COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 980 907
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 465
Скрит текст:
Скрит текст:
За италианците не мога да разбера... или съм пропуснала някаква информация... нали ги "затвориха" по къщЯта никъде да не ходят... `що така се влошава от ден на ден при тях?!?
Никой никого не е затварял. Хората си ходят на работа, ходят на пазар и пр., с други думи, също като у нас са нещата там. Моля ви, стига гледахте разни клипчета и си вадите грешни изводи. Разберете, навсякъде в Европа карантината е доброволна, с изключение на тези, които са болни и са задължени да пазят карантина, заради болестта. Демократичните общества никой не затварят без причина, в случая разбирай - без да е болен.
Продължаваш да пишеш неверни неща, така, както ги разбираш ти по някакъв свой начин, непонятно какъв, болдваш, пишеш с главни букви, а всъщност нищо от написаното не е вярно. Нищо. И понеже предполагам, всъщност не, сигурна съм, че няма как да потвърдиш горенаписаното с официални линкове и информация, така, както не можеш да подкрепиш и това с нарушаването на закони в предходните си твърдения, за което също ти поисках официални източници, та нека аз ти покажа линкове за Италия и Испания. За това какво включва карантината там, не доброволната /каквато няма/, а задължителната. Няма да ти казвам "разбери", защото явно това няма как да се получи при теб, но дано спреш да пише неверни неща и най-сетне схванеш, че демократичните общества затварят здрави хора именно без да са болни, но не без причина, а поради една единствена причина - за да не се разболеят.
Италия:https://news.bg/disasters/udalzhavat-natsionalnata-karantina-v-italiya.html
Испания:https://baricada.org/2020/03/15/espana-coronavirus-covid-19-karantina/
Като това са линкове отпреди две седмици. Сега нещата са далеч по-затегнати. Отново ще кажа-в темата пишат момичета и от двете държави, разказват, прочетете преди да пишете неща, които са плод на вашите разбирания и виждания, но това не ги прави верни официално.

Мери Ан, мислех да не ти отговарям. Но ще ти пусна само линк към понятието карантина, от Уикипедия. Ако искаш повече да се осведомиш - може да потърсиш сама. И понеже явно не разбираш, че това, което властите ни съветват да направим, а именно, да си стоим вкъщи, се нарича доброволна карантина (при нея съществуват всичките фактори, определящи задължителната карантина, с изключение на осъществяване на медицински надзор), дано поне да разбереш какво е задължителна карантина:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1% … D0%B8%D0%BD%D0%B0
Не ми отговаряй, просто попрочети малко. Не ми трябва уикито, ти твърдиш, че в Испания и Италия карантината е доброволна, а после казваш, че "властите ни съветват да правим нещо". Цял ден това обяснявам - че да, у нас властите ни съветват да стоим вкъщи именно защото не сме под карантина, а в ИП. Разлика оттук до луната. Същевременно пък преди дни твърдеше, че предлагаш 7 области да излязат от "карантината", а те никога не са били под такава.
Но виж, Италия и Испания са. Под карантина. Прочети, не в уикито, реално какво се случва. Материал бол.

Мери Ан, в момента държавата се намира под доброволна карантина, тъй като тя не е задължителна за гражданите, които не са болни от Корона вирус. Хората са съветвани да остават в къщи, предприети са мерки за препятстване на тяхното придвижване. Това е. И поради тази причина казвам, че държавата е под карантина (изисква се повечко асоциативно мислене и по-малко буквализъм, за да разбере човек, че това, че пропускам думичката доброволна пред карантина, се подразбира). Но ок, ще започна да използвам цялото словосъчетание.

П.С. "Извънредно положение" е широко понятие, обхващащо освен медицински, то и финансови, социални и пр. мерки, свързани с дадения проблем, а именно - пандемията от Корона вирус. Ето сега примерно прекрояват бюджета и се канят да изтеглят тлъст заем.

# 18 466
Не знам, тази работа с маските не я разбирам, наистина. Няма логика, но ок, искам да спазвам. Ама като няма маски при нас, какво да правя? Ще си сътворя от тензуха и това е.
Аз също мога да ти изпратя една. Пиши ми, ако искаш. Имаме по една от плат с мъжа ми и 5-6 за еднократна употреба. Няма смисъл да чакаш поръчки. Винаги можеш да скалъпиш нещо.

# 18 467
Винаги може да се скалъпи маска от два листа дом. хартия, кърпички от платнените , стар плат и т.н. и с него да отидеш да си купиш. Винаги може и да си поръчаш и да ти ги донесат до вас....
Именно с такава маска ще ходя утре и питах, може ли, позволено ли е. Защото мисля да увия кухненска хартия с тензух и това е.

# 18 468
Айде стига глупости, никой няма да глобява от първия ден заради липса на маска, но е възможно да не пускат в магазин без. И аз да съм, също няма да искам магазина ми да се превърне в развъдник. То е въпрос на хигиена в тези условия. Смс-ите в Гърция са безплатни, едва ли тук ще е различно.

# 18 469
  • При семейството си
LillyM, цитирате някаква медия, в която има информация само за това, че човекът е в тежко състояние и не знаете нищо повече. Не знаете какъв е контакта му, каква е ситуацията, защо е бил с него. Нищо не знаете. И с някакво извратено задоволство размахвате пръст - ето, тоя не е слушал и вижте го сега докъде я докара. Как нямате капчица жал, съчувствие, мъка за някой, който е болен. Дори и да е виновен, човешко същество е, по дяволите. От всичко в този живот най-много ме потриса някой да не е способен на елементарна емпатия.

Мислех да не споделям тази информация, но се самопровокирах.
Докато разни Лилита размахват самодоволно пръст какви мерки са взели не за собствените си д-та, а за да спасят света, едно производство с четирицифрена бройка работници продължава да работи, въпреки и с “осигурените” от държавата предпазни мерки и неимоверни усилия, и благодарение на работата и на тези хора преди дни бяха закупени и дарени 5 бр. апарати за болница в провинцията. Едната бълва постове Breaking със заразени и жертви, друга ни осведомява как си бършела дръШката и тези същите ще са критерий за загриженост, човечност в условия на пандемия.

# 18 470
  • Вестерос
Винаги може да се скалъпи маска от два листа дом. хартия, кърпички от платнените , стар плат и т.н. и с него да отидеш да си купиш. Винаги може и да си поръчаш и да ти ги донесат до вас....
Именно с такава маска ще ходя утре и питах, може ли, позволено ли е. Защото мисля да увия кухненска хартия с тензух и това е.
Естествено , че може. Нали си с маска, няма определение точно каква да е. Даже сигурно тази ще е по-надеждна от еднократните, които са по-тънки и от мокри кърпички. Което ме подсеща , че препоръчват като си правим сами маски между двата плата да слагаме изсушена мокра кърпа като филтър. Като маска може да се използва и шал, даже четох, че си правили филтър на шала- ежедневна дамска превръзка./

# 18 471
Каква хигиена, вие изобщо не сте наясно кое предпазва и кое - не. Да ви кажа, маските за еднократна употреба предпазват до 2 часа максимум, и после се хвърлят. Платнените не предпазват изобщо. Така че ако това ви успокоява, ок. Но реално нищо не правим.
Най-добре е маска с хепа филтър от прахосмукачка, той предпазва даже повече от еднократна. Обаче от къде хепа филтър. В технополис или техномаркет освен да търся.

# 18 472
  • При елфите ...
Налага се да поръчам маски като индивидуални предпазни средства за част от служителите ми... днес говорих с фирмата, от която закупуваме работното облекло... текстилна маска за многократна употреба... със сертификат (каквото и да значи това) 4,14 лв. с ДДС... ама видях в нета и по 20 лв.... сега изборът е голям... и цените също...

# 18 473
  • Вестерос
Каква хигиена, вие изобщо не сте наясно кое предпазва и кое - не. Да ви кажа, маските за еднократна употреба предпазват до 2 часа максимум, и после се хвърлят. Платнените не предпазват изобщо. Така че ако това ви успокоява, ок. Но реално нищо не правим.
Най-добре е маска с хепа филтър от прахосмукачка, той предпазва даже повече от еднократна. Обаче от къде хепа филтър. В технополис или техномаркет освен да търся.
Не е точно така, ако са с филтър от нетъкан плат, но трябва да се перат всеки ден.

# 18 474
Току що, чух подробности за руското лекарство, за което питаха и нашите журналисти.
Името не му запомних, но е на основата на  хидрохиновия фосфат, като са намалени вредните странични действия и дава по добри резултати при лечението на корона вируса. При това преназначението му били в началото на заболяването, за да не се влошават заразените.

Приготвили са 3000 дози и започвали да го тестват в болницата в Москва където са най-много болните.

# 18 475
Налага се да поръчам маски като индивидуални предпазни средства за част от служителите ми... днес говорих с фирмата, от която закупуваме работното облекло... текстилна маска за многократна употреба... със сертификат (каквото и да значи това) 4,14 лв. с ДДС... ама видях в нета и по 20 лв.... сега изборът е голям... и цените също...
Сертифицираните маски би трябвало наистина да предпазват, затова е сертификата. Ама божа работа. Ако имат филтър, сигурно предпазват. Имат ли

# 18 476
И аз мога да купя и пратя маска на който няма. Има по 2 лв. от плат до нас.
Поръчка от нет-а и аз правих, от няколко различни сайта. Нищо не дойде.
Платени СМС-и ако се въведат ще изкарат народа от обувките. Сигурна съм, че не са чак толкова изперкали.

# 18 477
Цитат
Айде стига глупости, никой няма да глобява от първия ден заради липса на маска
Ама то кога е 1-ият ден аз не знам. В заповедта не пише от кой ден стават задължителни. Пълно е с абсурди. Да не говорим, че когато държавата иска нещо да е задължително тя 1-во го осигурява за целият български народ. Защото като казваш че нещо е задължително първо го осигуряваш, и след това следват глоби за който не го спазва. По селата например как стои въпросът с маските. Откъде бай Иван да си купи маска в село Горно Нанадолнище. Не съм заапознат там в селкият магазин продават ли се маски.

# 18 478
  • София
Някои не ме разбраха. Може и да има есемеси, но няма да струват пари. В смисъл, ще е безплатен есемеса.
Не вярвам Мутафчийски да каже такава глупост или се е пошегувал нещо и не са го разбрали. Не съм го слушал днес.

# 18 479
  • Вестерос
По селата си ги правят сами.

Общи условия

Активация на акаунт