Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса?

• 41 226
  • 785
  •   1
Отговори
# 240
Уикенда, СА предложиха да се намали добива на нефт, за да се отговори на намалялото търсене за сега. Русия казаха - не, ние ще си произвеждаме. СА отговориха - ми супер, ние също и ще продаваме на много по-ниска цена и така всички ще купуват нашия нефт, не вашия. Те продават по $10 загуба на барел в момента.

Продаваш на загуба когато продаваш под себестойността на продукта. При себестойност $7  и стойност от $34.50 ка се продава на загуба....пишете неща, които знаете, не само да се намирате на работа

Икономиките, които няма да издържат на тази ценова война са страните, които произвеждат петрол - САЩ, Русия, Канада, Дания, Англия.
подчертаните преди повече от 5 години разпродадоха на безценица материалите за новите плантове. И няма как , бяха изчислени за цена от около $85/барел. Производството на нефт от оил санд е много скъпо.

# 241
Титина, на мен работата ми е да знам какво се случва с пазарите така че сори нот сори, но работата ми е да се намирам на работа.

По въпроса с удебелената страна: ето една статийка за Канада.

https://globalnews.ca/news/6649905/oil-price-plunge-impact-canada-alberta/

Да си четете на воля.

# 242
Изключително силно ме радва, че петролните пясъци не са рентабилни. Добивът на петрол по тоя начин е едно от най-злите неща, които може да се направят на планетата. След тоя добив остава най-гнусния пейзаж. Освен това имаше и балон на акциите на добивни компании. Абе да пука балона...

# 243
Титина, на мен работата ми е да знам какво се случва с пазарите така че сори нот сори, но работата ми е да се намирам на работа.

По въпроса с удебелената страна: ето една статийка за Канада.

https://globalnews.ca/news/6649905/oil-price-plunge-impact-canada-alberta/

Да си четете на воля.
Виждам колко знаеш, дадох ти текущата цена на петрола и каква е себестойността на Саудиарамко ( или поне на колко се изчисляват проектите им). Дадох ти и каква е цената за Сънкор...даваш някакви хвърчащи статии...ами Енкана и Сънкор отпреди близо 3 години са извън Канада. Офисите им в Калгари са празни. ИПС компаниите също си заминаха. Преди две години мисля премиерът им поряза и тръбопровода...

Последна редакция: вт, 10 мар 2020, 22:53 от Titina

# 244
Малко е като виждам, виждам, ама съм без очила ама хайде.

# 245
Скрит текст:
Така, Февруари Китай почти спря международните си полети. Март Европа замръзна, круизите се отменят, Щатите скоро и те ще са с намалено потребление на петрол за услуги.

Уикенда, СА предложиха да се намали добива на нефт, за да се отговори на намалялото търсене за сега. Русия казаха - не, ние ще си произвеждаме. СА отговориха - ми супер, ние също и ще продаваме на много по-ниска цена и така всички ще купуват нашия нефт, не вашия. Те продават по $10 загуба на барел в момента.

Затова в понеделник Дау Джоунс се срина, ама толкова се срина, че просто никога не е било така. В 9 сутринта вече говореха за Черен Понеделник (Черен Вторник е когато 1929 г се е сринала борсата и е започнала голямата депресия). Световните икономики се движат на петрол. Всичко, което имаме иска петрол, не само колата ни, ами и клечките за зъби достигат до нас по този начин.

Икономиките, които няма да издържат на тази ценова война са страните, които произвеждат петрол - САЩ, Русия, Канада, Дания, Англия. В краткотраен аспект икономиките на страни, които са зависими от петрол ще се възползват .. обаче ако не са под карантина. Т.е. от целия свят остават само Китай, Корея, Япония и Индия.
Ако вирусът,
Скрит текст:
заради който повечето икономики в света ще са принудени да се свият много бързо
остане да е новина и след Май,
Скрит текст:
това са цели два месеца, в които едни от основните отрасли на най-големите икономики ще бъдат поставени на колене ... това ще значи или брутална рецесия или война.
Абе, какъв Май ви гони...до края на март ще е Стара новина.

# 246
  • На остров
Франсоаз ти явно не гледаш никакви новини.

# 247
Франсоаз ти явно не гледаш никакви новини.
Гледам/не гледам, какво значение?   Smiley
"Всяко чудо за три дни"...и с тоя "измислен" вирус ще е така.
По-важно е, кое световно "събитие" прикрива....

Апропо, някой замислял ли се е, че българина като цяло не обича да ходи на лекар?И, че предвид леките симптоми при млади и здрави хора, доста болни просто няма да отидат на лекар и напълно възможно да си изкарат вируса, без дори да разберат, че са били заразени от "смъртоносния" вирус?  Smiley

# 248
Искрено не разбирам защо толкова се разду тоя Коронавирус. Обаче икономическите последици от всички карантини и презапасявания не искам и да се замислям какви ще са. Ще сърбаме попарата накрая...
Прикачвам скрийншоти колко човека са починали от Коронавирус през тази година, както и колко са починали от обикновен грип.

Не съм експерт по статистика, но числата не говорят ли достатъчно красноречиво?

Много полезна тема, ще я следя, въпреки че не съм много компетентна по икономическите въпроси.

# 249
Виж сега, да не забравяме, че т. нар икономика има много клонове, които изобщо не са необходими. По-добре да се набият малко спирачки и примерно 10 хил. инфлуенсъри да не могат да отидат на ресторант или пътешествие и да се снимат. Защото ако шматките продължат да се забавляват, насреща ще има хора, на които животът ще стане буквален ад. Не е честно това - не може само заради няколко да си веят задниците, да се налага лекари да работят като луди, да решават кой ще живее и кой няма шанс, и изобщо да се претовари здравната система.

Няма да е точно рецесия, ами малко преоценяване кое ни трябва и кои сектори са имали изкуствено натискане на педала, без да е необходимо. На мен не ми пука, че някоя разглезена домакиня в САЩ ще трябва да чака не 3, ами седем години за нов дизайн на кухнята, която си е напълно модерна и работеща. За какво е цялата тая активност и дейност?

# 250
  • На остров
Според мен българите обичат да ходят на лекар, но това не е по темата.

Постоянно се правят сравнения на Грип и Корона, но те са съвсем различни видове вируси.
За грип има вакисна, изгражда се имунитет и се знае какви са очакванията последствията, знае се от какви лекарства се повлиява и т.н.
За корона всичко това не важи.
Надявам се всичко да приключи скоро но икономическите загуби са налице. Авиокомпаниите са на голяма загуба, очаква се нискобюджетните да фалират едва ли не, ако не получат субсидия. Хотелите, ресторантите и всички дейности около туризма са в критично състояние и то само след месец и малко Корона.
Балон или не Туризма е основно перо в икономиката и храни много семейства.

# 251
Според мен българите обичат да ходят на лекар, но това не е по темата.

Постоянно се правят сравнения на Грип и Корона, но те са съвсем различни видове вируси.
За грип има вакисна, изгражда се имунитет и се знае какви са очакванията последствията, знае се от какви лекарства се повлиява и т.н.
За корона всичко това не важи.
Вирусните инфекции не се лекуват, тялото самО се бори с вируса. Лекуват се евентуални усложнения, като пневмония например. А дали човек ще "развие" болестта, зависи от общото здравословно състояние. Неслучайно от грипни усложнения умират най - вече възрастни хора, с куп други заболявания и влошено общо здраве.

# 252
Не е само от общото състояние. Напоследък вирусите са супер гадни, не едните прости настинки от едно време. Така че има разлика колко е агресивен вирусът - дали имаш седмици или 2 дни за реакция. Защото е състезание с времето това нещо. Може тялото ти отлично да се бори с вируса, само че преди това белите ти дробове да се задръстят.

# 253
  • На остров
Франосоаз  не се лекуват, но има  антивирални лекарства, които спират умножаването на вируса, това когато става въпрос за грип.
такива лекарства няма за Корона все още.

# 254
Ето още една публикация по отношение на огромната разлика с грипа. В Италия вече не стигат легла за активно лечение и апарати за изкуствено обдишване. Взимат се решения кой от тежко болните изобщо да получи лечение. Това се очаква да се случи навсякъде. Без коментар за БГ, където в основна белодробна болница не са осигурени защитни облекла за лекарите, а са закарани контактни лица на хората с положителни проби.От лекар епидемиолог. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10164740981585354&id=858065353

Общи условия

Активация на акаунт