COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 571
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 710
Мерси, няма филтриране на изходящия въздух.

# 1 711
При евтините маски не съм срещал нищо по-различно от обикновен пластмасов държач и закрепена за него силиконова мембрана в клапана за издишване. Това означава почти нулево преминаване на въздух през отвора на клапана при вдишване и почти напълно безпрпятствено преминаване на въздуха оттам при издишване без никаква филтрация. Целта му е единствено да спомогне за извеждане на влажния и топъл въздух при издишване за да не кондензира влага по вътрешната страна на маската и да затрудни вдишването при по-дълга употреба. Естествено ако човека е вече заразен издишваните аерозоли ще излизат свободно навън. Обикновено клапаните са монтирани странично и пластмасовия държач насочва издишвания въздух надолу или назад, което намалява вероятността да заразим някого с малка струя въздух в странична/задна посока.

# 1 712
При кашляне и кихане се изхвърля пълен обем на дробовете взривно. По-големите капки имат и по-голяма маса и ускорението ги кара да летят праволинейно, и те се спират от маската независимо дали е с клапан или без. Тези капки няма как да направят необходимите чупки в движението си за да преминат през клапана. А аерозолите от своя страна излизат странично и при двата типа маски, защото маската няма как да филтрира мигновено целият този обем въздух. Имаше едно показателно клипче назад в темата на човек кихащ с маска и без. Вижте го, че и при маската излиза облак аерозоли около лицето му. Единствено при спокойно дишане има някаква филтрация в повече при маските без клапан, но това се отнася само при добре уплътнени по лицето маски. Обикновените хирургически не са уплътнени по лицето и нефилтриран въздух си излиза спокойно отстрани и нищо, че са без клапан.

# 1 713
  • в страната на чудесата
https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/COVID-1 … sks-community.pdf
Моля Ви, ако влезете в лекарски кабинет, махнете маската с клапа.

# 1 714
Питах каква да сложа? Дай пример.

# 1 715
Заблуждение е, че само маските с клапан за издишване могат да пропускат свободно заразени аерозоли. Обикновените маски без клапан колкото и да са стегнати при издишване също се издуват, отделят се краищата на маската от допира с кожата на лицето и значима част от въздуха по пътя на най-малкото съпротивление излиза свободно странично във всички посоки. Няма как издишвания въздух да мине всичкия през филтъра на маската, която даже и е навлажнена отвътре, което допълнително спира въздуха. Така не виждам голяма разлика във вероятността от зараза чрез издишваните аерозоли при двата вида маски. Дори си мисля, че тези с клапан поне могат да насочат издишвания въздух в желана по-малко опасна посока, докато при другите посоката е произволна според откъдето маската се отдалечи повече от лицето.

# 1 716
  • в страната на чудесата
Сложете чиста санитарна маска, която е с годност два часа.
Не се заяждам, има указания. Тъй като вероятно маски ще носим още време.

# 1 717
Предлагаш ми вместо високия клас маска с който ходя да сложа маска, която да ме пази по-малко. Сигурно тези указания ги е писал някой от тези, които доскоро твърдяха, че маските не пазят.

# 1 718
  • в страната на чудесата
Предлагам ти само когато отидеш на лекар да сложиш чиста санитарна маска, която да пази и другия. Кое не ти е ясно?

# 1 719
Аз се опитвам да ти обясня, че маската с клапан го пази колкото и хирургическата, но хирургическата не пази мен достатъчно. На теб кое не ти е ясно?

# 1 720
Leika moja, на тези потребители, които им обясняваш са много по наясно от теб със сигурност за света на маските. Като човек, който отскоро се сблъска с маските съм им благодарна, защото ми спестиха четене и летене като предоставят без да се уморяват синтезирано инфо, които иска да чете и отговарят на въпросите, та написах всичко това за да ти кажа, че не одобрявам тона ти по отношение на тях.

А по въпроса с каква маска ще отида на лекар ще ти отговоря, че ще отида с каквато имам налична, изискването е за маска, точка.

# 1 721
Не знам кой разумен човек, който има ффп3 или 2, ще си сложи хирургическа маска, с която може да се зарази. Още повече в болница или кабинет, където рискът е в пъти по-голям.
Аз ходя с хирургическа маска върху тази с клапата, така че няма как да пръскам зараза.
Хирургическа маска може да се сложи и върху клапана на многократните респиратори.
Между другото, помним указанията още от първата тема за Ковид. Първо, изобщо го нямаше, после маските бяха излишни, че даже и вредни.

# 1 722
Последно видях медицински маски в аптеката в Кауфланд на цена 1.30лв за брой. Малко ми е скъпичко за 2 часа ползване.  Има ли някъде по-ниски цени вече?
Правя си еднократни филтри в 4 слоя от плътен нетъкан текстил и слагам в джоба на текстилна маска от 3 слоя плътен памучен плат.

# 1 723
Пак ти казвам, хирургическата маска спира пръски от говорене, кашляне и кихане. Филтрацията и е никаква и заради това дълго време от СЗО и откъде ли не още твърдяха, че маските не предпазват. След това се усетиха явно, че и спирането на пръските е предпазване до голяма степен. Иначе частици с размерите на вируси ще преминат безпроблемно през нея, а отгоре на всичко тези маски не се уплътняват по лицето и зеят отвсякъде и една част от въздуха, който вдишваш и издишваш изобщо не минава през маската. Бих се съгласил само ако ставаше дума за респираторни маски от клас FFP2, FFP3 без клапан, че при тях има филтрация на издишвания въздух, но такива маски отдавна изчезнаха на пазара, а и не съм виждал по улиците някой с такава. Определено бих предпочел когато контактувам с някой и двамата да сме с маски FFP2  с клапа отколкото да сме с хирургически.

# 1 724
Хирургическите маски се ползват при операции, където операционните са стерилни. Явно предпазват пациента, по подразбиране и човекът отсреща.

Общи условия

Активация на акаунт