Животно за дете

• 3 096
  • 70
  •   1
Отговори
Здравейте, искаме да вземем на синът ни на почти 3 домашен любимец, не котка или куче, ами  за сега сме се замислили за хамстер. Има ли хора с такъв тип малко животно вкъщи, или пък друго на което детето да се зарадва и да не е голямо Simple Smile

# 1
  • Наблизо
Е котката не е голямо животно,повечето са по 3 кила.Куче може и минатюрно да вземете,има и по 2 кила.
Имала съм и хамстер и заек..Общо взето са животни,които ги е страх,трудно се транспортират,не може да пътуват в самолет,тъй като живеят в клетка,чистенето е често.
Аз съм За котка.Чисти животни,доста самостоятелни,могат да бъдат оставени сами по два-три дни,единствено трябва да се внимава с дивана,но има покривала които много помагат.Могат да летят в самолет,да се возят във влак и т.н.

# 2
Хамстера не е добра идея, защото те живеят кратко, а и детето е много малко, а те са крехки животинки и са страхливи. Предлагам морско свинче - по-големи са, по-издръжливи и стават повече за пипане и гушкане. Освен това издават интересни звуци. Но да си знаете, че гризачите миришат и се иска често почистване на клетката, особено пък през лятото. Ако ще го пускате да щъка извън клетката, трябва да обезопасите - да няма кабели по земята и неща, които не бихте искали да нагризе.

# 3
Рибка бяхме взели, но живя много повече от очакваното за мен и не издържах да ми виси още едно нещо за чистене. 2 години по-късно я подарих с голям кеф, ясно е, че меракът на детето трая, докато се приберем у дома.
Иначе имаме куче, доста преди децата. Аз съм си кучкар човек и за мен няма друг домашен любимец, който да донесе повече любов и радост от едно куче.

# 4
  • Terra incognita
За мен хамстери, зайци, костенурки и прочее не стоят в графа “домашни любимци”. Не се привързват емоционално, не се социализират, плашливи са и общо взето винаги ми става жал като ги гледам затворени в някакви клетки.
Същото ми е мнението и за птичките, живот в клетка не ми харесва. Донякъде приемам рибки в аквариум, но там има доста грижи, ако искате да им осигурите добра среда.
Котка и куче за мен са най- удачни, но ако не можете да им осигурите правилни грижи и внимание, изобщо не се занимавайте.

# 5
  • София
Хамстерите не са подходящи за тази възраст. Страхливи са, хапят лошо, миришат и искат често да им се чисти и т.н. Лесно е и да бъдат наранени от детето.
Каквото и да е животно, то не бива да се взима за/на детето. Животното е ангажимент, то е зависимо от хората и би следвало взимането му да е добре обмислено и да се приема за член на семейството, а не за играчка.

# 6
Може ли да дам една нестандартна идея?

Вместо да вземете животно, което така или иначе ще е "затворник", предвид че естествената среда на животните е на свобода, а не в апартамент/къща/кафез, не можете ли да ходите 3-4 пъти в годината на зоопаркове, дори в други градове/страни? Или повече.
Сега има много хотели за семейства с малки деца и всичко необходимо, детски кът с детегледачка. Ще имате време и за вас, а в зоопарка ще се наслаждава цял ден на различни животни.
Също ако имате приятели, които живеят на село - онези някогашни дворове, истински, там ще се нагледа на животни. Няколко пъти в годината и ще е доволно детето.
Иначе с животно трудно се пътува, плюс чистене,  разходи за ветеринарен лекар и т.н.
А и с дете на 3 години родителите са най-свободни, училището е далече и може да се тръгне винаги, когато ви е удобно и има оферти.

Последна редакция: пн, 29 юли 2024, 20:49 от Valerie R

# 7
Не мисля, че зоологическата градина и отглеждането на животно в къщи имат нещо общо. Напротив, от ходенето само по зоокътове детето, ще научи единствено да се радва на животните, но няма да се научи на отговорност. Взимането на домашен любимец учи децата на много неща - че животните също страдат, боли ги, трябва да ядът, да им се чисти, да пият вода, разболяват се, умират и са сериозен ангажимент, не нещо, на което да се порадваш и после да го оставиш на самотек.

# 8
За малко дете – само по-голямо животно, което може да се защитава и да оцелее в палавите детски ръчички. Хамстер, морско свинче, зайче, пиленце, патенце... – категорично НЕ.
Дребни животни може вече при деца, които ходят на училище и могат да контролират силата, с която ги стискат.

Но на каквато и възраст да е детето, каквото и животно да вземете, имайте предвид, че вие ще се грижите за него. Така че избирайте животно, което ви е по силите да отглеждате и няма риск да ви писне и да го натирите навън или да се чудите на кого да го дадете.

# 9
Животно за играчка на тригодишно не е никак добра идея. Животното е преди всичко отговорност и емоционално обвързване. Предвид, че тригодишното нито може да поеме отговорност, нито да разбере кога се храни и как се чисти и въобще спазването на ритъм в отглеждането на животно, то това трябва да падне на раменете на родителите. По изказването ви обаче разбирам, че вие нямате такова желание и съответно не припоръчвам да предприемате тази стъпка.

Иначе по мое скромно мнение котката е най-лесното за отглеждане животно. Лесно приспособими, емоционално привързващи се, достатъчно самостоятелни за да не те е страх да закъснееш след работа, защото трябва да се разходи кучето примерно. Котките си имат характер и не всички са такива, но при добро отношение възпитание обичайно са много гальовни и внимателни към деца. Домашния любимец иначе е добър способ да научите детето на отговорност и емпатия.

# 10
Не мисля, че зоологическата градина и отглеждането на животно в къщи имат нещо общо. Напротив, от ходенето само по зоокътове детето, ще научи единствено да се радва на животните, но няма да се научи на отговорност. Взимането на домашен любимец учи децата на много неща - че животните също страдат, боли ги, трябва да ядът, да им се чисти, да пият вода, разболяват се, умират и са сериозен ангажимент, не нещо, на което да се порадваш и после да го оставиш на самотек.

Не е едно и също, да, но в зоопарка може да види много животни, да се движи, да тича, нещо, което днешните деца правят все по-малко.
Иначе за животните по принцип чистят и се грижат родителите. Няма как 3-годишно дете или дори по-голямо да изведе рано сутрин куче или вечер, или когато е студено, вали. Или да изчисти аквариума. Ще го правят родителите.

От много години рафтовете за храни на животни в супермаркетите заемат повече място от това за бебешките продукти, друга тема е привидно, но ако иска да, едно дете може да се грижи и за братче/сестриче/цветята, да подрежда салфетки на масата и всичко, каквото е за възрастта му.
Не съм против домашните животни, да уточня. Просто предложих идея. Да пътуваш и опознаваш света и да видиш зоопарк е чудесно, когато си дете.

# 11
  • Наблизо
Зоопаркът изобщо не е същото.Котките и кучетата са опитомени животни,те не могат да живеят в ''дивото'' така или иначе.
Ако авторката се чувства готова да поеме отговорност за едни 15 години,има хиляди животинки търсещи дом.
Зоопаркът не научава на никаква грижа,гледаш нещастни животни,особено в България,на пек,в бетон.И чужбина да е,пак не е много по-добре..Има резервати,в които може и да видиш,може и да не видиш животното..но пак изобщо не е същото.
Домашният любимец помага и при алергии-често децата с всекидневен досег с домашни животни,имат по-малко алергии или ги израстват по-лесно.
А и с движението - куче е идеално за това.Трябва да се извежда и детето ще свикне с това.Лека полека ще може да го извежда и само като порасне,пак движение.Хората с кучета гледат и да ходят на по-безлюдни места в планината,за да могат да оставят любимеца на воля..пак тичане,игра.Много повече,отколкото да гледаш един нещастен лъв например или мечка да си обикаля бетонената клетка.
Аз като цяло съм против зоопарковете,защото животните страдат там.

# 12
Вземете си котка, женска и нека не е съвсем малка - поне на 4-6 месеца да е. И не, не вземате животно на детето, а за вас. Котките не изискват много грижи, разходки. Чисти животни са. Вярно скубят се, но и кучетата се скубят.

# 13
Взимаме животинче за детето за да се научи на отговорност да му покажем как трябва да се грижи за него не той сам да се грижи за него. Той самият иска животинче, харесвам котки и кучета но имат много косми не желая къща с косми. Не го взимаме за играчка или нещо подобно, напълно ясно ми е че през повечето време ще го обгрижвам аз но и той ще се включва. Според мен е важно децата да растат сред животни и да поемат отговорности!

# 14
  • Наблизо
Котка улична превъзходна пуска косми основно лятото и то не много.Те си се чистят сами и си поглъщат космите през повечето време и ги намирате в тоалетната им.
Един робот прахосмукачка се справя чудесно.
Хамстерите също пускат косми,хапят лошо и миришат.

Общи условия

Активация на акаунт