ..
,севрия за прясна салата маринована , за чушки с дом. сос , една бяла капия, чушката е бяла - ако не се лъжа сега и казват хисарска или пак  от някакъв град в Южна България  ,  пак  за чушки с дом.сос , за готвене , някое лютичко зелено чушленце , .....Така започвам да ям чушки 1 месец по рано .
За зимнина , садя едно сръПско слоново ухо  ама стана нещо умесено с магарешките ми уши , щото тях ги затрих - те ми стават за печени и във  фризера за зимата . Те стават дълги  25 см  и си ги наричам магарешки уши . . Ама требе да се  се махат последващите  от от цветовете че много раждат и следващите са тънки и дълги - е стават за червен пипер разбира се. Неизменно  пловдивската капия , тя си е тъмно зелена чушка , ама си е  със  стария хубав вкус.  За царската трушия  , лютениците, за маринованите за консервиране  садя  българското слонско ухо , късо и тлъсто . Ама миналото лято вятъра ми  смеси семената дано да са оцелели , щото сега рядко се  продава по магазините семе .Едни пак така тлъсти със завъртени връхчета ,
И следват чушлетата ,  гръчкавите селски  - за лют червен пипер , ,чорбаджийските - аз ги обича по малки , ама тук в Златията стават аха като севрията , ама са много добри за  чорбияката , и за готвене , ..тънкокори са , , .
следва  черната шипка по тънкокора ми е ,  и тия топченцата , ама  съм в процес на вадене на зъбите си и по рано ги хрусках , ама сега баш не става , все трябва да ги препърлям .

Значи като съм го насяла сега  , ще ги разсадя някъде  към 2-ри юни ,  а те до тогава вече ще са напъпили в тунелчето със здрави корени , . през лятото ще си хръскам зелени чушки , месец по рано от другите , за лютениците ще ми стане някъде към 10-ти септември  за масово бране , , тъкмо захладняло да  пека чушки и да правя зимнина .
Не мога да пека чушки  на 25-ти август . .  В последните години това е умория .
А така имам чушки чак до  1-ви декември в градината . В последните години де . Щото  нещо Земята се завърте на е ...м ... страна и всичко закъснява с месец .  . А като ги окърша с ъс стъблата и ги вържа на снопчета , и  ги оставя на място да не замръзват имам за прясна лютеница чак до Иванов ден .

П.С.
А да ме подсетиш към 2-ри юни да ти пратя разсад , че изфърлям  разсад за още два "гръстелници" че ги правя по късни и никой не ги иска .
А па не ти е работа миналата година изфърлих къде 50 кила чушки , че ме домръзе да ги правя.

Последна редакция: пн, 27 апр 2020, 15:11 от rorik

# 698
  • София
Лелеее, любовен роман за чушката! Simple Smile))
Благодаря!
Поникналите са няколко сантиметра, но са само половината от заложеното количество.

# 699
  • на пъпа на Златията
Лелеее, любовен роман за чушката! Simple Smile))
Благодаря!
Поникналите са няколко сантиметра, но са само половината от заложеното количество.
Ааа, аз сея количества че се завъртяват едни попови прасета и ги опоскват . Тая сутрин като ги отвих  пак беше ровило някаквп.
Вчера коремчета  бяха  извърнали цели 3 и верно прасета . дебели , тлъсти .
Значи чушката расте със 1 см на ден при 30 градуса и съответно влага . Слагай ги на много топло и поливай .

# 700
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Моите са на топло, поляти и са мизерни!!!!
Много ценно инфо за поетапното сеене.
Колко кв.м отделяш за чушките и по колко корена слагаш.
Като те чета, май повече от декар имаш 😆

# 701
Днес беше голямото чушкозасаждане и при мен. Строих ги в редичка по три, в дълбоки лехи. Така като поливам водата си стои в лехата и не я пилея. С тая ръчна помпа всяка капка ми е ценна.
Окосихме и градината светна.  Листни въшки ще борим тия дни, но ще е валежно, май на няколко дни ще повтарям пръскането.
Бобчето ми расте, селски кеф. Ягодите се изправили едри, нацъфтели, връзват. Идилия.
Чакам един маркуч да пристигне и да облекчи малко поливането,  че до сега го правехме с лейки и фитнесът е сериозен.

# 702
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Моят боб се флегми. Покълнал е, но не покарва и расте 🤔

Имам още 15 домата да слагам, 6 сорта, значи и 6 различни места, за да не се омешат 😁

Аз както винаги се провалих с надписването 😡

# 703
И моите чушки тази година са ужасно мизерни, оставих малко хубави корени. Другите нямах нерви да ги гледам такива дребосъци и само да ми заемат място. От януари се влачат, реших, че им стига. На топло бяха. Почти всеки ден ги местих от източен на западен прозорец, че да имат максимално слънцегреене. Догодина нов късмет. Люти ще има около 10 корена и сладки само няколко.

Разсадът патладжани засега изглежда добре. Дано нещо стане. Не съм гледала никога патладжани, не смея да се зарадвам.

Домати сложихме в парника, излишните корени сложихме в по-големи саксии, да чакат да се стопли още и отиват навън.

Грахът е поникнал, не са успели да го изкълват птичетата.
Бобът не помръдва. Разрових, покълнал е, ама до тук. Дано се случи нещо.
Тиквички сложих вчера в тунел. Имам много и реших да пожертвам и да опитам за ранна реколта. Ако не оцелеят, ще го преживея.
Салатите и спанакът малко се мотаят, но напредват.
Репичките ми са приемливи. Чесънът добре изглежда.

Краставици сложих в един малък парник. Преди 10 дни. Пусто нетърпение. 4 сорта, уж много издържливи всичките. Нищо не е покълнали. Явно им е много студено. Има ли смисъл да чакам или направо след няколко седмици да се настройвам да слагам нови?

Сега и домати на балкона ще слагам 😬 Луд умора няма. От дивите ще сложа 5 корена и 2-3 други.

Овошките ни не изглеждат добре, черешата вишната почти не завързват плод. Крушата е нападната от мравки. Ябълката и сливите май са Ок.

Ася, трудно ли се гледа бамя? Късно ли е да сложа разсад. Имам семена.

# 704
Здравейте!Много неща искам да питам,но за сега ще се огранича до това Пикира ли се разсад патладжан?

Общи условия

Активация на акаунт