Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 395
  • 765
  •   1
Отговори
# 300
А защо е комбиниран? При хипофункция не се ли пие или Т3, или Т4, или при Хашимото е друго? Или аз съвсем не съм наясно? Grinning (много вероятно)

# 301
Аз да попитам - някой пие ли от добавката Тирохелп и как му се отразява? А при положение, че си пия Еутирокса, а тази добавка съдържа Л -тирозин, това пречи ли?
Сега гледах рекламата - съдържа Селен, цинк, вит.Д, Л-тирозин и екстракт от куркума. В последно време усещам много ясно симптомите на заболяването-умора, болки в мускулите, световъртежи, понякога топли вълни, отпадналост..Та викам да си купя нещо да подпомогна организма. Не е само пролетна умора, според мен. Знам, че нищо от съставките няма да ми попречи, само не знам пиенето на Еутирокс в съчетание с този Л- тирозин..нещо да не направя беля.
Л-тирозин и L-тироксин са две различни неща. Едното е неесенциална аминокиселина, а другото хормон. Не ги бъркайте.

# 302
Dolce, комбиниран препарат или и двете накуп се пият, когато е затруднена конверсията на Т4 в Т3, т.е тялото не се справя, колкото и Т4 да пиеш, Т3 остава ниско. А основно симптомите, според моите наблюдения, започват с липсата на Т3 (но това си е мое мнение). Пиенето на Т3 също потиска тсх, и то много повече от еутирокса. Той е значително по-труден за дозиране и тр да се внимава, особено по отношение на сърцето. В бг не предписват и не им се занимава да учат за Т3 за съжаление😞 Разчита се на естествените възможности на тялото за конверсия, но май в голяма част от случаите тя е нарушена. Болният се тъпче с еутирокс, а симптомите го побъркват и се чуди какво става.

# 303
Значи, ако примерно Т3 ми е в норма, но към долната граница, а ТСХ 2,7 и по някакъв начин "въздействам" върху Т3 се предполага, че и ТСХ  ще спадне до по-оптимално? Примерно, по-малко стрес, подходящо хранене, по-добър сън, евентуално някакви билки, по 1-2 бразилски ореха дневно (в никакъв случай не говоря за прием на хормони или лекарства)? Сега не си спомням точно Т3 или Т4 не беше оптимално, трябва да погледна изследванията. Въпросът ми е хипотетичен Blush

# 304
Да, разбира се. Ако Т3 се вдигне в организма (както и Т4, дали с хапче, дали по естествен път), тсх ще спадне. Ако откриеш правилния естествен път, моля, споделяй.😉🥂

# 305
Права ли съм, че при ТСХ 2,7 никой ендокринолог няма да ми изпише хормон? Не че аз искам де Stuck Out Tongue Winking Eye  Смъквала съм преди от ТСХ 2,9 до ТСХ 1,65 (или 1,6 брше), без хормони, та явно има начин да стане естествено. Blush Още не съм сигурна какъв е- със сигурност при нисък феритин и желязо ТСХ ми е било по-високо+имам косопад. Не знам доколко е свързано обаче. Също мисля, че ограничаване на въглехидратите (но не прекалено) ми действа добре, без крайности. Особено ограничаване на брашно и захар. Ще потърся инфо как може да се въздейства по естествен начин на Т3, може да изскочи нещо интересно Grinning

# 306
При тсх2,7 никой няма да ги изпише хормон. Даже ще те изхвърлят като мръсно коте от кабинета😁😉Но и тази стойност не е толкова патологична, особена ако не е заедно с хаши. При хипофункция определено възможностите са по-големи. Аз напр, когато тсх ми е над 2 вече се чувствам зле и го знам, че се е покачило и без изследване. На мен мн зле ми влияе спирането на протеини и вече не си правя експерименти в тая посока. Колкото пъти съм оставала на веган,  режим, толкова пъти съм се влошавала мн рязко, в рамките на 1 седмица -тсх скача, хормоните падат, ужасни стомашни киселини, непрекъсната сънливост и няма наспиване, слабост в крайниците, рязко изсъхване на кожата, поява на пъпки и т.н. Но това съм аз. Затова и не защитавам, отхвърлям хранителни режими.

# 307
Права ли съм, че при ТСХ 2,7 никой ендокринолог няма да ми изпише хормон? Не че аз искам де Stuck Out Tongue Winking Eye  Смъквала съм преди от ТСХ 2,9 до ТСХ 1,65 (или 1,6 брше), без хормони, та явно има начин да стане естествено. Blush Още не съм сигурна какъв е- със сигурност при нисък феритин и желязо ТСХ ми е било по-високо+имам косопад. Не знам доколко е свързано обаче. Също мисля, че ограничаване на въглехидратите (но не прекалено) ми действа добре, без крайности. Особено ограничаване на брашно и захар. Ще потърся инфо как може да се въздейства по естествен начин на Т3, може да изскочи нещо интересно Grinning

Права си принципно Wink . Въпреки, че една моя лекарка навремето при ТСХ 3 си ми изписваше Simple Smile

ТСХ сам по себе си не е определящ, винаги се изследва заедно с Т4 и Т3. Аз съм виждала перфектни Т3 и Т4 и висок ТСХ примерно. Той е хормон на хипофизата, така че може да се влияе и от други неща. Отделно, че дори два поредни дни няма да е еднакъв.

Относно Т3, той се получава при конвертиране на Т4, конверсията става основно в черния дроб, така че ако там има проблеми (чернодробни, холестероли и т.н.) е нормално и конвертирането да не е оптимално

# 308
Аз никога не съм била веган, нито вегетарианка дори. Обаче съм имала дълги периоди в които по една или друга причина не ядях често месо, яйца, риба- а обичам принципно тези храни. Въглехидратите ми тогава бяха повече отколкото си мислех... Но уж не трябвало да се прекалява с животинските протеини и да се ядат твърде често- а за моя организъм се оказа, че изобщо не са ми били достатъчни...С либерално НВХ хранене се чувствам добре.
Мибобо, като споменаваш черния дроб- аз пия Глюкофаж. Възможно ли е той да прави така, че черният дроб да не конвертира добре Т4 в Т3? Понеже въздейства на черния дроб да не бълва глюкоза, да не би да оказва  влияние и на това...Всъщност, трябва да погледна изследванията, че не помня Т3 или Т4 не беше оптимален.
Бонгобонго, антителата са ми добре. Много неприятен симптом при ТСХ над 2,5 ми е постоянната сънливост и невъзможност за наспиване- при това ако не стана скоро след като се събудя и случайно заспя отново, после се чувствам по-зле и не съм свежа изобщо...

# 309
Здравейте. Знам, че темата не е точно за това, но не намерих такава. С Хашимото съм бременна в началото 5свдмица +няколко дни и имам два малки камъка в двата бъбрека. Уролога каза да взимам Неоренал форте и при болка бусколизин и но шпа. Според вас има ли някаква опаснот за плода ако не дай Боже направя по сериозна криза със силни болки? Сега болките са леко придеъпване и тежест

# 310
Долче, същата гадна сънливост имам с тсх над 2. Това е първото, което ми сигнализира, че се е покачило.

Диана, неоренал е екстракт от бреза. А, доколкото съм чела, брезата е противопоказна при бременност. Освен това е спазмолитично. Ако тр, отиди при друг уролог. Заложи на червената боровинка или уробиотик. Но шпа можеш да пиеш, бусколизин, спазмалгон. Болките и дърпането може да са ти от бременността и тазовите промени, които започват, пренастройка на тялото, макар и още в началото. Всяка раждала жена ще ти каже, че кръста боли отвреме навреме до 3 месец. Въпросът е дали имаш обективна нужда да пиеш нещо в момента, защото доколкото разбирам, сега нямаш криза. Може и никакви проблеми да не ти създават камъните. Имам позната, на която разбиваха с ултразвук около 3,4 месец и всичко беше наред.

# 311
Аз никога не съм била веган, нито вегетарианка дори. Обаче съм имала дълги периоди в които по една или друга причина не ядях често месо, яйца, риба- а обичам принципно тези храни. Въглехидратите ми тогава бяха повече отколкото си мислех... Но уж не трябвало да се прекалява с животинските протеини и да се ядат твърде често- а за моя организъм се оказа, че изобщо не са ми били достатъчни...С либерално НВХ хранене се чувствам добре.
Мибобо, като споменаваш черния дроб- аз пия Глюкофаж. Възможно ли е той да прави така, че черният дроб да не конвертира добре Т4 в Т3? Понеже въздейства на черния дроб да не бълва глюкоза, да не би да оказва  влияние и на това...Всъщност, трябва да погледна изследванията, че не помня Т3 или Т4 не беше оптимален.
Бонгобонго, антителата са ми добре. Много неприятен симптом при ТСХ над 2,5 ми е постоянната сънливост и невъзможност за наспиване- при това ако не стана скоро след като се събудя и случайно заспя отново, после се чувствам по-зле и не съм свежа изобщо...

Да, това е една от причините. Всъщност много хора не конвертират достатъчно добре, но при някои конверсията е много влошена

Много лекарства също могат да намалят конверсията на T4 в T3 включително: лекарства за кръвно налягане, диабет, болкоуспокоителни, антидепресанти и нервни модулатори.

Това е цитат от тази статия въпреки, че звучи малко рекламно защото е поместена в такъв сайт, но принципно са си така нещата

# 312
Дали според вас е нужно да направя тест за коронавирус, при положение че нямам температура, а само леко запервено и парене в гърлото

# 313
Дали според вас е нужно да направя тест за коронавирус, при положение че нямам температура, а само леко запервено и парене в гърлото

Само ако ще ти донесе успокоение, защото за една бременна това е най-важното. Иначе, не мисля, че всяко болящо и червено гърло е симтом на коронавирус

# 314
Мибобо, изключително много ми беше полезен този линк, благодаря! Flowers Rose Потвърждава изводите ми дотук- има голяма връзка между ЩЗ и феритин...Излиза, че (както и предполагах) е много важно да  повиша желязото и феритина до оптимални нива. Да се намали стресът, инсулинът да бъде до под 5 на гладно, да се намали КЗ на гладно, важен е и магнезият (а при мен той влияе директно на съня) и др.  
Не разбрах, когато в лаборатория се изследва Т3- всъщност изследват общия, така ли? Или изследват свободния Т3? В статията (не видях откога е) пише, че в България само 2 лаборатории изследват свободен Т3 (моите лаборатории не са сред тях). Обаче като че ли в списъка с изследвания на моите лаборатории също съм виждала да пише free T3 Thinking

Общи условия

Активация на акаунт