Частни училища - информативно-дискусионна тема 37

• 33 714
  • 756
  •   1
Отговори
# 75
Не виждам какво толкова е казала Пипи. По-скоро изразява втзмущение от изискванията за прием.

Много неприятно, но до сега и в БШ и в КО и в ЕТ не се почувствах добре дошла. Разбирам да имат подбор и изисквания. Даже го уважавам. Но е редно да е учтиво и по процедура. И в трите училища преди да си си отворил устата ти се казва, че са специални, че нещо при тях е по-така и ти ако НЕ СИ ОК или пък детето ти, прав ти път ! Абсурдно е. Не показва добрата култура, която би трябвало да имат.

# 76
  • София
Виж сега, тя се възмущава, защото детето не е прието и тя си го знаеше още от самото начало, че детето трудно ще прескочи летвата. Но в случая не се обсъждаше приемът, а воденето на учебния процес СЛЕД приема и какви послания се излъчват към родителите. Тя самата не знае какво иска, люшка се цяла зима - хем не искам роботче, обаче го записвам на приемен изпит точно в училища, които имат високи изисквания, после как на 5 се очаквало да са еднакви...  Е, няма как хем да не искаш роботче (което означава внимаващо и дисциплинирано дете), хем да научава всичко на високо ниво, ама по индивидуален подход и без усилие, защото на детето му се работи само, когато му е интересно.

Последна редакция: сб, 29 фев 2020, 21:53 от Andariel

# 77
Оф, отивам да набивам канчето на едно роботче, защото не иска да си ляга.
Аз пък подобни изявления абсолютно винаги ги смятам за програмирано изначално извинение на училището за бъдещите "резултати". И така никой не може да им държи сметка, че образователния процес е на много ниско ниво. Абсолютно просто и гениално само по себе си. Че хората и пари им дават за нискокачествена работа.

Mimikona, ако смяташ, че някой поклон до земя ще прави, излъгала си се. Трябва в друг тип училища да търсиш. Тези, които имат много свободно време и много свободни места.

Последна редакция: сб, 29 фев 2020, 21:53 от Fancy

# 78
Ежко, така снаха никога няма да си намериш. Simple Smile

# 79
Фенси, с първото съм съгласна на 100 % ама второто?

И в трите училища преди да си си отворил устата ти се казва, че са специални, че нещо при тях е по-така и ти ако НЕ СИ ОК или пък детето ти, прав ти път !
Ако отношението наистина е такова, кой би се чувствал комфортно под такава угроза да учи и да греши, защото грешките все пак са част от процеса на учене, нали така? А и нали уж има индивидуален подход, консултация за неразбралите?

# 80
Трябва да се разбере, че индивидуалния подход си има някакви здравословни граници. И в крайна сметка, очевидно все повече училища възприемат тезата, че ако едно дете  пречи, и продължава да пречи, въпреки помоща на училището, е по-добре да търси изява на друго място. Същото важи и за родителите.

# 81
Да, де, ама това не следва ли да е някакъв вид предупреждение след определена ситуация, а не още преди да са се записали? Ако така се опитват да прогонят своеволните, разбирам, но някак грубичко ми се вижда още преди самия прием.

# 82
  • Пловдив/София
mimikona, и аз бях леко шокирана в началото с каква надменност те отказват, още преди да си отишъл (например- "ако детето не говори свободно АЕ с изречения, не идвайте"). На други места огромна такса кандидатстване...абе много са си повярвали, както говорихме наскоро с някой тук, странно е, защото около нас в реала ЧУ е някаква измислица и лукс, а се оказва, че има огромен брой желаещи и пазарът е обърнат. Та докато човек свикне с тая ситуация не е лесно, хем аз чета отдавна и пак бях изумена- наприер в едно училище казаха, че да, детето е направило всички задачи, но не било достатъчно концентрирано. При въпроса ми дали не е ставало  да се заиграе (случва се и щях да ги разбера, че не е ок), казаха "о  не, седеше си, работеше, но недостатъчно бързо и задаваше въпроси и говореше". Тогава разбрах, че съм права да не се ориентирам към "академичните" (и като осъзнах, че ПУК там си е първи клас на 6г). Познавам наистина едно дете (от 4 близки на тази възраст), което може да не вдигне поглед от листа 40 мин и с удоволствие да реши задачите, явно такъв тип търсят (с най-добри чувства, аз си го харесвам много въпросното дете, просто моето не е такова).
Разбира се в тази тема различни мнения от рода, че не за всяко дете Троицата е перфектна, меко казано не са желателни Simple Smile

# 83
Пипи има ли възможност да спреш да повтаряш едни и същи глупости за училища в който детето ти не учи?
В Питагор никой не иска деца на 6 да седят 40 минути решаващи задачи. Хората са професионалисти и са наясно с особеностите на всяка възраст за разлика от теб.
Троицата е перфектна за всички деца, но не е такава за всички родители.

# 84
Да, де, ама това не следва ли да е някакъв вид предупреждение след определена ситуация, а не още преди да са се записали? Ако така се опитват да прогонят своеволните, разбирам, но някак грубичко ми се вижда още преди самия прием.

Ама някой директно ви е изгонил или просто хората си били честни и откровени? Wink

Пипи, аз така и не разбрах кое е третото училище. Но мнения базирани на хипотези леко така нали са всъщност само предположения. Всякакви деца има при нас. А моето също 40 мин. не може да е 100% концентрирано. А е и 5 г. по-голяма.

Прогресивна паралелка в БШ е точно за теб. За детето не е ясно какво е подходящо.

# 85
  • София
За съжаление, едва когато човек се опари, разбира колко е ценно  да чуе "При нас е така, ако ви устройва-ок, ако не- няма смисъл." Защото опарването често е следствие точно на захаросани приказки "При нас всичко ще бъде както си го представяте!", а после следва сблъсъкът с реалността...
И да по-добре да те предупредят предварително, отколкото после да се видиш в чудо с ново търсене на училище. Все едно наскоро не обсъждахме какъв стрес е местенето за детето и колко трудно решение е.

# 86
  • Пловдив/София
За съжаление, едва когато човек се опари, разбира колко е ценно  да чуе "При нас е така, ако ви устройва-ок, ако не- няма смисъл." Защото опарването често е следствие точно на захаросани приказки "При нас всичко ще бъде както си го представяте!", а после следва сблъсъкът с реалността...
И да по-добре да те предупредят предварително, отколкото после да се видиш в чудо с ново търсене на училище. Все едно наскоро не обсъждахме какъв стрес е местенето за детето и колко трудно решение е.

с това съм напълно съгласна, и аз ценя честността. Но и няма как човек да знае с дете на 5г кое е идеалното решение до седми клас. Толкова неща се променят, МОН, пазар на ЧУ, цени, промени в семейството дори...Така че известен риск винаги ще си носим,каквото и да изберем.
Поне в пети клас местенето е масово и не е чак такъв стрес си мисля, поне аз познавам доста местещи се деца, сигурно и повече ще стават.

Фенси, ами за съжаление в някои ЧУ вече и това искат- детето да е концентрирано над 30 минути без говорене, ама моето не го умее (не че ми беше любимото ЧУ, съвсем не, но коментирам какво ме е впечатлило). Иначе да, чакам резултати от БШ Пр, и съм съгласна, че на този етап не е много ясно кое е мястото на детето, а по-скоро на родителя. Сложих ти лайк голям.

# 87
Чак пък масово. Не знам от къде си си го втълпила, но изобщо не е масово. И си спомням, че съм ти го писала поне още веднъж. А и гаранция Франция, че ще ви приемат някъде изобщо с тази прогресивна паралелка.

# 88
  • София
Пипи, дори добре са направили, че са ви казали за английския. По-добре ли щеше да бъде да се запишете за изпита и накрая да се окаже, че трябвало детето да владее езика на ниво правене на прости изречения? тогава щеше да си още по-недоволна и щеше да мрънкаш и да се възмущаваш, че не са те предупредили.

За вниманието - това и аз го гледам в текущата си работа - колко време детето може да работи без да се разсейва, колко бързо работи. И то без да е изпит, без да има конкуренция от други деца.

сега видях, че си писала още - никой не иска 30 минути детето да не говори, моля те, не си измисляй! Учебният час за ПУК е 30 минути. През тези 30 минути има задачи за писане, има за слушане, има и вземане на участие от децата. Вече започваш да фантазираш здраво, само и само да стане на твоята.

Последна редакция: сб, 29 фев 2020, 22:46 от Andariel

# 89
  • Пловдив/София
Да, Анди, ти знаеш по-добре, не аз, дето съм говорила лично с учителката.

Общи условия

Активация на акаунт