COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 980 861
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 450
Как реално могат да те глобят заради това, че не си купил нещо, което струва пари? Ами ако ги нямаш в момента тези пари? Ами срок за изпълнение? Как ще те глобят, че не носиш маска, при положение, че го казват в 17 часа. Ами мога ли аз с малко дете сега да се втурна през целия град да търся някаква маска? Не ме ли излага това на по-голям риск, отколкото да пазарувам в магазина без маска?

Ако си нямаш ще си стоиш вкъщи, ще си поръчаш по интернет и след няколко дена като ти дойдат маските ще си излизаш.

# 18 451
Как реално могат да те глобят заради това, че не си купил нещо, което струва пари? Ами ако ги нямаш в момента тези пари?

Както могат да те глобят затова, че нямаш аптечка в колата или каска на строежа. Не са 100% съпоставими нещата, но са близки, а и положението е извънредно. Въпросът не е как могат да те глобят, а къде са маските.

# 18 452
  • Варна
Как реално могат да те глобят заради това, че не си купил нещо, което струва пари?
Може и да не глобяват в началото. Реално и дрехите струват пари и е задължително да си на обществени места с дрехи.
А дали и за тези ,които ходят на работа ще искат всеки ден да пускат смс-и по 1.20?
Това изобщо да не си го въобразяват. Или да е някаква фиктивна сума - 5, 10 стотинки.

# 18 453
Скрит текст:
Наскоро призоваха да се дарява кръв, защото кръводаряването в момента е намаляло. Коментирахме тогава, че кръводарителите не се изследват за ковид, а както обикновено - за спин, сифилис, хепатит С и В. Дори на сайта на МЗ пише:
Цитат
Гражданите трябва да знаят: извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им.

Как да си обясня тогава написаното тук:
https://clubz.bg/96350-d_r_chavdar_botev_efektyt_ot_plazma_na_pr … NPnCo0BJfpmfBCwlo
Цитат
Тоест, ако се взема реконвалесцентна плазма, е по-добре да минат поне два месеца от заболяването?
- Да, защото освен антителата можем да вкараме и вируса. На практика съществува и такава възможност. Трябва да сме сигурни, че човекът не е заразен.

Кое от двете е вярно? Ако трябва да минат и 2 месеца от заболяването, за да се дари кръв за плазма, то за съжаление скоро няма да можем да прилагаме този метод, макар и да беше съобщено, че българска фирма работи по въпроса. Ние съвсем отскоро имаме излекувани.

И още нещо по въпроса с антителата и имунитета. На долната графика, от сайта на една лаборатория се вижда, че кривата на имуноглобулин G започва да спада след около 28-мия ден. Графиката е само до 35-тия ден и не става ясно дали продължава да спада и след това и с какви темпове. Защото ако в един момент отиде на нула, не означава ли това и край с имунитета? Интересно ми е от къде са взели тази графика и дали там се вижда в по-дълъг срок какво се случва.

От коя лаборатория е това? Може ли линк? Наистина е много смущаващо, ако е вярно.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 00:32 от Не се сърди, човече

# 18 454
  • София
Тая работа с маските много намирисва. До вчера обясняваха, че са само за болните, а днес хоп всички с маски - 5000 глоба. Я, да помислим къде ли е ключа за палатката...? А... да! всичко живо се юрна да прави маски и някой трябва да ги купи Grinning Честито! А вие си мислете, че щаба се е загрижил.

# 18 455
Ох, това е фейк с есемесите, успокойте се. Wink Ако изобщо има есемеси ще са безплатни естествено. Нима мислите, че който и да е уважаващ себе си политик ще си направи публично харакири като сложи цена за да излезеш за хляб?
Този сайт, който е пуснал тази простотия е за глоба.
В Гърция излизат с sms, така че е възможно и тук да го направят.

# 18 456
"Как да отида да си купя маска от аптеката, в която няма маски, без да имам маска, която да сложа по пътя към аптеката, в която не пускат без маска?"
Въпрос за 5003 лв. минимум. При лош късмет може да навъртиш 10-20 х. до аптеката и обратно. Нищо против нямам разумните мерки, ползвам маска при пазаруване на закрито. Такова изкуствено нагнетяване на напрежение без доказана полза от тази мярка си е съвсем излишно.

# 18 457
В заповедта е записано защитни маски. А те са:
Спортни   Редактиране

Маска на бейзболен съдия
Много видове спортове изискват защитна маска на лицето за предпазване най-вече от нежелани удари и травми. Например при фехтовка лицето е покрито с маска, представляваща ситна, но здрава мрежа, предвидена да устои на 1600 N сила на удара. Вратарите в много спортове (например хокей на лед) носят маски. Не само играчите, но в някои случаи и съдиите (бейзбол) трябва да носят предпазни маски. Други спортове, които изискват маски за гмуркане и пейнтбол.

Медицински   Редактиране
В медицината се използват няколко вида маски. Една от тях е кислородната маска, която се слага на устата и носа, за да подпомага дишането. С кислородни маски са снабдени и самолетите. Изработват се от пластмаса, силикон или гума.

Хирургическата маска се носи от здравни работници, предимно хирурзи по време на операция, но и от други предимно с цел предпазване от зараза. Днешните хирургически маски се изработват от хартия и се изхвърлят след употреба. Понякога се употребяват прозрачни защитни маски за цялото лице, когато има опасност от опръскване с течности като кръв или урина. Противогазът също може да се счита за вид маска.

Религиозни   Редактиране
Жените мюсюлманки в много страни носят фередже, хиджаб, бурка или никаб,[8] което е религиозна традиция[9] и обикновено започва през пубертета. Най-често използваните цветове са черно, бяло и синьо.

Маски за скриване на личността   Редактиране

Демонстранти с маски

Ски маска, наречена още балаклава, използвана често при обири
Маските понякога са използвани с цел дадено лице да не бъде разпознато поради една или друга причина. Някои такива причини са:

Свидетел по наказателно дело в съда може да се появи с маска на лицето, за да се избегне неговото разпознаване от хора, които биха го преследвали
Участниците в политически митинги и демонстрации понякога може да носят бандана на долната част на лицето си не само да запазят самоличността си, но и да се предпазят от различни газове и препарати, използвани от полицията. Подобни бандани се използват и от каубоите, но за да се предпазят от праха, докато яздят.
При някои религиозни церемонии, особено при празнуване на страстната седмица от католическата църква в Испания се носят маски, подобни на тези на Ку-клукс-клан с конусовидна форма и процепи само за очите.
Употреба на маски от местна доброволческа организация за поддържане на обществения ред и дисциплина, понякога наричани виджиланте
В случая на Ку-клукс-клан конусообразните бели маски имат за цел не само да прикриват личността, но и да създават чувство на превъзходтсво и страхопочитание.
При обири на банки, магазини и други учреждения престъпниците често използват ски маски, наречени още балаклави, които покриват цялата глава с изключение на очите. Много често такива маски са носени и от специалните военни части.

# 18 458
  • Другата България
Скрит текст:
За италианците не мога да разбера... или съм пропуснала някаква информация... нали ги "затвориха" по къщЯта никъде да не ходят... `що така се влошава от ден на ден при тях?!?
Никой никого не е затварял. Хората си ходят на работа, ходят на пазар и пр., с други думи, също като у нас са нещата там. Моля ви, стига гледахте разни клипчета и си вадите грешни изводи. Разберете, навсякъде в Европа карантината е доброволна, с изключение на тези, които са болни и са задължени да пазят карантина, заради болестта. Демократичните общества никой не затварят без причина, в случая разбирай - без да е болен.
Продължаваш да пишеш неверни неща, така, както ги разбираш ти по някакъв свой начин, непонятно какъв, болдваш, пишеш с главни букви, а всъщност нищо от написаното не е вярно. Нищо. И понеже предполагам, всъщност не, сигурна съм, че няма как да потвърдиш горенаписаното с официални линкове и информация, така, както не можеш да подкрепиш и това с нарушаването на закони в предходните си твърдения, за което също ти поисках официални източници, та нека аз ти покажа линкове за Италия и Испания. За това какво включва карантината там, не доброволната /каквато няма/, а задължителната. Няма да ти казвам "разбери", защото явно това няма как да се получи при теб, но дано спреш да пише неверни неща и най-сетне схванеш, че демократичните общества затварят здрави хора именно без да са болни, но не без причина, а поради една единствена причина - за да не се разболеят.
Италия:https://news.bg/disasters/udalzhavat-natsionalnata-karantina-v-italiya.html
Испания:https://baricada.org/2020/03/15/espana-coronavirus-covid-19-karantina/
Като това са линкове отпреди две седмици. Сега нещата са далеч по-затегнати. Отново ще кажа-в темата пишат момичета и от двете държави, разказват, прочетете преди да пишете неща, които са плод на вашите разбирания и виждания, но това не ги прави верни официално.

Мери Ан, мислех да не ти отговарям. Но ще ти пусна само линк към понятието карантина, от Уикипедия. Ако искаш повече да се осведомиш - може да потърсиш сама. И понеже явно не разбираш, че това, което властите ни съветват да направим, а именно, да си стоим вкъщи, се нарича доброволна карантина (при нея съществуват всичките фактори, определящи задължителната карантина, с изключение на осъществяване на медицински надзор), дано поне да разбереш какво е задължителна карантина:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1% … D0%B8%D0%BD%D0%B0
Не ми отговаряй, просто попрочети малко. Не ми трябва уикито, ти твърдиш, че в Испания и Италия карантината е доброволна, а после казваш, че "властите ни съветват да правим нещо". Цял ден това обяснявам - че да, у нас властите ни съветват да стоим вкъщи именно защото не сме под карантина, а в ИП. Разлика оттук до луната. Същевременно пък преди дни твърдеше, че предлагаш 7 области да излязат от "карантината", а те никога не са били под такава.
Но виж, Италия и Испания са. Под карантина. Прочети, не в уикито, реално какво се случва. Материал бол.

# 18 459
Как реално могат да те глобят заради това, че не си купил нещо, което струва пари? Ами ако ги нямаш в момента тези пари? Ами срок за изпълнение? Как ще те глобят, че не носиш маска, при положение, че го казват в 17 часа. Ами мога ли аз с малко дете сега да се втурна през целия град да търся някаква маска? Не ме ли излага това на по-голям риск, отколкото да пазарувам в магазина без маска?

Ако си нямаш ще си стоиш вкъщи, ще си поръчаш по интернет и след няколко дена като ти дойдат маските ще си излизаш.
Опитвали ли сте се изобщо да поръчате маски по интернет? Чакам ги от две седмици, трябваше да дойдат преди една. Ще си стоя вкъщи? С малко дете и необходимост от храна и лекарство? Съвсем ли полудяхте, озверяхте и се озлобихте? Спазваме всичко досега, седим си вкъщи, не ходим в парка, детето не излиза. Но това вече е жестоко.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 02:01 от prolet_inchen

# 18 460
И хората с респираторни заболявания и разбира се - възрастните хора! 60+ ..

Някой да.ми обясни каква е връзката с БЦЖ ваксината?

В страните с тази ваксина заразените били по-малко, т.е. ваксината пази от вируса.

Антиваксърите да му мислят.
и тези, които сме имали противопоказания за реимунизация. В моя клас бяхме 6 от 30, така че не знам дали е рядкост

# 18 461
  • БГ
Ох, това е фейк с есемесите, успокойте се. Wink Ако изобщо има есемеси ще са безплатни естествено. Нима мислите, че който и да е уважаващ себе си политик ще си направи публично харакири като сложи цена за да излезеш за хляб?
Този сайт, който е пуснал тази простотия е за глоба.

Не е сайт, а любимия на много тук ген.Мутафчийски. На сутрешния брифинг. Неговото предложение беше на принципа на синя и зелена зона. Дали му е хрумнало, че има градове без синя и зелена зона.

# 18 462
За съжаление не са рядкост противопоказанията.

# 18 463
Сега прочетох какво имаш предвид че е незаконна. За съжаление споделям аргументите на адв. Хаджигенов. Казвам за съжаление, защото аз приветсвам задължителното носене на маски, но не и по начина по който държавата иска да го наложи. Не се прави така. Той всъщност много добре описва юридически това което се опитвам да кажа, но не мога по тоя начин да го кажа защото не съм юрист, но е прав. Надявам се и това със смс-те да са безплатни, а не платени, защото държавата е хубаво да налага строги мерки, аз съм за това, но не и да се използват за да се дере народа.

# 18 464
  • Вестерос
Винаги може да се скалъпи маска от два листа дом. хартия, кърпички от платнените , стар плат и т.н. и с него да отидеш да си купиш. Винаги може и да си поръчаш и да ти ги донесат до вас....

Общи условия

Активация на акаунт