COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 670
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 480
Каква хигиена, вие изобщо не сте наясно кое предпазва и кое - не. Да ви кажа, маските за еднократна употреба предпазват до 2 часа максимум, и после се хвърлят. Платнените не предпазват изобщо. Така че ако това ви успокоява, ок. Но реално нищо не правим.
Най-добре е маска с хепа филтър от прахосмукачка, той предпазва даже повече от еднократна. Обаче от къде хепа филтър. В технополис или техномаркет освен да търся.
Не е точно така, ако са с филтър от нетъкан плат, но трябва да се перат всеки ден.
Излизаме веднъж на две седмици и перем всичко след всяко излизане на минимум 60 градуса, което може и на 90. Даже и ще я гладя. Само да намеря утре, че много неподготвена ме хванаха. До вчера говореха едно, днес на 180 градуса. Последно, кое е.

# 18 481
  • Бургас
Винаги може да се скалъпи маска от два листа дом. хартия, кърпички от платнените , стар плат и т.н. и с него да отидеш да си купиш. Винаги може и да си поръчаш и да ти ги донесат до вас....
Именно с такава маска ще ходя утре и питах, може ли, позволено ли е. Защото мисля да увия кухненска хартия с тензух и това е.
На стр. 1200 в тази тема има как да си направите маска. Може  с шалче, може и  голяма носна кърпа.

# 18 482
  • При елфите ...
Налага се да поръчам маски като индивидуални предпазни средства за част от служителите ми... днес говорих с фирмата, от която закупуваме работното облекло... текстилна маска за многократна употреба... със сертификат (каквото и да значи това) 4,14 лв. с ДДС... ама видях в нета и по 20 лв.... сега изборът е голям... и цените също...
Сертифицираните маски би трябвало наистина да предпазват, затова е сертификата. Ама божа работа. Ако имат филтър, сигурно предпазват. Имат ли
Не... показаната маска беше без филтър, но капитонирана... утре ще разбера повече подробности... за сертификата също...

# 18 483
  • София
"Как да отида да си купя маска от аптеката, в която няма маски, без да имам маска, която да сложа по пътя към аптеката, в която не пускат без маска?"
Въпрос за 5003 лв. минимум. При лош късмет може да навъртиш 10-20 х. до аптеката и обратно. Нищо против нямам разумните мерки, ползвам маска при пазаруване на закрито. Такова изкуствено нагнетяване на напрежение без доказана полза от тази мярка си е съвсем излишно.
Не знам къде е това дето няма маски, аз съм в София и днес ходих да пазарувам и навсякъде продаваха маски. В аптеката имаше изобилие, левчето окичено по стъкла и врати с маски, влизам в магазин за перилни препарати и изненада на касата планина от маски. Минавах покрай магазини за дрехи и там на почти всички врати пише че продават маски. Отвсякъде дебнат маски! Някой трябва да ги купи, много е просто.

# 18 484
  • Другата България
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
За италианците не мога да разбера... или съм пропуснала някаква информация... нали ги "затвориха" по къщЯта никъде да не ходят... `що така се влошава от ден на ден при тях?!?
Никой никого не е затварял. Хората си ходят на работа, ходят на пазар и пр., с други думи, също като у нас са нещата там. Моля ви, стига гледахте разни клипчета и си вадите грешни изводи. Разберете, навсякъде в Европа карантината е доброволна, с изключение на тези, които са болни и са задължени да пазят карантина, заради болестта. Демократичните общества никой не затварят без причина, в случая разбирай - без да е болен.
Продължаваш да пишеш неверни неща, така, както ги разбираш ти по някакъв свой начин, непонятно какъв, болдваш, пишеш с главни букви, а всъщност нищо от написаното не е вярно. Нищо. И понеже предполагам, всъщност не, сигурна съм, че няма как да потвърдиш горенаписаното с официални линкове и информация, така, както не можеш да подкрепиш и това с нарушаването на закони в предходните си твърдения, за което също ти поисках официални източници, та нека аз ти покажа линкове за Италия и Испания. За това какво включва карантината там, не доброволната /каквато няма/, а задължителната. Няма да ти казвам "разбери", защото явно това няма как да се получи при теб, но дано спреш да пише неверни неща и най-сетне схванеш, че демократичните общества затварят здрави хора именно без да са болни, но не без причина, а поради една единствена причина - за да не се разболеят.
Италия:https://news.bg/disasters/udalzhavat-natsionalnata-karantina-v-italiya.html
Испания:https://baricada.org/2020/03/15/espana-coronavirus-covid-19-karantina/
Като това са линкове отпреди две седмици. Сега нещата са далеч по-затегнати. Отново ще кажа-в темата пишат момичета и от двете държави, разказват, прочетете преди да пишете неща, които са плод на вашите разбирания и виждания, но това не ги прави верни официално.

Мери Ан, мислех да не ти отговарям. Но ще ти пусна само линк към понятието карантина, от Уикипедия. Ако искаш повече да се осведомиш - може да потърсиш сама. И понеже явно не разбираш, че това, което властите ни съветват да направим, а именно, да си стоим вкъщи, се нарича доброволна карантина (при нея съществуват всичките фактори, определящи задължителната карантина, с изключение на осъществяване на медицински надзор), дано поне да разбереш какво е задължителна карантина:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1% … D0%B8%D0%BD%D0%B0
Не ми отговаряй, просто попрочети малко. Не ми трябва уикито, ти твърдиш, че в Испания и Италия карантината е доброволна, а после казваш, че "властите ни съветват да правим нещо". Цял ден това обяснявам - че да, у нас властите ни съветват да стоим вкъщи именно защото не сме под карантина, а в ИП. Разлика оттук до луната. Същевременно пък преди дни твърдеше, че предлагаш 7 области да излязат от "карантината", а те никога не са били под такава.
Но виж, Италия и Испания са. Под карантина. Прочети, не в уикито, реално какво се случва. Материал бол.
Мери Ан, в момента държавата се намира под доброволна карантина, тъй като тя не е задължителна за гражданите, които не са болни от Корона вирус. Хората са съветвани да остават в къщи, предприети са мерки за препятстване на тяхното придвижване. Това е. И поради тази причина казвам, че държавата е под карантина (изисква се повечко асоциативно мислене и по-малко буквализъм, за да разбере човек, че това, че пропускам думичката доброволна пред карантина, се подразбира). Но ок, ще започна да използвам цялото словосъчетание.

П.С. "Извънредно положение" е широко понятие, обхващащо освен медицински, то и финансови и пр. мерки, свързани с дадения проблем, а именно - пандемията от Корона вирус.
Делта, в момента карантината е задължителна не само за болните от коронавирус, а за още доста хиляди души, върнали се по различно време от къде ли не. Те също са граждани на страната, и са задължени да са си вкъщи. Тези, които са съветвани да си останат вкъщи, са в ИП, със или без каквото и да е мислене, те могат да го направят доброволно, ама и могат да не го направят. И доста хора не го правят. Но затова все още няма глоби, никой няма да те глоби защото си отишла с мъжа си до ЛИДЛ или със съседката си се разходила 30 минути, обикаляйки блока. Виж, в Испания ще те глобят и за двете неща. Защото там са под задължителна карантина. И дори и това не може-да излезеш с мъжа си до магазина. Или ти, или той. Няма разходки безцелно, защото затова има глоби. Факт. Който ти отричаш и казваш, че и там нещата са на доброволни начала. Не са. При нас целта е да не ги стигнем - и със смъртност, и с карантина, и с глоби.

# 18 485
  • При елфите ...
Ако някой мисли, че ще му свърши работа... Принтира се на лист А4...

# 18 486
Сиси, това е част от безумието на цялата работа. Парализираха цялото здравеопазване в очакване на ударната вълна. Тя не идва, но междувременно хората страдат от съвсем прозаични болести.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 00:40 от Не се сърди, човече

# 18 487
Аз ще сгъна маска, обаче сега пък ластици нямам. Утре ще търся какво мога да намеря. Отделно ще се обадя във фрамар, защото още като казахте, че имало онлайн поръчах, и миналата седмица ми звъняха, уж всичко ок. Дали сега ще ги получа, както са обещали, според вас? Започвам да изпитвам съмнение.

# 18 488
Цитат
Айде стига глупости, никой няма да глобява от първия ден заради липса на маска
Ама то кога е 1-ият ден аз не знам. В заповедта не пише от кой ден стават задължителни. Пълно е с абсурди. Да не говорим, че когато държавата иска нещо да е задължително тя 1-во го осигурява за целият български народ. Защото като казваш че нещо е задължително първо го осигуряваш, и след това следват глоби за който не го спазва. По селата например как стои въпросът с маските. Откъде бай Иван да си купи маска в село Горно Нанадолнище. Не съм заапознат там в селкият магазин продават ли се маски.

Много обичам да ми казват как нещо няма да стане. 50% от хората дават 5лв на ден за цигари, а другата половина толкова за бира, обаче няма как да отделим 4лв., да предпазим себе си и продавачката в магазина. На селския мегдан може да се намесят децата на старците и да ги снабдят или соц. патронаж. Има много варианти, стига да има желание, а не оправдания.

# 18 489
  • София
Аз ще сгъна маска, обаче сега пък ластици нямам. Утре ще търся какво мога да намеря. Отделно ще се обадя във фрамар, защото още като казахте, че имало онлайн поръчах, и миналата седмица ми звъняха, уж всичко ок. Дали сега ще ги получа, както са обещали, според вас? Започвам да изпитвам съмнение.
Ще ги получите. И аз поръчах по същото време и дойдоха в петък.

# 18 490
На обществени места от 4 години си нося  маски през всеки грипен сезон , както и  като бременна ( по съвет на лекар) и дните след раждане ( пак по съвет на лекари заради болни в семейството). Свикнах и със странните погледи на минувачи и продавачи, със забележки в банките, даже и на иронията от познати и колеги. Бях си купила и за този сезон, но свършват. Тези, които предпазат ги няма, какви да вземем?  МЗ да публикуват указания. 3-те слоя памук едва ли предпазват от вируса. А и едва пи спират предаването, ако човек е болен.

# 18 491
Скрит текст:
Цитат
Ама то кога е 1-ият ден аз не знам. В заповедта не пише от кой ден стават задължителни. Пълно е с абсурди. Да не говорим, че когато държавата иска нещо да е задължително тя 1-во го осигурява за целият български народ. Защото като казваш че нещо е задължително първо го осигуряваш, и след това следват глоби за който не го спазва. По селата например как стои въпросът с маските. Откъде бай Иван да си купи маска в село Горно Нанадолнище. Не съм заапознат там в селкият магазин продават ли се маски.

Много обичам да ми казват как нещо няма да стане. 50% от хората дават 5лв на ден за цигари, а другата половина толкова за бира, обаче няма как да отделим 4лв., да предпазим себе си и продавачката в магазина. На селския мегдан може да се намесят децата на старците и да ги снабдят или соц. патронаж. Има много варианти, стига да има желание, а не оправдания.
Да бе, с направи си сам маска ще предпазим... няма да кажа кое. И отделно, това, че вие давате 5лева за цигари и за бира, не значи, че останалите го правим. Ние вариант ще намерим, но той няма да е ефективен за предпазване. Което само по себе си го прави абсолютно безмислен.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 00:38 от Не се сърди, човече

# 18 492
...обаче ЛЛ му казва да си стои вкъщи и да пие парацетамол? Толкова съм възмутена, че... Плашеща е цялата ситуация във България!
Това е практиката в цял свят, не само в България. Нищо не може да се направи, лекува се симптоматично. На етап леко неразположение е Парацетамол. Където и да е бил по света, пак е щял да получаи същите препоръки, дистанционно.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 00:48 от Не се сърди, човече

# 18 493
Аз ще сгъна маска, обаче сега пък ластици нямам. Утре ще търся какво мога да намеря.
Аз свалих ластичката от зеления лук, ще сваля и тази от магданоза, имам и две коледни салфетки от ония джиджаните и какъв фурор ще направя утре. Заповед на министър е това, не шега работа!
Едно е сигурно- маска ще имам!

# 18 494
Скрит текст:
Цитат

Не съм съгласен докрай с това което казваш. Да, така е, по добре всеки да си купи маска отколкото цигари. Само че това е въпрос на личен избор, какво е най добре за всеки отделен индивид е едно на ръка, как правилно се прави нещо задължително е съвсем друго на ръка. Ами близките на бай Иван като не могат да отидат при него и да му занесат маска какво правим. Ето ти казваш социалният патронаж може да осигури маски на възрастните хора, ама това в заповедта не го пише, значи директно го глобавят бай Иван без държавата да му осигури маска. Не се прави така.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 00:44 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт