Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 26

• 34 954
  • 743
  •   2
Отговори
# 495
Аз искам да ви попитам трябва ли да си взема глюкомер , за да следя кр.захар - понеже е ясно че няма как инсулина да го проверявам толкова често?Вие след всяко ядене ли се бодете?Изобщо не съм наясно - това ми е съвсем нова материя, ше ми простите невежеството...И от къде да купя такова нещо - по аптеките ли?

# 496
Долче, Алина, добре съм. Жива съм, дишам, шавам Grinning

Предвид, че не мога да си пусна изследвания и аз се замислям за глюкомер.

# 497
  • пак там
Липсваше ни, Елора Grinning Радвам се, че си добре!

Но те разбирам, периодично за всеки е добре да излезе за малко от темата.

Аз си купих глюкомер още декември месец. Много е... дисциплиниращо, да ти кажа. Не е сложно, ако има кой да те научи как да го ползваш. С толкова диабетици в семейството ми /за съжаление/ - на мен ми беше лесно. И не е скъп, глюкомерът с всичките му консумативи ми излезе към 50 лв общо, а ще имам още поне за два месеца. Но и аз мерих "подробно" само първите няколко дни, колкото да се изплаша Grinning

# 498
Ползвам глюкомер от миналия януари, около мен няма диабетици, затова се учих по картинките в указанията. Само отначало изглежда сложно. Има и видеа в Ютюб.

Според мен е полезно особено за хора, които вече имат и висока кръвна захар на гладно (преддиабетни стойности - над 5.5), а не само висок инсулин. Вероятно и за хора с хипогликемии е полезно да знаят какво се случва.

Боцкам се един час след хранене, за да видя пика, отначало боцках и на втория час от храненето, за да видя как се справя организмът. Понякога боцкам на ставане, за да видя на гладно как са нещата и има ли прогрес във времето. Постепенно си научаваш на какво как реагираш, т.е. сега проверявам кръвната захар само ако съм яла нещо ново/необичайно/съмнително.

Така човек може да види как му се отразяват любимите или често консумираните храни с бавни въглехидрати, ако държи да консумира такива, или иска да знае как му се отразяват плодове, млечни и т.н. Е, видях какво става при мен след порция ориз или пък 2 ябълки. Може да са много здравословни храни, но не и за моето тяло.

Глюкомери има по аптеките или онлайн, самият глюкомер се купува само веднъж, по-голям разход са консумативите им - иглите и лентичките.

За дисциплиниращия ефект съм много съгласна. Като видиш резултата и вече няма как да си затваряш очите и да се самозалъгваш, че нещо изядено е дреболия...

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 11:04 от Анонимен

# 499
Аз също веднага си взех глюкомер. Доста те стряска, защото като всяка сутрин мериш КЗ ... виждаш на какво дередже си... аз ватиран между 4.9 и 5.4 обичайно.... но най - често е 5.3... по време на цикъл установих, че вдигам КЗ, но при мен първите 3-дни са адски обилни, тогава ми пада много и хемоглобина, установих, че за 1 цикъл свалям 20 единици и повече хемоглобин ... Sad Сега нещо пак ми се вие свят и ще започна с добавките за хемоглобин ...
Между другото по отношение на посторандиалната КЗ доста чета от едно известно време... оказва се, че много зависи какво си ял ... много често може на 120 минута да не си върнал КЗ до тази, която е била на гладно... но това да се дължи на факта, че си ял бавни въглехидрати, които вдигнат КЗ по - малко, но съответно се разграждат по - бавно и задържат нивата на КЗ по - дълго време ... ако са комбинирани с мазнини - също процеса се удължава ... или поне аз така си го обяснявам ... Както и че, постпрандиалната КЗ при здрав човек, като пик след нахранване е между 7 и 8 ( това е идеалната)....

# 500
...много често може на 120 минута да не си върнал КЗ до тази, която е била на гладно... но това да се дължи на факта, че си ял бавни въглехидрати, които вдигнат КЗ по - малко, но съответно се разграждат по - бавно и задържат нивата на КЗ по - дълго време
Добре , това не е ли също толкова вредно, колкото да имаш голям пик за кратко време?

Комбинацията на ВХ с мазнини се смята за голям проблем и се обяснява с метаболитния процес наречен Randle cycle

# 501
Така е, аз също знам че тази комбинация държи КЗ високо за доста време... Не казвам, че не е вредно... в момента разсъждавам по тази тема и се опитвам да установя каква КЗ вдигат здравите хора от бавни вгх и каква КЗ вдигам аз и държа съответно от бавни вгх... Защото поне според медицината, най - полезно е да я ден бавни вгх... и най - вредни са бързите вгх... Т.е какво се получава наистина, което е по - вредно - да има пикове или да поддържаш по - ниска, но по - дълго КЗ...? За сега установих, че при мен от бавни вгх КЗ варира между 7 и 8.... от бързи ВГБ вдигам до 13... ( но нея я свалям за 2 часа в границите)...  По - принцип планирах да се консултирам с една много читава ендокриноложка, която намерих в ендокринологията във ВМА - там ми харесват много лекарите... ама предвид това положение, сега не смея да отида да си направя натоварване с глюкоза..

# 502
Да, да, аз питам само. На мен ми се струва, все едно в дългосрочен план дали ще имаш големи пикове няколко пъти дневно или по-малко увеличение, но за дълго време.
До колкото ми е известно, тялото се стреми да се освободи от излишната захар в кръвта, защото е токсична за клетките. Та в този ред на мисли ми се струва все вредно, за това и не приемам/вярвам в препоръките за бавните ВХ които се лансират, особено за хора с вече установен проблем.

Мисля, че до 7-8 е нормално да се покачи след хранене, но трябва за определено време да се върне в нормалните граници. Сега колко точно след ядене трябва да е това нормализиране, не съм съвсем сигурна.

# 503
За мен 7-8 не е особено нормално покачване на КЗ дори и за здрав човек. Особено ако пък този здрав човек на гладно е с 4,5-5...Но темата е дълга.
Елора, Hug

# 504
Твърде е възможно да си права. Обикновено, това което се смята от модерната медицина за нормално, се оказва че не е.

# 505
Може и да е "нормално" за след ядене на въглехидрати. Но те не са задължителни. Да не забравяме, че и КЗ 6 се приема за нормална от медицината, а си е червена лампичка...
Относно глюкомерът- мерех често в началото, за да видя коя храна как ми се отразява. Сега по-рядко. Мерене 2 часа след храна не ми е особено показателно, на 60 минута меря задължително.

# 506
...много често може на 120 минута да не си върнал КЗ до тази, която е била на гладно... но това да се дължи на факта, че си ял бавни въглехидрати, които вдигнат КЗ по - малко, но съответно се разграждат по - бавно и задържат нивата на КЗ по - дълго време
Добре , това не е ли също толкова вредно, колкото да имаш голям пик за кратко време?

Естествено, че е вредно.
Високата КЗ дълго време, държи и инсулина висок дълго време.А високия инсулин върши същите поразии, както и високата КЗ.

# 507
Точно това е и моята логика и за това че бавните ВХ били по-добре едва ли не безобидни в сравнение с бързите си е откровена лъжа.

# 508
Да, ама нещата не седят точно така. Организма си е така устроен и при ядене на бавни въглехидрати и в здрав организъм се случва това. Вие в момента твърдите, че всеки напълно здрав човек трябва да спре да яде вгх, защото това покачване до 7-8 на КЗ е вредно ...
Не съм съгласна с това. Организма ни е направен да приема трите групи храни- вгх, мазнини и протеини. Проблемът идва, когато се окаже, че не ги толерираш тези вгх... и тогава е логично да ги намалиш, за да свалиш килограми и да подобриш инсулиновата чувствителност.
Долче, ти до колко смяташ, че се вдига КЗ на здрав човек след прием на вгх, след като смяташ, че 7-8 е вредно ?

# 509
Добре де, а как се стига до момента, в който организмът не ги толерира тези ВХ тогава? Не става така от въздуха изведнъж или щото сме остаряли.
Да, здравите няма нужда да се ограничават така както вече болните, но ако ядат както са яли болните и те в един момент ще стигнат до същото положение. Лошото е, че много от хората имат проблем, но не го знаят. Лъсва когато започнат да ровят и да търсят обяснение за симптоми, за които и през ум не им минава, че може да са резултат от лошото им хранене, защото се хранят според препоръките и не допускат, че точно препоръките може да са сбъркани.

ВХ са единствената група храни, без които човек може да живее спокойно и в добро здраве. Всичката глюкоза (която и без това не е някакво огромно количество), която мозъкът и други органи изискват се произвежда от черния дроб от протеини и мазнини. ВХ са от полза, когано другите два източника са дефицит - цел, оцеляване, а ние сме ги направили централна група и от там всичките ни проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт