Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 412
  • 776
  •   1
Отговори
# 420
Привет! При избора на болница е много важно да прецените какви са Ви приоритети. Казвате, че искате да имате придружител в болницата. Терминът Ви е след много време, но трябва да имате предвид, че в момента в повечето болници придружители не се допускат заради епидемиологичната обстановка. Мисля, че Акушерски кабинет Зебра (работят с частна болница Св. София) в момента позволяват придружители съдейки по постовете им във Фейсбук. Те, освен всичко, са много "за" естественото раждане, имат феноменални резултати за тази година (публикуват всичко във Фейсбук) и говорят английски (дори по понякога организират курс за раждане на английски).

Можете да ги разгледате. По принцип в болница Надежда (пак частна) позволяват придружители без допълнително заплащане по време на раждането (но не можеш да имаш придружител в стаята след това), но в момента мисля, че пак не пускат по време на раждането.

Щом не сте здравно осигурена мисля, че няма огромно значение дали болницата ще е частна или държавна, но тук мога да греша.

Лека бременност!

Скрит текст:
Здравейте, за мен е чест да видя вашата статия, благодаря ви за споделянето!
Аз съм чужденец, бременна съм от 8 седмици и се очаква да родя през март догодина.
Нямам застраховка и искам да раждам по естествен път, но не съм запозната със Столична болница.
Поради лошия ми език, ако съм хоспитализиран, се надявам семейството ми да ме придружи.
Моля, препоръчайте добър екип от лекари и акушерки, благодаря!

# 421
От общинските болници бих препоръчала Тина Киркова. От частните болница Свети Лазар- голямото предимство при тях е и акушерски кабинет ''Ла Вита Нова'', които успешно реализират и водни раждания, дават и предродилни консултации. Разглеждала съм снимки от раждания протекли с тяхна помощ. На някои от кадрите виждам, че присъства и бащата. Мисля, че и понастоящем е позволено присъствието му, но само след направен тест за коронавирус.

# 422
Да попитам тези, които вече са в деветия месец, продължавате ли с тренировките? Аз пробвам да правя пилатес и някакви други за бременни, но на петата минута се изморявам. Disappointed

# 423
Да попитам тези, които вече са в деветия месец, продължавате ли с тренировките? Аз пробвам да правя пилатес и някакви други за бременни, но на петата минута се изморявам. Disappointed

Аз спортувах активно до средата на шестия, след което получих много контракции и спрях тренировките. Откакто съм в 9-тия месец ги започнах отново, защото контракциите вече не ме плашат Grinning
Имам дни, в които имам по-малко енергия, а в други си правя качествени тренировки.
В момента правя от YouTube на Bodyfit by Amy. Тя има тренировки за всеки семестър, аз съм си харесала 2-3, които са ми ок и ги редувам.

# 424
Здравейте, с първа бременност съм, едва вчера разбрах за нея. Последно на гинеколог бях преди 3 месеца и нямаше нищо притеснително. Досега АГ ми беше  д-р  Димитров от Свети Лазар. Разговора с него за бременността и нагласите му за начина на раждане тепърва предстои. Препоръчително ли е лекаря, който следи бременността да ме изражда или няма такава зависимост. И в кой етап от бременността се определя метода на раждане?

# 425
  • София
Честито, наслаждавай се, направи си всички изследвания, които ти показаха на снимка в другата група и не мисли за раждане от сега.
Може 100 неща да се случат до края. Запиши се на ЖК при един и ако си доволна от него, можете чак към 8ми месец да обсъдите раждането. А може и да идеш при друг, при него да си почнеш тоновете и вижданията, той да те изражда накрая.

А ако всичко ти е наред, здрава си и имаш безпроблемна бременност, можеш да говориш с частни акушерки, с тях да се подготвите за раждането и да родиш без избор на доктор.

Аз съм се насочила към раждане без избор на екип за сега. (29г.с.)

# 426
Не се ли притеснявате как ще ви зашият /ако се наложи/ след раждането?

# 427
  • София
Не се бях, но сега вече се притеснявам Grinning

# 428
Не се ли притеснявате как ще ви зашият /ако се наложи/ след раждането?
Това съвсем не е най-страшното, което може да се обърка по време на едно раждане 🙂

Раждала съм първия път извън Бг, сега ще пак ще е така и не съм запозната с детайлите около избор на екип. Тук няма подобно нещо. Но просто ми е интересно как е организирано. При мен от момента, в който ми изтекоха водите, до рабдането на дъщеря ми, минаха 44часа. Този избран екип едва ли стои с вас целия този период?

# 429
Родих без избор на екип,изобщо не съжалявам.

# 430
Честито, наслаждавай се, направи си всички изследвания, които ти показаха на снимка в другата група и не мисли за раждане от сега.
Може 100 неща да се случат до края. Запиши се на ЖК при един и ако си доволна от него, можете чак към 8ми месец да обсъдите раждането. А може и да идеш при друг, при него да си почнеш тоновете и вижданията, той да те изражда накрая.

А ако всичко ти е наред, здрава си и имаш безпроблемна бременност, можеш да говориш с частни акушерки, с тях да се подготвите за раждането и да родиш без избор на доктор.

Благодаря за съветите, записах час за понеделник. Тогава ще разбера как стоят нещата с изследвания, екипи, раждане...
Според мен, ако имам избран екип за раждане, времето не трябва да е фактор и те трябва да са неотлъчно до мен.

# 431
  • София
Ами май не е много реалистично. Не знам. Нека мамите с дълго раждане и избор на екип да кажат така ли е било.

# 432
Може да не е най-важното, но според мен също е важно. А е доста обичайно да се наложи шев и кройка при нормално раждане.
Аз родих за 4 часа първото дете, второто - за по-малко от 2 часа - това е времето от тръгването вкъщи до часа на раждане. Та докторите не само стоят при мен през цялото време, ами едва сварват да дойдат. Simple Smile И докторът те шие накрая. Акушерките няма как да правят това.

# 433
Няма кой 44 часа да е неотлъчно до раждащата. Моите раждания са по 10-12 часа, проверяваха ме от време на време докъде е стигнало разкритието, даже първият път лекарят ми влезе в гинекологична операция докато правех разкритие. Първият път раждах с епидурална и система окситоцин. Когато слагаха ЕУ, АГ беше до мен (явно е рисков момент) и добре, че така стана, защото рязко паднаха тоновете на бебето след епидуралната, та трябваше да се намеси с апарат за обдишване. Вторият път бях без упойки и системи и лекарят от време на време ме проверяваше, но монитираха тоновете и ако беше възникнал проблем, щяха да го викнат. Във фазата на раждането са си до теб, но там с командите голяма роля има акушерката. Имах вътрешни разкъсвания и епизиотомия при първото и само епизиотомия при второто. Шевовете са си от лекарите. Моите епизиотомии са перфектно направени, както се изрази един АГ по учебник, но едва ли това се дължи на факта, че съм си избрала доктори. При мен изборите на лекар имат по-скоро психологическо значение. Избирам ги от самото начало, през бременността ги опознавам и свиквам с тях и по време на раждането съм по-спокойна Simple Smile

# 434
Аз съжалявам, че родих с избор на екип. Доктора, при който раждах, освен, че работи в болницата има и частен кабинет. Събудих го в 4 часа сутринта, а той до 19:00 часа е бил на смяна в болницата, в 8 сутрина трябваше да ходи в частния кабинет. Та, съответно имах 4 часа да родя. В 06:10 родих (в 03:10 ми изтекоха водите без контракции, първо раждане), естетвено това се случи с доста "помощ" от доктора и система с окситоцин защото той бърза да си отваря кабинета.
Разбира се, не всички са такива, зависи от лекаря, но аз лично вече не препоръчвам избор на екип.

Общи условия

Активация на акаунт