Бихте ли пуснали 12 год си дъщеря да...

• 21 141
  • 487
  •   1
Отговори
# 270
Колко много ме развесели тази тема! Смях се, смях се...Явно в Дания децата се възпитават на принципа който оцелее - оцелее. Глупости на търкалета!

# 271
  • Между гори и планини
Колко много ме развесели тази тема! Смях се, смях се...Явно в Дания децата се възпитават на принципа който оцелее - оцелее. Глупости на търкалета!

Естествен подбор 😝

# 272
  • Най-красивата страна
В  скандинавска държава една сърдита тийнейджърка винаги може да се оплаче от родителите си на социалните ...
Не като тук-родителя може да забрани излизанията,да спре джобните,да  натири тийнейджърката да ходи на някакви уроци,а  може и шамар да изяде,ако нарежда на баща си...
От друга страна,ако не дай Боже се случи нещо,пак родителите ще бъдат виновни...
Много деликата ситуация.

# 273
Ще се оплаче, че не я пускат да преспи у непознати!?! Хайде де! На 12 години? Моля ви се хора!

# 274
Не са непознати - за нея са най-добрите приятели. За мен са непознати и няма как да се запозная с тях - не ги води на гости защото живеем далече от сборния им пункт

# 275
Измисли някакъв начин да се запознаеш с тях. Добре е да си наясно с какви хора общува детето ти.

# 276
  • София
Дете на 12 г. не е редно да прекарва времето си, особено до малките часове, с непознати за родителите му.
Скрек, явно в желанието си да си либерален родител, си оставила децата ти прекалено рано сами да носят отговорност за себе си. Подобно на твоето отношение имам в момента към дъщерите ми на 20 и на 18,5 г. Не бих си позволила личното удобство да дам тази свобода и на 12-годишната. На 12 г. най-добрите приятели определено не купонясват до малките часове, нито се мотаят цял ден в мола. Явно тази прекалена свобода не е приемлива масово в Дания, след като е направила впечатление на училищното ръководство и са те информирали да контролираш детето. На твое място бих се притеснила от училището да не се обърнат към социалните.

# 277
Подрастващите стигат до там,до където им позволиш.Заемате с бащата твърда позиция и разяснявате до посиняване какво може ,какво не може и защо.При всяка простъпка следва наказание,също с обяснения.Каквоще правите като стане на  16год?

# 278
Дете на 12 г. не е редно да прекарва времето си, особено до малките часове, с непознати за родителите му.
Скрек, явно в желанието си да си либерален родител, си оставила децата ти прекалено рано сами да носят отговорност за себе си. Подобно на твоето отношение имам в момента към дъщерите ми на 20 и на 18,5 г. Не бих си позволила личното удобство да дам тази свобода и на 12-годишната. На 12 г. най-добрите приятели определено не купонясват до малките часове, нито се мотаят цял ден в мола. Явно тази прекалена свобода не е приемлива масово в Дания, след като е направила впечатление на училищното ръководство и са те информирали да контролираш детето. На твое място бих се притеснила от училището да не се обърнат към социалните.

От училището пратиха майл на всички родители, не само на мен. И то не защото не е приемливо да се разхождат в мола, а защото притесняват хората. Дъщеря ми каза, че явно става дума за други деца, защото тяхната групичка не се закачат с минаващите.
От една страна не съм съгласна да хойка. От друга - при положение, че няма домашни по-добре е да е навън, отколкото да лежи с телефона. Навремето като деца бяхме навън до тъмно. Верно че по квартала се движехме, но тогава нито пари имахме нито я имаше модата с моловете - нямаше къде да се ходи просто. Иначе на село лятото беше голяма свободия - обикаляхме чак по близките села и бяхме подлудили баба и дядо. И бяхме много по-малки от 12год.
Тук градовете са някак си свързани - почти няма дълги шосета през гори и полета - не усещаш като влизаш от град в град защото навсякъде има някакви сгради, офиси, магазини, бензиностанции... Само 1 км е до града където и е училището и до там наистина е гора, но пътят е много трафикиран, защото е почти магистрала, осветен и непрекъснато минават кучкари и колоездачи - не си представяйте безлюдна отсечка. В самите селца особено вечер във и около мола е пълно с народ.
В интерес на истината на нейно място сигурно бих правила същото като нея и нямаше да ме е страх.

# 279
Добре, а за това дете само два варианта ли има- телефон и МОЛ? Няма ли около вас спортни площадки, колело да кара, кънки, нещо такова? Или някакво друго занимание - нещо да рисува,да майстори.Да я учиш да готви,да правите сладкиши? Какво толкова има в тези молове,че са така привлекателни?

# 280
Добре, а за това дете само два варианта ли има- телефон и МОЛ? Няма ли около вас спортни площадки, колело да кара, кънки, нещо такова? Или някакво друго занимание - нещо да рисува,да майстори.Да я учиш да готви,да правите сладкиши? Какво толкова има в тези молове,че са така привлекателни?

Едно че няма площадки, друго, че нейните приятели са в мола, а не по площадки. Няма сама да си седи. Като по малка я водех да кара ролери и карах с нея - много добра беше. Вече не и е интересно. На готварски курс ходи преди време - не че научи нещо. Обича да прави кейкове, мъфинси... ама после рядко се ядат и ги хвърламе. Аз и не обичам да се тъпче с тесто и захар та по-добре да не прави. Иначе беше се нахъсала да готви веднъж седмично вечеря, но си остана с хъса - по-интересно е разбира се навън с приятели. Но иска да готви по нейни си рецепти и не дава нищо да я науча - най-много да ми връчи да беля и режа лука, иначе не дава дума да обеля - само да си отворя устата и моментално ми се крещи да млъквам - командирка голяма е. Заявява ми: "Като готвя аз ти няма да се месиш. " И край. Иначе в кухнята се справя с всичко.
С колело ходи на училище ама напоследък и него не го иска - предпочита пеша да иде щото после да не го мисли, а да си ходи къде си иска с градския транспорт. Явно и приятелите и са без колелета защото всички живеят близо до училището. Какво рисуване - тя няма талант. Шиеше по едно време ама и тоя мерак мина.

А тия дето ме критикуваха, че плащам на децата си да си чистят стаите. Първо - само прах трият и то отбиват номера. Второ - вие бихте ли давали джобни на децата си, ако по никакъв начин не помагат в къщи?

# 281
...не дава дума да обеля - само да си отворя устата и моментално ми се крещи да млъквам - командирка голяма е....
Не само не осъзнаваш положението си/ви, но усещам и че се кефиш на невъзпитаната си дъщеря!
На мама командирката така ще се срине някой ден, че не е истина просто.
Дано да сте някои богаташи и да я дондуркате цял живот, защото с такова възпитание далеч няма да стигне/те.

Прекрасна тема ти се получи. С прекрасни съвети. С 99% добронамерени. Нищо не успя да извлечеш...

# 282
Напротив - осъзнавам абсолютно всичко и работя по въпроса. Просто тя не е лесен характер и е по-трудно.
Сега примерно ме е яд, че за пореден път поддадох на подмазването и - тя има много сладко гласче като се мазни и много мило ми говори  - да ме изнуди да и купя дънки, от които няма никаква нужда, просто така - щото обича да си пазарува, и веднага след като постигна целта си започна да ми се зъби. Не че е късно да си прибера парите от сметката и, до която разбира се имам пълен достъп. Но още малко ще си помисля, да видим как ще се държи днес.

# 283
  • София
Скрек, оставам с впечатление, че ти виждаш нещата само двуполюсно и без нюанси по средата. Единствено оправдаваш действията на детето си и своето бездействие. Не знам каква е идеята ти за темата, но целият ти родителски модел за мен е неразбираем. Подценяването на детето ти също, защото оставам с впечатление, че е прекалено будно и ти не успяваш да насмогнеш да реагираш адекватно на нуждите му, които определено не са да купуваш всичко поискано, да зареждаш картата, да не знаеш къде ходи и да наблюдаваш отстрани като на филм какво се случва в дома ти. Избрала си лесния път да оправдаваш липсата на комуникация с характер, зодии и други глупости.
И надали едно толкова общително дете ще седи само ако отиде на спортната площадка, на някой курс или нещо друго.

За домакинстването. Не. Не давам на децата ми пари, за да си подреждат своите неща и да допринасят за това да ни е приятно на всички. Както и на мен никой не ми плаща за това, нито на баща им. Всеки има ангажимент да се грижи за собственото си пространство и да допринася за общите части от общия ни дом. Задълженията зависят единствено от възрастта и от свободното време.
А това пък с постоянното допълване на картата, защото обичала да си пазарува, ми идва свръх. Точно това показва, че ти заместваш вниманието и възпитанието на детето си с даване на пари, очаквайки тя да те слуша насреща, което явно не се получава.
Детето правило мъфини, а после сте ги хвюрляли, защото не ядеш захар и тесто. А е имало желание да прави нещо за семейството. Жалко.

# 284
Качила ти се е на главата и вика ура. Казвам ти го аз, дето моят 9 годишен е със същите намерения и всеки ден е борба да го удържам да не ме победи. Престани да й купуваш заради сладкото гласче. Просто няма смисъл да й купуваш всичко или безразборно да й изпълняваш желанията, и то при нея са все за шопинг! Наистина й нмери други занимания.

Общи условия

Активация на акаунт