COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 009 305
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 1 335
M@амка му! Сестра ми в Испания е вдигнала температура 37, след пътуване. Какво й трябваше да ходи на гезмета точно сега! Навръщане от Сория към Мадрид ми се обажда да ме пита какво да прави. Забраних й да се прибира при нашите. Казах й да се върнат с приятеля й обратно и да се карантинират. Sad

# 1 336
35.5 e нормална температура, моята обикновено е толкова, на децата също. Може би имаш предвид, че всички сте с еднаква. Това вече е странно, да.

Последна редакция: пн, 16 мар 2020, 00:02 от Анонимен

# 1 337
  • София
Да, според мен просто не работи.

# 1 338
37 никаква температура не е, не се шашкай излишно.

# 1 339
Няколко пъти срещам постове, че 1000 англичани се очаква да посетят Банско тези дни.
От къде тръгна тази информация?
Размишлявам си тук и ми се струва много фейк нюз...
Дори и без корона вирус, зимния сезон е към края си. От средата на Март започва "падането надолу" и Април е "закриването" на сезона.
1000 англичани би трябвало да са сумарно 5 хотела х 100 стаи х 2 души. При все, че обикновено се идва за минимум 7 нощувки... Не мисля, че напливът е такъв в този период.
Следя професионални хотелиерски групи. Голяма част от хотелите затварят, други затварят "плавно" (няма как да изхвърлят хората на улицата. Резервации масово се отменят. Почти всичко се знае - къде какви хора има. Никой не е чул за хотели очакващи наплив.

Лично мнение и наблюдения в туризма:
Зиния сезон се размина на косъм. Тези седмица-две няма да го съборят.
Началото на летния сезон много ме притеснява. Много. (Аз лично съм много зависима от летния туристически сезон)

# 1 340
Относно лекарството на германците на Рош е.Дори хората са готови да им го доставят безплатно.То и името му беше публикувала потребителката, но си е протокол.Дано се натрупа положителен опит.За да се премине към масово приложение.
Относно мерките, вирусът си в навсякъде из България.Резултат щеше да има при затваряне на границите януари.
Сега ще го изкараме, номерът е да има не вълна, не бум, а да е плавно.

# 1 341
За тоя дето се е прибрал във Варна - глоба и затвор!

# 1 342
На каква база изчислявате кога и дали ще е пикът? Това зависи от страшно много фактори, чиито последствия и развитие е невъзможно да предвидим. Говоря за неща като

- взетите мерки и тяхно спазване и неспазване
- контролът по границите и дали ще бъдат затворени
- контролът по летищата на пътници завърнали се от засегнатите страни
- броят налични тестове и използването им върху еди колко си брой хора на ден
- надеждността на самите тестове
- броят заболели потърсили медицинска помощ
- критериите, по които се тестват пациентите (в самият Китай видяхме, че за два месеца тези критерии се промениха страшно много пъти)
- формата на вируса, която ще изкараме (той все пак мутира към добро или лошо с всяко следващо поколение заразен)

И още много други, особено, ако вземем под внимание и теорията за топлото време. Отделно все още не знаем ще отшуми ли, ще вирее ли инцидентно или ще се нареди при останалите щамове вируси, които караме всеки зимен сезон.

Във всички случаи не виждам полза да предвиждаме какъвто и да е потенциален пик, а да се съсредоточим в собствената ни дисциплина и хигиена, за да намалим максимално последствията от самата зараза.

# 1 343
Разказ на очевидец:

Скрит текст:
"Здравейте, казвам се Анелия и живея в Терлици, Италия!
Обикновено не обичам да пиша в социални медии, фейсбук,да говоря за работа,приятели,познати,но сега просто не издържам на всички глупости,които се пишат!
И така, пиша съобщение за онези невежи, неграмотни, твърдоглавци, слагайки всички епитети дори и тези, за които се сещате! За всички неотговорни и невярващи българи!За тези, които все още не са разбрали сериозността на ситуацията, и го демонстрират разхождайки се по улиците, пиейки питието си по баровете, разхождайки се с колелото, или правейки сутришната си загрявка в парка! Или , което е по - страшно да доказвате на някой, как не се страхувате и как от телевизора ви говорят глупости и всичко това е една конспирация! ...За вас пиша!!!
За съжаление, от коронавирусът се умира. А знаете ли как умирате? Умирате от двустранна пневмония (тежък остър респираторен синдром), бъбречна недостатъчност ...
Умирате САМ, набийте си го в главата САМ!, за да се ограничи и най - малкият достъп до останалите!
Бъдещият труп НЕ може да се свърже с роднини за последно сбогом, и когато издъхне го очаква кремиране! Не искам да сте сред тези мои познати, моля се, да бъдете отговорни!.. В Италия съм и си нямате и най- малка идея, какво реално се случва! Болници препълнени с заразени - с температура, кашлица....! Над 240 болни за денонощие! Хората са отчаяни,защото и 112 вече не отговаря! Не е вярно че децата не боледуват! Абсолютна лъжа! Но е вярно, че са най - честите приносители. Имунната им система е силна. Последната и най тъжна новина,която получих днес е за търговски център от хранителна верига. Заразени 8 продавачки,обслужвали, кой знае, колко клиенти. Въпреки драконовските мерки тук, все още има заразени и умиращи хора! Въпреки наложената карантина до 3 -ти април, благодарение на такива конспиратори като вас (които и тук ги има, умират хора!)
За сега до 3 април не можем да излизаме, децата учат онлайн, всичко е затворено само големи хранителни магазини работя и пускат по 5 човека вътре, другите са на опашка и полиция следи да са на метър - два разтояние един от друг. Нямаме право да напускаме градовете има полиция на входните пътища и навсякъде в градовете, танкове и военни се движат, недостиг на доктори, глоба от 260 € и затвор до 3 месеца, ако не спазваш правилата за напускане на града ( имаш право да напуснеш със специално разрешение - документ от полицията, като пише къде отиваш) забранени са погребенията, сватби, кръщенета и какво ли не) заведенията не работят! Днес комшииката ми, която работи в аптека, каза че трябва да се запася с антибиотик, сироп за кашлица и най-необходимото, защото няма и няма да има доставки, границите по суша, вода и въздух са затворени и какво ли още не ... това ли искате и при вас да се случи?
Умират хора! Набийте си го в главата!!! Докторите са принудени да избират - кой ще живее и кой ще умре! Ако вие сте на 45 години и сте заразен и има някой на 30 години, също заразен, ще се лекува с апарат този, който е на 30 !! Хората тук, сами се подлагат на карантина,при възможност - далеч от семействата си!! Сами признават съмненията си за зараза. Ужас! Трагедия! Затворени в къщите е най - малката ни тревога.
Носете ръкавици и маски. Стойте далеч от всички и всичко... Помислете, за това следващият път, когато почувствате, че искате да излезете от дома си! Не бих пожелала и един миг на вас невярващите,прекаран в червената зона. Вирусът е унищожителен,но върху желязо, пластмаса, дрехи и всичко останало е устойчив. Който иска ще чуе,който не,Бог да му е на помощ! Но не причинявайте това и на останалите! С повече разум и мъдрост ще се предпазим от тази пандемия! Нека БОГ ни пази!

Ей сега ще дойде някоя потребителка от Италия пак да опровергае информацията, че не била вярна. Италианските анестезиолози щом лъжат, какво остава за един случаен човек, нали? Ужасих се след разговори с мои приятели и познати в България какво безхаберие и какъв непукизъм царят. Обикновен грип бил, много съм се била шашнала и то напълно излишно. Призовават да не се слушат призивите на властите, които само така си всявали паника. С толкова ''умни глави'' не искам и да си мисля какво ще стане в България до дни. В Италия изпуснаха положението и късно се задействаха с мерките.

# 1 344
  • София
Цитат
Българският лекарски съюз (БЛС) публикува насоки за пациентите при евентуални симптоми на новия коронавирус. Автор на препоръките в д-р Кристиан Григоров УМБАЛСМ "Пирогов". Той обяснява и как да преценим дали да отидем в болница, ако проявим симптоми на заболяването:
УЖАС- тия ако така се запознават с фактите .... смятайте

Цитат
1. Новият вирус има среден инкубационен период 8 дни, при грипа е 2 дни. Новият вирус има около 2.3% по-голям шанс за фатални усложнения от сезонния грип и тази разлика е изцяло заради липсата на ваксина. Трето - симптомите продължават от 8 до 14 дни, за разлика от сезонния грип (7 дни) , с тенденция всеки ден да е по-добър. Място за паника няма. Личната отговорност към здравето на другите си остава 99% от контрола.
Средният инкубационен период според всички статии на които се позовава и уикипедия и сзо е 5 дни, а не осем- смятайте как се информират у нас.
Цитат
2. Шансът човек да загине от новия вирус продължава да е 2,3% по-голям от смъртта от грипен сезонен щам - 2% срещу 4,3%.
Грипа 2% ???? Бах мааааму!!!

Цитат
  В Европа няма регистриран случай на смърт под 50 години.
В Италия има поне два- доктора дори не си е дал труда да провери.
 Ако така се информират ... плаша се ....

# 1 345
Хора, не съм чел темата и не знам какво става в последните часове. Сигурно това което ще напиша е ни в клин ни в ръкав, извън дискусията която водите. Има хора от форума които за разлика от всички нас които към този момент сме странични наблюдатели даваме акъл (понякога грешен, особено аз днес по рано), коментираме, анализираме, но ситуацията е извънредна и има хора сред нас във форума които вече са в епицентъра на събитията и те достигнаха до тях. Това ме накара да осъзная колко грешно разсъждавах по рано днес. Защото е по лесно когато си отсрани да даваш акъл и да казваш как трябва или не трябва да се наричат едни хора. Но когато осъзнаеш че много хора могат да не са отсрани много скоро а вътре в центъра на събитията, виждам че по рано днес сгреших като обвиних някои потребители че нападнаха доста грубо хората по рано днес в църквата.

Аз дадох съвет на една потребителка която вече е в епицентъра на събитията и ми пише на лично да ви пише и в темата. На всички ще ви е много интересно да видите нещата отвътре, и съм убеден че всички ще и вдъхнете кураж. Тя може би ще пише като стане ясно дали е болна от короната или не. Намира се в болница, изолирана е. В момента и правят тестове. Направили са и 2-ри тест преди още да е излязал 1-ият. Искат да са сигурни в резултатите. Вчера е имало жена в същата болница която е дала позитив за корона. Лекарите са много мили и отзивчиви, наистина са на място нашите специалисти. Но според мен има проблем в организацията на държавата. Тя се е обадила на 112 когато са и се появили гриподобните с-ми, и понеже имала контакти с хора от Франция са я преценили веднага като рискова и са я отвели в болница. С линейка са я отвели, лекарите са били с хазмат-костюми.

От щаба е спусната заповед никой да не напуска сградата докато всички лекари биват изследвани заради жената която е дала позитив за короната. Потребителката за която пиша все още не знае дали е болна. Надявам се и тя самата съвсем скоро да пише в темата, разбира се ако и е до това. Аз и стискам палци, стискайте и палци и вие. Тя е един от редовните пишещи в тази тема. Много ми е симпатична като мислене, надявам се че няма да ми се разсърди че пиша за нея. Преди тя да е почнала да пише за себе си. Simple Smile Утре сутринта ще знае дали е болна от короната, каквото и да стане вярвам че събитията ще се развият добре. Мисля че духа и е високо, а това е много важно, за да премине през тази ситуацията. Тя я намира за филм. Simple Smile И аз на нейно място също бих мислил така. Не мога да повярвам в какви извънредни времена се озовахме.

Но защо има проблем в действията на държавата. Не знам защо те упорито отказват това което и снощи писах в темата да направят организация за тестване по домовете. Ако си спомнята какво написа потребителката Петрова, ако те не приемат някой за рисков, го карат да ходи в болница, ако го приемат за рисков, директно го взмимат. Това според мен не е правилно. В много държави е въведен правилният за мен подход да се тества по домовете. Първо не е ясно дали някой е болен, защо трябва да го замъкнат в болница при положение че дори не е ясно че е болен от короната (може би ги е страх че по този начин хората при които има съмнения за корона, ако не са дисциплинирани и ще почнат да щъкат и да пренасят заразата), и те предпочитат да ги замъкнат в болница откъдето мърдане няма: Болница, охрана, заповед на щаба да не се напуска и т.н. Но те така според мен я излагат на риск и да не е болна там да прихваме, щом толкова усърдно изследват лекарите. Те самите и споделят че са от най рисковите контакти. Според мен стратегията на държавата е грешна. Те по този начин пълнят болниците с хора само със съмнения за короната и ги излагат на риск. Може би го правят защото виждат че българският народ не е дисциплиниран и предпочитат те да наложат контрола а не да разчитат на съвестта на потенциално болните че ще си стоят вкъщи.

Извинявам се на Милитана че по рано днес я нападнах доста сурово, за дето нарече хората в църквата еди как си, понеже целуват икона по време на епидемия. Ами права е. Аз просто разсъждавах от гледна точка че те не са виновни, че държавата не налага стриктен контрол, и не затваря храмовете а да не се обвиняват за това вярващите. Но ние наистина живеем в извънредни времена, и ако държавата допуска много грешки по начина по който ръководи епидемията то наистина от всички нас хората зависи също да ограничим епидемията, за да може по малко хора от нас от странични наблюдатели и даващи акъл да се озовем в епицентъра на събитията и вътре в огъня на фронтовата линия. Защото всички сме в една лодка. Понякога на мен емоциите вече в тази ситуация ми пречат да разсъждавам трезво. Ако бях преброил до 10, преди да нападна Милитана и да помисля, щях да разбера че тя е права. Тези хора които в този момент не проявяват самосъзнание и не се ограничават наисина действията им са малоумни. Това че са вярващи не ги оправдава. Осъзнах го няколко часа по късно, след като една от редовните потребителки която пише тук и ми е много симпатична от страничен наблюдател на слъчващото се в държавата се озова в епицентъра му.

# 1 346
Ей сега ще дойде някоя потребителка от Италия пак да опровергае информацията, че не била вярна.
Ами често казано, заради танковете мислех, че няма нужда...
Но цялостният призив на жената хората да вземат нещата на сериозно е валиден.

# 1 347
Относно мерките, вирусът си в навсякъде из България.Резултат щеше да има при затваряне на границите януари.
Сега ще го изкараме, номерът е да има не вълна, не бум, а да е плавно.
Вируса ще си го изкараме всички. Това казват и епидемиолозите. Целта на мерките не е да не се разболеем, а да се разболяваме малко, по малко, на порции ,а не всички наведнъж.
А най-интересното е, че тези с маските по улиците също ще се разболеят, само дето преди това ще са напълнили джобовете на търгашите дето продават маска която струва 10 ст. за 2 лв.

# 1 348
raptor, това истинско ли е? Scream

# 1 349
  • Другата България
Тесла, от целия пост искам само да питам къде според теб е проблема в организацията на държавата?

Общи условия

Активация на акаунт