COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 982 700
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 4 275
Те обикновено чак вечерта ги обявяват новите. Но дано да няма много нови.

# 4 276
  • MI

И аз четох нещо подобно, че в Италия по-малко ще се тества. Дано не е това причината за застой на новите случаи.
Всъщност доста региони ще започват масови тестове и на асимптоматични. Има леко забавяне на растежа, но не е заради нетестване.
https://www.ilmessaggero.it/italia/coronavirus_asintomatici_tamp … tivi-5117444.html

# 4 277
Сега забелязах че детската площадка пред блока е с ленти - пързалки, люлки и катерушки са опасани с ленти в бяло и червено. Приветствам.

# 4 278
  • София
Скрит текст:
Никой не каза дали това за Германия е вярно. Защото ако е вярно, това би обяснило защо Германия има поне на хартия толкова по-малко починали от останалите.
Koe за Германия- извинявам се че не съм разбрал?

Че ако почине човек, който е имал и други заболявания, не го пишат смърт от ковид19. Може да е слух само, може да е истина, исках да видя дали тук някой знае повече за това.

Аз знам от колега, който работи в пулмология, че отпращат всички за домашно лечение и не тестват леки случаи. И не беше чул да имат някакви специални лечения, само симптоматично. Беше възмутен, че не се подготвят по никакъв начин, дори не го обсъждали ръководството на болницата. Не е голяма болница и вероятно на другите места не е така.

# 4 279
И при нас са оградени, само че познайте.... Седнали са връз лентите на пейките, а децата щъкат.

# 4 280
При мен е пусто...вчера щъкаше едно едногодишно с майка му. Днес няма никой.

# 4 281
Сега се прибирам, навън е горе долу като на Великден...доста пусто. Само имаше голяма опашка пред Кауфланд...много хора с маски, на някои им висят на ушите....
На малките магазинчета и кафета бележка да влизат по двама..

# 4 282
Законът за извънредното положение приет на първо четене. БСП се въздържаха 

Скрит текст:
Депутатите одобриха на първо четене Закона за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на парламента от 13 март. Ограниченията, целящи предпазване на населението и преодоляване на последиците от заразата с COVID-19, поучиха подкрепата на 129 народни представители, 70 гласуваха с "въздържал се" - най-вече от БСП.

Със законопроекта се въвеждат 9 противоепидемични мерки:

1. Забраняват се посещения на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Неупоменатите дейности продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

2. Забраняват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия, забраняват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини, както и всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

3. Сред предложените мерки са и българските граждани, планиращи пътувания извън страната, задължително да сключват медицински застраховки.

4. Предлага се всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си, установяване на непълно работно време, ползване на платен или неплатен годишен отпуск. Промените в трудовото законодателство включват още възможност работодателят да има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на такъв, който не е придобил 8 месеца трудов стаж. Ако бременна, кърмачка, самотен родител, служител с 50 и повече процента неработоспособност или друг защитен по Кодекса на труда, сам поиска да излезе в отпуск при извънредно положение, работодателят е длъжен да го разреши. Промените в Кодекса за социално осигуряване обезпечават възможността за упражняване на осигурителни права и гарантират правото на парични обезщетения, помощи и пенсии на гражданите.

5. Законът предвижда до прекратяването на извънредното положение всички процесуални срокове по висящите съдебни, арбитражни, административни и изпълнителни производства да спират да текат. Изключение ще правят тези по наказателните производства.

6. Спира се налагането на запори на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудови възнаграждения и пенсии, както и извършването на описи на движими и недвижими вещи, собственост на граждани.

7. Прекратяват се всички обявени процедури по публична продан и въвод във владение при държавните и частните съдебни изпълнители. Регламентира се, че след прекратяване на извънредното положение тези производства ще се образуват и обявяват отново.

8. Ограничават се и нотариалните удостоверявания, като ще бъдат разрешени само спешните и неотложни заверки, а Нотариалната камара ще следва да осигури поне един дежурен нотариус за съответния район при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

9. Със законопроекта се предвиждат промени и в Наказателния кодекс за лекарите, които не окажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Те ще се наказват с пробация до една година или с глоба от 300 до 1000 лева. Предлага се инкриминиране на предаването на невярна информация за разпространението на заразителна болест.

„Ще търсим консенсус, сила и гаранции за правителството, Важно е да загърбим политическите несъгласия“, призова от трибуната председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова преди гласуването.

„В този закон има добри предложения като социалната изолация и ограничаване на масовите прояви. Има обаче и неприемливи текстове. Затова ще гласуваме въздържали се на първо четене“, заяви преди гласуването председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Философията на закона е спасявай се поединично, работниците излизат в платена отпуска, а работодателите плащат. А мерките, че държавата трябва да поеме нещата - не са разписани в този закон“, коментира Крум Зарков от БСП.

„Очакванията към този закон са да реши всички проблеми, но това няма как да се случи, процесите са динамични, това е рамков законопроект“, каза Хасан Адемов от ДПС.

„Ще подкрепим този законопроект, той ще трябва да претърпи сериозни промени“, заяви Валери Симеонов от Обединени патриоти. Симеонов поиска още църквата да вземе мерки срещу вируса и причастията да не се дават с една лъжичка на всички миряни в храма.

От „Атака пък предложиха да не се плащат лихви по кредити.

Да няма наказания за медиците, които откажат лечение при епидемия. За това настоя шефката на групата на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова в изказването си по време на дебатите по закона за извънредното положение. В първоначално внесения вариант бе предвидена година пробация или глоба от 300 хиляди лева за медици, които откажат помощ на болни по време на епидемия, без да имат основание за това. Този текст обаче не се подкрепя и от депутатите от здравната комисия, както и от другите групи.

Ще бъде прецизиран също текстът, който забранява командировки и обучения в чужбина, обяви от трибуната правосъдният министър Данаил Кирилов. „Имаме дипломатически служители, които няма как да не извършват работата си в чужбина“, каза министър Кирилов. Законът ще засегне и шофьорите на тирове, които доставят стоки в цяла Европа.

Предложенията за корекция в мерките депутатите ще могат да правят до 18.00 часа днес, а окончателният вариант на текстовете ще бъде гласуван в петък.     

# 4 283

На хранителния магазин какво му пука за извънредното положение. Работи си, печели си. Не била затворена цялата икономика, да се успокоим. Какво като не е затворена цялата, след като моята икономика е затворена. Лично ме касае забраната за ресторанти и игрални зали и хотели. Ами такива "Ганювци"  като мен примерно е номално да се интересуват кога ще свърши всичко и да не са особено спокойни, защото очевидно няма да е на 29 март, а незнайно кога.
Ако не сте собственик на хранителен магазин, аптека, или поне лафка за продажба на санитарни материали, ако не сте на твърда държавна заплата, а сте просто волнонаемен, самоосигуряващ се, а  не дай боже - безработен, то само след месец парчиките ви ще бъдат стопени от хиперинфлацията, и сам ще поискате Коронавируса да ви хваща по бързо, за да избегнете гладната и мъчителна смърт породена от безпаричието.

# 4 284
Извинете, не мога да чета.  Днес има ли нови заразени при нас?

Засега няма.
Мерси.

# 4 285
Защо Ухан е под карантина още?

Защото все още имат активни случаи, които се лекуват, хора под карантина и т.н.? Това че вече нямат нови регистрирани случаи, не значи, че не трябва да мине време докато изчистят старите.
Освен това на китайците стратегията беше да се изчистят напълно от вируса, което те и постигнаха, а не да забавят хода на епидемията. Но в Китай мерките бяха брутални, това при нас нищо не е, в момента вирусът сме го забавили, но не сме го спряли.

# 4 286
  • Germany
Няма кой да каже вярно ли е това за Германия с починалите или не. Мерките тук не са много големи, в смисъл че няма карантина за всички или нещо такова. Общо взето още се балансира между икономика и ограничение на социалните контакти. Има препоръка да не се събират хората, но не навсякъде се спазва. Смята се, че ако си здрав, прав човек, няма да имаш особени проблеми с вируса. Починалите са възрастни хора, в нашата провинция са 5 и са над 80 год. Трима са от един и същи старчески дом. Дали има хора на които не им пука от вируса - мноого. Дали ще стане като в Италия - по бройки най-вероятно скоро, по смъртност, незнам, надявам се не. От “Робърт Кох” има изказване, че май и юни ще има милиони заразени https://www.br.de/nachrichten/deutschland-welt/rki-warnt-vor-mil … oder-juni,RtaCYb9
“ Вирусните инфекции се ускоряват бързо в Германия.  "Имаме експоненциален растеж. Ние сме в началото на епидемия, която ще продължи много седмици и месеци", каза в сряда ръководителят на Института Робърт Кох (РКИ) Лотар Вилер.  "Ние сме  седмица или две след Италия", каза той.  Вилер предупреди за увеличаване на броя на хората, страдащи от коронавирус в Германия, до десет милиона през май или юни, ако не се спазват мерките за овладяване на епидемията.”

# 4 287
  • София
Какви молове, какви празни хотели, какви са тези щуротии! Все едно някой във вашия апартамент да настани болни!  Все още частната собственост е неприкосновена, а ние не сме във война.

# 4 288
Отивам при счетоводителя ми, отваря вратата облечен в нещо като скафандър подава отдалече кутия в която да пусна документите, дърпа я обратно с въже и затваря. Получих писмо, че ще обработи документите след едноседмичната им карантина. Параноя отвсякъде. Ако и аз бях отишъл с всички защити които притежавам вероятно нямаше и да ми отвори.

# 4 289
Скрит текст:
Скрит текст:
Никой не каза дали това за Германия е вярно. Защото ако е вярно, това би обяснило защо Германия има поне на хартия толкова по-малко починали от останалите.
Koe за Германия- извинявам се че не съм разбрал?

Че ако почине човек, който е имал и други заболявания, не го пишат смърт от ковид19. Може да е слух само, може да е истина, исках да видя дали тук някой знае повече за това.
[/quote]

Аз знам от колега, който работи в пулмология, че отпращат всички за домашно лечение и не тестват леки случаи. И не беше чул да имат някакви специални лечения, само симптоматично. Беше възмутен, че не се подготвят по никакъв начин, дори не го обсъждали ръководството на болницата. Не е голяма болница и вероятно на другите места не е така.
Да, много хора са на домашно лечение, без да им е правен никакъв тест, за да се разбере корона ли е или не.
Аз от понеделник съм в карантина, исках да се тествам, прозвъних десетки телефони, щях да ходя до болницата, докато личната ми лекарка не ми обясни, че там никой няма да ми обърне внимание и ще ме пратят вкъщи.

Стана ми ясно колко е прецизна "статистиката" им за брой заболели и починали!

Общи условия

Активация на акаунт