COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 098
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 14 820
Това не е вярно. Китай, Япония и Южна Корея знаят какво правят. Те овладяха ситуацията без драми.
Китай е овладял ситуацията без драми? Joy
Иначе да, в Южна Корея хората имат горчив опит със САРС. Нямаха си там "разбирачи", които да им викат "споко бе, това е само грип" и "дайте да си го прекараме ударно всички за стаден имунитет." не стояха на отворени граници, не ходеха по фиести и фестивали до последния момент. Вместо това реагираха веднага и положиха страшно много труд и усилия, за да овладеят положението и да избегнат нашата съдба. Виждала съм коментари на южнокорейци в туитър, няма да ви обяснявам техния абсолютен шок от бездействието и омаловажаването, с което Европа подходи към ситуацията. Коментират, че винаги са гледали на запада като на по-развит и пример за подражание, но сега се чувстват по-сигурни в Южна Корея.

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 11:36 от LillyM

# 14 821
  • София

Ставам банална, но щом питаш... Първо, не всички имаме достъп до тест. Второ, в момента все още сочат с пръст заболелите, виж какво става в темата: ама в кой точно офис, ама в кой квартал, ама съседът се прибра от някъде, не му е чиста работата, дали да не го докладвам и пр. Дори хора, които имат съмнения, ще ги е страх, срам и пр. да се тестват. ...Та така, Лили. Страх, срам, невъзможност да се тестваш, дори и да не ти пука от първите две.

Това е несериозно и много детинско мислене!!
Дори известните хора по света, заразени с корона вируса, побързаха да съобщят това в социалните си профили. Така всички, които са били в контакт с тях ще имат едно наум и ако проявят симптоми ще отидат да се тестват.

# 14 822
http://onovini.eu/2020/03/истинска-история-ще-измрем-ако-не-сме/
Е ама чакай малко, сто пъти се каза, че трябва първо да звъниш на бърза помощ, а не да тръгнеш сам към болницата. Аман от неразбрали и посме пищящи по медиите хорица!
На всичкото отгоре и в карантина били тези двамата! Майко мила!

# 14 823
Нищо на никой няма да даде урок. И никой няма да си вземе поука. "Силните на деня" си разиграват коня, както си искат и както могат. Няма уроци тука, има само стремежи. И както казах и преди - тежко е за "пешките" . За "царете" - не. Обикновения човек винаги го е отнасял, от време оно, откак свят светува. Борят се двама владетели за власт и надмощие - айде "пешките" на пангара да воюват в името на... Краля. Пък Краля вее кюлоти в будоара на някоя мадам и му дреме за воюващата масовка. После вземат, че се съберат скараните владетели, че друг лапач се е появил на хоризонта и айде пак масовката изгоря. И те така, от сътворението, та чак до края на света.

# 14 824

Ставам банална, но щом питаш... Първо, не всички имаме достъп до тест. Второ, в момента все още сочат с пръст заболелите, виж какво става в темата: ама в кой точно офис, ама в кой квартал, ама съседът се прибра от някъде, не му е чиста работата, дали да не го докладвам и пр. Дори хора, които имат съмнения, ще ги е страх, срам и пр. да се тестват. Адмирации за отговора днес на Мутафчиев на въпрос на журналистка (от ПИК естествено): В кой век живеем? Спират постепенно и да говорят за начина на заразяване (пътували тук, пътували там, ски карали). Сега всичко живо е вперило очи в ромите, от там чакаме да избухне бомба, шок, сензация, а вирусът отдавна е достигнал до "невинни" жертви. На практика - още първия регистриран случай у нас в Габрово. Та така, Лили. Страх, срам, невъзможност да се тестваш, дори и да не ти пука от първите две.

Дори известните хора по света, заразени с корана вируса, побързаха да съобщят това в социалните си профили. Така всички, които са били в контакт с тях ще имат едно наум и ако проявят симптоми ще отидат да се тестват.

Тва го правят за да им се индексира брандът/ името в Гугъл и да разказват във вечерните шоута как са се преборили с коварната температура 37,2 и задух, да не се правим на наивни.

# 14 825
  • София
Дори известните хора по света, заразени с корона вируса, побързаха да съобщят това в социалните си профили. Така всички, които са били в контакт с тях ще имат едно наум и ако проявят симптоми ще отидат да се тестват.

Ти прочети за медицинската сестра (май в Марсилия беше), която се грижи за болни от коронавирус и е била помолена от съседите си да се изнесе.

# 14 826
  • София
Е и какво от това? Дребни души ще има винаги. Трябва ли да се съобразява човек с тях, че дори и да се страхува? Да не би да има нещо срамно, че си се заразил. И криейки се оставяш потенциални носители да продължават да сеят заразата. Ако така разсъждава мнозинството нищо добро не ни чака...
пп. Да, точно Пласидо Доминго и Идрис Елба ще имат нужда да се показват  във вечерното шоу...

# 14 827

Защото италианската икономика трябва да фалира. Италия не може да обслужва дълга си по този начин ако не се случи това. Само че ако се случи по нормалния начин ще има още един exit от ЕС. Да не говорим че европейските банки кредитори ще бъдат повлечени също в този процес. Затова се отпускат средства за борба с коронавируса и политиците си запазват мястото в управлението.

Италия тъй или иначе ще излезе от палячовския съюз. С всеки изминал ден изтънява въжето, свързващо ги с тази измислена (и ненавиждана от мнозина там) структура.

# 14 828
Обмисляли карантина за цялото домакинство при един болен.
Ама кой ще пазарува...
Доброволци, например? Друг роднина, който не е в домакинството?
Не е редно да не е под карантина цялото семейство, иначе не е карантина и си сеят.
Интересно ми е дали ще се намерят доброволци да пазаруват за доказано болни. Все пак доскоро се дискутираше да се слага знак на вратата на болните, че да ги знаем, да заобикаляме отдалече и по възможност да не дишаме докато преминаваме от там.

# 14 829
  • Bulgaria
Това нещо няма как да продължи толкова дълго и всички го знаят. Колко лекари се заразяват и умират? Колко полицаи се заразяват и умират? В един момент няма да има кой да лекува. Много беше прав Мутафчийски, че ако го влачим до септември накрая няма да има кой да води брифинга. А с нашите мерки не знам до кога ще може да избутаме.

# 14 830
Заразената лекарка в Пета градска болница за реакциите към нея :
https://nova.bg/news/view/2020/03/26/282874/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D … 0%B0%D1%82%D0%B0/

# 14 831
  • Bulgaria
Заразената лекарка в Пета градска болница за реакциите към нея :
https://nova.bg/news/view/2020/03/26/282874/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D … 0%B0%D1%82%D0%B0/

Въпреки добрата екипировка,въпреки спазването на всички инструкции за дезинфекция и хигиена, това се случи. Аз, като началник на екипите си, съм се стремяла да подсигуря всичко необходимо за безопасната им работа,за което съм благодарна на ръководството на болницата.

До вчера, когато организирахме с ръководството обезпечаването на болницата и помагах на отделенията за окомплектоване на предпазните и защитните средства, всеотдайно съм помогнала на всеки, който е поискал помощ от мен, без да зная, че съм вирусоносител.

УЖАС!

# 14 832
  • на пъпа на Златията

Колкото и малка страна да сме , мисля че след това трябва да си организираме икономиката за  самозадоволяване . т.. е  - да имаме предприятия  от различни сфери за да задоволяваме нушдите си .
Ама това трябва да го чуят олигарсите ни . Ама едва ли . Тия си инвестират парите по чужди производства.
Имахме и завод за мед. апарати ама го затриха .

Аз мисля, че доста производства ще се изнесат от Китай и ще се върнат в Европа.

Тук много икономисти се надяват, че ще се стигне до момент на осъзнаване, че трябва да се набляга на национален начин на подпомагане, изграждане (предприятия) и стимулиране. Е, няма да е за техника, но много други неща може, както е било едно време.  Трябва и да се спрем да се затрупване с евтини китайски джунджурии.

И що да не е за техника?
Имаме умни деца които спокойно могат да се върнат в България . По соца произвеждахме елементната база  на изчислителната техника на СИВ. и беше на световно ниво .
Имахме и предприятие  в силициевата долина , ама  продукцията я изнасяхме  за СССР  като "домати" .

# 14 833
Цитат
Страх, срам, невъзможност да се тестваш, дори и да не ти пука от първите две.
За съжаление такова е отношението (като към 'срамна болест') и в много други страни по света. Надявам се, в близките седмици повечето правителства да променят политиката си в това отношение (доколкото наличността на тестове им позволява). Нужно е да се знае, колко хора са го преболедували, не просто заради статистиката, а защото тези хора вече могат да се върнат на работа или най-малкото да доброволстват там, където е необходимо. Дори медицинските работници с положителен тест в по-засегнатите държави негодуват, че трябва да са под карантина след като се чувстват добре и могат да продължат да работят сред болни вече пациенти.(Мисля, че в европейските държави само Италия и Испания правят изключение.)
На хората, преболедували вируса и в добро състояние, трябва да се гледа като на "ресурс", който може да се използва.

# 14 834
Въпреки добрата екипировка,въпреки спазването на всички инструкции за дезинфекция и хигиена,

Момент! Инструкциите са да не ти се вее перчемът извън качулката, за да си по-хубава. Инструкциите са тези хартиени маски да се сменят на всеки 6 часа, а вие имате само по една, която ползвате с дни. Нямаш нито шлем, нито нормална маска. Така че, май не си спазила съвсем инструкциите.

Общи условия

Активация на акаунт