(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 40)

• 28 968
  • 766
  •   1
Отговори
# 75
Сложих 2 вида манголд на разсад днес. Все още не съм решила къде в градината ще го сложа. Колко големи стават растенията и на какво разстояние трябва да бъдат едно от друго?

Абсурд,  много си го обичам и аз това парниче. Разглобява се и се побира в компактен кашон. Ползвам го на терасата в къщи за 2 месеца,  разсада ми е постоянно пред очите. Като засадя всичко в градината и прибирам, точно навреме преди да се затопли и да дойде момента да си ползваме терасата по предназначение.  На всичко отгоре го купих случайно,  безобразно намалено.

# 76
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
asyalein може ли повече инфо за тези саксии?

Намерих фолио като кюнец. Режа на парчета по 30см и зашивам дъното.
Това е. Като сложа пръстта и става като саксия.

Мьос, зависи от сорта. Има височки, има и дребни. Ако ще го береш редовно и на малки листа, може и по-нагъсто. Ако искаш големи листа, 50см разстояние е ок.
При мен едното е около 30см високо, разноцветното става по-голямо.
На опаковката трябва да пише.

# 77
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Сложих 2 вида манголд на разсад днес. Все още не съм решила къде в градината ще го сложа. Колко големи стават растенията и на какво разстояние трябва да бъдат едно от друго?

Скрит текст:
Абсурд,  много си го обичам и аз това парниче. Разглобява се и се побира в компактен кашон. Ползвам го на терасата в къщи за 2 месеца,  разсада ми е постоянно пред очите. Като засадя всичко в градината и прибирам, точно навреме преди да се затопли и да дойде момента да си ползваме терасата по предназначение.  На всичко отгоре го купих случайно,  безобразно намалено.

аз вече съм се хвалила с нашия манголд. имайте предвид, че е на капково. където не се поливаше беше значително по-дребен Simple Smile
кофичката е нормална кофичка - 400 грама кисело мляко

# 78
Как го готвиш, за да се неутрализира оксалатната киселина? Вкъщи мъжът ми го бойкотира, аз понякога само мога да го ям 🤔
Затова и не го отглеждам.

# 79
  • София
При мен е нагъсто и става като по-едър спанак.
Така ми е и по-крехък. Готвя го като обикновения спанак и вкусът е почти идентичен.

# 80
Как го готвиш, за да се неутрализира оксалатната киселина? Вкъщи мъжът ми го бойкотира, аз понякога само мога да го ям 🤔
Затова и не го отглеждам.

вкъщи забелязахме, че този - зеления с бели жилки, е точно като спанака - няма този особения вкус на желязо и стипца.
другите два вида - с червени и с жълти жилки, и червения са по-странни на вкус и не се харесаха нито на салата, нито на каша, като спанака.
опитвала съм и в супа и на сарми. дечко го гризе направо от двора - мие и хрупа, заека двуметров Simple Smile.

# 81
Манголдът беше при мен на около 35см на зиг заг, растенията останаха малки, като едър спанак. Беше много крехък, ползвахме във всичко вместо спанак. На слънчево място беше, имаше един момент, когато беше по-топло, когато започна леко да горчи, явно искаше повече поливане.

Ася,  помня, че отглеждаше диви домати миналата година. Сложих разсад за тази година. Искам да ги отглеждам изцяло навън. Само не знам имат ли нужда от нещо да ги придържа? (колчета, спирали)

# 82
  • Кърджали
Явно манголд миналата година свекървата беше сяла в градинката и само тя си го яде. Тази година ще мине и без него.

# 83
Wednes , зависи от сорта.
Единият стана огромен храст, другия растеше на спирала, без да го колтуча.
Ако знаеш сорта, погледни какво препоръчват.

Аз точно манголд с бели дръжки бях купила и беше мега стипцав. Сега разноцветният е ок със сметана. Въпреки всичко няма да ми стане любим зеленчук.

# 84
  • София
Обожавам вашите снимки! Благодаря!

А сърмичките....мммм!

Аз започвам съревнование с охлювите, пасат плевелите! А сега се показаха репички. Кой ще превари Simple Smile

# 85
нашата градинка около 20 години е била само тяхна територия. аз, натрапникът се опитах да ги ограничавам с мулч, пепел от барбекюто... все природни средства.
е, не става.
връчих на дечко една кофа и му обясних, че всички пари от охлювите са за него - той събира, после ги предаваме (не питайте къде, и аз не знам какво щях да правя), охлювите заминават за Италия, а парите са за него.
събра почти цяла кофа и се сети да попита какво ще правят охлювите в Италия. като разбра, че ще са в менюто на някой ресторант грабна кофата и ги изнесе в поляната от другата страна на пътя.
та това е моят опит - само събиране рано напролет, преди да са изяли всичко в градината и преди да са снесли яйцата за нови поколения.

# 86
Здравейте, отскоро живя в къща и съм решила да си направя малка градина. Мястото е около 200 кв/м и е в сянка до към 12:30-13:00ч. Предишните собственици на къщата са засаждали домати, но казаха, че не са били добри реколтите им. Съседите ми дадоха да пробвам с ягоди и за сега са добре, но доколкото знам не са претенцозни.
С какво друго мога да пробвам според Вас и с какво бих имала успех?
ПС: взела съм семена на босилек, копър и магданоз. Посяла съм ги в саксии, в които преди съм отглеждала и съм имала успех, но мисля да ги преместя евентуално в градината.

# 87
нашата градинка около 20 години е била само тяхна територия. аз, натрапникът се опитах да ги ограничавам с мулч, пепел от барбекюто... все природни средства.
е, не става.
връчих на дечко една кофа и му обясних, че всички пари от охлювите са за него - той събира, после ги предаваме (не питайте къде, и аз не знам какво щях да правя), охлювите заминават за Италия, а парите са за него.
събра почти цяла кофа и се сети да попита какво ще правят охлювите в Италия. като разбра, че ще са в менюто на някой ресторант грабна кофата и ги изнесе в поляната от другата страна на пътя.
та това е моят опит - само събиране рано напролет, преди да са изяли всичко в градината и преди да са снесли яйцата за нови поколения.

Неравна битка е това събирането на охлюви, но още не сме се предали...
Цял ден ги хвърляш в дерето, а на следващата сутрин само гледаш как самоотвержено пълзят през улицата и се завръщат Simple Smile.
Незабравим спомен ми е, как една сутрин ги дебнехме с две големи кофи още на оградата, а един от съседите ни попита с надежда в гласа: "Охлюви ли ви трябват?"
Не знам как съм го изгледала, но още има страх от мене...

# 88
Скрит текст:
е, не става.

Неравна битка е това събирането на охлюви, но още не сме се предали...
Цял ден ги хвърляш в дерето, а на следващата сутрин само гледаш как самоотвержено пълзят през улицата и се завръщат Simple Smile.
Незабравим спомен ми е, как една сутрин ги дебнехме с две големи кофи още на оградата, а
един от съседите ни попита с надежда в гласа: "Охлюви ли ви трябват?"
Не знам как съм го изгледала, но още има страх от мене...

TrollfaceTrollface аз така питах колежките дали им трябва коприва, тученица, щир...
ама сами да си го наберат. Trollface

# 89
Здравейте, отскоро живя в къща и съм решила да си направя малка градина. Мястото е около 200 кв/м и е в сянка до към 12:30-13:00ч. Предишните собственици на къщата са засаждали домати, но казаха, че не са били добри реколтите им. Съседите ми дадоха да пробвам с ягоди и за сега са добре, но доколкото знам не са претенцозни.
С какво друго мога да пробвам според Вас и с какво бих имала успех?
ПС: взела съм семена на босилек, копър и магданоз. Посяла съм ги в саксии, в които преди съм отглеждала и съм имала успех, но мисля да ги преместя евентуално в градината.
Аз бих опитала:
Репички, спанак, зелеви всякакви, манголд, евентуално тиквички. Лятото денят е дълъг, може и да им стигне слънцегреенето. Чела съм,  че са им нужни около 6часа слънце на ден.
Малини и къпини, див лук, див чесън, марули.. това се сещам сега.

Общи условия

Активация на акаунт