Животно за дете

• 3 097
  • 70
  •   1
Отговори
# 60
Бях на 13,когато баща ми ни подари хамстер. Уговорката - с брат ми трябваше да чистим.
Аз не бих взела на толкова малко дете животно.  Интересът ще е до време. Грижите обаче ще са докато си отиде животинката. Зоопаркът е идеално решение като за начало, аквариуми, + селото (ако имате такова).

През ден виждам постове във ФБ на ненужни живи играчки - котета,кучета, декоративни зайци и хамстери изоставени до някой кош за боклук като ненужна вещ. Веднъж детето се оказва с алергия, друг път нямало кой да го гледа животинчето.

Животните искат грижи и внимание. Наред с почивките и разходките по площадките ще го има и ангажиментът вкъщи - чистене, разходки, занимания, разходи по храна и лечения. Ние имаме животни вкъщи още преди да имаме дете. Но с ММ сме израстнали с животни. Кучето беше задължителен аксесоар към детската количка + торбите за почистване след него. По площадки и кафенета ходехме отделно. Режимът ни беше съобразен с животинката. Чистиш вкъщи, купуваш храна. Но с ММ имахме тренинга  и съвсем осъзнато си взехме кучето преди 9 години.

# 61
Добре, но по тази логика всеки, който никога не е гледал куче / хамстер  или там каквото е, никога да не вземе, че е нужен тренинг и опит с животните. Имам една позната, взеха си хъски - било с кафеви очи от котилото и никой не го искал. Значи, който е имал хъски знае, за какво чудо става въпрос. Това им беше първото куче. Не са ходили на треньори, не е боледувало сериозно. Още си е живо и здраво и с тях и си го обичат както винаги са си го обичали. Ами справиха се според мен чудесно с него. После си осиновиха женско хъски и момичето коментираше, че това е най-послушното животно, което е гледала. Именно защото знае, какво е да я изоставиш и когато човек се отнася с добро към тях го оценява. Нямаше проблеми, напротив, даже много бързо свикна и се учеше.
Ходили сме на гости, косми не сме видели, миризми също. Хората чистят съвсем нормално, не са някакви хипер изтрещели чистници. Хем знаете каква козина имат хъскитата и как я сменят.
Не знам, според мен гледайте малко по-ведро на живота и имайте малко повече вяра в хората и в животните.

# 62
  • София
Въпросът е да се обичат животните и да си наясно, че като го вземаш, цапа, разболява се и т.н. За възрастта на детето вече писах. Ако идеята е да се вземе заради детето, хората не са фенове на животни и не са склонни да отделят ресурси (времеви и финансови), да се съобразяват с животинчето, няма никакъв смисъл да се занимават с това.
От животните, които съм гледала до момента, най-голяма хамалогия са рибките.

# 63
Добре, но по тази логика всеки, който никога не е гледал куче / хамстер  или там каквото е, никога да не вземе, че е нужен тренинг и опит с животните.

Нищо подобно. Просто авторката тръгна с една такава нагласа, която никому не вдъхва доверие. Пък аз от опит казвам, понеже и аз съм бил хлапе, и аз циврих за кученце. Идеално помня колко ми изтрая желанието, и съответно на нашите търпението.

Квот' и да приказваме - никое малко дете не е способно да се грижи за домашен любимец. Ако майката лично не желае животинка, то тогава няма никакъв смисъл въобще да го мисли като идея.

# 64
  • Terra incognita
На 3г можете да го научите да си оправя леглото, да си вдига чиниите от масата, да си хвърля мръсните дрехи в коша за пране, да асистира за бебето и някакви такива. Ама да му вземете мишка, че да се учи на отговорност- абсурд. По- добре засадете заедно няколко зрънца леща и обгрижвайте растението. Наблюдавай колко ще трае интересът.
Вчера видях две деца на по 7-8г да тормозят котка, като се опитваха да я возят в бебешка количка и да я връзват с колани. На животното очевидно не му беше никак приятно и им направих забележка. Ето как деца доста над възрастта 3г възприемат животните като играчки без да отчитат, че са живи същества, които могат да изпитват болка, дискомфорт и стрес. Затова домашен любимец си взимаме ние, а не заради детето.

# 65
Като стана въпрос за тормоз, аз пък мога да разкажа десетки случаи на жестоко умъртвени животни от малки дечица - от 1 до 3-4-годишни. И не, не го правят, защото са зли, а от радост. Стискат и не си знаят силата, защото са малки и не могат да преценят, нито да се сетят, че животинчето изпитва болка и стрес.
Повечето разкази са от собствениците на пострадалите животни или свидетели на случката. Напр. водят малко детенце да се порадва на пиленцата или патенцата на някоя баба, то го хване, стисне го от радост и му изкара червата през клоаката. Или пък метнало малки котета във варел с вода да ги учи да плуват... По-бруталните случаи ще ги спестя, както и тези, в които детето съвсем умишлено причинява болка или убива животни.
Най-гадното е, че някои разкази съм ги чувала от горди родители, които със смях подробно обясняват как милите им рожби са уморили някое животинче. Много забавни разкази, само не разбираш къде точно трябва да се засмееш.

# 66
Ние сме гледали вълнисти папагалчета десетина години. Ха познайте дали синко чистеше клетката, хич даже. Имахме един проклетник Коко дето от яд си пълнеше човката с просо и го плюеше извън клетката. Наоколо ставаше кочина. Начи... как не му откъснах главата, само аз си знам. Simple Smile

# 67
И ние имахме вълнисти папагалчета откакто бях на 7 и аз всичко им чистех и си ги гледах сама. Това беше условието да ми ги вземат и аз им купувах храна, аз им слагах вода и когато се разболяваха им слагах лекарство в човките. Майка ми даже и не знаеше как се слага или какво им има. Бяха такива години, че на ветеринар за папагал нямаше, но ходехме при хората, от които ги бяхме взели, като имаше проблем. Спомням си и досега, не ми даваха само да им варя яйца, обаче рендосвах морков и бисквита уикендите редовно.
Така че синковеца си е бил проблемът. Колкото до папагала, то си личи отношението към Коко. А те са много умни и го разбират. Обикновено за да правят такива неща, значи протестират за нещо. Ако са гледани, са много спокойни птички.

# 68
Голямата ми дъщеря беше на 4г, когато взехме рибки. Много ги харесваше, но бързо се дистанцира от всякаква грижа освен хранене, което също й стана досадно в един момент. Красив стана аквариума, доста трикове научихме, но аз и мъжа ми, не и детето. Под домашен любимец разбират куче/коте, всяко друго животно, което е трудно за гушкане, обгрижване, милване, изграждане на връзка, губи позиции бързо. След като нямате желание за куче или коте, не си вкарвайте допълнителни грижи и чистене около хамстер, папагали или аквариуми.
Сега имаме котки в двора, разликата е огромна. И двете и малката и голямата, редовно ги хранят, сипват вода и си играят.

# 69
  • Варна
Взимаме животинче за детето за да се научи на отговорност да му покажем как трябва да се грижи за него не той сам да се грижи за него. Той самият иска животинче, харесвам котки и кучета но имат много косми не желая къща с косми. Не го взимаме за играчка или нещо подобно, напълно ясно ми е че през повечето време ще го обгрижвам аз но и той ще се включва. Според мен е важно децата да растат сред животни и да поемат отговорности!

Само с показване отговорност не се научава. Трябва да му мине през ръцете. За целта обаче изчакайте поне да тръгне на училище.
Щом не желаете къща с косми, вземете си рибки. Има и породи кучета, които не се скубят, но са скъпи и изискват ежедневно ресане, скъпа козметика, аксесоари, скъпи ежемесечни груминг процедури. И отново - едно 3 годишно дете не може да поеме отговорност за какъвто и да е домашен любимец.

Като ученичка имах хамстер. Веднъж го гушках докато бях болна и на следващата сутрин той умря. Имах и вълнисти папагалчета - разпиляват перушина, акита и просо навсякъде около клетката им, освен това ми бяха скучни.

Да, чудесно е децата да растат с животно, но за целта родителите трябва да могат да поемат тази отговорност, а не да очакват да я прехвърлят или дори споделят с 3 годишно...

# 70
Взимаме животинче за детето за да се научи на отговорност да му покажем как трябва да се грижи за него не той сам да се грижи за него. Той самият иска животинче, харесвам котки и кучета но имат много косми не желая къща с косми. Не го взимаме за играчка или нещо подобно, напълно ясно ми е че през повечето време ще го обгрижвам аз но и той ще се включва. Според мен е важно децата да растат сред животни и да поемат отговорности!
Никое животни не е подходящо за дете на 3 години. Променете си нагласата. Отговорност се учи само чрез личен пример. Ако искате да научите детето на отговорност, грижа, внимание и отношение към животно си вземете вие животно и му покажете как се прави.
Хамстерът изисква много място и клетка, подходяща за движение и разхождане. Това, което сте виждали и си представяте с аквариума не е правилното отглеждане на хамстер. Освен това, той е бързо и дребно животно и не виждам как … Много неща не виждам как ще станат …

Общи условия

Активация на акаунт