Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 26

• 34 911
  • 743
  •   2
Отговори
# 525
  • Пеликания
Благодаря!
Долу-горе това исках да си изясня, че трудно се влиза в кетоза колкото и да спазваш всичко. Аз не искам да влизам и затова ми беше въпроса.
dolce точно до това объркване става на въпрос, защото като прочетеш нисковъглехидратна диета и асоциираш с кетоза, но явно има още какво да чета и да мога да ги различавам.
Моята цел е да намаля талията и да смъкна инсулина. Ето до какво може да те докара стреса. Добре, че поне кръвното ми се нормализира, че като ме видяха в спешното с 160/100 (24год.) се чудеха откъде дойдох и какво да ме правят.

# 526
Да не говорим, че за хора неадаптирани да горят мазнини за енергия, влизането в кетоза е още по-трудно, а излизането супер лесно.
А и още нещо, при сталибни количества протеини, ако не се фаства, влизане в кетоза е рядко явление също.

# 527
Мари, стресът е важен фактор. Единственият път в който вдигнах абсолютно същото кръвно- 160/100 Grinning , беше когато зверски ме бяха ядосали...Вярно, само за някакви минути го вдигнах (10-15 мин може би, като се успокоих веднага се смъкна), обаче си беше показателно. Аз съм много емоционален човек, но обикновено кръвното ми е бетон. Лошото е, че май е за моя сметка стресът- аз съм от хората които си траят, дипломатични, да не обидят някой, та "избухна" ли, крещя ли, то някой наистина добре се е постарал... Grinning

# 528
Обидно ми става след толкова писане в темата да се твърди, че нямало съвети... То само първият пост е водопад от информация.

Няма вълшебни добавки, които някой крие от вас. Няма магическа кратка пътека, която води към вечно здраве след 2 седмици.

# 529
  • Пеликания
Аз нямаше да имам проблем ако го бях вдигнала в някаква ситуация, а то беше докато си лежах вкъщи. За пръв път ми се случи такова нещо, явно от целия насъбрал се стрес ли и аз незнам просто изби изведнъж и така бях цяла година, докато го овладея. От нищото си вдигах кръвно и всички лекари ми казваха, че ми няма нищо. И най-странното от всичко беше когато лежах да пореден път в болница (2018) и ми направиха ОГТТ където се виждаше, че инсулина на 120мин. ми е висок(80), но ендокринолога само ми каза, че съм била предразположена към ИР и не е нужно нищо щом съм нямала за цел забременяване в него момент. И хоп тази година инсулина почти 5 пъти по висок.

# 530
Орион, разбирам защо се чувстваш така. Аз все още не съм сигурна какви съвети е трябвало да има тук- а ги няма. Дано някой сподели...
Ако човек прочете и старите теми ще види, че много хора са минали от "Не мога без въглехидрати (определен вид, не тези от зеленчуци и млечни)/сладко", "Не ям месо- вегетарианка съм", "Бавните вгх са полезни при ИР" на ВМ-НВХ,  стриктно или по-либерално. Наистина, тук никой не крие нищо. Това е тема за взаимопомощ и споделяне на опит.
Мари, за съжаление, има и доста лекари които не обръщат внимание на инсулина... Confused

# 531
Минавам да ви кажа, че ей сега гледах един клип на д-р Евдокименко (да, онзи с пиявиците Joy, но все пак си е доктор) и каза, че за белите дробове били много важни мазнините, особено животинските. А пък аз точно сега да взема да сваля холестерола на около 5. Веднага изядох 2 варени яйца с половин пакетче масло Joy Онзи ден правих изследвания, но този път ПКК ме интересуваше живо, защото нещо съм болна. Чак привечер се сетих да погледна глюкозата - пак е по-висока, отколкото ми се иска - 5.3. Безобразно се храня явно, трябва да се взема в ръце. Всъщност хляб проядох, нищо друго. Откак съм болна, а и мъжа ми е така, само супи ни се хапват - пилешка, патешка, пуешка и по цял ден това ядем, но нещо не ме засища и така посегнах и към хляба. Черен, ръжен, пълнозърнест уж, но явно все тая.

# 532
Не мога да намеря яйца последните дни аз тук. Голям шит, чесно! Имам едни около 30бр, половината от които са най-обикновени от несвободни кокошки - личи си по цвета на жълтъците и това е.

# 533
Миоки, спокойно, ще мине. При вас просто въведоха мерките по-късно и се е започнало с голямото презапасяване. Лека-полека ще запасят, ще се успокоят и ще се приберат по домовете да пекат и ядат... Blush Т. е. ще се уталожат нещата. При нас липсва мая на доста места, олиото е понамаляло (това на промо цени), брашно липсва или има по-малко, зърнени, бобови, паста- това няма да те разстрои, нали Grinning Месо, яйца, мляко и сирена си има като цяло.
Бледолилава, явно хлябът не е твоето нещо в дългосрочен план. Но ме заинтригува друго- имам чувството, че като смъкнеш холестерола автоматично ти се покачва КЗ. Мислиш ли, че има връзка, наблюдаваш ли такава закономерност?

# 534
Липсваше ни, Елора Grinning Радвам се, че си добре!

Но те разбирам, периодично за всеки е добре да излезе за малко от темата.

Абе тук съм си. Що годе следя темата, ама нямам време и не се включвам.
Пък и вече малко ми е втръснало едно и също нещо да пиша.

# 535
При нас липсва мая на доста места, олиото е понамаляло (това на промо цени), брашно липсва или има по-малко, зърнени, бобови, паста- това няма да те разстрои, нали Grinning
Хич даже и тук ги няма тия неща, а днес в магазина имаше само пълномаслено мляко и никакво обезмаслено, което ме устройва напълно. Съмнявам се да са заредили само от единия вид.

# 536
Dulce, аз явно чета различни неща и лекарите ми казват различни неща по отношение на постпрандиалната КЗ. Чудесно би било след ядене на вгх да не вдигаш КЗ над 6, но според мен това непостижимо при ядене на бързи вгх дори от здрав човек. За това и горната граница за пострандиална КЗ е 8.9 ... Относно инсулина на 60-та минута, че е до 25 - това не е реална граница, с двама ендокринолози говорих и те ми казаха, че нормалния инсулин следва КЗ 1 към 10 - т.е при здрав човек при КЗ 6 ... 7 в пик на 60м, инсулина е съответно 60-70...
Вече не знам какво е вярно и какво не е Sad Съвсем се обърквам ...
Миоки, по отношение на това, кое предшества ИР - високата КЗ ... или нечувствителността на инсулина води до висока КЗ и от там ИР - ето виж моя случай.... аз съм обратния на това, което ти пишеш... При мен има висока КЗ ( 13 на 60м ) и чувствителност на инсулин, която не е променена от ИР според лекарите ( на 120 м КЗ е свалена на 5.1 ). Т.е при мен процеса е обратен - остър отговор на вгх, ковто води до скок на инсулина и от там се стига вече до изтощаване на жлезите ... а не обратното ...

# 537
  • пак там
Абе тук съм си. Що годе следя темата, ама нямам време и не се включвам.
Пък и вече малко ми е втръснало едно и също нещо да пиша.

Разбирам те Joy

# 538
Честно казано, и на мен започва да ми втръсва да пиша и преповтарям едно и също... Heart Eyes
Ливрена, това че КЗ на 120 мин е 5,1  НЕ значи, че си много чувствителна към инсулина- значи, че за да спадне дотолкова КЗ, то това е за сметка на повече инсулин. Освен ако не може да се докаже противното с изследванията. И второ, клетките са или не са чувствителни към инсулина, инсулинът няма как да е "чувствителен".  Ако бях на твое място, щях вече да съм се замислила сериозно върху (да съм подложила на съмнение тоест) това което говорят лекарите...Но ти си решаваш коя граница на КЗ за теб е приемлива. Аз лично вярвам на глюкомера и на многото инфо което съм прочела (особено на чужд език- като изключим някои теми във форума). Не Е ли просто най-лесно и удачно, след като дадени храни ти повишават КЗ, просто поне за някакъв период да ги избягваш? И замисляш ли се, че за да ти се покачи КЗ до 13 очевидно клетките ти не са чак толкова чувствителни към инсулина?

# 539
livrena, нещо не те разбирам.

Аз казвам, че яденето на ВХ вдига КЗ, от там се вдига инсулина и сваля КЗ (за хората с ИР) до нормални стойности или я сваля прекалено много и се получава хипогликемия както се случваше при мен. Тези при които инсулина не я сваля поради недостатъчно количество на хормона си е диабет.

Първи етап - висок инсулин и нормална КЗ - ИР
Втори етап - висока КЗ и нисък инсулин -  диабет.

Мери се КЗ и инсулин на гладно (поне 12 часа). КЗ след хранене е отделно нещо и зависи от вида на храната, количество и комбинация от макроелементи, конкретното състояние на организма и т.н.

Пика на КЗ си е пик. При някои хора скача повече, при други по-малко, но при ядене на ВХ винаги скача най-много, при ядене на протеини по-малко, а мазнините почти нямат инсулинов отговор. И трите макроелемента в чист вид. При смес вече е миш-маш.

КЗ 13 е в небесата и определено говори за проблем без значение на коя минута е. Това, че я сваляш на 120-та минута до нормална стойност означава че произвеждаш достатъчно инсулин, за сега, който я сваля, а не че си чувствителна към инсулина.

Общи условия

Активация на акаунт