Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 26

• 34 922
  • 743
  •   2
Отговори
# 510
  • София
Всъщност, теоретично, не е направен да приема редовно въглехидрати (а само мазнини и белтъчини). Освен това е направен да гладува продължителни периоди, а не да яде три пъти на ден - затова се стреми да трупа сланинки, за да има откъде да черпи енергия при продължителна липса на храна.

# 511
Според мен здрав организъм не качва толкова много захар. Необходимо е ограничение, когато и тези храни създават проблем.

Някой тук сверявал ли си е глюкомер в лаборатория? Иска ми се да проверя с каква разлика отчита моят (че и аз съм по наблюденята на кои храни как ми влияят), но не съм наясно каква точно е процедурата.

# 512
Вчера  гледах една беседа на др Гъндри с друг лекар специализирал  в автоимунните заболявания и храните.

https://youtu.be/VA1Y-_-iRm8

# 513
  • пак там
Би ли могла да разкажеш?

# 514
Ами практически организма си е направен да си вдига КЗ след хранене и това е нормален механизъм, за това същества инсулина. Проблема не е в това, че вдигаш захар 7...8...дори 9 ( реално нарушенията върху съдовете и всички друго неща са на лице след 10 КЗ), проблема идва от това, ако имаш ИР. Имам предвид - ядеш си, вдигаш си захар 7...8.. организма до 2 часа си я сваля или дори и повече.. няма нарушения върху нищо... лошо е, ако имаш ИР и не успяваш да свалиш тази КЗ и съответно започваш да бълваш все повече и повече инсулин... първоначално успееш да я сваляш с повече инсулин, после не можеш... така се стига до постоянно високо нива на КЗ, което е реалния проблем.
Това което искам да кажа е, че постпрандиална КЗ до 10 дори е нормално нещо и не е проблем за организма - полезно е да ядеш бавни вгх, защото няма пикове и кръвната захар, която си вдигнал от тях не създава проблем за организма, проблема се създава от изсипването на много инсулин при хората, които са с ИР и в последствие от изтощаването на жлезата, защото по този начин организма бива личен от механизма си на сваляне на КЗ. Лошото е, че когато си с ИР за да свалиш тази посторандиална КЗ, която след ядене на вгх е 8 например, ти ще изсипеш инсулин 150 за да в свалиш, а не 80, колкото е нормалното... за това ние не бива да ядем вгх, но за хората без проблеми няма проблем и е по - добре да ядеш бавни вгх, защото за да ги свали организма ще бълва по - малко инсулин, нищо че се разграждат по - бавно...
Абе малко объркано звучи ( сори за което), ама дано се разбира какво изобщо имам предвид Simple Smile

# 515
Здравейте, група! На лечение съм на Сиофор 1000 по 2 пъти на ден. Сутрин и вечер ги пия хапчетата. Заедно с тях приемам един път на ден фолиева киселина (заради опитите за забременяване), витамин б12 и вит .Д. Всичките ми витамини бяха почти на долна граница. Според ендокринолога нямах нужда от допълнителни витамини, но нали знаете неволята учи.... но въпреки тези указания аз реших да приемам витамини. Ще кажете сега , как така на своя глава, еми така. При положение, че вит. Д ми беше 40 (реф.стойности от 50 до 100) доктора ми каза "еми то е зима, нормално е да имаш спад на витамини"......... ето заради това реших на своя глава да приемам витамини. Приемам сиофор с цел отслабване, нормализиране на ИР и подобряване на яйчниковия резерв. Ако се случи чудото АГ ми каза да спирам Сиофора. Но въпреки , че приемам метформина от близо 3 месеца, аз не виждам никакъв ефект върху тялото си. Постоянно ми се яде, апетита ми се увеличи....дали е нормално това? Изчетох първата страница. Намерих много полезни неща. Изглежда, че наистина бъркам някъде с храненето си. Вие кога приемате витамините? Преди или след храна? На контрола съм чак след като отмине тази суматоха , покрай вируса.

# 516
  • София
Магнезий.

Трябва да минеш на НВ ВМХ и тогава ще ти спадне апетита.

# 517
  • Пеликания
Може въпроса да ми е тъп (извинявам се за което) от скоро спазвам режим и не са ми ясни все още някои неща. НВХ е препочъчително за хора с ИР това ми е ясно, но ендокринолога ми каза, да не влизам в кетоза, което означава, че трябва да приемам и някакъв вид въглехидрати, но аз съм с висок инсулин и не вземам лекарства, което за мен изобщо не е добре и ми става все по голяма кашата. Какви "добри" въглехидрати (изобщо ако има такива) може да се консумират?
И след като не мога да вземам метморфин какви добавки евентуално могат да се пият за да се подобри инсулиновата чувствителност? Четох за Берберин, Мио-инозитол, Алфа Липоева Киселина и всички останали на първата страница, или който пие при всеки е различно?

# 518
Може въпроса да ми е тъп (извинявам се за което) от скоро спазвам режим и не са ми ясни все още някои неща. НВХ е препочъчително за хора с ИР това ми е ясно, но ендокринолога ми каза, да не влизам в кетоза, което означава, че трябва да приемам и някакъв вид въглехидрати, но аз съм с висок инсулин и не вземам лекарства, което за мен изобщо не е добре и ми става все по голяма кашата. Какви "добри" въглехидрати (изобщо ако има такива) може да се консумират?
И след като не мога да вземам метморфин какви добавки евентуално могат да се пият за да се подобри инсулиновата чувствителност? Четох за Берберин, Мио-инозитол, Алфа Липоева Киселина и всички останали на първата страница, или който пие при всеки е различно?

Аз съм в абсолютно същото положение и в същата дилема. Започнах Инозитол. Очаквах да намеря съвети тук, но единственото, което се повтаря е да се мине на НВХ ВМ. Освен това повечето имат проблем с кг, но има и такива като мен, които не са и съветите да се свалят излишните кг са нерентабилни. Надявам се да намерите от гори на това, което ви интересува и да ми го споделите

# 519
Ами практически организма си е направен да си вдига КЗ след хранене и това е нормален механизъм, за това същества инсулина. Проблема не е в това, че вдигаш захар 7...8...дори 9 ( реално нарушенията върху съдовете и всички друго неща са на лице след 10 КЗ), проблема идва от това, ако имаш ИР. Имам предвид - ядеш си, вдигаш си захар 7...8.. организма до 2 часа си я сваля или дори и повече.. няма нарушения върху нищо... лошо е, ако имаш ИР и не успяваш да свалиш тази КЗ и съответно започваш да бълваш все повече и повече инсулин... първоначално успееш да я сваляш с повече инсулин, после не можеш... така се стига до постоянно високо нива на КЗ, което е реалния проблем.
Това което искам да кажа е, че постпрандиална КЗ до 10 дори е нормално нещо и не е проблем за организма - полезно е да ядеш бавни вгх, защото няма пикове и кръвната захар, която си вдигнал от тях не създава проблем за организма, проблема се създава от изсипването на много инсулин при хората, които са с ИР и в последствие от изтощаването на жлезата, защото по този начин организма бива личен от механизма си на сваляне на КЗ. Лошото е, че когато си с ИР за да свалиш тази посторандиална КЗ, която след ядене на вгх е 8 например, ти ще изсипеш инсулин 150 за да в свалиш, а не 80, колкото е нормалното... за това ние не бива да ядем вгх, но за хората без проблеми няма проблем и е по - добре да ядеш бавни вгх, защото за да ги свали организма ще бълва по - малко инсулин, нищо че се разграждат по - бавно...
Абе малко объркано звучи ( сори за което), ама дано се разбира какво изобщо имам предвид Simple Smile
Да де, ама проблемът започва още от това, че инсулинът е постоянно висок. Високата КЗ започва да става проблем чак след като бета-кллетките на панкреаса започнат да изнемогват. И КЗ и инсулинът са токсични когато са постояно високи. Та с или без пикове, при висока захар от бързи или бавни ВХ има висок инсулин, а с времето и задълбочаване на проблема - базовата линия на инсулина и на КЗ се повишават. За това и много хора, които дълго време са били с ИР имат трудност, дори на строг режим, да нормализират показателите.

MarieSt, а каза ли ти защо да не влизаш в кетоза? Цикличното влизане и излизане от кетоза е добре за тялото, а излизането може да се прави с протеини, не  е задължително с въглехидрати.

the_demon, ами те опциите не са много - ако искаш стани веган. Вярно, ще може да си ядеш ВХ, само че там ще се сблъскаш с други проблеми.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 21:03 от Миоки

# 520
Съжалявам, ако на някой съветите тук му се струват "нерентабилни". Има и слаби хора с ИР, тя не е "запазена марка" на тези с излишни кг. Но обикновено, в повечето случаи...се открива ИР когато вече са налице излишни кг- като част от симптомите (трудно отслабване, лесно напълняване, напълняване на нетипични места и др.). Нормално е когато някой Е с излишни кг да му бъде казано, че отслабването ще помогне (макар с ИР да не е лесно нещо отслабването). Не знам какви съвети се е очаквало да се раздават тук? Thinking "Пийте това, това и това", "Яжте бавни вгх и се движете" и т. н. и ще се  оправите? На който не му допада ВМ-НВХ да хвърли един поглед на "веге" темата за ИР- но тя май не е много активна (отдавна не съм влизала там и не знам дали заглавието и е сменено, може и да не е веге вече). Всъщност, колкото и невероятно да звучи, "по-облагодетелствани" от известна гледна точка са тези с излишни кг- понеже със свалянето дори и на част от килограмите се подобрява и ИР. При слабите които нямат за сваляне в повечето случаи подобрението на ИР е по-трудно или бавно...Но аз така и не разбрах какви точно съвети се очакват тук, от тази тема? Не е никак нужно човек да има излишно тегло, за да си промени хранителния режим. Това, че някой е слаб (но с ИР) не значи, че трябва да се храни като здрав човек. Та логични ми се струват съветите относно храненето. Междудругото, за да се препоръчва ВМ-НВХ в тази тема си има причина. Както е казвано и друг път- нека се похвали някой, че си е подобрил ИР с бавни въглехидрати. С изследвания преди и след.  Ще му се зарадваме и ще му кажем браво. Сериозна съм. Да не мислите, че аз мразя въглехидратите, никога не съм ги обичала и не ми е било трудно да мина на ВМ-НВХ?! Беше ми трудно, естествено.
Ливрена, твърдя, че здрав човек с КЗ 8 след хранене е много вероятно да не е толкова здрав, колкото си мисли. За КЗ 10- че е нормална след ядене на вгх- също не съм съгласна. Това, че здрав човек ще свали постпрандиална КЗ с инсулин 80- ами, след натоварване референтната стойност за 60 мин (пик) е 25 за инсулина, мислиш ли, че 80 е малко секретиран инсулин? Ако се поразровиш, ще откриеш, че много специалисти всъщност препоръчват след хранене КЗ да не се повишава с повече от 1,2-1,6 от стойността на гладно. Дори се говори, че при КЗ над 6,7 вече започва гликация...Аз за себе си съм решила да поддържам по-ниски стойности на КЗ и след хранене (с изключение на няколко експеримента които съм правила, позволявам си по нещо нережимно по празници или повод- но с мярка; да, имала съм и понякога емоционални хранения- но пак съм се контролирала да не надминавам определена граница). Та като човек с проблем с ИР го казвам- щом аз мога след 125 гр млечен шоколад, стотина грама меденки и малък портокал да съм с КЗ 7 на 60-та минута (от 5,6), то защо КЗ 7-8 след ядене на бавни вгх за здрав човек да е ок? Thinking Особено ако на гладно е била 5 или дори по-малко? Нали аз съм човекът с проблем, редно е аз да реагирам по-зле от здравия човек, нали? И реагирах зле, разбира се, преди доста време. Даже и на режим пак мина доста време преди да видя подобрения, при мен не беше лесно- напротив. И точно затова съм доволна от постигнатите резултати. И да подчертая, при мен положението беше зле дотолкова, че дори и на Глюкофаж, след ядене на вгх ПАК ми се повишаваше КЗ...Пак казвам, всеки сам си решава как да яде, на никой нищо не налагам.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 22:15 от dolce miele

# 521
Скрит текст:
За кетоза повечето хора трябва да внимават дори със зеленчуците, не е толкова просто и лесно и щом е НВ все в кетоза да вкарва... То храна без никакъв въглехидрат на практика няма, освен масло, мас и прочие там, а кой яде само това?.  Така че не виждам какъв е проблемът, то и без това не всеки е в тази крайност на режима и не всички гоним кетоза. "Добри" въглехидрати малко оксиморон ми звучи за човек с ИР. Ендокриноложката сигурно има някаква причина за тази препоръка, тя си знае а ние не. Но пък в случая хич не е трудна за спазване. Мааалко по-либерално ВМ-НВ хранене и трудна работа да си в кетоза вече, поне много малко са хората дето влизат и без да са чак толкова стриктни.

# 522
Аз нямам проблем да съм в кетоза и при около 50 гр вгх. Но въпреки това НЕ съм постоянно в кетоза, не ми е и цел.
Натка, мисля, че много хора свързват ВМ-НВХ със задължителна кетоза и оттам идва проблемът. Много хора просто смятат, че нисковъглехидратното хранене е "без" или с до 20 гр въглехидрати...

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 22:06 от dolce miele

# 523
Има такова нещо, а нещата изобщо не са само черни или бели...  Ама пък едно и също дъвчем всеки път, ще почетат и ще се ориентират, евентуално. Поне на днешно време информация бол и навсякъде. На мен лично ми е смешно като чуя БЕЗвъглехидратно хранене.. мда, добре Grinning Какво точно значи - никой не знае.

# 524
Да... Blush Като каже някой "Храня се безвъглехидратно" и после като сподели какво яде- зеле, домати, зеленчуци, ядки, млечни и дори и някои плодове.... Blush Абе, изобщо не е толкова лесно да си постоянно в кетоза и под 20 гр вгх. Освен ако човек не яде само протеин и мазнина.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 22:16 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт