Моята възрастна котка - гериатрична тема

• 51 789
  • 650
  •   1
Отговори
# 390
Повръщането е само когато пътува. Свикнала е да e вкъщи и всяко излизане до лекарския кабинет е съпроводено с повръщане и голям стрес за нея. Откакто се разболя от храната е повръщала само 2 пъти и то в началото докато още се хранеше.
Общо взето от кръвните изследвания лекарят констатира, че има някаква инфекция. Глюкоза има във физиологичния разтвор и от една страна е добре, защото котето ни е много отпаднало. 2 дни й спряха вливките миналата седмица и тя беше много зле. Където я оставиш и там я намираш. Изобщо не ставаше от леглото.
От вчера е на течна храна като й даваме в устата със спринцовка по малко. Пие самостоятелно вода по малко през деня.
Вчера лекарят прецени да махне вливките и остана само антибиотика и аналгетици. Все още има силни болки и може би заради това отказва да се храни. Иначе е гладна и сутрин е пред хладилника и се облизва Simple Smile
Може би пропуснах да спомена, че тя е с наднормено тегло и много капризна за храна. Все иска да яде това, което не е за нея и като не й се даде се сърди с часове. А лекарят категорично забрани да й даваме човешка храна и  от тук нататък ще е на лечебна.

# 391
Оставам с впечатление, че ще се оправи. С диета и лечебна храна ще се нормализират нещата. Когато решиш, можеш да ми пишеш за добавката. Hands V

# 392
Много се надявам да се оправи. Състоянието й обаче е все още нестабилно и докторът казва, че е рано да се каже. Ако сутринта е малко по-добре, то от обяд сякаш й става зле и само лежи. Много бавно се възстановява... Никакъв апетит няма и с големи усилия й давам от лечебната храна.
Много благодаря amy_nka, когато докторът разреши да й даваме хранителна добавка ще пиша.

# 393
Здравейте, нашето котенце почина на 19.12. Оказа се  всъщност, че има рак с разсейки в цялото тяло. Разочарована съм и ми е много болно, че всъщност я лекувахме от нещо, което изобщо нямаше. Както и от ветеринарната клиника, където ни използваха само, за да ни вземат парите. Мъката ни е голяма тъй като тя беше част от нашето семейство.....

# 394
Frowning не знам какво да напиша... Яд ме е... Disappointed

# 395
  • Пловдив
Здравейте, нашето котенце почина на 19.12. Оказа се  всъщност, че има рак с разсейки в цялото тяло. Разочарована съм и ми е много болно, че всъщност я лекувахме от нещо, което изобщо нямаше. Както и от ветеринарната клиника, където ни използваха само, за да ни вземат парите. Мъката ни е голяма тъй като тя беше част от нашето семейство.....
Съжалявам за загубата ви, тъжно е много.

# 396
  • София
red-moonlight, да тича свободно по безкрайните ловни полета.
Hug

# 397
  • Пловдив
Честита Нова Година! Дано е здрава за всички и особено за нашите котешки бабички, дядовци, лелки и чичаци.

Поздрави от Дон Томазо, кралят на къщата.
При нас положението не е много розово. Бяхме на ехография на корем и сърце при д-р Дернев в Провет. Каза, че сърцето му е съвсем добре. Вижда обаче активни лимфни възли - ехограф след 3 месеца. Бъбреците вече са с доста променена структура, препоръча да започне ренална храна или за стари котки с намалено съдържание на протеин. Черният дроб е ок, но около далака има многоо мастни липоми.
Не направихме кръвни изследвания, защото не им работеше апаратурата на 1 януари. Ще ходим пак в края на седмицата да  го боднем и да видим какво ще излезе при изследванията.
За котката на сестра ми Матей-Тайсън с бъбречна недостатъчност:
тя сподели, че сменили формулата на weNefro-то и новата консистенция е мазна и гадна и котката изобщо, ама изобщо не го яде. Даже да му го напъхаш в устата, ходи и плюе и го изплюва. RenalVet капсулите като размер не са големи, като ги изтискаш ги облизва. Матей бяга сутрин и знае, че ще яде хапчета, но ги облизва в крайна сметка.
Не може да каже дали има ефект от лекарството RenalVet, но пък Тайсънът изяжда нещо и има апетит и се храни.

# 398
За много години! Много са хитри! И Лъки знае когато ще яде хапче и аз за това я залъгвам и не ѝ давам капсулата по едно и също време.
Какво значи "активни лимфни възли"? Стискам палци на Томито да излязат добри изследванията! Hands Pray

Моите сениорки минават през вирус. Лъки киха, а майка ѝ сълзи и преглъща. Замислих се тия дни за ваксинации и трябва да проучвам новостите по въпроса за ваксинацията на възрастните котки. Има вируси, които се реактивират... Rolling Eyes И това е притеснително. От друга страна, пък, се замислих, че Васко на Glikoza се ваксинира чинно всяка година, за това че е пътуващ котак и не изглежда ваксинирането да създава някакъв проблем. Та, защо тогава ветовете не препоръчват ваксинирането след известна възраст...? Всъщност, познавам и такъв, който препоръчва, с довода, че бустерите са необходими точно на възрастните. Rolling Eyes

# 399
За 12 години единственият проблем със заразно заболяване беше миналата пролет, когато всички у нас бяхме болни от Ковид. Не е изследвана, но за себе си съм убеден, че го изкара заедно с нас. Даже бях решил да се карантинираме и от нея, понеже има навика през студените месеци да се промъква нощес да спи при нас на леглото, а понякога я заварваме и с глава на възглавницата, ама си рекох чак пък толкоз престараване... След няколко дена обаче загуби обонянието си и спря да яде храна и трева. Това ѝ беше единственият симптом. Нямаше много информация в нета, но разни американци се оплакваха, че имат същия проблем с котките си, пак докато карали ковид, даже някакъв котарак спрял да се храни за около месец. Топлех ѝ храната в микровълновата, за да стане по-миризлива и така я залъгах да изяде поне малка част. След около пет дена ѝ мина, от раз, видях, че е повръщала трева на двора и като ѝ дадох храна, облиза всичко.

# 400
М, да... Човек може във всякакви филми да се вкара покрай хамериканците.Laughing
И по случайност и аз боледувам вече втора седмица заедно с тях, ама теста за корона казва (-). Т.е., не е невъзможно на всички да ни е паднал имунитета при спада на температурите (съвпада също) и да сме цъфнали с по нещо. Rolling Eyes Котката не мога да я тествам (май..., Rolling Eyes не съм се сетила да пробвам), ама себе си мога... Sweat Smile

# 401
3 години по-късно с моята сениорка отново сме в същото положение... Историята, която бях описала от март 2020 отново се повтори миналата седмица. Отново си изкарах акъла... Същите симптоми, във същия ред (даже си отворих тук да си прочета постовете като хронология)... И айде пак в Пловдив на преглед и изследвания вчера...
Първо беше конвулсия (този път повече ми заприлича на епилептичен гърч) за около 20 секунди не можа да се изправи, скова се легнала странично и движейки бързо предни лапи, потече слюнка от устичката ѝ, последва симптом стояне цяла седмица в тоалетната в чуденка. Докато разбера пак какво я смущава, малката ли, голямата нужда ли е проблемът... Пак взех урина, пак я занесох за изследване и микробиологична посявка и пак същите резултати... Левкоцити и следи от претеини + чиста микробиология. В Провет пуснахме пак пълни кръвни с биохимия и електролити и абсолютно перфектни... Още не се знае диагнозата. Този път д-р Дернев ме изненада, като повика и д-р Панов, който донесе апарат за кръвно. Мериха ѝ кръвно и се оказа високо. 180-140-170 (средно 160). И единственото, което остана за изследване е щитовидния хормон - предполагаме, че може да има хипертиреодизъм. Защото споделих, че постоянно търси храна, пък слабее. Но в неделя нямаше как - дава се в хуманна лаборатория изследването. Докторът смята, че е нещо функционално, което причинява неврологична симтоматика и не препоръча томография за сега. Ако зачестят конвулсиите (той ги нарича "припадъци"), ще трябва да се лекува с фенобарбитал. Отделно, за високото кръвно ще ѝ даваме амлодипин. И ако се потвърди хипертироидизъм - друго лечение. Отделно милата ми душичка има и две образувания на млечните жлези. Не знам как не съм ги забелязала. Доктора я прегледа обстойно. Едната гърдичка е посиняла направо. Каза да мислим за евентуална операция... Въобще много неща ни се насъбраха за мислене...
Много съм доволна от себе си, обаче, за това че я водих на контролни прегледи тази година и благодарение на тях, докторът вече я познава и може да ѝ следи здравето. Една идея по-спокойно се следят така промени в здравето на животинката. И сега имам една важна дилема... Имах запланувано пътуване до Испания другата седмица, полет, часове там за прегледи, за мен, за оправяне на документи - всичко платено, резервирано, а аз не знам какво да правя. Дали да пътувам и да оставя сама да се гледа моята дружка или да отменя всичко. Вие какво бихте направили?

Също, искам да споделя и последното ми проучване на храни от ДМ, понеже се видях в чудо какво да ѝ давам да яде цяла седмица. Оказа се, че от всички налични паучове и супи в ДМ, открих само един вид, който не съдържа сол (натрий) и това е пастетчето отбелязано със SENIOR. Опитах всички паучове и пастети, които до сега съм купувала вкъщи, пробвах и супите и се оказа, че до сега съм тъпчила със сол и захар душичката ми с тия пастети (в жълти пликчета пастети ѝ давах до сега). Само пастет класиш Сениор в квадратна кутийка не е солен, нито захарен на вкус.

От особена важност за възрастните ни котки и котките с хронични проблеми ще се окаже и покачването на лечебните диети на Роял Канин. Още преди НГ ме бяха предупредили, че ще поскъпнат много, сега гледам и в Зооплюс съобщението... Не знам как ще я караме... Трябва да търсим алтернативи. Котка с ХБН да се храни с пауч за 3,40 лв не знам как ще стане...

# 402
  • In the land of Never Never
3 години по-късно с моята сениорка отново сме в същото положение... Историята, която бях описала от март 2020 отново се повтори миналата седмица. Отново си изкарах акъла... Същите симптоми, във същия ред (даже си отворих тук да си прочета постовете като хронология)... И айде пак в Пловдив на преглед и изследвания вчера...
Първо беше конвулсия (този път повече ми заприлича на епилептичен гърч) за около 20 секунди не можа да се изправи, скова се легнала странично и движейки бързо предни лапи, потече слюнка от устичката ѝ, последва симптом стояне цяла седмица в тоалетната в чуденка. Докато разбера пак какво я смущава, малката ли, голямата нужда ли е проблемът... Пак взех урина, пак я занесох за изследване и микробиологична посявка и пак същите резултати... Левкоцити и следи от претеини + чиста микробиология. В Провет пуснахме пак пълни кръвни с биохимия и електролити и абсолютно перфектни... Още не се знае диагнозата. Този път д-р Дернев ме изненада, като повика и д-р Панов, който донесе апарат за кръвно. Мериха ѝ кръвно и се оказа високо. 180-140-170 (средно 160). И единственото, което остана за изследване е щитовидния хормон - предполагаме, че може да има хипертиреодизъм. Защото споделих, че постоянно търси храна, пък слабее. Но в неделя нямаше как - дава се в хуманна лаборатория изследването. Докторът смята, че е нещо функционално, което причинява неврологична симтоматика и не препоръча томография за сега. Ако зачестят конвулсиите (той ги нарича "припадъци"), ще трябва да се лекува с фенобарбитал. Отделно, за високото кръвно ще ѝ даваме амлодипин. И ако се потвърди хипертироидизъм - друго лечение. Отделно милата ми душичка има и две образувания на млечните жлези. Не знам как не съм ги забелязала. Доктора я прегледа обстойно. Едната гърдичка е посиняла направо. Каза да мислим за евентуална операция... Въобще много неща ни се насъбраха за мислене...
Много съм доволна от себе си, обаче, за това че я водих на контролни прегледи тази година и благодарение на тях, докторът вече я познава и може да ѝ следи здравето. Една идея по-спокойно се следят така промени в здравето на животинката. И сега имам една важна дилема... Имах запланувано пътуване до Испания другата седмица, полет, часове там за прегледи, за мен, за оправяне на документи - всичко платено, резервирано, а аз не знам какво да правя. Дали да пътувам и да оставя сама да се гледа моята дружка или да отменя всичко. Вие какво бихте направили?

Също, искам да споделя и последното ми проучване на храни от ДМ, понеже се видях в чудо какво да ѝ давам да яде цяла седмица. Оказа се, че от всички налични паучове и супи в ДМ, открих само един вид, който не съдържа сол (натрий) и това е пастетчето отбелязано със SENIOR. Опитах всички паучове и пастети, които до сега съм купувала вкъщи, пробвах и супите и се оказа, че до сега съм тъпчила със сол и захар душичката ми с тия пастети (в жълти пликчета пастети ѝ давах до сега). Само пастет класиш Сениор в квадратна кутийка не е солен, нито захарен на вкус.

От особена важност за възрастните ни котки и котките с хронични проблеми ще се окаже и покачването на лечебните диети на Роял Канин. Още преди НГ ме бяха предупредили, че ще поскъпнат много, сега гледам и в Зооплюс съобщението... Не знам как ще я караме... Трябва да търсим алтернативи. Котка с ХБН да се храни с пауч за 3,40 лв не знам как ще стане...
Ако има кой да я гледа, ако може и лекарството за кръвно да й дава, остави я, и замини да си свършиш каквото си решила. Състоянието й изглежда по-скоро хронично, отколкото спешно.
Храната доста променя състоянието, така че с правилна храна, може би също някои от състоянията й ще се подобрят.
За операция - зависи на колко години е, знаеш че упойките могат да са опасни за възрастни котки. Преди години, котаракът който имах тогава, беше на 14 и го оперирахме от някакъв тумор на бедрото, който беше голям като орех и кървеше. Преживя операцията благополучно,  още пет години живя след това, но ослепя (може да е имал диабет, но по онова време нямаше толкова възможности да се тестват животните). Той получаваше и периодични припадъци, които ветовете не можаха да ми кажат тогава от какво са, но впоследствие ми каза една собственичка на приют за кучета, че много често старите кучета получават епилепсия, и може би при котките също е така. Не знам, изкарваше ми акъла, падаше, тресеше се, с отворена уста, и после ставше и като че нищо не е било.
Няма ли как да се вземе биопсия да се види дали е злокачествено? Но ако тези тумори й пречат, може би трябва да се махнат все пак.
Къде ще ходиш в Испания? Аз съм в Аликанте в момента.

# 403
Здравей, Гликоза!

Все още не сме почнали никакво лечение. Доктора иска първо да се потвърди или отхвърли предположението за хипертироидизма, но ми каза от сега да търса амлодипин, че в момента било трудно да се намери на пазара. Предложи да започна да ѝ давам едни капсули на Ветексперт - Neurosupport, които още не съм купила, да видим как ще ѝ се отразят. Общо взето е както и ти го описваш - прилича на епилепсия. След пристъпа първото нещо, което направи е да потърси храна. После беше много изморена и спа. Аз ѝ дадох и противовъзпалително, предполагайки, че може да я боли нещо... При възрастните котки, обаче в 90% от случаите епилепсията била вторична, т.е., има друга първа причина за нея и трябва да я намерим. Хипертироидизмът може да е първопричина. Ако се потвърди и се лекува, може да се оправят нещата.
За операцията - докторът я препоръчва, въпреки възрастта. На 12 години е. На млечните жлези прогнозите не са много ясни, за мен. Пък и тя последния път като я водих за почистване на зъби, беше дала алергична реакция и трябваше да я спасяват, и не беше много ясно на какво е дала реакция по време на упойката, та наистина съм в голяма чуденка... Образуванията са едното колкото грахово зърно, а другото е колкото две оризови зърна на едно място. Но докторът каза, че ще растат.
Аз за Мадрид се бях нагласила да пътувам. Семейството ми са там, а тук ще остане само ММ, но той работи в друг град през седмицата. Идеята беше да се гледат сами всички една седмица, както до сега съм ги оставяла. Оставям храна и вода и тоалетни. Притеснението ми е докато ме няма ако се повтори такъв неврологичен симптом дали е опасно. Говорих го и с доктора. Той твърди, че щом сама излиза от пристъпното положение и не се е случвало често до сега, да не се притеснявам. Ама как да не се притеснявам... Канела е моята душичка!

# 404
  • In the land of Never Never
Здравей, Гликоза!

Все още не сме почнали никакво лечение. Доктора иска първо да се потвърди или отхвърли предположението за хипертироидизма, но ми каза от сега да търса амлодипин, че в момента било трудно да се намери на пазара. Предложи да започна да ѝ давам едни капсули на Ветексперт - Neurosupport, които още не съм купила, да видим как ще ѝ се отразят. Общо взето е както и ти го описваш - прилича на епилепсия. След пристъпа първото нещо, което направи е да потърси храна. После беше много изморена и спа. Аз ѝ дадох и противовъзпалително, предполагайки, че може да я боли нещо... При възрастните котки, обаче в 90% от случаите епилепсията била вторична, т.е., има друга първа причина за нея и трябва да я намерим. Хипертироидизмът може да е първопричина. Ако се потвърди и се лекува, може да се оправят нещата.
За операцията - докторът я препоръчва, въпреки възрастта. На 12 години е. На млечните жлези прогнозите не са много ясни, за мен. Пък и тя последния път като я водих за почистване на зъби, беше дала алергична реакция и трябваше да я спасяват, и не беше много ясно на какво е дала реакция по време на упойката, та наистина съм в голяма чуденка... Образуванията са едното колкото грахово зърно, а другото е колкото две оризови зърна на едно място. Но докторът каза, че ще растат.
Аз за Мадрид се бях нагласила да пътувам. Семейството ми са там, а тук ще остане само ММ, но той работи в друг град през седмицата. Идеята беше да се гледат сами всички една седмица, както до сега съм ги оставяла. Оставям храна и вода и тоалетни. Притеснението ми е докато ме няма ако се повтори такъв неврологичен симптом дали е опасно. Говорих го и с доктора. Той твърди, че щом сама излиза от пристъпното положение и не се е случвало често до сега, да не се притеснявам. Ама как да не се притеснявам... Канела е моята душичка!
Amy_nka, ти си чувстваш най-добре, как да постъпиш, но и твоето здраве е не по-малко важно, за да се чувстваш добре, и да можеш да полагаш грижи за котаците ти. Като знам колко трудно е в Испания да си назначиш час за специалист, не съм сигурна, колко ще трябва после да чакаш отново да ти дадат.
Как котето ще понесе упойката е винаги повод за тревога, и щом е имала реакция, още повече. Не съществуват ли различни упойки, нали имаше някаква с газ, която се понася по-леко? Не знам в случая с твоята котана, дали е възможно, и дали я прави твоят вет. Но ако тези образувания са някаква форма на рак на гърдите, трябва да се махнат.
Аз също преди съм оставяла котките си сами, като им сложа достатъчно всичко, те се оправят. Сега с Васко обаче не е възможно, не мога да го оставя и за ден.
В хотела в Ринг мола горе-долу се грижат, но все пак не го изхождат както трябва, задържа се урина, и това води до бъбречни проблеми. Имаше бъбречна недостатъчно, за половин година показателите му се бяха почти нормализирали, с едно пакетче Роял канин ренал на ден плюс варено месо и качествено изстискване на пикочния мехур. Дадох го в хотела за десет дни, и отново му се влошиха показателите. Просто тази процедура отнема поне 20 минути, за да се направи качествено, а те вероятно нямат толкова време да се занимават с това. Ние най-добре си се грижим за животинките, разбира се, но и на нас се налага да се погрижим за себе си от време на време.
Така че, отивай да си направиш изследванията, и после ще се организираш, как да лекуваш душичката Канела, да ти е жива и здрава.Kissing Heart

Общи условия

Активация на акаунт