За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 636
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
  • София
  • Мнения: 4 589
Може ли да ми предложите марината и начин на изпичане за свински пържоли/врат? Искам да станат сочни, ако може и сос към тях? Идеи приемам всякакви. 😊

Последна редакция: пт, 03 апр 2020, 01:44 от « Ѕmile »

# 526
  • София
  • Мнения: 12 654
Може ли да ми предложите марината и начин на изпичане за свински пържоли/врат? Искам да станат сочни, ако може и сос към тях? Идеи приемам всякакви. 😊

Задушени пържоли

# 527
  • Мнения: 96
Здравейте!На колко време трябва да се сменят подправките?Имам залежали индийско орехче,розмарин,джоджен,кимион и др.Незная дали са годни още или да ги хвърлям и сменям.
Благодаря!

# 528
  • Sofia
  • Мнения: 29 033
Нищо им няма,ако се съхраняват правилно,на сухо място.

# 529
  • Мнения: 96
Нищо им няма,ако се съхраняват правилно,на сухо място.

благодаря,в малки стъклени бурканчета,прибрани в шкаф, около от 5 години мисля че са вече...

# 530
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Може ли да ми предложите марината и начин на изпичане за свински пържоли/врат? Искам да станат сочни, ако може и сос към тях? Идеи приемам всякакви. 😊
Маринатата трябва да е някаква киселина, която окрехкотява месото (вино/др. алкохол, кис.мляко/прясно мл., др.) и подправки. Избери си вашите препдочитани. Ако нямам време и не съм мариновала, просто подправям със сол и п-р (а може и да се заиграеш с пдоправките, ние обичаме с 5 китайски подправки например, Джърк също...), намазвам с горчица, слагам в тавата и им капвам малко соев сос, слагам и маалко вода (месото също ще пусне сокове). Завивам тавата с фолио и пека на бавен огън почти до готовност, след това откривам и допичам за кратко на горен реотан и въздух да получат хубав цвят.
Сосът им може да сгъстиш (а може и да не го сгъстяваш) с малко нишесте или брашно и да ползваш.
А може да сложиш и зеленчуци около пържолите и да ги пасираш със соса за Грейви.
Може пък да приготвиш гъбен сос с горчица, сос урочестър и сметана.
Наш любим сос е сметана със синьо сирене.
.
благодаря,в малки стъклени бурканчета,прибрани в шкаф, около от 5 години мисля че са вече...
Стрии малко количество с пръстите си и виж имат ли аромат.

# 531
  • Мнения: 15 044
С мъжът ми много обичаме макарони на фурна, но сега се опитваме да ограничим захарта.
Имате ли идея с какво може да се замени?
Ако имате и рецепта (без сирене) ще е супер. Simple Smile

След като временно искате да ограничите захарта, просто се лишете от макарони на фурна в този им вид. Макар че не става ясно какво точно сте решили. Да намалите захарта, която консумирате или да не ядете въобще захар и "сладки неща". Можете да я замените с подсладител, но той също не е здравословен. Другият вариант е да си ги направите по стандартния начин и докато са топли да поръсите с мед отгоре. Ако държите да са на фурна и да не са в сладък вариант, пригответе си сос от лук, кайма,  доматен сос и малко сметана и залейте полусварените макарони. После запечете във фурната, като преди да ги извадите поръсете и с кашкавал.

# 532
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
С мъжът ми много обичаме макарони на фурна, но сега се опитваме да ограничим захарта.
Имате ли идея с какво може да се замени?
Ако имате и рецепта (без сирене) ще е супер. Simple Smile
Както каза и Дара...  не е много ясно...
Макарони на фурна без захар...  и без сирене ... май остана само пастата... и съвсем друго ястие.
А впрочем у нас Макарони на фурна са без сирене само макароните  и прясно мляко, яйца и захар (може да замениш с подсладител по ваш избор).
Ето няколко  ястия с паста от мен - https://morrennaa.blogspot.com/search/label/%D0%9F%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0

# 533
  • София
  • Мнения: 4 589
Благодаря за отговорите, момичета. Какво казвате вие на бавен огън? Колко градуса? Предполагам със загряване отгоре и отдолу?

# 534
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Какво казвате вие на бавен огън? Колко градуса? Предполагам със загряване отгоре и отдолу?
  "Горен и долен реотан" - да.  Умерна/средна Т на фурната е 180 градуса. Simple Smile
Та, за да готвиш на бавен/слаб огън, първо загряваш фурната добре - на 200 градуса и слагаш ястието, след 30 мин. намаляваш (и от тук се смята времето за готвене, че досега се е стопляло и кипвало) на 140-150-160 градуса и го забравяш за минимум час. Simple Smile

# 535
  • Мнения: 352
Наканила съм се да правя пататник с кори, но искам аз да си ги разточа. Някой може ли да ме ориентира с рецепта за корите?

# 536
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Наканила съм се да правя пататник с кори, но искам аз да си ги разточа. Някой може ли да ме ориентира с рецепта за корите?
Корите са без набухвател - просто брашно, сол и вода - до меко - приятно за работа тесто.

# 537
  • Мнения: 1 464
С мъжът ми много обичаме макарони на фурна, но сега се опитваме да ограничим захарта.
Имате ли идея с какво може да се замени?
Ако имате и рецепта (без сирене) ще е супер. Simple Smile

Macaroni & Cheese

https://kulinarenelixir.blogspot.com/2014/10/macaroni-cheese.html

Може да си спестите поръсването отгоре.

# 538
  • София
  • Мнения: 1 598
Видях този красив кекс и понеже ми е за смяна формата, моля да ми препоръчате такава качествена форма (не силиконова), от която лесно да се отлепва кекса. Благодаря!
Скрит текст:

# 539

Общи условия

Активация на акаунт