COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 865
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 2 880
  • София - Рим и обратно
А на какъв принцип са тестовете, които правят?
В крайна сметка изгражда ли се имунитет, някакви антитела не се ли образуват и засичат с тест впоследствие?
Да, изграждат се антитела, но не е изключено да се заразиш повторно. Но все пак ще си по-добре от други без никакъв имунитет. Абе както с всеки вирус.

# 2 881
Гледах новините по БТВ и ми направи впечатление  което сте обсъждали за липсата на предпазни средства-къде са тези поръчаните за лекарите???Нали уж фабриките шият????Прави са да протестират..А видяхте ли от етноса какъв протест спретнаха пред завода за кабели-медиците бледнеят направо.И в тази връзка страх ме хваща като открият при тях болни какво ще се случва....
Аз не съм лекар,но по това което казват лечението е с поддържащи терапии-според симптомите-тези общи критични ситуации не се ли учат в общата медицина в началото?Т.е. чак преквалификациия ...предполагам с опреснително обучение ...но това са мои мисли...
Отделно туристите и аз имам познати заминали на 5.03-хич да не им чувам оправданията-няма такива..да си плащат за прибирането...няма държавата и за тях средства да дава ,че не са си седнали на трибуквието-.Още към март се виждаше накъде отиват нещата в цял свят.Нека да не плащаме и техния масраф.
И за да не ме разберете грешно-горното не се отнася за хората по работа,със служебни ангажименти както бяха казали тук някои потребителки...Аз също имам познати които заминаха за подобна държва с думите"Абе платила съм,няма да ми изгорят парите..а и кво толкова"Ето от този сорт-да си стоят където са,а не ние да ги прибираме...Доколкото разбрах и в Индия така както сподели една потребителка-тя дава много интересно инфо винаги..

П.с който може да връща много интересно беше пак по БТВ ,в "Преди обед "обясненията на двамата д-р Симидчиев-пулмолог и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

И отделно много ми е жал за хората,които са в по-малки градове и със тотална липса на читави лекари,да не говорим за болници..все пак България не е София....снощи ми се сви сърцето за Перник примерно...с безводието..

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 13:37 от reninel

# 2 882
Едно момче на 21, една жена на 45, двама италианци на 42 и 47, 150 човека под 50 и т.н. Изключения от правилото са това, разберете го.
Ми на позната детето е след шеста поредна борба с рака и се е запътило там, откъдето няма връщане и без короната. Сега е добре, ама повече няма какво да се направи за нея, на 9 години е.
Айде по-леко с генерализациите, щото е смешно с 65 болни у нас, големи жени как се вайкат, а младите мълчаливо търпят.
Да, ама вие си купихте маска със специални филтри, нали?  Joy На чужд гръб и 100 тояги са малко, нали? Какво ще ги мислим някакви си изключения. Ми то това са цифри някакви, а не хора.

Маската ми е за работа, купена още преди години, но вие знаете явно най-добре...

# 2 883
Фандъкова за оставките на лекари във Втора градска: Очевидно има нарушена комуникация   

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се срещна с ръководството на столичната Втора градска болница, като на срещата бе обсъдена готовността на поне 85 лекари да подадат оставки, предаде репортер на БГНЕС.

Медиците са готови да напуснат, тъй като нямат никакво предпазно облекло или апаратура да лекуват болни от коронавирус, а плановете на Столичната община са болницата да бъде превърната в лечебница за заболели от COVID-19.

“На срещата стана ясно, че няма никакъв проблем със защитните облекла, всичко това е осигурено. Стана ясно още, че има план, и че той е обсъждан със шефовете на отделения. Очевидно имат някакви различия, очевидно има лекари, които много искат да продължат да работят само така както са работили досега, но ясно е за всички, че ситуацията е нова, динамична, и че всички трябва да имаме готовност да променяме в движение организацията”, съобщи Фандъкова след срещата.

Кметът допълни, че не е дошла да убеждава хората да останат да работят, а е дошла, за да види какви са проблемите, какви са притесненията им. „Направихме среща с ръкводството на болницата и всички шефове на отделения и клиники, за да мога да чуя какви са условията; да установя, че очевидно комуникацията не е била на нужното ниво между ръководството и самите лекари, и разбира се, да потърсим варианти“, посочи тя.

Фандъкова се надява ръководството на болницата, заедно с представители на Софийската колегия на Лекарския съюз да помислят за намирането на варианти, които да бъдат представени за обсъждане в общината.

„През това време аз ще проведа разговори със столичната РЗИ, за да видим какви варианти са възможни. Един от вариантите, който беше обсъждан още миналата седмица, е да бъде отворено едно отделение, както всъщност беше и планът ни, с 10 легла, което има възможност с отделен вход да работи, а останалите отделения да продължат своята нормална работа. Разбира се, до момента, в който не се появи пациент с коронавирус, защото това винаги е възможно във всяка една болница и във всяко едно отделение“, посочи столичният кмета.

Фандъкова продължава да очаква предложенията на ръковдството, които да бъдат разгледани от хората, които взимат решения.

На въпрос за твърдения на медиците, че няма тук достатъчно апаратура, кметът на София каза: “Много неща чух, очевидно има нарушена комуникация, защото чух и друго. На срещата беше и шефът на белодробното отделение, който каза, че те са напълно готови да приемат болни в случай, че има достатъчно хора и екип”.

БГНЕС припомня, че тази сутрин кметът съъбощи, че докато болницата не бъде оборудвана с подходяща апаратура, а лекарите – снабдени с лични предпазни средства, болни от коронавирус няма да бъдат приемани. /БГНЕС

http://bgnesagency.com/bulgaria/%d1%84%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%8a%d … %8a%d0%b2-%d0%b2/

# 2 884
Извинявам се предварително за тъпия въпрос, дали е възможно това "нещо" да е просто във въздуха, без значение от околната среда и хората в нея ?

Личното ми мнение е, че е във въздуха. Но само там, където е центъра на заразата. В  епицентъра въздухът може да се насища, когато болните станат прекалено много. Тук още не сме станали огнище и затова не е толкова страшно навън. Добре ще е в планинските райони, но аз съм в низина, кофти. В Китай така и не стигна до отдалечените планински райони. Това го знам със сигурност.

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 13:40 от Ън

# 2 885
  • София
Учат се, но не става без указания, обучение. От инфекциозна болница какво казаха хората - не са знаели какво точно да правят, макар че протичането на болестта при някои пациенти да не е както обикновено. Ако не ти кажат за какво да гледаш и да внимаваш, няма как да реагираш адекватно. Да, ще има фалшиви тревоги или пропуснати случаи, но ще има и достатъчно голямо количество хванати случаи. Аз малко се ошашках като прочетох какво има на страницата на БЛС като информация, някак ми изглежда твърде общо, колкото да има нещо.

# 2 886
Като един от страничните ефекти на корона вируса - пътищата ни ще се напълнят с пикаещи и акащи хора покрай тях. След като затворят тоалетните в бензиностанциите, по пътищата ни няма да остане нито една работеща тоалетна, имайте го предвид ако пътувате.

# 2 887
  • София
reninel, това генералът го каза още миналата седмица - при нужда кардиологът ще стане вирусолог (не помня дали точно вирусолог каза). Един вид, ако ситуацията стане напечена, няма да има преквалификация и такива неща, директно ще се действа.

# 2 888
  • София
Скрит текст:
Моля, ако някой се наема да преведе препоръките от линка. Аз съм с автоимунно заболяване( на медрол и имуран), не мога да се свържа с лекар, часовете са отменени до 30.03.
Благодаря!

След малко ще се опитам да говоря с моята лекарка. Аз също съм на имуран. Взимам поддържаща доза от 1 хапче на ден, но в последните 2 седмици съм намалила на половин, взимам през ден. Обаче организмът ми е наситен, защото съм от 2 години на имуносупресия.Кортизона съм спряла отдавна. Също съм с автоимунно, всъщност с две....Ще напиша тук какво ми е казала лекарката, ако успея да се свържа.
Къде са отменени часовете до 30.03, в кой град сте?

Говорих с моята лекарка, тя работи все още. Каза ми така: препоръчваме на всички, които са на поддържащи дози да намалят наполовина дозата, но да не спират имуносупресията. За кортизоновото лечение вероятно се отнася същото. Кортизоните са с имуносупресивна функция. Метотрексат и той. За лечебните дози ще остане лекуващия лекар да реши лично. Каза, че в болницата имало съвсем малко хора, но не са им казвали да спират да приемат пациенти за преглед, поне засега. Това е за Пловдив. Тук още няма потвърден случай до този момент.

Аз лично още преди месец намалих самоволно дозата на половина, защото и друг път съм взимала такива решения. Нищо ново не ми каза. Все пак явно съм се научила да мисля правилно.
Става въпрос за София, ревматологията на Софиямед до 30.03 няма часове. Аз също съм със две автоимунни, системен лупус и системна склеродермия.
Антигона, благодаря за превода!

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 14:47 от bubanka

# 2 889
Айде по-леко с генерализациите, щото е смешно с 65 болни у нас, големи жени как се вайкат, а младите мълчаливо търпят.

Смешно е да мислиш, че с 65 болни у нас, които ги знаят кои са и къде са, ще се обяви извънредно положение и ще накарат всички хора в България, да си стоят у дома и да не излизат по възможност.

Въобще не си го мисля.

# 2 890
"Проектът за мерките при извънредно положение влезе в парламента. Наказания за лекарите отказали помощ, нови и стари ограничения"
"Hoвocт ca нaĸaзaниятa зa лeĸapи
Дo 1000 лeвa глoбa или пpoбaция зa лeĸapи, aĸo oтĸaжaт дa лeĸyвaт пpи eпидeмия
Πpoeĸтът пpeдвиждa пpoмeни в Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc (HK), cпopeд ĸoитo лeĸapи и мeдицинcĸи лицa, ĸoитo нe oĸaжaт пoмoщ нa бoлeн пo вpeмe нa eпидeмия, пaндeмия или извънpeднo пoлoжeниe, cвъpзaнo cъc cмъpтни cлyчaи, щe ce нaĸaзвaт c пpoбaция дo eднa гoдинa или c глoбa oт 300 дo 1000 лeвa.

B мoмeнтa HK пpeдвиждa пpoбaция или глoбa дo 300 лeвa нa мeдицинcĸи лицa, ĸoитo нe ce пpитeĸaт нa пoмoщ нa бoлeн или poдилĸa, ĸoгaтo ca били пoĸaнeни (чл.141)."
http://defakto.bg/2020/03/17/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B … 1%8A%D0%BD%D1%80/

Пълният текст на Законопроекта: https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/157379/

# 2 891
  • Sofia
Аз започвам да полудявам май - от 2 седмици работя от дома ми и бях с нагласата, че ще е така и през април, но като чета последните прогнози започнах да се плаша много - може да се окаже, че ще бъдем така 6 месеца или 1 година. Не ми се мисли как през това време ще издържат болници, НОИ, какви запаси от храна има при сегашното състояние, когато всичко спира да работи. Подозирам, че ще стигнем и с момента на агресията между хората. Имам и 2-ма хронично болни на 400 км от мен и незнам как да ги опазя. Мъжа ми, който вчера беше с температура днес е добре. Казва, че може и да е карал вируса по този начин - няма как да знаем. След като не е излизал от дома ни 1 седмица как се предава точно вируса? Чрез въздуха, който дишаме , водата, която пием или храната, която ядем??? Има нещо което не е ок при настоящата ситуация, но за съжаление не мога да го обясня.
Подчертавам, че от януари следя сериозно ситуацията, така че не е тотално нова за мен.

# 2 892
Моля, ако някой се наема да преведе препоръките от линка. Аз съм с автоимунно заболяване( на медрол и имуран), не мога да се свържа с лекар, часовете са отменени до 30.03.
Благодаря!
Това са накратко препоръките от линка, обобщени от лекар:
Скрит текст:
"Позиция на EULAR за пациентите с ревматични заболявания във връзка с пандемията с COVID-19

Уважаеми пациенти, тъй като получих много обаждания относно дали трябва да се продължава имуносупресивната терапия (вкл. кортикостероиди, биологични средства, метотрексат и др.), по-долу съм приложил линк към страницата на EULAR относно становището на организацията към настоящия момент.

Най-общо към настоящия момент могат да бъдат направени следните препоръки и становища:
Не се знае какъв е ефектът на имуномодулаторната терапия върху инфекцията с коронавирус, така че НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА спирането на терапията, освен ако не съществува друга специфична причина
При потвърдена инфекция с коронавирус се действа като при друга дихателна инфекция - биологичното средство се спира и приемът се възстановява след оздравяване. Тук си позволявам да добавя, че ако вземате друг имуносупресор, трябва да обсъдите с вашия ревматолог какво да правите (най-често се спира).  Стероидът продължава да се приема.
Ако не са направени, се правят ваксинации според препоръките на EULAR и националните препоръки - например пневмококова ваксина, коклюш и др.
Ако не е наложително, отложете ходенето на ревматолог, като ако е възможно, използвайте други канали за връзка.
Пожелавам здраве на всички пациенти и колеги!"
https://www.facebook.com/groups/revmatologia/permalink/3672931506081930/

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 14:50 от Анонимен

# 2 893
  • София

Личното ми мнение е, че е във въздуха. Но само там, където е центъра на заразата. В провинциите Хубей в Китай и Ломбардия в Италия.
Aко това беше вярно, в Хубей щеше да има не 80000 ами 8 милиона случая или много повече и не 3000 а стотици хиляди мъртви т.е. над 1% от населението на областта ....

# 2 894
Някои верно ли смятат, че вирусът е във въздуха и се разпространява по вятъра като радиация? Хора, спрете с тъпотиите, понеже и това вашето е наказуемо по НК.

Общи условия

Активация на акаунт