COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 718
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 13 365
Румъния е голяма страна, ако мобилизират провинцията, може да тестват столицата. Ама ние? Ще е интересно да се проследи как се тестват 2 милиона за седмица.

# 13 366
  • на пъпа на Златията
Възрастните в Европа са ваксинирани. БЦЖ е открит във Франция.
Абее, кой знае  какво са ни продали като на бедняци тогава .Когато гледахме френски филми с хладилник по апартаментите им , дядо носеше месото от прасето в селския леденик .

# 13 367
  • Там,където се събуждам щастлива.
Бързо се пълни темата с мнения и съжалявам, но няма как да изчета всичко.
Възможно е тази статия да е пускана вече, ако е така, извинявам се предварително, че повтарям.
Става въпрос за план за действие, предложен на правителството ни от харвардски възпитаници - Асен Василев и Кирил Петков:
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8355556?fbclid=IwAR2M5UNrV … ya4Uemh6GxIxp-tfk

И аз това чета в момента. Много е разумно. Оксфорд в момента разработват нов тест и предложиха такъв подход.
Вярно, че ще има големи разходи, но за какво го пазим този сребърен резерв, ако не за такива случаи? Ползите са големи.
Вярно, че само ако няма мутация на вируса, която отново атакува.

Кирил Петков има фирма, която се занимава с правенето на препарат от кокиче, който помага за имунната система и се изнася за Америка. Интересно, че не е споменато в статията.

Всички стигнаха до извода, че масовото тестване ще помогне, но няма тестове и работна ръка, която да обработи тези тестове. Явно, трябва да се работи и върху това как да се създават много тестове за кратко време и по-леко да се обработват.

# 13 368
  • MI
В Испания не знам дали пият често АБ, но в България да.
И мен ме интересува този аспект на голямата смъртност в Италия, това ли е причината?
Аз в Италия не съм видяла да се дава без рецепта антибиотик, в България - много пъти. Rolling Eyes Преди ставаше въпрос за използването на антибиотици в селското стопанство, но и там не е прецедент Италия. А най-забавното е, че една от критикуваните страни е Норвегия.

# 13 369
https://www.theguardian.com/world/2020/mar/25/uk-coronavirus-mas … lable-within-days

Ето такива тестове искам да има тук. Ще се охарчат много хора, но поне ще се успокоят.

Пишат, че тепърва ще ги изследват колко са достоверни.

Много повече ми харесва предложението на американския учен, помогнал в преборването на едрата шарка, да има обозначителни  ленти за тези, които вече имат антитела и те да се връщат на работа, за да не закъса икономиката тотално.
Много здрав разум има в тази идея!

https://www.wired.com/story/coronavirus-interview-larry-brillian … m_source=facebook
-------------------

PURE, шведите да не би да са решили да поразчистят гетата с тази липса на карантинни мерки?  С цената на много шведски жертви.

# 13 370
  • на пъпа на Златията
Цитат
Аз съм много озадачена че китайците които се завърнаха у нас  след тяхната Нова година  са всичките здрави . .
Може би беше през февруари и въобще не се говореше още за вируса.Чух в автобуса мъж говореше по телефона.Спомена,че всички китайци са се прибрали и седят вкъщи.Никой не работи.Страх ги е.
Изобщо не си дадох сметка от какво ги е страх.Впечатлих се,че просто ги е страх от нещо.Сигурно са гледали сериозно на нещата и за всеки случай са се самокарантинирали.

А ако някой от тях е починал? Или се лекуват - как?

# 13 371
Цитат
Нещо хипотезата със заразата в Банско от чужденците ми издиша вече. Излиза,  че туристите в София, в Търново, в Пампорово. .....не са толкова заразни.
Ами не са толкова заразни. Както и тези в Банско не са. Аз имам едни хипотеза която от доста време я повтарям, и тя е че това чудо не е по заразно от обикновен грип въпреки общоприетото схващане че е много по заразно. В моята хипотеза има слабост. Ако това чудо не е толкова заразно защо се разпространява толкова успешно и толкова бързо че са нужни крути мерки за спирането му. Защото има 3 проблема с този вирус накуп и ако само един от тези 3 проблема го нямаше, то вируса нямаше да е проблем за света. Но тези 3 проблема които задължават държавите да реагират с крути мерки срещу него са: 1-ият е че няма лекарство, 2-ият че се разпространява невероятно бързо (ако няма мерки в противовес със моята хипотеза че не е по заразен от грипа, и 3-ият е смъртността от около 1%) Тия 3 проблема накуп правят възможно рухването на здравната с-ма на Италия когато вируса стигне до голям процент от населението (1,5 - 2% в които влизат всички до които е стигнал, симптомни и безсимптомни). Ако 1 от тия 3 проблема не съществуваше нямаше да има проблем с вируса. И нужда държавите да спират разпространението за да не стигне до 2% от населението и да последва крах на здравната с-ма.

Но да се върна на моята хипотеза която влиза в противоречие с 2-ият проблем бързото разпространяване на вируса. Как е възможно ако той не е по заразен от грипа. Отговорът според мен го дадоха новините от последните 2 дни. Откритието на италианските учени че вируса може да се прикрепя към фини прахови частици, което е много лоша новина, и другото откритие което се потвърждава от CDC, което днес и Мутафчийски го съобщи на всички да го знаят, че вируса във външна среда издържа невероятни периоди от време. Че са излезли първите изследвания след освобождаването на кораба които показват че вируса е абсолютно жив и способен да заразява след 17 дни във външна среда. Това е невероятно много. Аз четох и чужди статии по въпроса, вируса е открит върху огромен брой повърхности в каютите на заразените, след 17 дни. (А се е очаквало че във външна среда извън гостоприемник не може да оцелее толкова). И ето тук идва моята хипотеза, този вирус като механика на заразяване от болен на здрав човек не е по заразен от грип. Когато съжителстваш с болен от короната шанса да се заразиш не е по голям от този от грип. Проблемът е че болните освобождават вирусен товар който остава жив седмици наред и се разпространява по повърхности и дори в атмосферата седмици наред. Сега дали са седмици малко спекулирам защото да речем при летни температури вероятно ще издържи много по малко, на кораба едва ли температурите са летни, също и влажността има значение, там със сигурност е висока. Но мисълта ми е че като механика не е по заразен от грип но компенсира това с невероятно дългият си живот извън тялото и затова се разпространява толкова успешно. А това че се прикачва върху фини прахови частици също е много тревожно. Това означава че той може да се носи буквално във въздуха и ти да го поемаш с дишането ако нямаш маска. Според мен и това дето го разправя Мангъров че маските не помагали са пълни глупости, защото маските спират тези фини прахови частици защото те са гиганти по размер в сравнение с вируса. Разбира се така като го описвам заразяване просто от въздуха е малко вероятно защото дори и да го поемеш заедно с праховите частици, вероятно вирусният товар който ще поемеш е много по нисък отколкото ако болен ти кашля в лицето да речем. Но може и да греша знам ли. Знам че Китайците се спукваха да дезинфекцират градовете по тия причини дето съм ги описал.

# 13 372
А най-забавното е, че една от критикуваните страни е Норвегия.

Аз викам да спрем да се критикуваме и да си ги мерим, защото вече почти всички сме на един хал, скоро всички. Който с каквото може да помогне, с останалото няма да ни запомни с добро историята.

# 13 373
Може би заради това, че вирусът издържа дълго време върху повърхности телата на починалите се кремират без аутопсия.

# 13 374
Цитат
Междувременно американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) информират, че направените изследвания към момента сочат, че 53% от хоспитализираните са над 55 години. А това означава, че близо половината пациенти са по-млади.

Да, защото в САЩ почти половината са с наднормено тегло, а това е рисков фактор за развитие на усложнения. Така че не трябва да се генерализира.
В България може би повече от половината са с наднормено тегло. А в Китай не мисля че има и 20% такива.

# 13 375
  • Germany
Вижте сега, Тръмп каза, че положението в САЩ е амейзинг. Имали грейт апаратура, грейт болници, всичко е грейт. Хората работели 24/7 да тестват, били направили за 8 дена повече тестове отколкото Южна Корея досега!
Иии, хората искали да работят, не можело да се целуват (дори и да искат) и да се здрависват, но щом искат да си работят в офисчето, кой бил той да ги спре. Та всичко е ок в Щатите, ще се справят 👍

# 13 376
Лично мое мнение!!! Италия пламна първа заради "Made in Italy" производството, което се реализира основно от китайци, работещи в китайски фабрики на територията на Италия. Поради дългогодишна липса на контрол (затваряне на очите) от страна на властите, ситуацията ескалира. Дори към момента "китайските диаспори" са неуправляеми.  Мнозинството са от години в Италия, но само с временни документи и никой не знае кой-кой е всъщност. Живеят в изключително затворени общества, никакво желание да учат език и да се интегрират. Предполагам, че държавата мълчи, защото и там няма кой да работи.

# 13 377
  • MI
За произхода на вируса защо ли се мъчиха да проучват генома учените, като стигаше да питат бг мама? Rolling Eyes Ще почна и аз с четете темата преди да пишете, ако може!

Аз това от началото го казвам - вирусът е навсякъде, някъде малко по-рано, някъде малко по-късно. Със сигурност не е вината на прасетата за прошуто/хамон, защото като гледам  където има повече случаи все по една схема се върви. То и на французите преди няколко седмици им беше много смешно, сега не толкова. Един по един същото се случва и така ще е до откриването на лекарство И ваксина. Дотогава всякакви теории на конспирацията и една съседка ми каза да излишни.
А най-забавното е, че една от критикуваните страни е Норвегия.

Аз викам да спрем да се критикуваме и да си ги мерим, защото вече почти всички сме на един хал, скоро всички. Който с каквото може да помогне, с останалото няма да ни запомни с добро историята.

# 13 378
Nikola Tesla, ако вируса може да се прикрепя към фини прахови частици и се разпространява наистина, карантината няма да ни помогне и всички ще се заразим при отваряне на прозорците. Мисля, че една потребителка беше писала, че за да се развие инфекцията е нужно минимално количество. Тоест, не може да стане от единична частица на вируса, но не знам дали в действителност е така.

Тук в темата всички са недоволни от трансформацията на "Арена Армеец" в полева болница, а представете си ако вместо това, Щабът беше инсталирал хладилни контейнера за починали, както в Швеция.

# 13 379
Е нали в момента датчаните ни се смеели на строгите мерки.

Общи условия

Активация на акаунт