Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 422
  • 765
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте,
Има ли някой от вас изследвал Reverse T3 в България и къде? Както и взимате ли в допълнение към FT4 и FT3, наясно съм, че у нас не се предлага като лекарство, но го има в съседни страни?

Аз пуснах преди 2 седмици в Бодимед, чаках 10 дена за резултат от Германия. Знам, че в Америмед го правят това изследване и излиза в рамките на деня. Но аз реших да заложа на доверена (за мен) лаборатория. От началото на месеца започнах Тиромел, по лекарско предписание.
Благодаря за отговора. Понеже споменавате лекарско предписание, може ли да споделите името на ендокринолога, моят не желае и да чуе за добавяне на FT3.

# 406
  • София
Здравейте, не съм писала в тази тема от преди 8 години, когато ме диагностицираха с Хашимото. През цялото това време не правих абсолютно нищо и се “правех”, че го няма. Неприятни симптоми като непоносимост към студ, умора и отвратително обилно нощно изпотяване ме накараха отново да си обърна внимание. Първите ми изследвания през януари показаха, че хормоните ми не са мръднали за тези 8 години (според ендокриноложката са си нормални:)), но аз виждам, че не са, а ТSH ми беше над 5 (това и тя не одобри). Антителата са сравнително леко завишени (и двете са между 100 и 150). Започнах да чета всякакви източници и да се пробвам да подобря нещата с диети (АИП) и добавки. Най-вероятно ще прибегна до хормон, за да не си тормозя повече организма. Аз съм от хората, които не се чувстват добре на нисковъглехидратна диета, противно на всичко описано от Изабела Уенц. Умората и апатията ми се засили, никакъв тонус. И след 8 седмици на елиминираща диета и 6 кг. надолу, въпреки, че нямах нужда от отслабване, започнах постепенно да въвеждам нормални храни. (без глутен, млечни, картофи, царевица, ориз, захар.) Истината е, че не смея да си повторя изследванията, защото се опасявам, че са се влошили. От няколко дни имам едно стягане в областта на гушата, а гадното нощно потене се върна с пълна сила, а беше изчезнало за1-2 месеца:(. Има ли някой тук със същия проблем и моля да сподели как го лекува? Четох, че състоянието се появява често и при хора на хормонална терапия. Една от причини била ниско B12 (моето е 298) и започнах да взимам. Имам намерение при следващите изследвания да проверя и феритин, фолат.
Как се изследва кортизол? Три пъти дневно ли? Какви други изследвания бихте ме посъветвали да направя? Инсулинът ми беше между 3 и 4. Нещо друго, свързано с кръвната захар? Ще съм благодарна на всякакви съвети!
P.S. В началото на темата прочетох, че една от храните, които трябва да се избягват са орехите. Не знам каква е причината (Дали предполагаемото съдържание на йод), но никъде на английски или немски език не прочетох орехите да са противопоказани при Хашимото. Напротив - те съдържат тирозин и селен, както и омега 3 и са изключително полезни за ЩЗ.
Заблудата, в която са ни вкарали от деца (може би идва от руската мед. школа) е, че орехите съдържат йод и това ги прави вредни за ЩЗ.
В една немска статия със заглавие
“Съдържат ли орехите йод?“ прочетох:
Объркването е дошло от черно оцветяващия сок на пресните орехи с лека йодна миризма. Веществото се нарича Juglon, действа противовъзпалително и се съдържа само в орехите.
Препоръчва се за проблеми със ЩЖ са се хапват повече орехи:).
А иначе орехите спадат към храните с най-ниско съдържание на йод и йодин.
https://www.dr-thomas-winkler.at/fileadmin/files/Tabellen_Der_Jodgehalte.pdf
В тази таблица може да видите съдържанието на йод и йодин почти във всички храни, които консумираме. На немски е, но е лесно за ориентиране. Орех е Walnuss.

# 407
Skiorche кортизол и двукратно става. Витамин Д и желязо провери също, а на фолата ще ти се отрази приема на В12 мисля.

Орехите мисля, че точно заради йода са противопоказни принципно. Нощното потене може да е от много неща и от полови хормони също.

ТСХ е високо над 5, но другите хормони как са, те са по-важните все пак, но щом не се чувстваш добре не е толкова страшно да започнеш хормон.

# 408
  • София
MiBobo, писах преди 2 месеца в алтернативната тема, когато започнах да се самолекувам и тогава те разпитвах за приема на добавки:). Ето какви бяха изследванията в края на януари.

Витамин Д тогава ми беше 30, сега е около 45. Продължавам да го взимам (4 капки вигантол дневно). B12 пия по 1000мкг. от 10-тина дни. Включих и цинк (30 мг.). и вит.В комплекс на NOW (50)
Иначе вече 3 месеца взимам селен от 200, магнезиев цитрат от 200, бял трън и NAC (когато се присетя).
А, заедно с контролата на витамините пуснах:
Глюкоза: 3,46
Инсулин:3,70
Гликиран хемоглобин: 5,90
Затова питах и за кортизола...
А казваш, че като приемам Б12, ще ми се разбишка фолата ли? Демек да взимам още нещо превантивно ли?

# 409
Извинявай не помня Simple Smile .
Не, приема на В12 може да повлияе резултата от изследването на фолат те са все от групата В. А и ти щом пиеш и В комплекс на НАУ , там има фолат сигурно така, че не изследвай по-добре няма да е реален резултата.

Селена според мен е по-добре да го спреш, той и без това не се пие без изследване защото може да се предозира, а ти пиеш вече 3м, достатъчно е.

И другите хормони си сочат хипофункция, трябва ти хормон.

Инсулина е супер, кръвната захар ми идва малко странна  спрямо гликирания, нисичка е доста....а гликирания хемоглобин дава средна дневна стойност за последните 3 месеца и там е  сравнително висока пък.

# 410
При тази ниска захар, не би ли трябвало инсулина да е по-висок? Thinking

# 411
При тази ниска захар, не би ли трябвало инсулина да е по-висок? Thinking

Да, именно при висок инсулин има такива ниски нива на захар...мен затова  са ми чудни нещо резултатите.

# 412
Не е нужно инсулинът да е висок. Все пак, това е стойност на гладно. Може да се покачва след хранене и до сутринта да си спада, а също и КЗ. Мен КЗ 3 и нещо ме озадачава- възможно е тези изпотявания нощем да са и от нестабилна КЗ, редуване на хипер и хипогликемия...особено при подобен гликиран хемоглобин. Thinking

# 413
Да, изпотяванията наистина може да са от хипогликемични кризи. Аз чак такава ниска стойност на кр.захар на гладно не съм виждала 4 и нагоре да, но под 4 не знам... Затова и най-вероятно не се чувства добре с НВ хранене

# 414
Здравейте,
бих искала да се присъединя към Вашата група. На 28г. съм като от 4г. съм диагностицирана с Хашимото, след неуспешни опити за забреминяване.
Попринцип се храня здравословно и спортувам, но веднага спрях и глутена като разбрах за проблема. През цялото това време пия хормон, който варира според изследванията ми.
Антителата ми не са били никога много високи. Не съм от София, но следя състоянието си при д-р Начев.
Успях да забременея октомври 2019г. след 4г. ходене по мъките ( нямах никакви проблеми, както и партньора ми), може и проблемите с ЩЗ да са си казали думата...
През тези години съм била на безглутенов режим, за 2м. спрях млечни и глутен ( беше ми много трудно, но изследванията ми бяха добри), пила съм селен, вит.Д,
но до тук.

3 месеца след раждането всички показатели бяха в норма, заедно с антителата.Въпреки че последните месеци бяха изключително стресови за мен. 6 месеца по-късно, отново всичко се възобнови, антитела малко над граничните стойности.

Смятате ли, че кръвозагубата при раждане е спомогнала "за временно освежаване" на организма? Тоест ако редовно кръводаряваш макар и само за кр.плазма, дали е възможно и да си помогнеш по този начин?

Ще се опитам за изчета стари теми, но моля  посъветвайте ме и кажете къде греша.
Решила съм да започна отначало с борбата, защото бременността, кърмене и т.н, не ми позволяваха много ограничения.
Считайте ме за начинаеща с Хашимотото...

Благодаря!
Бъдете здрави!

# 415
  • София
Не е нужно инсулинът да е висок. Все пак, това е стойност на гладно. Може да се покачва след хранене и до сутринта да си спада, а също и КЗ. Мен КЗ 3 и нещо ме озадачава- възможно е тези изпотявания нощем да са и от нестабилна КЗ, редуване на хипер и хипогликемия...особено при подобен гликиран хемоглобин. Thinking
Искам да уточня, че изследванията на инсулин, глюкоза и гликиран хемоглобин са правени след като два месеца изобщо не съм близвала захар, мед и други подсладители (освен от банан), според указанията от АИП.Sad. Преди да започна диетата глюкозата ми беше около 5,8.
Абе изобщо слушах и изпълнявах безропотно Изабела какво казва. Simple Smile Sad

# 416
Гликираният ти хемоглобин обаче показва, че си имала и моменти на по-висока КЗ. Освен ако нямаш проблем с хемоглобина, някаква анемия- тогава може гликираният да не е точен. Тялото ти може да си произведе и само глюкоза, ако му е необходима. Възможно ли е да си прекалила с ограниченията? И КЗ да е падала твърде много?
Другият момент е бананите. Колко често, в какво количество? Понеже има разлика между банан веднъж седмично и всеки ден по два (примерно).

# 417
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте, не съм писала в тази тема от преди 8 години, когато ме диагностицираха с Хашимото. През цялото това време не правих абсолютно нищо и се “правех”, че го няма. Неприятни симптоми като непоносимост към студ, умора и отвратително обилно нощно изпотяване ме накараха отново да си обърна внимание. Първите ми изследвания през януари показаха, че хормоните ми не са мръднали за тези 8 години (според ендокриноложката са си нормални:)), но аз виждам, че не са, а ТSH ми беше над 5 (това и тя не одобри). Антителата са сравнително леко завишени (и двете са между 100 и 150). Започнах да чета всякакви източници и да се пробвам да подобря нещата с диети (АИП) и добавки. Най-вероятно ще прибегна до хормон, за да не си тормозя повече организма. Аз съм от хората, които не се чувстват добре на нисковъглехидратна диета, противно на всичко описано от Изабела Уенц. Умората и апатията ми се засили, никакъв тонус. И след 8 седмици на елиминираща диета и 6 кг. надолу, въпреки, че нямах нужда от отслабване, започнах постепенно да въвеждам нормални храни. (без глутен, млечни, картофи, царевица, ориз, захар.) Истината е, че не смея да си повторя изследванията, защото се опасявам, че са се влошили. От няколко дни имам едно стягане в областта на гушата, а гадното нощно потене се върна с пълна сила, а беше изчезнало за1-2 месеца:(. Има ли някой тук със същия проблем и моля да сподели как го лекува? Четох, че състоянието се появява често и при хора на хормонална терапия. Една от причини била ниско B12 (моето е 298) и започнах да взимам. Имам намерение при следващите изследвания да проверя и феритин, фолат.
Как се изследва кортизол? Три пъти дневно ли? Какви други изследвания бихте ме посъветвали да направя? Инсулинът ми беше между 3 и 4. Нещо друго, свързано с кръвната захар? Ще съм благодарна на всякакви съвети!
P.S. В началото на темата прочетох, че една от храните, които трябва да се избягват са орехите. Не знам каква е причината (Дали предполагаемото съдържание на йод), но никъде на английски или немски език не прочетох орехите да са противопоказани при Хашимото. Напротив - те съдържат тирозин и селен, както и омега 3 и са изключително полезни за ЩЗ.
Заблудата, в която са ни вкарали от деца (може би идва от руската мед. школа) е, че орехите съдържат йод и това ги прави вредни за ЩЗ.
В една немска статия със заглавие
“Съдържат ли орехите йод?“ прочетох:
Объркването е дошло от черно оцветяващия сок на пресните орехи с лека йодна миризма. Веществото се нарича Juglon, действа противовъзпалително и се съдържа само в орехите.
Препоръчва се за проблеми със ЩЖ са се хапват повече орехи:).
А иначе орехите спадат към храните с най-ниско съдържание на йод и йодин.
https://www.dr-thomas-winkler.at/fileadmin/files/Tabellen_Der_Jodgehalte.pdf
В тази таблица може да видите съдържанието на йод и йодин почти във всички храни, които консумираме. На немски е, но е лесно за ориентиране. Орех е Walnuss.
Тази промяна на времето единия ден 25 градуса, на следващия 10 неминуемо дава отражение, на никой организъм не му влияят добре такива резки температурни разлики, а какво да говорим в случая с щитовидната жлеза, която освен многото други функции отговаря и за температурата на тялото..
Относно б12 не е написано какви са мерните единици (ако е pmol/l е почти в препоръчителните стойности от над 330). Определено имам много резерви към подхода и съветите на Изабела и относно храненето и относно добавките (но това е друга тема). Кортизол се изследва със слюнка и с взимане на кръв, моето предпочитание клони към кръвното изследване, това със слюнка може да даде неточни резултати, холестерола как ти е? Възможно е фт3 да ти е паднал след това хранене, и това да е изострило симптомите, и инсулина и глюкозата и гликирания хемоглобин не са ок (първите две са ниски, третото е високо), много вероятно е през нощта да правиш хипогликемии и оттам да идва и изпотяването. И последно относно орехите, факт е че в тях няма толкова йод, колкото в морските продукти да речем, и в малки разумни количества в повечето случаи не би трябвало да представляват проблем, относно йода и препоръките за щитовидна жлеза обаче е нужно едно много сериозно уточнение, за което хората сякаш не се замислят, хашимото не е заболяване на щитовидната жлеза, а заболяване на имунната система (и е причината за 90-95 процента от хората с хипофункция), в тоя случай прекомерно количество йод в тялото за щитовидната жлеза е подобно на сипване на бензин в двигателя на горяща кола.

# 418
Чета ви дискусията и възниква един въпрос при мен - възможно ли е нощното изпотяване при дете на 4 години да се дължи също на някакви промени в нивата на кръвната захар или при децата има друго обяснение?

# 419
Според мен може, защо да не може много деца с диабет има, така че този проблем не ги заобикаля, може също и от хиперфункция на ЩЖ да има изпотяване, може и от липса на вит.Д, не случайно при бебета за рахит изпотяването е един от симптомите. Но и някои дечица си се потят повече, зависи колко е голямо детето, зависи и в какви условя спи (аз съм зиморничева и ми е все студено, но на сина ми не му е ...искам да кажа, че ако трябва да го облека и наглася Т в стаята според моите представи, той ще се изпоти)

Общи условия

Активация на акаунт