Предстои ми Инвитро/ИКСИ - Да поговорим - тема 73

• 35 461
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
Момичета да влезна малко в темата .
Искам да споделя  моя опит от взимане  на клетки за ко култивиране и локалната лезия (надраскването ) . Аз търсих много информация ,но за съжаление само една жена ми писа как е минало при нея .
При мен беше без упойка . Процедурата е много бърза (10мин всичко с подготовката , взимането на клетките 30 секунди не повече ) и с взимането на клетките се случва и самото надраскване . За мое нещастие на мен ми стана зле като слезнах от масата . Просто изравних границите и трабваше да ме сложат на система , но аз не бях закусвала и до колкото разбрах матката е шоков орган и е възможно да се случи . Почувствах болка като все едно ми е дошло първи ден ( аз съм с много болезнен Ц) , и ми падна кръвното , 5мин след като ми сложиха системата всичко се нормализира . Не съм имала болки след това нито кървене .
Надявам се да съм била полезна с този коментар на някой на който му предстой . Няма нищо страшно и наистина не е нужна упойка просто гледайте да сте хапнали добре преди това 😅👌❤
Неврокардиогенен синкоп е това което ви се е случило. Ако са разширявали цервикса, нормално е да сте реагирали така. Аз лично не бих си позволила такава процедура без упойка именно заради това.

# 496
Надин и Г.Савова,това което видях и получих тук в Нидерландия,като отношение ,съпричастност и помощ от медицински персонал(дори не разбрах кой е доктор,кой мед.сестра,кой санитар)не мога да сравня с нищо ,което съм видяла и преживяла в България.МОЛЯ ВИ МЕД.ПЕРСОНАЛ(ВСИЧКИ) бъдете морални,бъдете с нас/тях.Ние/Те се УПОВАВАМЕ(не се надяваме)на ВАС да бъдете с нас и да ни помогнете и излекувате,да сбъднете мечтите ни.Разбира се,че всеки решава за себе си-лекар,мед.сестра(от една страна)-и пациент(от друга страна).Всеки уважаващ себе си и бъдещето,би трябвало да пази и обича другия!!!
А относно изказването за войната и бременните-МОЛЕТЕ СЕ ДА НЯМА ВОЙНА,ЗАЩОТО ВСЕКИ ДЕЗЕРТЬОР СЕ НАКАЗВА СЪС СМЪРТ.СМИРЕТЕ СЕ.Ако можете да помогнете -направете го.ПРЕКАЛЕНО СТАНА ОТ ВАША СТРАНА.Преди месеци тук намирах спокойствие и съвет.А сега -кокошкарник

# 497
Здравейте, за кандидатстване с Луф знаете ли колко снимки трябва да са приложени за цикъл?

Звъннах в ЦАР, но ми отговориха, че не могат да ми кажат,което за мен е много странно... Трябвало да се обърна към лекаря ми... А двама лекари ми казват две различни неща. Rage

# 498
Момичета, знам, че проблемите ми са по-малко от тези на повечето от вас, на които директно отказват стимулация, но все пак и мен ме стиска обувката за отложения за неизвестно за кога трансфер. Реших, че има смисъл да предприема нещо и изпратих писмо до ЦАР:
"Здравейте,
Пише Ви 43-годишна жена в стимулация, финансирана със средства от ЦАР. В идните дни трябва да ми бъде направена пункция. Тъй като заповедта на министъра за АРТ процедури от 21.04.2020 ме лишава от възможността за свеж трансфер, въпреки желанието и препоръките на лекуващия ме лекар, ще се наложи ембрионите да бъдат замразени, а по-късно, неизвестно кога, да ми бъде направен ЗЕТ. Ако всичко е наред, се очертава да имам достатъчно яйцеклетки за 3 или 4 трансфера, от които ЦАР по план трябваше да поеме финансирането на един свеж и един замразен.
При предишното разпореждане за прекратяване на процедурите от началото на извънредното положение, от Ваша страна беше направено предложение за удължаване на заповедите. Вие защитихте нашите интереси, за което Ви благодаря. Надявам се, че поддържате кореспонденция с министерството и във връзка със заповедта за АРТ процедури от 21.04.2020 . Моля Ви да сведете до знанието на министъра, че тази "грижа" за нашето здраве ще струва допълнително на почти всяка двойка следното(по ценоразписа на моята клиника):

Замразяване на предимплантационни ембриони (до 2 броя в сламка) - 100 лв.

Криосъхранение на замразени ембриони или яйцеклетки за срок до 6 месеца (за сламка) - 200 лв.

Ембриотрансфер - 400 лв. (или Размразяване на ембриони и ембриотрансфер /FET/ – включва процедура за подготовка и проследяване на маточната

лигавица, размразяване, асистирано излюпване на ембриони и ембриотрансфер - 800 лв. - не мога все още да се ориентирам кое ще е актуално)

Неясно колко пари за нови изследвания и прегледи, защото актуалните сега ще изтекат в скоро време.

Всичко това ще замести свежия трансфер, който трябваше да бъде финансиран от ЦАР и от който тази заповед ме лишава без никакви медицински показания. Колкото и да не мога да се ориентирам изведнъж в новата ситуация, това са едни най-малко 700+ лева. Припомням, че двойките с репродуктивни проблеми, въпреки финансирането, без което сме почти безпомощни, типично до този момент сме дали хиляди левове за лечение на проблема си.

Предлагам заповедите на жени като мен да бъдат променени и ЦАР да поеме вместо един свеж и един замразен трансфер, два замразени. Никоя от нас не носи вина за това отлагане. За изтичащото ни време и психологическите ефекти не отварям и дума.

Ще се радвам, ако от писмото ми произтече някакво действие. Ако това се случи, моля дръжте ме в течение."

И отговорът, който получих е:

"Уважаема г-жо ...,

В отговор на Вашето писмо, получено на електронната поща на ЦАР, си позволявам да Ви обърна внимание, че необходимите Ви дейности по асистирана репродукция се извършват по преценка на лекуващия Ви лекар при съобразяване с ограниченията, въведени със Заповед № РД-01-228/21.04.2020г. на министъра на здравеопазването предвид усложняващата се епидемиологична обстановка."

# 499
Анонимен , и какво следва с този отговор ? Ще ти разрешат ли свеж трансфер или не ,извинява се малко не ми става ясно от писмото ? Стискам ти палци всичко ще е наред ! Аз сега говорих с док ми , и те знаят за петицията и каза че са предприели необхомоте мерки за отмяната на тази забрана 🍀🙏🏻

# 500
Анонимен , и какво следва с този отговор ? Ще ти разрешат ли свеж трансфер или не ,извинява се малко не ми става ясно от писмото ? Стискам ти палци всичко ще е наред ! Аз сега говорих с док ми , и те знаят за петицията и каза че са предприели необхомоте мерки за отмяната на тази забрана 🍀🙏🏻
Не, от клиниката обясниха, че категорично не им е разрешено да ми направят трансфер, потюхкаха се заедно с мен, казаха, че изцяло са на наша страна, но са с вързани ръце. На моето доста конкретно и примирително предложение отговорът от ЦАР е просто бла-бла-бла.

# 501
От ЦАР прехвърлят отговорността на докторите, а докторите се страхуват, защото подлежат на проверки и санкции.
Нормално е.
Дано докторите също обмислят някакво писмо-предложение до управляващите, за да се предприемат незабавни мерки.
Дано размислят възможно най-скоро!

# 502
Анонимен, след като си на 43 години, нямаш ли право на свеж трансфер? Или аз нещо не разбира, тази заповед нали касае само жени под 39 години.

# 503
  • София
Ако си над 39г. имаш право на всичко ако се самофинансираш и не си по фонд. Само не ми стана ясно за ЗЕТ трансферите.

# 504
И тук почва да ме навява мисълта защо се случва всичко това , ако си по фонда държавата дава парите , а с тази криза която се задава явно искат максимално да си ограничат разходите , но естествено никой няма да излезне и да каже ако си плащате от вашия джоб става ако е от държавата не . И ето ви отговора защо слагат тези забрани , щот вече се чудят От къде да дърпат и сакратят парите . Може и да греша ,но вече всичко ми минава през главата .

# 505
Ако си над 39г. имаш право на всичко ако се самофинансираш и не си по фонд. Само не ми стана ясно за ЗЕТ трансферите.

Момичета както писах, на 43 съм и се самофинансирам.
Припомням, че на 16.03 направихме пункцията и замразихме. Чух се с моя доктор онзи ден, както ви казах, той каза, че и за мен важи заповедта, явно няма връзка с парите.
Изчаквам да видя дали ще има някакво развитие тези дни и ще му звънна пак, но за сега е категоричен.

# 506
Анонимен, след като си на 43 години, нямаш ли право на свеж трансфер? Или аз нещо не разбира, тази заповед нали касае само жени под 39 години.
Имам право на стимулация, пункция, оплождане на яйцеклетките (защото от отлагане на отлагане ще взема да остана без такива по силата на природните закони). Нямам право на трансфер. Заповедта е всичко да се замразява и да чака да цъфнат налъмите.

# 507
greis, за съжаление доктора ти е прав. Заповедта е категорична и отменя всякакви трансфери.
Няма никаква медицинска обосновка защо. Sad
Анонимен,
Поздравявам те за куража и писмото, което си адресирала до ЦАР. Не трябва да бездействаме!
Дори породи в мен идеята тези от нас, които желаят също да пишат, но не само до ЦАР, а и до Ананиев, Борисов, Мутафчийски.

# 508
  • София
Според мен проблема е в ЗЕТ трансфера-точно те са забранени, пресни правят.

# 509
Според мен проблема е в ЗЕТ трансфера-точно те са забранени, пресни правят.
Няма да ми направят свеж трансфер, въпреки че засега физически нищо не ми/им пречи, ясно казаха на всички, че е заради заповедта.

Общи условия

Активация на акаунт