Паническо разстройство - 42

• 38 307
  • 726
  •   1
Отговори
# 120
Привет Simple Smile Приемате ли нови попълнения? Нови за форума, но не и като прояви в живота ми, за съжаление. Буквално от преди час ви чета и толкова много ме успокоявате и дори забавлявате. Хубаво е да ти се припомни, че не си сам в "лудостта си". На кратко кръстена на баба си, която беше страшен хипохондрик, съответно наследила и това. Но цял живот гледам как от състоянието на баба ми страдат майка ми и нейната сестра. Затова съм особено опасен вид хипохондрик - мисли, че умира, но не иска да притеснява близките си, затова си пасува и нищо не прави Grinning . За първи път получих паник атака на 15г. Една вечер реших, че ми е подут стомаха. От там знаете как е, страх от болест, смърт, от това, че вали дъжд и умират сините китове, и подобни странни съждения. Едно лято не излизах. Видях как се отразява на близките ми и някак това ми даде сили да се справя. С годините съм имала моменти на страхове от различни неща, но съм успявала някак да ги туширам. Няма да ви отегчавам с подробности. Имах преди 6-7г един много брутален спад. Буквално ударих дъното, като имам чувството, че седмици бях почти постоянно в паник атаки. Успявах да се овладея около хората, но през останалото време беше ад. Имах живота, който си мислех, че винаги съм искала, а се чувствах празна и нещастна. И това ме ужасяваше. Сякаш не можех да бъда щастлива, дори с това, което съм искала. По-късно разбрах, че проблемът е бил, че не е важно това, а по-скоро от какво съм се нуждаела. Промених нещата. Срещнах нов човек, който и сега е до мен, смених си работата и т.н. Да, пак имах тревожни мисли, но се справях. Но. Преди две години някъде майка ми се разболя. Дълго е да обяснявам. На кратко не подбраха правилното лечение и тялото й не издържа. Неочаквано. Преди година си замина. Като открадната ми е. И от тогава е ужасно трудно. Липсата е.. чудовищна. Съответно се отключиха сто неща в тялото, всички по-слаби точки. За финал преди малко повече от месец лапароскопия за премахване на ендометриозна киста. Седмица по-късно стомашен вирус, последиците от които още не мога да нормализирам. Те така. Нагласата ми беше много положителна покрай самата операция. Преди нея... страх. Но ден преди нея, както и след това, дори след ужасното събуждане и други неприятни усещания, аз бях сравнително спокойна и се държах. Планувах какво ще правя занапред. Но проблема със стомаха... грипа. Сега и този коронавирус. Като цяло аз се държа. Просто... когато си загубил някой толкова близък по такъв начин, е по-трудно да пропъдиш мисълта за смъртта. Наистина е трудно. Извинявам се да дългия "чаршаф". Мога още много да пиша, но няма да ми стигне нощта, а не искам и да изпитвам нервите ви Simple Smile А, само да добавя, че не съм пила АД, само някакви леки лекарства за успокоение, на билкова основа и то за кратко. Опитвам се да накарам мисълта ми да действа наобратно - както ме разболява, така да вземе да се стегне и да ме излекува Simple Smile

# 121
Добре дошла! И все пак аз държа на препоръките си - лекар и лечение. Много дълго време си се мъчила. Аз в рамките на 7 години изгубих дядо, 2 баби, 11 приятели в болести и катастрофи... Е отразява се, но не веднага. Както и да е, нещата от живота са неизбежни. Според мен е добре да започнеш да се лекуваш, та да се махнат интензивните проблеми. И по време на лечението да смачкаш хипохондрията и другите натрапчиви неща, да си обучиш мозъка. То това е идеята на хапчетата. Ама няма да се смиряваш. Нито да се извисяваш или да влизаш в астрални форми. Както и в паралелни вселени и измерения. Няма да пречупваш и времево-пространствения континуум. Че тука има някакви психясали хора, дето препоръчват такова нещо и вяра във великото спагетено чудовище. Спокойно с ясна мисъл иди до психиатър, обясни нещата и започни едно лечение, което може би ще ти отнеме 6м до 1 година , смятам , че ще се оправиш.

# 122
Да, защо не си отишла на лекар. Вярвай ми, аз заради много ангажираност в работата, дълго време не отидох. Нещата се задълбоават!
Е, в рамките на 15 дни почина майка ми, разделих се с приятеля ми, закриха ми в института специалността. Добавиха ми още едно лекарство, да не се срина съвсем.
А, ненадминатият лаф тук е на една психясала, че щом сме с ПР, в нас се е вселил дяволът Simple Smile

Това идиотче няма да го издържа и днес, в работата, отдавна не бях получавала ПА.

# 123
Докато си вършиш всичко перфектно и не си мериш пулса, никой не му дреме кво правиш. И честно казано е по добре да имаш пари да мяташ, щото в обратния случай и жена няма да има да те пита каквото и да е. Такъв е реда на природата...

# 124
Не съм убеден. Аз примерно признавам , че привличането което жена ми изпитва към мен се влияе от хипохондрията. Знам че е така, не го отричам. За това и не смятам че е редно да си мериш пулса като хипохондрик, тоест като мен. Просто вярвам, че решението е повече работа с психиката, с психолог, със спорт, с воля, с градене на житейски опит и характер, и по малко хапчета. Не отричам и хапчетата, те определено понякога са жизнено важни и за психичните болести. Просто по понякога има състояние, което човек не може да отлепи. Особено ако е на дъното и почва психотерапия, понякога някое малко хапче може да закрепи баланса като за начало. Но да отричаш психотерапията, да отричаш работата с личността си, изграждането на характер и да очакваш всяко психично неразположение и липса на изграден характер да го тушираш с хапче, е висша форма на наивитет и простотия. Георги ти имаш ли деца, внуци. Не те знам на колко си години. Имаш ли сериозна връзка, независимо с хубава или грозна жена, която да е влюбена в теб и да те обича заради характера ти ( и не с това не казвам, че парите са глупост, супер важни са, с жена ми нонстоп обмисляме бюджети за бъдещо дете, за жилища и т.н.), но не парите трябва да са оная база заради която сте заедно, а пламъка в очите и общите интереси, мисли и ценности. И ако имаш деца и жена като по-горната която описваш, прочети пак мненията си и виж кви глупости дрънкаш в тях. А ако си някоя мутра, която ходи със златотърсачки, няма смисъл изобщо да дискутираме. Пий си хапчетата и смятай че съм луд. Просто понякога някои хора ги делят пет вагона книги, както имаше един лаф, и тогаз в 100 процента от случаите дискусията е излишна. Дискусията между различни светове е безсмислена.

# 125
Не се отвявайте толкова философски, да слезем в реалността. Аз искам да питам, макар да има друга тема, но това си е моята. Защо след като непрекъснато се опитват да ни убеждават колко е ниска смъртността от коронавируса, едва 2% и колко безсимптомно минава при някои хора и че няма страшно и паниката е излишна... та , защо тогава вече в световен мащаб се предприемат такива сериозни мерки за защита? Уж обикновеният грипен вирус е по-страшен и има повече починали, а никога не са взимани такива мерки срещу него. Не мислите ли че има нещо съмнително, нещо недоизказано или пазено в тайна. Като е ли има повече паника не в обикновените хора , а някъде високо и далече, там където е създаден евентуално този вирус и като че ли някой някъде усеща че изпуска нещата от контрол. Защото за каквито и цели да е създаден (ако изобщо е така), примерно да срине китайската икономика, светът е малък и се разпространява навсякъде. Какво мислите?

# 126
Не търси под вола теле, нито конспирации. Има мутирал зооноза вирус и това е. Смъртността е ниска, просто е висока при хора в напреднала възраст, при отслабени имунни системи и хронично болни хора. И тук ще му се намери решение, въпроса е за колко време.

По коментара на папагала - пич, аз 10 години вече съм женен, имам и деца, но след 5-6 години брак нещата... омръзват. Затова се правят много различни хватки. И подходи, начини и т.н. се намират. Понякога включва и външни хора, и какво ли не. Аз се наложи да почна хапчета, защото движех 4 онлайн магазина, отделно работех и друга работа, постоянно летене по всякакви дестинации и лудвах. Откакто продадох бизнесите, и си оставих само 1, и си работя, нещата се оправиха. Но около 8 години спях по 4-5 часа на денонощие и работех почти постоянно. И сега работя почти постоянно, но спя 8-9 часа и си намирам време за забавления. И всичко ми омръзва много много бързо. Обаче да ми говориш за психолози, вяра и такива глупости, айде нема нужда. Паралела веднага ти го правя - вчера в Гърция обявиха, че проповедите в църквата ще излекуват коронавируса в страната. Е това ми звучи баш като твойте глупости! Само ще си докараш проблемите без лечение.
Не се отвявайте толкова философски, да слезем в реалността. Аз искам да питам, макар да има друга тема, но това си е моята. Защо след като непрекъснато се опитват да ни убеждават колко е ниска смъртността от коронавируса, едва 2% и колко безсимптомно минава при някои хора и че няма страшно и паниката е излишна... та , защо тогава вече в световен мащаб се предприемат такива сериозни мерки за защита? Уж обикновеният грипен вирус е по-страшен и има повече починали, а никога не са взимани такива мерки срещу него. Не мислите ли че има нещо съмнително, нещо недоизказано или пазено в тайна. Като е ли има повече паника не в обикновените хора , а някъде високо и далече, там където е създаден евентуално този вирус и като че ли някой някъде усеща че изпуска нещата от контрол. Защото за каквито и цели да е създаден (ако изобщо е така), примерно да срине китайската икономика, светът е малък и се разпространява навсякъде. Какво мислите?

# 127
Георги,

ето тук най-приятелски мога да ти кажа, защо имаш някои проблеми.

Аз съм математик програмист. Човек на довода, на проучването, анализа. Това е супер за програмирането. Винаги намираш решение. Но животът ме научава малко по-малко, че това отношение може да е много зле при неврози, паники, хипохондрии и т.н. Животът има една необяснима връзка, всичко има няква свързаност, има някаква духовност и ако си хипохондрик и искаш някой да ти се подпише, че си абсолютно здрав, няма да го намериш. Защото всяко тяло е уникално и колкото повече се изследваш ще ти намират някоя особеност както го наричат лекарите, която ще те панира.

Трябва малко да повярваш на живота, на спорта, на природата, на духа.

Плюс, че голяма част от целият ти проблем идва от дисбаланса - работа/ свободно време/семейство/хоби. Не може да спиш по 4-5 часа, да преследваме пари само и да очакваш различно. Защо маса работохолици в един момент бърн-аутват. Тва и без хапчета можеше да се излекуваш - отиваш малко на село на чист въздух, и правиш разходки в гората.

А и още нещо - понеже цялата истерия с този корона вирус, говорих с баба ми и дядо ми, които са лекари. Понеже като хипохондрик и мен почна малко да ме обзема.

Каква е цялата идея - корона вирус е имало в бг и през 2002, но не в такива размери. Той не е опасен за младите, а за старите. Иначе си е обикновен грип. Медиите обаче много обичат сензациите и се създава всеобща паника. Сега примерно чакат пред Пирогов тази жената с короната за да създадат новина. Защото тя е в критично състояние, тя е възрастна с други хронични заболявания. И дано се оправи, но журналистите седят и чакат да й се случи фатален изход, за да може да има новини. Така че - по-добре да спазваме няква по-висока хигиена и да не изпадаме в паника. Тва е важното според мен.

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 12:44 от Анонимен

# 128
Аз не се притеснявам от коронавирус или друг без корона, а как ще удари икономиката и финансите. Мен това ме вълнува, че без пари не става. Още повече, че медиите скапват всичко. Хипохондрията не ме гони, не ме е и гонила. Вижда ми се малко безмислено.

# 129
Явно като дам добър отговор, спираш агресията и даваш по допирателната. Разкажи, защо толкоз вярваш на хапчетата, толкоз мразиш психолозите и защо се тровиш с хапчета, като в твоя описан случай, не е нужен психолог, не е нужен лекар, а и една баба от тези обикновените женици от миналия век ще ти каже - трябва ти свеж въздух, почивка, сън, хубава храна, селска работа малко, излизане от матрицата - пари, пари, пари (които обезателно са важни, особено като имаш деца, но понякога матрицата е прекалено голяма и поглъщаща), и връщане малко към природата. Но не - ти стоически използваш епитета папагал, само за да не кажеш, че може и да не си 100 % прав, може и зрънце истина да има в моите думи. Да си голям бизнесмен понякога влияе зле на психиката, защото егото става огромно и не може да се пречупи. И тогава се пада от високо.

# 130
Не ми трябва природа, мен не ми понася това. Не ми трябва и изолация. 2 пъти съм фалирал преди да успея. Така че и дъно съм видял. А хапчетата са това, което лекува, всичко друго са измишльотини. Даже и у фитнеса да идеш, без хапче не става нищо. Правиш там някакви тренировки и нищо съществено. Разбери, че вярата ти в илюзорни неща е безмислена! Няма нещо отвъд, или и да има, няма доказано от науката. Значи не съществува. Като ти се счупи телефона - хвърляш... Същото е и с хората. И като проумееш това, нещата се оправят. При мен всичко дойде защото имах умора, и защото ми писва с много бързи темпове. Аз автомобил повече от година не държа, техника също, с много неща. И не вярвам на никакви теоретици от рода на препоръчаните от теб. Щото са теоретици и доказано не са направили нищо.
Явно като дам добър отговор, спираш агресията и даваш по допирателната. Разкажи, защо толкоз вярваш на хапчетата, толкоз мразиш психолозите и защо се тровиш с хапчета, като в твоя описан случай, не е нужен психолог, не е нужен лекар, а и една баба от тези обикновените женици от миналия век ще ти каже - трябва ти свеж въздух, почивка, сън, хубава храна, селска работа малко, излизане от матрицата - пари, пари, пари (които обезателно са важни, особено като имаш деца, но понякога матрицата е прекалено голяма и поглъщаща), и връщане малко към природата. Но не - ти стоически използваш епитета папагал, само за да не кажеш, че може и да не си 100 % прав, може и зрънце истина да има в моите думи. Да си голям бизнесмен понякога влияе зле на психиката, защото егото става огромно и не може да се пречупи. И тогава се пада от високо.

# 131
Загубена кауза си. Толкоз материално гледаш на всичко, че няма смисъл. Прочети Коледна песен от Чарлз Дикенс, да видиш за Чичо Скрудж. Като няма душа и всичко е материално що изобщо пиеш хапчета. И да умрем кво ще ти се случи толкоз - нали всичко е материално, ти си поебал, похапнал кво повече искаш. И като хвърляш телефона след година, като не мислиш че има нещо духовно, що просто и ти не се хвърлиш, а хабиш хапчетата. Като откаже някоя система, в твоя случай нервната - хвърляй се и готово. Тъжно ми е за теб, честно. Аз предпочитам някой автор на поезия тотално откъснат от материалната страна, отколкото теб - тотално загубил духовното. Наистина ни делят пет вагона книги.

# 132
Виж сега, прочел съм доста повече от теб. Просто не вярвам в нищо отвъд доказаното от науката. И да ти е тъжно, и да не е, това е реалността. В името на вярвания в измислици имаш ли представа, че са избити най-много хора? В името на разни висши сили и т.н. Това ли е добре? Учени са убивани от такива като твойте кумири, защото са давали научни факти. Човека да кажем го има от 7-8 хиляди години... а знаеш ли от кога се лекува шизофрения, БАР и т.н.? От 20-и век. И е от науката, не от измислените ти психолози. Коледна песен съм я чел няколко пъти, но предпочитам истината на Оруел пред глупостите за това че се възнасяш и виждаш уж някакви неща как се случват и кой какво прави... Аз пих хапчета, след 1 седмица вече никакви няма да пия, защото са ОК нещата и не виждам нищо лошо в това. И това е от лекарите, не от глупости.

P.S. Изчезвам от тук, повече няма да пиша в темата, дойде ми до гуша да слушам за възвишени сили, вяра, смирение и какви ли не простотии. Живота е твърде кратък, че да се занимавам с глупостите на психясали пулсомери и промиващите мозъците им психолози...
Загубена кауза си. Толкоз материално гледаш на всичко, че няма смисъл. Прочети Коледна песен от Чарлз Дикенс, да видиш за Чичо Скрудж. Като няма душа и всичко е материално що изобщо пиеш хапчета. И да умрем кво ще ти се случи толкоз - нали всичко е материално, ти си поебал, похапнал кво повече искаш. И като хвърляш телефона след година, като не мислиш че има нещо духовно, що просто и ти не се хвърлиш, а хабиш хапчетата. Като откаже някоя система, в твоя случай нервната - хвърляй се и готово. Тъжно ми е за теб, честно. Аз предпочитам някой автор на поезия тотално откъснат от материалната страна, отколкото теб - тотално загубил духовното. Наистина ни делят пет вагона книги.

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 15:38 от Георги Дяков 641885

# 133
Първо, никой нищо не те кара да вярваш. Второ психологията е доста доказана наука. Например там техники за справяне като парадоксално намерение, и т.н. Никой психолог не ме е карал да вярвам в духчета. А да погледнеш по-широко нещата. Примерно ето една техника. Парадоксално намерение. Като получиш паник атака и почне некъв симптом да те мъчи и мисля за лекарство, парадоксалното намерение е да усилиш мислено симптома до максимум чрез хипербола. Така психичната компонента вижда нелепостта на ситуацията и почва да й става смешно. Примерно аз съм го тествал о бачка. Задушавам се. Става ми нервно, мисля че ще падна. Решавам да дишам максимално плитко и учестено за да се задуша максимално и да се опитам да припадна. По този начин психиката се освобождава от стреса и разбираш нелепостта на ситуацията. А с хапчето кво постигаш. Ето днес ми беше малко нервно, взех един прост валидоли и цял ден съм като заспал. Не ме ебе за нищо. Това ли е целта. Еми му и медицината тогаз. А по принцип то 1493 земята се е смятала за плоска. Това че не е било доказано че е кръгла и Америка не е била "открита" означава ли че не са съществували. Ако се задълбочиш във физиката ще разбереш че много недоказани неща са възможни. Вземи Айнщайн например. Ти дори не си и учен. Ти си един ограничен човек с капаци, който иска да си реши страховете с хапове. Аз не виждам голяма разлика от наркоманите освен в типа хап. И едните са разрешени от закона, па другите някой решил да ги забрани. Да си представим, че спорех с наркоман, неговите доводи щяха да са досущ като твоите. Ама за кво да се мъчиш брат, вземи си хероинче.

# 134
Е, Георгииииии! Стига де. Никой не ти е разрешил да изчезваш от темата. Веднага се връщай!

Общи условия

Активация на акаунт