За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 622
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Морена, аз също купувам макаронени само от твърда пшеница, тази от мека били по евтини. Както и да е, май не зададох коректно въпроса, има ли разлика в начина им на варене. На пакетите е дадено еднакво време.
за пастата от твърда пшеница се твърди, че не слепва и не се разварява дори, когато превишиш времето за варене.  За слепването не знам, винаги слагам щипка сол, лъжица зехтин и ги поразбърквам, но наистина не се разварява, за разлика от тези от меката. Които ако съм ги купила (има неща които просто много обичам да купувам, като видя нови марки) и вече видя, че са от мека пшеница са ми идеални за макарони на фурна - там ги обичам добре сварени Simple Smile

Aз пак със питане.Имам две консерви кокосово мляко,чувала съм че с пилешко филе се готви,май  и със къри, но не съм приготвяла до сега.Ако се сещате за нещо лесно ,ще съм благодарна..Flowers Hibiscus
освен дадените рецепти, може и козунак с кокосова сметана Simple Smile  кокосово пиле с гъби и зеленчуци https://pep-4o.blogspot.com/2016/06/blog-post_29.html
масала със зеленчуци и свинско месо (тук ти трябва тай паста, но вече я има редовно в Лидъл) https://pep-4o.blogspot.com/2014/03/blog-post_4.html

# 571
Да питам знаещите какво значение  има сода+бакпулвер ,  ане е едно от двете?Не ми излиза нищо умно ...

# 572
Не знам, но имам няколко такива рецепти и резултатът винаги е отличен. Вероятно ще стане и само с един от двата набухвателя (няма причина да не стане), но лично аз не съм сравнявала.

# 573
  • София
Да питам знаещите какво значение  има сода+бакпулвер ,  ане е едно от двете?Не ми излиза нищо умно ...

Покажи рецептата, за да ти обясним.

# 574
На предната страница кексчетата  са наполовина  от двете.По принцип се питам, защото го срещам и другаде.Признавам ,че кекс напоследък не успявам да направя да ме задоволи.Обикновен кекс, пухкав ,правих с нишесте, остана плбътен слой на дъното , над него бе добре ,но...защо.Разбивах с миксер и дълго.Може би лъжица захар повече сложих, да не остава сама.Ще опитвам пак.
А съм правила кексове преди време, но като бабата ,когато бе младичка и баницата бе сладичка...

# 575
Във връзка с въпроса за сода+бакпулвер да кажа по принцип тази комбинация не съм я срещала никога по бг рецепти. Която и рецепта да съм хванала тук от форума споделена за кекс примерно или мъфини никога не ми се е получавала. Като хвана някоя американска, в тях повечето пъти набухватела им е сода + бакпулвер, нямала съм фал никога. Не знам в БГ ли са по-силни содата и бакпулвера, нещо другите продукти ли не си взаимодействат, но никога нищо не ми се получава само със сода или само с бакпулвер. Намерих в полски магазин бакпулвер на Йоткер. Викам ехе и аз като в БГ ще сложа от него на кекса. Цяло пакетче (14г) сложих. Нито се надигна, нито се разпука. Клисав, суров остана от вътре и биеше на бакпулвер. Същия тоя кекс като го направя със сода+бакпулвер става разкошен. И аз съм много озадачена с тази сода+бакпулвер. На майка ми рецептите нито една не е така. Всичките ѝ рецепти са с една лъжичка сода примерно или едно пак. бакуплвер. При мен печивата са за боклука с подобни дози.

# 576
Какъв е смисълът от сода + бакпулвер, при положение, че второто всъщност е сода + лимонтозу?

# 577
  • София
На предната страница кексчетата  са наполовина  от двете.По принцип се питам, защото го срещам и другаде.Признавам ,че кекс напоследък не успявам да направя да ме задоволи.Обикновен кекс, пухкав ,правих с нишесте, остана плбътен слой на дъното , над него бе добре ,но...защо.Разбивах с миксер и дълго.Може би лъжица захар повече сложих, да не остава сама.Ще опитвам пак.
А съм правила кексове преди време, но като бабата ,когато бе младичка и баницата бе сладичка...

Содата се разтваря в киселото мляко, а бакпулверът се добавя към брашното. Но ако го няма киселото мляко в рецептата, содата е излишна. За този кекс със слоя на дъното - най-вероятно сместа е била по-рядка и нишестето се е утаило.

Позволявам си да ти препоръчам да опиташ да приготвиш този:

Неустоим портокалов кейк със зехтин

# 578
Скрит текст:
Здравейте! Тези дни ни се хапва нещо подобно на брауни, но без горчивината от натуралния шоколад. Търся рецепта за подобен сладкиш с какао и може би глазура от шоколад. Нещо по-лесно може би, защото не съм правила много сладки неща до сега. Simple Smile

Пак го препоръчвам ,мен не ме бива със сладкиши ,но ми се получава специално този
http://sladkahapka.blogspot.com/2011/06/blog-post_14.html?m=1 

Негърче
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%87%D0%B5 

lady_gothic link, благодаря за предложенията! Ще пробвам първото утре! Simple Smile

# 579
Ваня ,ще купя портокал ,че нямам, ще го направя ,но как да измеря захтина, имам.Чашки за ракия 50мл по 3?Трябва ли да е прецизно?

# 580
Честно казано, изобщо не разтварям содата в киселото мляко, слагам наред продуктите и разбърквам колкото да се смесят продуктите добре, но без престараване.

# 581
  • София
Ваня ,ще купя портокал ,че нямам, ще го направя ,но как да измеря захтина, имам.Чашки за ракия 50мл по 3?Трябва ли да е прецизно?

Може, или непълна ч.ч.. Добре е портокалът и яйцата да са по-големи.

# 582
  • Sofia
Двете - сода и бакпулвер в една рецепта и на мен са ми странни. В тия кесчета например (от предната страница) спокойно може да е само едното или само другото.

# 583
  • София
Повечето ми американски  рецепти , те са публикувани,  винаги са със  сода, като е определено количеството й, като содата не се гаси в кисело мляко + определено количество  бакпулвер. Така е и щом така е дадено трябва да се изпълнява. Защо се ползват тези два набухвателя,  не зная и не съм  търсила обяснение, но е факт и винаги съм имала повече от отлични резултати. Така че рецептата трябва да се спазва, вероятно си има значение, и в допълнение на  това содата не е оставяла лош аромат, тя се изгубва някъде си.

# 584
аха да пиша и Марчева дойде Simple Smile
+1, съгласна съм и спазвам. А обяснение имаше, неотдавна Ирина Купенска го беше обяснила на страницата си, защото в много нейни рецепти има и сода, и бакпулвер. Но не запомних, щом  ми върши работа - така правя.

vici75, маята за хляб, бакпулвера и ванилиите, които купувам от Одрин нямат общо с тукашните, въпреки, че са давани за едни и същи количества брашна.

Общи условия

Активация на акаунт