За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 027
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 1 104
Mystic Woman, можеш ли да кажеш от къде взе рецептата?
Изглежда страхотно и може да се пробвам да направя домшен хляб. Simple Smile

# 376
  • Пловдив
  • Мнения: 44 665
Mystic Woman, можеш ли да кажеш от къде взе рецептата?
Изглежда страхотно и може да се пробвам да направя домшен хляб. Simple Smile
взех рецептата на Морена, но само с бяло брашно и го омесих както обикновено. Пекох го заедно с тава наполовината с вода на дъното на фурната. Не докарах формата, ама като за втори път ми се получи Simple Smile

# 377
  • Sofia
  • Мнения: 29 278
Правих наскоро целувки,станаха разкошни,отвън хрупкави,вътре леко дъвчащи,така ги харесаме..,но ми се сториха твърде сладки и реших при следващите да намаля захарта.Успях да ги разбия до гъст сняг.По време на печене/сушене си бяха с непроменена форма,но след като изстинаха се сплескаха и бяха много лепнещи и дъвчащи.Пак ми бяха много сладки.
От по-малкото захар ли се спихнаха и станаха лепкави или е друга причината?
Пекох/суших ги 1ч на 100'С.

# 378
  • Мнения: 43 785
Пекох го заедно с тава наполовината с вода на дъното на фурната. Не докарах формата, ама като за втори път ми се получи Simple Smile
Това не го разбрах. Може ли да обясниш?

# 379
  • Мнения: 10 724
Аз миналата година за Велик ден носих целувки на гостито където ни поканиха. Всичко беше наред, засушени/печени, с форма и фаца. Това предната вечер се приготвя. На другия ден по обяд, ги сложих в поднос, увих в целофан и докато отидем в хората час може би, докато се нахраним и после за десерт като вземам една ми залепна на пръстите, после като я разхапах като локум. Изложих се много.

# 380
  • Мнения: 12 344
Определено от по-малкото захар лепнат целувките. Съставките при тях са само две и явно, много важна е пропорцията. У нас винаги сме ги правили - 80 гр захар на един белтък. Разбиването е ясно.
Вики, вероятно целувките ти са овлажнели и затова се е получил този ефект. Виж, че не случайно известните целувчени торти като "Павлова" се препоръчва да се сглобят непосредствено преди сервиране.

# 381
  • Пловдив
  • Мнения: 44 665
Пекох го заедно с тава наполовината с вода на дъното на фурната. Не докарах формата, ама като за втори път ми се получи Simple Smile
Това не го разбрах. Може ли да обясниш?
идеята е да овлажнява ... слагаш тава с вода и тогава съда с хляба на решетката, напр.

# 382
  • Мнения: 1 276
Определено от по-малкото захар лепнат целувките. Съставките при тях са само две и явно, много важна е пропорцията. У нас винаги сме ги правили - 80 гр захар на един белтък. Разбиването е ясно.
Вики, вероятно целувките ти са овлажнели и затова се е получил този ефект. Виж, че не случайно известните целувчени торти като "Павлова" се препоръчва да се сглобят непосредствено преди сервиране.
Според мен вероятно е  от захарта...Последният път когато правих целувки ползвах захар "Захира".... ми стъжни ми се живота просто... Astonished  Толкова пъти съм  правила целувки, такова чудо не беше ми се случвало...няма изсъхване....две дози заминаха в коша

# 383
  • Мнения: 12 344
Аз винаги купувам фин кристал на Захира, но каквато и захар да купя, не е добра. Не мога да разбера някакъв пълнител ли слагат, подсладители ли добавят, но не е същата захарта. Ако пък купя нещо сиропирано (много рядко го правя), вкусът също ми е доста особен.

# 384
  • София
  • Мнения: 12 245
На мен пък ми стана интересно за тирамисуто. Преди седмица спорих , че се прави с марсала, а и тук прочетох за амарето.
Аз съм от малкото, дето не обичат целувки и френски макарони.
И правилно, оригиналното тирамису се приготвя с вино Марсала, това е! Има много видове тирамису, примерно имам в блога си ягодово тирамису, но не е оригиналното. Но, ако нямаш вино Марсала ще се добави друг вид ароматен ликьор, но някои , заради децата си го правят изобщо без алкохол, това е всичко друго, но не и тирамису, а някаква бърканица от бишкоти и крем.

Ще покажа последните целувки които правих, са със силно намалена захар, така че не е до захарта, а в разбиването, добавка на кремотартар, той стабилизира, и печенето им.
Скрит текст:

# 385
  • София
  • Мнения: 4 973
На мен пък ми стана интересно за тирамисуто. Преди седмица спорих , че се прави
И правилно, оригиналното тирамису се приготвя с вино Марсала, това е! Има много видове тирамису, примерно имам в блога си ягодово тирамису, но не е оригиналното. Но, ако нямаш вино Марсала ще се добави друг вид ароматен ликьор, но някои , заради децата си го правят изобщо без алкохол, това е всичко друго, но не и тирамису, а някаква бърканица от бишкоти и крем.




Ако имаш точната рецепта, моля те да я напишеш!

# 386
  • София
  • Мнения: 12 245
............
Ако имаш точната рецепта, моля те да я напишеш!
Имам, разбира се, но е под формата на торта. Пускам ти я веднага и фото ще ти пусна
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_691.html
Скрит текст:

# 387
  • here and now
  • Мнения: 5 892
Марчева, заплюла съм си ягодовото тирамису за първото свободно време, което ми остане. Само искам да попитам, при него сметаната е 500 мл, а маскарпонето 250 гр, а при рецептата за класическо тирамису сметаната е 250 мл, а маскарпонето 500гр. Така ли трябва да бъде и ако може да споделиш защо?

# 388
  • София
  • Мнения: 12 245
Марчева, заплюла съм си ягодовото тирамису за първото свободно време, което ми остане. Само искам да попитам, при него сметаната е 500 мл, а маскарпонето 250 гр, а при рецептата за класическо тирамису сметаната е 250 мл, а маскарпонето 500гр. Така ли трябва да бъде и ако може да споделиш защо?
Това не е класическото тирамуси, а малко италианска измислица, но наистина е много свежо, леко и нещо нестандартно, заслужава си.  Да, така е както  съм го написала, тук има разлика между к-вото на сметаната и маскарпонето,... ми .. така е рецептата, посочила съм и източник и винаги може да направиш справка..

# 389
  • here and now
  • Мнения: 5 892
Благодаря, по-лесно ми е тук да попитам.
Предполагам ще стане и с другия крем, защото маскарпонето ми е 500 грама, а останалото нямам идея какво да го правя.

Общи условия

Активация на акаунт