(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 40)

• 28 973
  • 766
  •   1
Отговори
# 60
Честит празник,  момичета  !
Мъжа ми грах ся преди две седмици. Миналата година добре се получи, имах едно чекмедже във фризера, играчка беше чистенето че след като първите два пъти брахме за по едно готвене останалия стана наведнъж.Лошото беше че полегна и едни колчета и въжета бях опънала голяма мъка беше, връзвах на колчетата на фиданките.

Скрит текст:

Сега го е подредил в средата на градината и изобщо не знам как ще го укротявам . Няма колчета и такива ще трябва да поставям...
След вчерашните 22 градуса и силен вятър, днес 17 градуса и спокойно време успях да поизчистя тревата в градината ( тази част, която е засята), отделно мъжа ми разреди малините и изчисти корените. Имаме една част от двора която нямаше капково и  част от еднократните маркучи изхвърлихме, та и там си има инвестиции. В момента смята колко капково ще трябва да поръча.

# 61
  • София
Грахът го сея като първо разрохвам почвата.
После с мотиката минавам една бразда, дълбока около 5см.
Поливам, после пускам грахчетата по на 2-3 см. разстояние.
Като свърши реда, правя нова бразда, като пръстта от нея заравя вече посятата.
Не им слагам колове, защото те се поддържат сами като растат.

# 62
Миналата година сях грах декември, сложих половината пакетче. Пролетта имаше 3 стръка поникнали. Реших, че мишките са изнесли семената. И тази година, останалото от пакетчето го сложих в чашки, за разсад, за да тръгне по-рано (при нас е студено). Нито едно не поникна. Купих нов грах. За седмица се показаха растенията.

# 63
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
много зависи от района и почвата.
пробвах до Дунава няколко пъти - предзимния беше добре, пролетния по-слабо.
сега в Краището предзимния изобщо не тръгна (или загина), пролетния беше супер, но беше сорт, който не зрее дружно и всяка събота брахме по малко, чст от него презрял, част недоразвити грахчета... мъка си беше. а и стана висок, полегна и започна да се самозадушава.
тази година съм решила да поръчам грах "байка" - готви се като зеления боб, със шушулките. Simple Smile
събота прескочихме до дворчето. много мокро, много кално, а и започна пак да вали.
не става за дворна работа, но пък вали дъжд и му се радвам. ще има пак вода в язовира. Simple Smile
ние имаме кладенец и имаме вода, но за другите да има.
имаме си спанак и пресен лук, манголд и много трева.
две кайсийки и една праскова са готови да цъфтят.
поникнали са ходжови лалета, лятото пак ги заривахме с пръст, вече над половин метър пробиват, но не се отказват Simple Smile
нарциси, лалета... кокичетата прецъфтяват, но още ги има.
хубаво е. пролетно зелено. Simple Smile
ако успея по-късно ще кача снимки.

# 64
  • София
Здравейте!
Бих искала малко помощ от опитните овощари. Купих три фиданки - череша, дюля и синя слива, които следващата събота ще садим. Моля за съвети кое дърво какво предпочита - като място и осветеност, поливане. Градината ни е близо до Нова Загора и засега там прогнозата е за сравнително топли дни.

# 65
не мисля, че имат някакви особени изисквания.
това, което аз спазвам е да обърна ръба на присадката на север.коригирам се. на юг! не помня откъде съм го чула, но било важно. Simple Smile другото важно е самата присадка да не е под земята - така загнивала и дървото загива.
и третото, вече от личен опит: ако времето засуши, а дървото е още младо и не вкоренило се добре на новото място, може да се наложи да поливате.
ние засаждаме дърветата есента. имат време цяла зима да свикват с новото място и да се вкореняват. Simple Smile

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 12:49 от st. Dobri

# 66
  • София
Добри, виж за посоката на присадката, мисля че грешиш. Не мога да проверя в моментта.

# 67
За присадката мисля, че трябва да е на юг.
И аз успях да прескоча до градинката.
Пробвах н-ти път ашладисване на дръвчета. Този път ябълка.
Как бързо боравят с ножчето на клипчетата, а аз съм като слон стъкларски магазин.
Има вероятност един калем на череша да се е хванал, но не се вижда добре все още.

# 68
прави сте, Simple Smile Simple Smile на юг е.
върнах лентата със саденето. "Присадката НЕ към Дунава."
за новото дворче не съм сигурна накъде е юг Simple Smile но и там половинът ги ориентира... нанякъде. Simple Smile

# 69
  • София
Благодаря Ви за напътствията, момичета!

# 70
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Мьос, аз всичко сея на разсад, за да следя кое расте и кое не.
Манголд имам цяла зима навън и нищо му няма. Единия цъфти сега, от разноцветни я бера листа. Според мен можеш да го сееш сега на разсад, навън няма да тръгне, още е студено.

Аз си направих от стабилно фолио “саксии” за чушките. Търся сега за доматите. Планирам 30л на домат. Ок ли е?🤔 за чушките са по 18л. вместимост.

# 71
asyalein може ли повече инфо за тези саксии?

# 72
Мисля, че тая вместимост е добре, asyalein.

Показвам си временната оранжерия за разсада,  засега само с домати, след 1-2 седмици ще сложа и чушките. След малко, че снимките били големи.

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 18:50 от Mößbauer-Effekt

# 73
  • София
Това, ако някой ми го подари за РД, ще го споменавам в молитвите си.........

# 74
Mößbauer, манголд аз слагам направо в земята. Миналата година си бях купила и един разсад от магазина и го сложих с посятите от мен. Разлика нямаше, да не кажа, че беше по-слаб. На мен от всяко семе ми стана растение, освен това е много издържлив. Не бих правила разсад, не си заслужава усилието.

Общи условия

Активация на акаунт