COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 062
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 15 495
Скрит текст:
В сайта Worldometer, където се предполага, че е най-точната статистика за COVID19, можете да видите за тази година колко души са починали от малария, ХИВ, рак, алкохол и пушене. ХИВ - над 400 000, рак - почти 2 000 000, малария - над 200 000, пушачи - над 1 000 000, алкохол - над 500 000, коронавирус - 27 000....

Само че тия заболявания не могат да се сравняват, защото не са заразни. Алкохол и цигари изобщо не са заболявания и трудно се доказва, че някой е умрял от тях. Маларията нас не ни касае, защото е разпространена само в опр. географски ширини. Единствено грипът е релевантен на короната. Колко са починалите от грип?
Точната цифра е 115 809.
Е, как трудно се доказвало, че от алкохол и цигари се умирало? Защо говориш глупости? Те самите производители на цигари са си го написали върху кутиите. Само че не виждам някой да се е стресирал особено от този факт, пуши се като за последно. Даже и короната не може да ги откаже от цигарите.

# 15 496
  • София
Бойко  го каза- българите държат спестявания в банките в размер на 54 млрд . лева. Тъй че, много хора няма да умрат от глад, дори и да не работят 2, 4 или 6 месеца.

Някои имат спестявания, но други живеят на кредит.

# 15 497
  • Пловдив
В сайта Worldometer, където се предполага, че е най-точната статистика за COVID19, можете да видите за тази година колко души са починали от малария, ХИВ, рак, алкохол и пушене. ХИВ - над 400 000, рак - почти 2 000 000, малария - над 200 000, пушачи - над 1 000 000, алкохол - над 500 000, коронавирус - 27 000....
Защо няма масова истерия и за останалите болести и вредни навици, които застрашават живота ни?
Е, това периодично се пише през няколко страници.
Да си видял препълнени болници и санитарни влакове с болни от малария или с ХИВ.?

# 15 498

Недейте сега да разваляте седянката на домоседите-държавни чиновници.
Тамън са се успокоили, че ще изгледат всички сериали на света, ще им тече хоум  офис и няма да трябва да гледат със завист пътешествията на приятелките си с професии в частния сектор във фейса, защото никой никъде няма да пътува. Дивана, телевизора, Гала, мусака за пет яденета, 1200 лева заплата, осигуровки от държавата - най-накрая искащите минималното от живота тържествуват. Тяхната мечта скучния и безсмислен живот да става норма се сбъдва.

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 23:30 от Tepix

# 15 499
Аз очаквам пик в момента, в който започнат да правят 1000+ тестове дневно. Тогава ще се облещим всички.
Ще перефразирам един мустакат:Няма тест,няма проблем.Mask
Цитат
Те не отказват, ама ако оцелееш си 100% фалирал
И линейката влиза в сметката.Разказвали са ми,че линейки се отзовавали за клошари в мн.тежко състояние.После намирали пациентите захвърлени на изоставени места.Мисля,че за ЛА става въпрос.Имало е голям скандал.
Цитат
Мнение От първа линия относно песента на Емил Димитров
Друга негова песен:''Ако си дал'',звучала на всеки кръгъл час по радиата.Ужас!Излишно и натоварващо.

# 15 500
Скрит текст:
Защо няма масова истерия и за останалите болести и вредни навици, които застрашават живота ни?
Е, това периодично се пише през няколко страници.
Да си видял препълнени болници и санитарни влакове с болни от малария или с ХИВ.?
Ми не, не съм видялА. Хората си умират по домовете, не в болниците.

# 15 501
Е как умират от ХИВ и малария вкъщи?
Нали са заразни.

# 15 502
Скрит текст:
Вече го обяснявах това, но хайде пак. Има няколко подхода за действие, в зависимост от фазата, в която се намираш. Когато случаите са малко се действа по следната схема - намираш болните, изолираш контактните, прекъсваш веригите на разпространение. Южна Корея се справи почти изцяло по този начин, Китай също извън провинция Хубей. Когато обаче случаите станат много, това вече става невъзможно, тогава карантинираш цял регион, например Ухан, Банско и т.н. В момента ние сме във фаза епидемия в много области в цялата страна, затова сме приели тези мерки, които ще задушат епидемията и ще се върнем обратно в първа фаза. Ако питаш защо допуснахме да стигнем дотук  -защото в началото всички в Европа се смееха, беше като разграден двор, почти не се тестваше и т.н.
Абсолютно си права, че такъв вирус се спира много трудно, но да се изчистиш от него не е невъзможно и няколко държави ни го демонстрираха. Затова и Тедрос от СЗО призовава сега да използваме този втори шанс да атакуваме вируса много агресивно и да го спрем.
Ами ние нали това правим от ден първи - защо очакваме пик?
Защото се оказа, че ние реално сме успели да се опазим от Китай по този начин, но не и от Западна Европа. А там епидемиите се разкриваха една по една вече в много напреднала фаза. Само един пример ще дам, за да стане ясно за какво става въпрос - на 3-ти март в Испания откриват случай на мъж, който е починал в болница във Валенсия почти един месец по-рано - на 13-ти февруари (карам по спомени). По това време не е имало официално регистрирани случаи на територията на континентална Испания. Значи представи си, че когато те са си мислели, че няма при тях случаи, хора вече са умирали от КВ. Всички виждаме какъв ужас е в момента в Испания. В много държави от Западна Европа се повтори това, включително и САЩ и много хора оттам запалиха огнища в България, защото ние през това време не сме се пазили от тях, да не говорим, че сме в един съюз и имаме свободно придвижване на хора.
А иначе тестването и издирването на болните не само, че не трябва да го спираме, но трябва и да го засилим.
Засега надеждни бързи тестове няма, но Мутафчийски спомена нещо за някакви израелски след няколко седмици. Така че тава е стратегията оттук нататък при всички положения, те си го казаха къде директно, къде индиректно.

Дано повече хора прочетат този пост на LillyM.
Точно за Испания, аз писах доста още в предната тема за срещите ни по проекти. Еми, не успяхме да ги спрем, казаха, че ние трябва да възстановяваме парите, защото от ЕС (програмата)решение за това няма. Бяхме с тях на 24 и 25.02 в конферетна зала в хотел в София. Казаха, че в Испания няма вирус и ще пътуват, имаше гости и от Португалия, Полша, Румъния. Точно тогава почна да “ гори” Италия, тогава се съобщаваше и за първите случаи в Испания:

https://bnr.bg/post/101233907/ispania-razsledva-mestno-predavane-na-koronavirusa

За другия ЕС проект( след случаите в
 пламнала Италия и доказаните в Испания), имахме  предвидена среща пак в София,  в края на март ( пак с испанци).
Преди три седмици( около 6. 03),  която среща пак пожелахме да отложим,  писахме да не се състои. Испанците ни заявиха  как едва  ли не искаме да я отменим без причина, имат закупени билети и направени резервации в хотели, колко малко случаи имало при тях, а в България са 0. При тях  са малко и изолирани в болница

Според мен, много от гражданите им подцениха ситуацията и не реагираха адекватно, когато трябваше.

Не вярвам и не искам да вярвам, че и тук ще стане така. Мисля, че мерките са правилни (не знам как се справят с пристигащите от чужбина, въпреки тяхната карантина).

Мисля, че всички държави трябваше да си затворят границите с Китай още януари.

# 15 503
На 16 - най-младата жертва в Париж
https://m.24chasa.bg/novini/article/8369203

# 15 504
Малария в Бг?
Такова чудо няма от наистина много години. Но има друг проблем, който е в много от нас, без да го осъзнаят. Нарича се таласемия. Променен от природата ген, който пази от малария, но създава други проблеми.

# 15 505

Недейте сега да разваляте седянката на домоседите-държавни чиновници.
Тамън са се успокоили, че ще изгледат всички сериали на света, ще им тече хоум  офис и няма да трябва да гледат със завист пътешествията на приятелките си с професии в частния сектор във фейса, защото никой никъде няма да пътува. Дивана, телевизора, Гала, мусака за пет яденета, 1200 лева заплата, осигуровки от държавата ...

... най-накрая искащите минималното от живота тържествуват. Тяхната мечта скучния и безсмислен живот да става норма се сбъдва.
Коментирам 2 в 1. Относно горното, трябва да изчакаме да станат 40 000 000 умрелите от Ковид колкото ще станат без мерки, и тогава ли да вземем мерки. То тогава вече няма смисъл, стадният имунитет ще е налице, но поне няма да има спорове, това грип ли е или не е. Grinning

А относно долното, значи трябва хората да умират по домовете си, защото в болниците няма да има места, за да можем да задоволим искащите максималното от живота, да могат да пътуват, да отидат на ресторант, на спа-хотел. Дивя се наистина като чета тая тема понякога.

# 15 506
Tepix, а да бе. Ма много ни е хубаво на всички нас, отменили и екскурзии, и концерти, и театри, и всьо. Ма разбира се, че мечтата на всички, които подкрепяме мерките, е да се затворим вкъщи за Н цифра месеци. Това, че не мрънкаме и се намира някакъв здрав разум, разбиране на ситуацията и прочие, не означава, че не ни липсват нещата от живота 😁. Просто се адаптираме за всеобщото добро или поне за личното такова (и на близките ни, нале). В живота понякога има нужда от жертви. Здравето е едно от нещата, за които си струват тия жертви.

ПС. Тия изредени причини за смърт не се пренасят по въздух (освен инфлуенца). За ХИВ има поддържащо лечение, та хората могат да си доживеят съвсем пълноценно до старини. За малария има лечение, както и за инфлуенца Тип А и Б, та и ваксини има. Рак го борят успешно хората с лъчетерапии, химиотерапии, имунотерапии..
ПС2. Алкохолът и цигарите са личен избор. Вирусите определено не са Simple Smile
ПС3. Ма може ли да спрете да сравнявате все пак несравними неща?

# 15 507
  • Sofia
Скрит текст:
Zverino, Само тези 60% на 40% не ги захващай, че нещо са ми болна тема напоследък! Перфектно  ни ги поднесоха, едва ли не ще има за всеки, а не само за някои. Промиха ни мозъците, а ние взехме, че повярвахме! Само дето спестиха някой много малки, но важни детайли:
- какви ще са условията на които трябва да отговарят тези, които могат да кандидатстват за тях;
- какви документи ще трябва да се представят;
- колко време ще отнеме процедурата по одобрението и изплащането, и още, и още... Да не говорим, че вече седмица мина от гласуването на закона за мерките при ИП и още няма постановление, наредба, или каквото и да е там, което да даде нужните условия и разяснения! Има и още....  2/3 от тези 60% които щедро сега се раздават, ще се върнат в държавата още следващия месец, под формата на осигуровки и данък общ доход, умно - нали? Има и още, но не ми се пише, че пак ще яхна метлата...
Да де и аз това казвам, че тия 60℅са въздух под налягане, прах в очите на хората!
Така е, но колко повярваха, вярват и ще продължават да го правят, и за в бъдеще?

# 15 508
  • София
И аз нещо съм скептична към тази тенденция за заразени селебрита- борис Джонсън, принц Чарлз , нещо не ми е чиста работата.
Отделно мисля за детето си, да не остане само. Страхове. Кой ли ги няма.
Фалит. Това е неизбежно.
И утре е ден, но кога ще свърши това? Никой няма отговор. Молим се.

# 15 509
  • София - Рим и обратно
Браво. Айде сега намери най-младата жертва на сезонен грип. Който си избереш.

Общи условия

Активация на акаунт