Американски колеж - деветнадесета тема

• 48 941
  • 786
  •   1
Отговори
# 660
Бихте ли споделили на какви състезания се явяват организирано децата?

Синът ми ходи в клуб "Дебати". Тази година беше на 3 или 4 състезания.
Спортните клубове също имат изяви.

# 661
Организирано ли се ходи на състезания по математика, физика, информатика, олимпиади и др.?

# 662
# 663
Аз пък Се чудя колко е натоварването в колежа, сравнено с елитнитв гимназии. На обиколката двете момиченца доброволци споделиха, че понякога стоят до 12-1 през нощта, за да смогнат с цялото учене.
Не ми се иска да попадне в среда, в която да се поболее от учене.
Искам най-доброто за детето, но ме плашат крайностите.

# 664
Интересен въпрос, какви ли ще са отговорите😊

# 665
Да, и мен ме интересува. Детето сега е в смг и определено натоварването през последните 3 години за съвестно (непреписващо и нескатаващо домашни) дете, е огромно. Не ми се ще още 5 години безсънни нощи и откраднато време за книжка, което му излиза през носа после. Естествено, че е супер да се изисква, но да е с мярка.

# 666
Относно натоварването: много зависи от организацията на детето. При нас се учи системно, прави си график кое и кога , за да не е в последния момент. За 2 год. в колежа не се е налагало да учи до  12-1 часа. Просто всичко е въпрос на организация.

# 667
За 5 години в Колежа два пъти е учил до 12 и то заради съвместни проекти и размотаване в екипа... Участваше в достатъчно клубове и мюзикъл, та и извънкласно натоварване имаше. Обикновено приключваше до вечеря (19:30-20ч), като средно един път седмично четеше след това докъм 21-22ч. Всичко е въпрос на организация... лягаше си преди по-малките си брат и сестра... и така до 12 клас, след което рязко стана студент "нощна птица" Smile

# 668
  • Sofia
Математиката си е математика, и за АК, и за НВО. Разлика в подготовката няма.
Четенето с разбиране - също.
Доколкото знам, форматът на двата изпита е различен и може би е добре детето да ги познава.

За НВО се изисква подготовка по БЕЛ: много граматика и познаване на всички произведения по литература, както и умение за писане на преразказ. За изпита на АК тази подготовка не е нужна. Там се иска писане на съчинение по дадена тема, което си е обща култура и грамотност.
Тази част от отговора наистина ме озадачава. Явно погрешно съм останала с впечатлението, че децата се готвят предимно за изпита в АК, а за НВО се разчита на подготовката в училище. Поне в училището на дъщеря ми.

Мисля, че в Лого имат подготовка и за двата изпита. Личното ми мнение е, че специална подготовка (допълнителна над тази за нво) за изпита в АК не е необходима. Дали греша ще знам на 16.06.
Ще рагледам. Благодаря и успех!

# 669
Дали ще реши 20 задачи за час или 25 задачи за 25 минути все са задачи и трябва да може да ги решава. Курс за запознаване с двата формата е излишен, всеки може да си прочете регламентите.
Ми на изпита за АК няма никой да пита детето дали дадено изречение е сложно смесено, какъв вид му е сказуемото, кое е обособената част. Нито ще го пита за речта на Странджата. Така, че без подготовка за нво, няма как с лекота да се изкара бал и то за испанската. Подготовката, естествено може да е само в училище и после вкъщи самоподготовка (нашият случай е такъв), но си е нужна. Чувала съм, че някои хора ходят на подготовка за писане на съчинение за АК, но 9 месеца да се учиш специално за съчинение ми е мноооого невероятно.

# 670
  • Отвъд алеята зад шкафа
За съчинението бих препоръчала да се четат повече книги, списания и да се водят разговори в семейството на философски и обществени теми. Може да видите темите, които са се падали последните 10 години и да ги коментирате, да попитате детето то какво мисли, какво би написало...

По математика ...дългогодишна стабилна подготовка по математика и ходене на състезания е достатъчно. Явяване на 2-3 ПИ за свикване с формата. Две години подред се падат задачи, които децата определят като "стандартни НВО задачи".

# 671
Синът ми е в 9-ти клас и учи повече, отколкото учеше в 8-ми. Тогава имах чувството, че нищо не учи.
Но тази година учеше доста. При него има един период между 17 и 20ч, (забелязах по време на извънредната ситуация), когато почти нищо не прави-играе игрички, гледа клипчета, чати, мотае се. И след като вечеряме, започва едно "имам за учене, имам проект, имам домашно" и се стои до не знам колко часа.
Аз отдавна съм заспала, преди той да си е легнал.
Моето впечатление е, че се учи доста, със сигурност учи повече от мен едно време в сериозна езикова гимназия, учи повече от приятелите си в 1АЕГ и Испанската, разбира се, субективно е, защото имам поглед върху група деца, но чак да се поболее от учене не бих казала, също и специфично си разпределя времето, което си е негова работа. Досега не е закъснявал с предаване на домашно или проект, така че не се бъркам.

# 672
Аз пък се чудя колко е натоварването в колежа, сравнено с елитните гимназии.
Имам база за сравнение със смг в гимназиален етап.
Твърдя, че в колежа се учи повече, по-задълбочено, а учителите са по-изискващи и по-взискателни.

Бих казала също, че зависи изцяло от детето.
Ако е бавно и неорганизирано, или поне едно от двете, ще учи до малките часове на нощта.
Моята девойка беше отличничка и никога не е учила дори до късно вечер. Може някога да се е случвало, ако сме пътували или поради някаква друга причина, но системно продължително учене не помня за 5-те години.

# 673
  • Там, където мечтите се сбъдват
Както вече са написали, зависи изцяло от детето, начина и темпото му на учене. В 8 клас зависи и от нивото на английския, но не само. Моят момък тръгна с начално ниво на английски и въпреки многото учене и наваксване плюс консултации през първия срок, не се е случвало да учи до 12 през нощта и то при тренировки по спорт 4 пъти седмично. Всичко е надграждане, при една добра база, не виждам необходимост от учене до късните часове. Отделно ги научават да планират прецизно времето си за да не изпуснат сроковете за домашни/проекти.
 През 9 клас не знам какво да очаквам, само като видях по програма, че имат 4 часа седмично история и леко се задъхах, но.....така са всички с историята и географията до 10 клас включително.

# 674
  • София
Предварително поднасям извинения на челите ме десетина пъти все с тоз пост: може и почти без учене за енергоспестовните кат моя Дивак. Накрая дипломата е 5,29, ма па и никъв зор не си даде тези пет години. Не знам често да е учил повече от час-два. И съм убедена, че висенето до късно беше само щот се мота и отлага до последно. Латерна бях станала, че мъъъничко повече зор да си беше дал, щеше да му клони към 6 дипломата. Умно и съвестно ли е детето, няма да се "преуморява". Мързел ли е кат моя Дивак, чат-пат ще виси до късно.

Това с прекаленото учене в Колежа за мен е най-упоритата градска легенда.

Общи условия

Активация на акаунт