Моята възрастна котка - гериатрична тема

• 50 826
  • 638
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
amy_nka, за колко време се разви лимфомът?

# 631
Amy_nka, в каква доза си давала Урсофалка. Това, което намирам в нета е 10 до 15 мг. на кг. дневно.
В аптечната мрежа обаче няма Урсофалк,а има Холудексан- генерик, пак с урзодезоксихолевата киселина, но с количество на активната съставка 300 мг,а не 250, както е Урсофалка. При това положение как дозираш съдържанието на капсулката, защото 15 х 4= около 60 мг дневно, а съдържанието на капсулката е 300 мг ? Rolling Eyes

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 13:25 от No_name1

# 632
amy_nka, за колко време се разви лимфомът?
За 2 години. Преди две години док за първи път ми спомена за лимфните възли. Но през тези две години имаше някакъв период на ремисия, според мен. Накрая бяха минали 6-7 месеца без да я водя на профилактичен преглед на ехограф и след тези 6-7 месеца като я заведох, док видя, че са станали много по-големи от последния път. А през тези 6 месеца Канела не е показвала нищо ново като симптоми, което да ме накара да си помисля, че има влошаване на състоянието. Бяхме се разбрали с док през 2-3 месеца да я гледаме на ехограф дали ще има промяна и първоначално нямаше такава и аз имах надежди, че може да си останем със "съмнението за"... По нищо не си беше проличало, че през тези 6 месеца лимфните възли са се уголемили сериозно изведнъж. Влошаването стана месец преди края.

# 633
Моята дилема със Соленсията беше заради съмнението за лимфом. Просто аз не исках да вярвам до последно на вет, че проблемът с коремчето е толкова сериозен. Д-р Дернев ми описа в детайли какво се случва накрая и за съжаление точно както го описа дойде края, с разликата, че той очакваше да се случи по-рано. Последните месеци аз я водех през седмица-две на преглед, след като Слънчи почина. Слънчи беше с ХБН и търчах по него и бях отложила прегледа на Канела, на който се видя и метастаза в белите дробове. Просто тя се влоши след Слънчи. И док беше сигурен за поставената си диагноза и че вече не може да се пробва химиотерапия. Аз много време изгубих и в тази дилема. Дали си струва да минем през химиотерапия или да си чакаме края. Химиото можеше да удължи до 3 години живота ѝ, ако я бяхме започнали навреме (т.е., още когато док забеляза уголемените лимфни възли и ме предупреди още тогава). Аз не исках да повярвам, какво ни е сполетяло и исках да си останем на само "съмнение" за... Но и покрай това, че изгубих и другите си котки през времето, в което го мислех, не можах да взема решението.
Затова написах, че съжалих, че не съм пробвала Соленсията. Така щях да съм изключила, че може да има болки от ставите, които да я затрудняват да ходи. Когато дойде края Канела се парализира поетапно. Първо задните лапи - не можеше да стъпва, нямаше сили в тях, и се подпираше на предните. В края беше толкова неспокойна, че имаше нужда постоянно да става и да се движи и обръща. Аз ѝ бях спряла и сиропа за хипертироидизма, защото и с него не бяхме регулирали нищо. Едва тогава напипах вече уголемена щитовидна жлеза на гърлото ѝ. Преди това не се опипваше. Мисълта ми е, че ако бяхме пробвали Соленсия и беше подействала на болки в ставите, щях да знам, че проблемът изключително идва от дугаде. Че примерно, не седи в тоалетната заради болки в ставите. Лимфомът накрая засяга и нервната система, когато клетките достигнат до костния мозък.

За диагностициране на лимфом имаш два варианта при възрастна котка, която не се знае дали ще издържи на упойка за биопсия. Ехограф от специалист на коремни органи (в това отношение аз имах доверие на нашия док, но просто не исках да приема, че е така както казва). Другото е изследване е кръвно и се нарича PARR (PCR for Antigen Receptor Rearrangement). Гугни го. Струва майка си и баща си, но поне не е инвазивно и може да ориентира малко.

Нашия док винаги е имал специално отношение към Канела, за което му бяхме благодарни и двете. Просто от самото начало, от както съм пуснала гериатричната тема, той я наблюдаваше и  ѝ знаеше цялата история на болежките. В началото не ѝ е имало нещо сериозно, дори на моменти беше много здрава, като изключим проблемът със ставите. Червената лампичка ми я светна, когато видя лимфните възли. Дори накара старшия хирург (управителя на клиниката), да дойде да говори с мен за да ми обясни сериозността на съмнението. Не е като да ходиш от лекар на лекар и да повтаряш едно и също за да получиш (второ) мнение. Имало е база за сравнение, благодарение на профилактиката. Профилактиката спасява животи, но решенията са трудни за взимане, а трябв да са навреме взети.

Като настъпи края и Канела се парализира поетапно, ми се искаше да имам една Соленсия да ѝ боцна, просто за да няма болки. Знаех, че може би съм ѝ навредила на коремчето с противовъзпалителното, но аз трябваше да ѝ дам обезболяващо.

В случая с коремчето и храносмилането, Канела също никога не вадеше косми чрез повръщане, ами чрез изпражненията и аз съм се вкарвала във филми, че тия косми може да са причината за дразнене и възпаление на червата, че може да са я запушили някъде, но никога не съм ѝ давала малцова паста, например, а като нямаше зъби, не хрупаше и трева. Не знаех какво се случва в коремчето ѝ. Повръщаше често от "преяждане", но това го свързвах и с хипертироидизма. Трябвало е да ѝ дам нещо против гадене (омепразол, Серения) - не съм дала и такова... А с противовъзпалителното съм ѝ раздразнила още повече стомашно-чревния тракт. Кръвоизлива от застояла кръв е доказателство за раздразнена лигавица на стомаха, може да е имала и язва дори, но това не се вижда на ехограф нито на рентген....
В последните ѝ изследвания на урина имаше кръв (еритроцити), които ми подсказаха, че от някъде нещо кърви. Но от къде...? И като повърна застояла кръв преди да издъхне, ми стана ясно, че е някъде от стомаха, коремчето е кървяло...

По отношение на кортикостероидите... Това е единствената "безопасна" терапия, която предписват при синдром на възпаленото дебело черво и придружаваща терапия при химиотерапия на гастро лимфом. Може би по-рано е трябвало да пробвам такава терапия, но не ни беше предписано от док само преднизолон. В последните дни на Канела почнах да ѝ давам преднизолон и ефектът от него беше вялост, въобще не правеше опит да се изправи, спеше само... Това също ме уплаши и го спрях... Но пък това повлия на възпалението в урината, защото левкцитите в урината намаляха. Така че бих ти препоръчала да я лекуваш с кортикостероиди и да видиш как ще ги понесе.

Добавките са ти ясни. Най-важното е да има апетит и да се храни. Намалят ли или спрат ли си храната, значи нещата за тях отиват на зле. Почнат ли да търсят да се крият, значи нещата ги виждат много зле и не мислят, че имат спасение.

Цялото това силнл мяукане е зов за помощ, предупреждение, че нещо не е добре. Аз изгубих много време, за да разбера какво не ни е добре, дано ти успееш да помогнеш навреме на твоята душичка.

Amy_nka, във връзка с химиотерапията- понякога решенията са трудни, а и не се знае доколко химиотерапията ще промени хода на нещата. Присъедих се към една група за възрастни котки във фейса, както и в две за лимфом при ветеринарни пациенти и тези дни прочетох доста постове. За съжаление, собствниците споделят, че много често, дори при млади животни, след завършен пълен курс на химиотерапия, лимфомът се връща още по- агресивен в рамиките на няколко месеца. А други споделят, че  след употреба на кортикостероиди, има случаи на животни, развили диабет.
   Това,което описваш за Канела- взела си най-правилното решение спрямо ситуацията, данните от химиотерапията са противоречиви. До последно Канела е била обичана, гледана и радваща се на внимание.
  По отношение на изледването PARR- прегледах го, но не намирам лаболатория в българия, която да го предлага, може би в големите вет. клиники взимат проба и пращат в чужбина Rolling Eyes
  Вчера ходихме на изследване за Т4 - за моя изненада е в норма и няма хипертироидизъм..

Възможно ли е само от 4 дни прием на Tridigest + пробиотик + ензими пукането в корема да намалее - не е спряло напълно, но ако по-рано се чуваше през цялото време, сега се чува веднъж на минута - две да речем Rolling Eyes и ануса няма такова потрепване, каквото имаше по-рано.
  Другото, което четох в последните дни е, че TBA в завишени стойности може да индикира и проблем с черния дроб (макар и при Asat и Alat в норма; както SDMA индикира проблем с бъбреците преди да има промяна в нормата на уреа и креатинин)  , а не е маркер само за жлъчката, та и там ще трябва да действаме. Иначе поведението си е същото, викането продължава, но забелязах, че в момента го прави когато скочи на легълцето си- т.е. скча (защото държи да спи на високото си легло, макар че има и ниско такова) и след като скочи вика малко, през другото време- не Rolling Eyes Нека да видим какъв е основния проблем и ще й дам сиропа за стави, сега да не я претрупвам с добавки.
  След две седмици, пак на ехограф + пкк и бихомия (мисля и едно SDMA да й пусна, за да видя там как са нещата). Ще търся добър лекар по образна диагностика в София, защото по това време ще съм там и ще се радвам ако някой има поглед и препоръки да каже.

# 634
Скрит текст:
Amy_nka, във връзка с химиотерапията- понякога решенията са трудни, а и не се знае доколко химиотерапията ще промени хода на нещата. Присъедих се към една група за възрастни котки във фейса, както и в две за лимфом при ветеринарни пациенти и тези дни прочетох доста постове. За съжаление, собствниците споделят, че много често, дори при млади животни, след завършен пълен курс на химиотерапия, лимфомът се връща още по- агресивен в рамиките на няколко месеца. А други споделят, че  след употреба на кортикостероиди, има случаи на животни, развили диабет.
   Това,което описваш за Канела- взела си най-правилното решение спрямо ситуацията, данните от химиотерапията са противоречиви. До последно Канела е била обичана, гледана и радваща се на внимание.
  По отношение на изледването PARR- прегледах го, но не намирам лаболатория в българия, която да го предлага, може би в големите вет. клиники взимат проба и пращат в чужбина Rolling Eyes
  Вчера ходихме на изследване за Т4 - за моя изненада е в норма и няма хипертироидизъм..

Възможно ли е само от 4 дни прием на Tridigest + пробиотик + ензими пукането в корема да намалее - не е спряло напълно, но ако по-рано се чуваше през цялото време, сега се чува веднъж на минута - две да речем Rolling Eyes и ануса няма такова потрепване, каквото имаше по-рано.
  Другото, което четох в последните дни е, че TBA в завишени стойности може да индикира и проблем с черния дроб (макар и при Asat и Alat в норма; както SDMA индикира проблем с бъбреците преди да има промяна в нормата на уреа и креатинин)  , а не е маркер само за жлъчката, та и там ще трябва да действаме. Иначе поведението си е същото, викането продължава, но забелязах, че в момента го прави когато скочи на легълцето си- т.е. скча (защото държи да спи на високото си легло, макар че има и ниско такова) и след като скочи вика малко, през другото време- не Rolling Eyes Нека да видим какъв е основния проблем и ще й дам сиропа за стави, сега да не я претрупвам с добавки.
  След две седмици, пак на ехограф + пкк и бихомия (мисля и едно SDMA да й пусна, за да видя там как са нещата). Ще търся добър лекар по образна диагностика в София, защото по това време ще съм там и ще се радвам ако някой има поглед и препоръки да каже.
Интересно е това, което споделяш. Според мен изследването на Т4 трябва да се повтори, за да си сигурна. Канела веднъж беше дала хипо, под норма, след 3 седмици хапове. След това Т4 спадна леко, но после тръгна само нагоре въпреки хаповете и сиропите...
SDMA е бъбречен маркер само, ранен за ХБН. Няма общо със жлъчката. Може да покаже скрита ХБН.
PARR правят във всички големи клиники. Праща се кръвта в Лабоклин, Германия.
 Радвам се, че TriDigest-а се е отразил толкова добре. Щом ѝ идва добре на коремчето, продължавай го.

Пиши след прегледа какво са казали. Стиснати лапи!

# 635
Скрит текст:

Интересно е това, което споделяш. Според мен изследването на Т4 трябва да се повтори, за да си сигурна. Канела веднъж беше дала хипо, под норма, след 3 седмици хапове. След това Т4 спадна леко, но после тръгна само нагоре въпреки хаповете и сиропите...
SDMA е бъбречен маркер само, ранен за ХБН. Няма общо със жлъчката. Може да покаже скрита ХБН.
PARR правят във всички големи клиники. Праща се кръвта в Лабоклин, Германия.
 Радвам се, че TriDigest-а се е отразил толкова добре. Щом ѝ идва добре на коремчето, продължавай го.

Пиши след прегледа какво са казали. Стиснати лапи!

Благодаря, amy_nka. Със сигурност ще го повторим, когато правим другите изследвания, макар че е правен с Vchek, но знае ли човек .....Rolling Eyes Пуснах го, за да ми даде горе-долу някаква ориентация от къде може да са проблемите. Да, SDMA ще й пусна за бъбреците, за да се види дали там няма скрита или начална бъбречна недостатъчност.
  Днес спряхме за малко Tridigest, защото сме с епизод на разстройство от сутринта - може би като непоносимост на една нова храна от вчера или от малцовата паста, която и дадох- имаше едно нормално изхождане и след него 4-5 редки + след като се наяде лакомо и бързо (направо гълташе храната, а не ядеше)- бързо повърна, а сутринта беше повърнала малка топка с косми, което не се беше случвало не помня от кога. Успокои се в рамките на 2-3 часа. Не й се беше случвало разстройство от години, сигурно повече от 5. Цял ден не спря да иска храна и да подсеща,че е гладна, но я удържах до следобеда, за да купя от вет пауч гастро на роял канин- дадох й + пробиотик и сега е доволна и спокойна.
   Сега й варя една пилешка мръвка. Преди години, нейният стар вет, за растройство и разстроен стомах съветваше- ориз + водата от ориза, но понеже при нас този номер не минава, може да се добави и пилешко месо. Затова варенто месо+ ориза + бульона от ориза= пасиране и става като мус, пастетче- има ефект, правила съм го на другата ми сенриорка, която понякога има растройство, сега ще видим бабчето какво ще каже по темата ...Знам, че свинското е по-за предпочитане, но предвид неясните диагнози, реших да заложа на пилешкото.

# 636
То няма друг апарат, който да измерва хормона, освен Vcheck. Simple Smile Също можеш да прочетеш, че в определени часове може да се покачва тироксинът. За по-сигурно го повторете след седмици и ако пак е отрицателен, ще се радваме.

# 637
Предвид това, че бабчето отново се оказа с разстройство и на практика повърна несмлян пауч гастро на Роял Канин, вчера по спешност ходихме на вет, защото ме притесни. Помолих за биохимия и вет да погледне черен дроб, жлъчка, черва и панкреас на ехограф.
Резултатите от биохимията:

TBA, което миналия път беше 65, сега е 8,5, амилазата- от 2800 миналия път, сега е 2500, явно Tridigest (по препоръка на amy_nka- благодарим! Animal Smiley Cat ) + пробиотик има добър ефект, започнах да го давам преди 10 дни.
  На ехограф вет каза, че не вижда проблеми, освен газове в червата и удебелени чревни стени на места. Преди 10 дни мислех да давам нещо за стомаха (например омепразол, пантопразол/фамотидин), но се въздрържах - сега, по препоръка на вет, ще давам 2 седмици + еспумизан + омега 3.

# 638
Как сте, мили сениори? Днес в Тему открих желаната за всеки сениор (а и джуниър) тоалетна с ниско прагче.

https://www.temu.com/bg-en/1pc-low-entry--litter-box-large-pet-l … 100570983578.html

Също така установих, че и заешките тоалетни са доста подходящи за възрастни котки.

Общи условия

Активация на акаунт