Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 41

• 34 033
  • 749
  •   1
Отговори
# 705
Склонна съм да им вярвам, цялата гимнастика я правих, за да видя дали твърдението на колежка е истина ( напусна работа и започна в тази сфера, едва ли ще ме лъже какъв е речта на ретърн тук). Гледам, че и къщата и в Босня е с такава инсталация.

# 706
  • София
Къща, ако ще живееш постоянно в нея е скъпо нещо и може да е неудобно с деца. В смисъл отдалечено от градина, училище и т. Н. Аз това не го отричам. Особено в България. Удобството на двора и усамотението е голямо и това е така. Аз назад съвсем друго имах предвид. Че кризата ще вдигне интереса към земи, парцели, къщи  за вила, почивки, за лято, за бягство, за след пенсия и т.н. Не е нужно да  е в скъпо място около София, не е нужно да има 100 удобства, нито да бъде 3 Етажна прогимназия. Изобщо за различни неща говорим. Исках да кажа, че хората ще се сетят малко по малко за земята, селата си или други биха купили. Леко ни се измести фокуса от "голямата цел" двустаен НС на каквато и да е цена.

# 707
Бягство след пенсия на село, с тази престъпност от малцинството, което тогава не се знае какви размери ще е, не ми се мисли особено. Говорим за след доста години при мен. Ако комплекса е затворен пък ще отиват много пари за охрана и няма да мога да ги поема. Кризата ще остави много бедни хора да не забравяме.

# 708
Хайде, хайде - София не е Хюстън, крайбрежието на Черно море не е като крайбрежието на Северно море, а дори в Сливен не духа достатъчно за целогодишно ползване на ток от вятър.
Фирмите за соларни инсталации лъжат като всички останали търговци, брокерите включително - само да те накарат да купиш това, което предлагат.
Соларната инсталация на "колежката" в Босня (това къде е по-точно) едва ли е за къща с целогодишно ползване, освен ако не е тип соларен парк в двора.
И без соларни инсталации повечето къщи в провинцията по соцвремената имаха боядисан в черно варел за топла вода през лятото - ама за зимата със снега дали им върши работа?

# 709
В тази американска статия се предоставят доста факти и аргументи срещу безумната световна истерия, която е в момента:
https://www.blacklistednews.com/article/76573/evidence-over.html

Също така има аргументи защо се очаква затихване на силата през топлите месеци и с придобиването на стаден имунитет към няколкото най-разпространени щама. И че следващата зима точно тези сегашни щамове няма да ни притесняват толкова...но пък никой не може да каже дали няма да се появят нови.

Но, специално за икономиката и имотите в Бг, вече е късно. Няма как да не се усети ефекта от рестрикциите, дори и при най-най-оптимистичния сценарий, в който се връщаме към нормален живот на 1-ви май.
Ерго, сделките до средата на следващата година /поне/ ще намалеят драстично като брой. Нищо чудно много от разрешенията за строеж от тази пролет да останат в замразен режим, поне до края на годината.
И пак се връщаме на преобладаващата прогноза тук, че ще в следващите 2-3 години имотите в Сф ще паднат с около 10 %, може би дори повече, ако икономическата криза се задълбочи от фактори извън вируса.
Лъжат. За да си напълно независим ако потребяваш 6KW, трябва да се презапасиш 2 пъти, демек да си инсталираш инсталация за 12 кв, за да имаш сигурни 6. При тази ситуаци отиваш на 25-30 хил лева.
Точно така е, работил съм 5-6 години като мениджър за немска ВЕИ компания при предишния зелен бум.
Инсталирането на собствена ВЕИ система си струва само, ако можеш да си позволиш къща в средния и висок ценови диапазон, където всичко е проектирано да работи в синергия.
Иначе, един обикновен соларен бойлер на покрива за топла вода върши чудесна работа при всякакви къщи, и цените сигурно са паднали много там, но това си е просто малък лайф-хак, не цяла ВЕИ система.

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 19:53 от AnMary

# 710
Нищо чудно много от разрешенията за строеж от тази пролет да останат в замразен режим, поне до края на годината.
И пак се връщаме на преобладаващата прогноза тук, че ще в следващите 2-3 години имотите в Сф ще паднат с около 10 %, може би дори повече, ако икономическата криза се задълбочи от фактори извън вируса.
10% ще е още до лятото не след 2-3 години

# 711
Къщите не са за социално слаби. А който не е социално слаби има други критерии. Изобщо да се говори за "изплащане" става нелепо, ако правиш нещо за себе си. Например за колко време се изплаща италианският гранитогрес? Или плотът от технически камък? Или естественият паркет? Или 100 инчовият телевизор? Ами скъпата звукоизолация? Всички тези неща не са купувани с цел изплащане, а с цел удоволствие от имането им, удобство, комфорт, естетика, имидж, его... И с термопомпите и соларните инсталации е така - не мисля, че се изплащат (особено с оглед на живота на соларните панели, които таман се изплатят и се сменят). Обаче ти носят гъдела да си независим от енергийните доставчици. Да можеш да живееш на места, където иначе токът спира като дискотека. Или просто сега имаш едни пари, а утре не се знае какво ще е.

# 712
ЧС е права по принцип.
Само да дефинираме кои са социално слаби.
Защото семейство от двама държавни служители примерно в София са с чист доход не повече от 3 хил. на месец. В провинцията съм към 2 хил. макс общо. Ако имат 1-2 деца как ги водим - социално слаби ли са или не?

# 713
ОК, сменям формулировката. Къщата е за хора, които са си надвили на масрафа.

# 714
Хайде, хайде - София не е Хюстън, крайбрежието на Черно море не е като крайбрежието на Северно море, а дори в Сливен не духа достатъчно за целогодишно ползване на ток от вятър.
Фирмите за соларни инсталации лъжат като всички останали търговци, брокерите включително - само да те накарат да купиш това, което предлагат.
Соларната инсталация на "колежката" в Босня (това къде е по-точно) едва ли е за къща с целогодишно ползване, освен ако не е тип соларен парк в двора.
И без соларни инсталации повечето къщи в провинцията по соцвремената имаха боядисан в черно варел за топла вода през лятото - ама за зимата със снега дали им върши работа?
Колежката е в Хюстън, а си прави къщата в Босня. Сравних и местата със слънчево греене  - в София са същите, както в нейната родно место в Босня. И да рейт ОФ ретърн е 10 години. Когато гроздето е кисело, започвате да изкарвате, че лъжат.
Край софия има затворен комплекс също със соларни батерии, достатъчни да покриват консумацията на ток на домакинството...и вместо да викате, че някой лъже, вземете проверете. Простичко е, Гугъл, така или иначе сега търкате диваните.

# 715
  • София
не, едва ли. Хората по провинцията най- често са тези с къщи. Независимо в града си или в някое близко село. Та едва ли всички там са си надвили на масрафа. Просто така живеят от деца, това са им наследствата, парцел или наследствена къща. И най- важно не ги мързи. В София, "ох ах, ако ми спрат парното,  нета, и няма кой да ми почисти боклуците под балкона. Умираааам! Grinning" Що да се лъжем?

# 716
не, едва ли. Хората по провинцията най- често са тези с къщи. Независимо в града си или в някое близко село. Та едва ли всички там са си надвили на масрафа. Просто така живеят от деца, това са им наследствата, парцел или наследствена къща. И най- важно не ги мързи. В София, "ох ах, ако ми спрат парното,  нета, и няма кой да ми почисти боклуците под балкона. Умираааам! Grinning" Що да се лъжем?

Не ставаше ума за къщи по принцип, а за по-така къщи - със соларни панели, термопомпи и всички удобства, с които да станат удобни и икономични откъм поддръжка като градски апартамент,

# 717
Не съм съгласна, че повечето народ в Прованса живее на село. Може би в много малките населени места с размер на Трявна, Калофер. За такива съм съгласна. От моите познати на моята възраст, се броят на пръсти живеещите в къщи. ( Разбира се, изключвам комшиите ми на улицата)

# 718
Не сравнявайте масовия случай на хора, които живеят в къща, понеже родителите и бабите им са живели така, с тези, които имат възможността и финансите да избират къде да живеят и са пренесли всички удобства на хубавия апартамент в една съвременно оборудвана къща. В първия случай хората живеят като... бабите си - топлят една стая и евентуално кухнята, носят кофи с твърдо гориво, вторите живеят както биха живели в апартамент и не ги плаши цената, която им струва това. Вторите са много малко от тези, които през последните 10-20 г. се преместиха от града на село.

# 719
  • София
От моите познати в прованса всеки има апартамент в града си и вила или парцел земя на село, около 5-10 километра от градчето в което живее. Може да са изключение де Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт