Папагали 2

 • 21 432
 • 135
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: X
Неразделките. Уж. Ама дали е друг папагал, или човек, нямат претенции. Много пилета не понасят себеподобните си, малко са като котките в това отношение и като хората всъщност. Ти му водиш другар, ама питаш ли го дали се кефи или не? 5 папагала съм имала, само първата двойка се харесваха един друг. Нататък всеки мразеше следващия в червата.

# 16
 • Мнения: 435
Някой храни ли си пилетата с пелети и как сте успели да преминете на тях? Моите две корели ядат само семена, дори плодове и зеленчуци с триста зора успявам да ги накарам да ядат, но повечето не ги харесвам. Големи инати са били всичките ми корели що се отнася до храната и нито една не съм успяла да я накарам да се храни по-здравословно.

# 17
 • Варна
 • Мнения: 10 493
Пробвах и моите с пелети и не ми се получи, но си признавам, че не съм била крайна да скрия семената. Предлагах и двете, пелетите ги изхвърлях недокоснати. И тъй като не са много евтини, а и честно да си призная не съм чааак толкова убедена, че са толкова здравословни, все пак са обработени, и се отказах. Взимам си по едно чувалче на Верселе и плодове и зеленчуци.

Относно харесването и моите не се харесват. От 3 години са заедно, но в една клетка не мога да ги вкарам, женската ще го изяде с перушината.
Папагалите добре живеят и сами, ако са ръчно хранени дори смятат, че сме от един вид и едно ято. Въпроса е, че тогава трябва повечре да им се обръща внимание обаче.

# 18
 • Мнения: 9 991
Да, птиците са много капризни. Предимно моногамни и избират партньор за цял живот. Нали и някои лебеди се самоубиват като им умре партньора. Не мразят себеподобните, просто трябва да го харесат. Все едно вас да ви отглежда друг животински вид, да ви доведе някой и айде обичайте го. Само че животните са като деца цял живот. Имаше някакви съвети как да им се намира партньор, но не ги помня в подробности. В тях не се пропуска момента, че те трябва да си го харесат, но имаше съвети как.

# 19
 • Мнения: X
Пелетите са с много фураж като добавка и затова не давам.

Папагалите са наистина моногамни (повечето) докато им е жив партньорът. Повечето могат да приемат нов след период на траур, който продължава около месец или евентуално на следващия размножителен сезон.

# 20
 • София
 • Мнения: 8 275
Здравейте,
имаме проблем с ходенето до тоалетна на нашето пиле. Отказва да ходи до тоалетна в клетката, стиска докато излезе.
От една страна е ок защото не цапа клетката, но от друга трябва да го дебнем като излезе. Какво ще стане обаче ако ни няма 1 ден и не може да излезе, за се изчака?
Не го оставяме сам навън, а и вече имахме един инцидент с оплетено краче около металния водача на щора. Бе си и заклещил нокътя в дупчицата през, която преминава водача. Едва го извадихме, трябваше да го отсучем като го хванем и заръртим около телта Sad
Притеснявам се, ако се наложи да го оставим дори за ден само.
Иначе обича да застава между два ламела (получава се като око).
Предишното пиле сме го оставяли само, на грижите на приятел - навестяваше го, даваше му храна, но без да го пуска да излиза.

Храненето: Опитахме са го държим настрана от масата, но не успяхме. Опитва се да краде от чиниите, харесва нашата храна, много сме внимателни, но и той е хитър.
Обожава портокали. Мъж ми и дъщеря ми редовно си делят портокал, вече имат конкуренция, приготвил се е да яде още преди да е обелен Joy
Обича ябълки (редовно похапва), домати (избягваме да даваме, но след като си открадна веднъж му даваме по малко) , маруля - проявява интерес само, ако е овкусена - дебне да дръпне нещо, лимони, хляб - корички. Точи лиги по моцарелата, засега обаче не е успял да я докопа.
На Великден откри козунака - хареса му много, и определено го различава от хляб. Яйце пробва и отказва.
И крайче пица е опитвал...

# 21
 • Мнения: 9 991
Плодове и зеленчуци на корем може да давате, но да не са овкусени. Не виждам проблем с домат. Авокадо не се дава. Има проблем със захарта и солта, кафето, шоколада. Не е трябвало козунак, нито хляб освен ако не е пълнозърнвест да дават. Птиците не ми е известно да могат да стискат. Ходят по нужда, където ги свари. По вероятно е да го държите в малка клетка, в която няма достатъчно движение. Като излезне се раздвижва, от там перисталтиката в червата и успява да се изака. Никой не си е научил пилето да стиска, че да ходи по нужда на определено място. Ако беше така, нямаше да биват отглеждани в клетки. За тях тази физическа функция не е възможна. Може да се консултирате и с гугъл. Също и много бозайници, не могат да задържат тази функция, като агнета, крави..

# 22
 • Мнения: 2 414
Напротив, тренират се да се стискат( чела съм за големите птици става реч когато ги пускат извън клетките), но е  нож с две остриета, защото както е казал Desem сега не смеят да го оставят сам. Не разбрах техният от кой вид е.

# 23
 • Мнения: 9 991
"Изцяло липсва пикочен мехур, в който да се задържа урината, а при женските птици е развит само левия яйчник."
Къде си го чела това, ще ми е интересно да споделиш?
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8

# 24
 • Мнения: 2 414
adelinda, мисля, че беше в раздел обучение ще потърся малко по-късно.
http://www.papagalibg.com/forum/index.php

http://www.papagalibg.com/forum/index.php?topic=141.0   намерих го. Не са много коментарите мисля, че има и клипчета  надолу
Преди редовно посещавах форума ( моето пиле е на 12 години корела)

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 15:25 от Кris_80

# 25
 • Мнения: 9 991
За мен не е научно обосновано, щом учените са казали че физически не е възможно. Все пак какво знаем за природата, според същите и майския бръмбар не би трябвало да лети. Но въпреки това, силно се съмнявам аз лично, че е възможно. Форум на гледачи, не ми се вижда достоверна информация щ. Ще потърся още инфо да ене съм голословна, но по спомен още в училище сме го учили.
П. П. Излез а доста информация на английски всъщност как някои птици могат да се научат да ходят по нужда про команда. За мен е нова информация. Не знам тогава.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 15:35 от adelinda

# 26
 • София
 • Мнения: 8 275
Крис 80, пирура е. Ето новата и старата клетка - първия ден в къщи след като избяга от недобре затворена ханилка Joy
Скрит текст:


# 27
 • Мнения: 2 414
Писах, писах  и не можах да публикувам Simple Smile

Та.. не разбрах какво влагате в думата "гледачи" , но там не съм забелязала да пишат хора от развъдници
В "клуб Алекс" има изключително ерудирани хора и много са  ми помагали в предвид, че в БГ няма добри ветеринари разбиращи от птици

Desem, позволявам си да цитирам администратора - "Милко" ( ще копирам целият пост за да не избяга смисълът) http://www.papagalibg.com/forum/index.php?topic=141.0
"...Това, което леко ме смущава в схемата ти е, че приучаваш папагала да ака вътре в клетката сутрин. Това по принцип е нежелано от папагалите (в частност от жакото). Те акат вътре в клетката си само в краен случай - най-често, когато не се пускат навън. Приема се, че това поведение, характерно за жакото, е породено от начина им на живот в природата - те спят на големи ята в дадено дърво - може би стотици... а дори повече птици по клоните. Представи си какво би се получило, ако всяка птица си вършеше работата на клона, където спи :Simple Smile Предполагам, че тези птици, които са на долните клони на дървото биха "натежали" до степен да не могат да отлетят само 10-ина минути след като се разбудят ;D ;D ;D

Това обучение би протекло по-естествено и по-лесно, ако сутрин изнасяш папагала от клетката и го отвеждаш на мястото определено за изакване и там изпълните целия този театър ;D Моя Джаки ака само на определеното място сутрин и това е научено през годините до сега с редовно похвалване и награждаване при изакване на правилното място. Това обаче се отнася за сутрешното голямо ако ;D Нормално, птицата ака поне по веднъж на час през деня. Има шанс жакото да генерализира наученото за правилното място от сутрешното акане, но не е задължително. Както спомена и Ели, аз не съм стриктен в това обучение и Джаки не ака по команда. Това обаче, което се старая да правя е да го награждавам винаги, когато се изака на "правилното място". Не само сутринта а и през деня. А също така и никога да не правя драма от това, че се е изакал другаде - такава драма би постигнала обратния ефект като засили акането на всевъзможни места ;D... "


Та хайванчето ви най-вероятно се е научило да ви манипулира за да го пускате навън. Simple Smile
Щом ака навън , а в клетката не ще.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 16:13 от Кris_80

# 28
 • Мнения: 9 991
Крос в послепис се поправих, че явно моята информация е била малко. За мен е ново 20.  Щом природата казва, че не може но хора с опит, че може няма да споря. Има един вет в бг. който разбира от пилета. Не мога да дам съвет.

# 29
 • Мнения: 2 414
Видях след като бях публикувала Simple Smile  (затова харесах поста ви в последствие )

Общи условия

Активация на акаунт