Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 март 2020, 02:01 ч.

"Амбициозните родители"

 • 3 480
 • 36
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 9 498
Амбициозни могат да бъдат и родители, които не познават учителите.
Аз наричам посочената категорияпо друг начин- "родители,които живеят в училище" .
Много зависи от самите учители.
В първото училище на детето ми имаше една група майки плюс една баба,които след като излезе класната на двора,правеха "кордон" и трудно някой можеше да пристъпи до нея. Познаваха се от ПГ,дирижираха доста неща в класа, събираха пари за големи подаръци на учителката, и да, вършеха и неприятна работа- купуване на помагала ит.н.Децата им бяха с различни възможности, вкл. едно от тях завърши с "Добър" първи клас.Но тези майки,а и децата им бяха наистина привилегировани.

В другото училище на детето имаше майки, които наистина вършеха огромна работа за класа. По нищо не се усещаше делене в отношението към децата, освен малко към една чуждоземна майка,която малко повече се престараваше.

Амбиция свързвам с изискване към самото дете, не с участие на майката в масовки.
От заглавието реших, че ще се говори за болните амбиции.

# 16
 • Мнения: 24 551
Точно. Амбициите са свързани с изисквания и очаквания към самото дете. Но Ноеми много хубаво е описала как и от кого се смесват двете понятия.

# 17
 • Мнения: 16 254
Хората са различни. Докато няма деление между децата, нямам против, който, както иска да се натяга. За съжаление малко учители успяват за се дистанцират от това и децата на тези родители получават известни "привилегии".
Докато амбициозните  родители се занимават само с тяхното дете, да си бъдат такива. Нямам против, все пак всеки прави това, което мисли за най-добро за детето си.

# 18
 • Най-красивия град
 • Мнения: 8 163
Какви привилегии имате предвид?

# 19
 • Мнения: 16 254
Например на детето се дава най-желаната роля от празника, седи на място и с дете по чин, което то иска, ако се оплаче от нещо, веднага му се обръща внимание.....някакви такива неща.

# 20
 • Пловдив
 • Мнения: 7 445
"Самотек" ли се казва, когато децата учат в кварталното училище и не ходят на извънкласни занимания?
Не споделям крайното мнение на описаната жена, обаче и думата "самотек" в случая подразни ушите ми, защото е типична точно за родители от амбициозния тип. Без да съм сигурна, че авторката е такава, естествено.

# 21
 • Най-красивия град
 • Мнения: 8 163
По мои наблюдения децата са разделени на две групи.
Едните ходят на разни извънкласни занимания-уроци или спорт или са на занималня.Тоест те са заети и нямат много свободно време да скитат.
Другите след училище скитат където си искат из квартала ,някои даже из целия град ,контрол няма.
Големи деца-9-11години.Те са по-малко.Но ги има.


Това без значение в кое училище учат децата.Защото и в елитните има такива деца.

За подреждането на децата в класната стая-при нас госпожата определя кой с кого ще стои.
Случва се и да ги размества ,ако много приказват или си пречат.
Най-високите винаги са отзад,а най-дребните на първия чин.

# 22
 • Пловдив
 • Мнения: 7 445
Това значи ли, че ако детето не ходи на английски, спорт и танци, то скита безконтролно и е на самотек? Wink

# 23
 • София
 • Мнения: 11 172
В нашия клас има майки, чиито деца споделят всичко, каквото се случва в клас, съответно са в час на кого правели бележки, на кого се карала госпожата и т.н.
А моят син е като мама - мълчи си като пукалче Simple Smile и не споделя особено. Така че аз научавам от 3-та ръка какво е ставало, понякога се ядосвам, че не съм наясно, друг път съм на принципа "който трупа знание - трупа печал" Simple Smile
В 4 клас вече ми е все тая, последна година са с тази класна.

# 24
 • Мнения: 892
Това не са амбициозни родители, а по-скоро активни или досадни.

# 25
 • Най-красивия град
 • Мнения: 8 163
Това значи ли, че ако детето не ходи на английски, спорт и танци, то скита безконтролно и е на самотек? Wink

Не разбира се.
Детето може да ходи на занималня.Там също е под контрол.
Може майката да си го прибира вкъщи.И това е контрол.

Има и деца,които се прибират и учат сами вкъщи.Не скитат.Но са малко такива.

# 26
 • Варна
 • Мнения: 1 933
Чисто теоретично да питам - дори и да има такива подмазвачи, и на техните деца да се обръща повече внимание, какъв е проблемът в това, ако не е в ущърб на останалите деца и те се чувстват добре, не са пренебрегнати и имат високи резултати в училище? Аз съм сигурна, че повечето учителки не са слепи и виждат това подмазване и си правят изводите, но щом то не пречи на останалите, защо да отказват помощ?

# 27
 • Мнения: 16 254
Чисто теоретично да питам - дори и да има такива подмазвачи, и на техните деца да се обръща повече внимание, какъв е проблемът в това, ако не е в ущърб на останалите деца и те се чувстват добре, не са пренебрегнати и имат високи резултати в училище? Аз съм сигурна, че повечето учителки не са слепи и виждат това подмазване и си правят изводите, но щом то не пречи на останалите, защо да отказват помощ?

Подчертаното се изключва взаимно.

Няма лошо госпожата да приема помощ, стига това да не влияе на отношението ѝ към децата.

# 28
 • Варна
 • Мнения: 22 833
В нашето училище няма как да се виси пред стаята. По простата причина, че охраната не ни пуска вътре. Оставяме децата на входната врата, те сами си отиват в стаята. Класната не си показва носа навън сутрин, което го одобрявам и отдавам на инстинкт за самосъхранение, защото има едни приказливи кокошки сред майките, от които човек не може да вземе дума. На обяд госпожата си заминава и никой от нас не я вижда, защото сме на работа. Децата са на занималня. Вечер като ги взимаме висим пред входната врата, който е дал телефон на детето си му звъни да излиза, а който не е (като мен) звъни на госпожата от занималнята и тя пуска детето да си ходи. И тя не си показва носа. Въпроси към класната се отправят в групата във вайбър или фейсбук, а ако е нещо лично - разговор по телефона.

Така че натегачките нямат поле за изява.

# 29
 • Мнения: 30 802
Това са "активните" родители, за които съм изключително благодарна. За някои хора училищните дейности и бутафория явно не са досада и им се занимава. За мен училището е една част от живота на детето и не ми харесва модерната тенденция да пропълзява дълбоко в семейния живот. Затова изобщо не си слагам на сърце кой познава не само класната, а и всички класни в града и още от втора група на детската градина ги е класирал по качества.

Амбициозните...те вече си знаят за какво и защо са амбициозни, обикновено на академично ниво. Също си е тяхна работа.

Иначе от моите ученически години: мазненето пред класната помагаше, а сред децата доведе до увеличен тормоз между галениците и редовите.

Общи условия

Активация на акаунт