Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са нормалните нива на кръвната захар, които се поддържат през деня?
До каква стойност обикновено се повишава кръвната захар след консумация на въглехидрати?
Какви са нормалните стойности на кръвната захар преди и след хранене?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са нормалните нива на кръвната захар, които се поддържат през деня?
-
До каква стойност обикновено се повишава кръвната захар след консумация на въглехидрати?
-
Какви са нормалните стойности на кръвната захар преди и след хранене?
Нормалните стойности на кръвната захар след хранене не трябва да надвишават 1,4-1,8 пъти стойността при гладно. Някои лекари препоръчват те да не надвишават 6,2, докато други - около 7. Идеално е да се поддържа на гладно до 4,5. При резсистентни клетки нивата на захар могат да се повишат повече, което може да доведе до високи стойности на кръвната захар след хранене. Нормалната стойност на кръвната захар при гладно обикновено е под 5 mmol/L. След хранене нивата могат да се повишат, като стойност от 7,7 mmol/L, спомената в публикацията, е висока и може да показва проблем с гликемията.
-
Какво е влиянието на инсулина върху нивата на кръвната захар след хранене?
-
Какви храни и въглехидрати се препоръчват за консумация при инсулин-резистентност?
"Пийте това, това и това", "Яжте бавни вгх и се движете" и т. н. и ще се оправите? На който не му допада ВМ-НВХ да хвърли един поглед на "веге" темата за ИР- но тя май не е много активна (отдавна не съм влизала там и не знам дали заглавието и е сменено, може и да не е веге вече). Всъщност, колкото и невероятно да звучи, "по-облагодетелствани" от известна гледна точка са тези с излишни кг- понеже със свалянето дори и на част от килограмите се подобрява и ИР. При слабите които нямат за сваляне в повечето случаи подобрението на ИР е по-трудно или бавно...Но аз така и не разбрах какви точно съвети се очакват тук, от тази тема? Не е никак нужно човек да има излишно тегло, за да си промени хранителния режим. Това, че някой е слаб (но с ИР) не значи, че трябва да се храни като здрав човек. Та логични ми се струват съветите относно храненето. Междудругото, за да се препоръчва ВМ-НВХ в тази тема си има причина. Както е казвано и друг път- нека се похвали някой, че си е подобрил ИР с бавни въглехидрати. С изследвания преди и след. Ще му се зарадваме и ще му кажем браво. Сериозна съм. Да не мислите, че аз мразя въглехидратите, никога не съм ги обичала и не ми е било трудно да мина на ВМ-НВХ?! Беше ми трудно, естествено.
Какво точно значи - никой не знае.
Като каже някой "Храня се безвъглехидратно" и после като сподели какво яде- зеле, домати, зеленчуци, ядки, млечни и дори и някои плодове....