COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 009 006
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 7 320
  • София
Не съм чела темата днес и сигурно повтарям някого. В ситуацията има обнадеждаващи неща. Вече от доста страни се говори за успешно лечение, което явно е придобито с опита, то няма как по друг начин да стане с нов вирус. Тествайки различните държави различни лекарства, стигат до пробив. Доколкото разбирам, всички са стари, с изключение на това на Германия.
Включително и ние имаме какво да прилагаме на този етап - хинин, както стана ясно. Не е важно защо така се е получило, факт е, че стари и успешни лекарства като аналгин-хинин и амидофен с демокрацията са изчезнали от нашия пазар, но пък ги произвеждаме. За момента държавата направи най-доброто със забраната за износ и остава за нас. Така го разбирам аз.
В такъв случай мисля, че е много важно да дадат яснота може ли да се ползва при първи симптоми и ако да - как всеки един от нас ще може да се сдобие с това лекарство? Т.е. ще има ли възможност да се продвижи за продажба в аптеките и всеки да си го купи. Защото е ясно, че на болнично лечение от един момент нататък ще можем да разчитаме когато се влошим. Въпросът е как да не стигаме до влошаване.

# 7 321
Разговор със съседското момиче, което работи в кварталния магазин за хранителни стоки:
Аз: Защо поне вие в магазина не работите с маски, на ден се срещате със стотици хора?
Тя: За да не всяваме паника сред клиентите.

Разговор с друга съседка, майка на три породени деца между 1,5 - 5 години:
Аз: Дано поне затворят детските градини и училища
Тя: Aз съм много против, ще полудея с трите деца вкъщи 24/7.

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 02:36 от Анонимен

# 7 322
Някои няма да стигнат до влошаване и болнично лечение никога. Колко бяха - около 80%? Повече?

# 7 323
  • София
За колко време мислите, че ще излезем от това?...
Има два подхода- изглаждане на кривата- на база на доклада на Импириъл Колидж- грешен подход. Подход втори- брутални мерки с цел падане на коефициента R0 (колко човека заразява един човек средно) под 1- стратегия подтискане на епидемията с цел изчезването й. Хубавата графика с изгладената крива изглеждаше добре, но доста по-умни хора от мен ме убедиха, че тази идея е жестока заблуда- единственият начин е подтискане за да изчезне вируса а не постепенно преболедуване. Тъй като почти всички европейски държави са преди нас по същият път, ще са приключили преди нас и ще се наложи да останем със затворени граници само с държави от рода на Швеция и неевропейски държави след това за да не ни внесат.
 Хванали сме се на хорото на подтискането на епидемията. Два месеца може и до три да се стигне. Във всеки случай е по-кратко от изглаждането на кривата. Всяко разхлабване на мерките преди преминаване на пика и спада обратно до 0 ще е глупост защото хем ще сме взели най-твърдите мерки, хем ще изпуснем нещата. Иначе казано гответе се за три месеца (дано да стане с два но не ми се вярва). В Ухан им трябваха два месеца за падане до нула. На края на първия месец тъкмо стана ясно че са минали пика. Ако се бяха отпуснали всичко щеше да започне отново.

# 7 324
А в Италия има ли сравнително големи градове които не са сериозно засегнати, или навсякъде е еднакво. Знаете ли...
Да, засега на юг не са сериозно засегнати в сравнение със севера. Примерно в Неапол с 1 милион население има същият брой заразени, колкото в моя град Комо с 80 хил. жители.
И всъщност дори и на север най-засегнатите градове не са най-големите. Бергамо и Бреша, а не Милано и Торино...
Днес обаче съобщиха за едно малко градче в Лацио (в региона на Рим), за което се опасяват, че може би се превръща в ново огнище.

На този линк, таблицата отляво и картата имат отдолу един етикет "Province". Можете да разгледате по-детайлно по провинции, а не само по региони.
http://opendatadpc.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html# … eaac82fe38d4138b1

# 7 325
Гледам клипчето от болницата в Кремона, гледам и статистиката. Повечето страни вървят по пътя на Италия.

Не мога да проумея защо в Германия нещата вървят в пъти по-добре от останалите страни??? Имат само няколко смъртни и няколко критични случаи, при сравними с други страни цифри на доказани случаи с КВ. Кое е по различното? Някакво лечение по-специфично ли прилагат, някакво лекарство ли ? Какво???
Или не отчитат тежките, които постъпват в болница и ги водят починали от други причини? Не ми се вярва да е това.
В клипа италианските лекари казват, че са използвали и нови и стари лекарства и са разочаровани. Не действат.

# 7 326
В една от големите болници в Лондон вече нямат места в интензивното, заради пациенти с коронавирус. Един от директорите описва ситуацията като "вцепеняваща" защото са едва в началото на това, което предстои. Коментира  също така, че скоро ще трябва да сложат филтър и да приемат само хора под 60 години, така както италианските им колеги преди това. Казва и че допреди 2 седмици е подценянал сериозността на вируса.

https://www.hsj.co.uk/news/hospitals-critical-care-unit-overwhelmed-by-coronavirus-patients/7027189.article

# 7 327
Може би, когато си на 90, с 2-3 придружаващи заболявания, много неща не действат.
Грешно е да се взимат само цифри и да са сравняват, а други фактори да се пропускат.

# 7 328
  • Вестерос
Гледам клипчето от болницата в Кремона, гледам и статистиката. Повечето страни вървят по пътя на Италия.

Не мога да проумея защо в Германия нещата вървят в пъти по-добре от останалите страни??? Имат само няколко смъртни и няколко критични случаи, при сравними с други страни цифри на доказани случаи с КВ. Кое е по различното? Някакво лечение по-специфично ли прилагат, някакво лекарство ли ? Какво???
Или не отчитат тежките, които постъпват в болница и ги водят починали от други причини? Не ми се вярва да е това.
В клипа италианските лекари казват, че са използвали и нови и стари лекарства и са разочаровани. Не действат.
Ето ти за Германия

https://clubz.bg/95977-misteriqta_s_malkoto_smyrtni_sluchai_ot_k … hUrXhqqgj9tsJrBW0

# 7 329
Германците защо така не взимат мерки? Животът си тепе с пълна пара, все едно нищо не се случва?
Прави ми впечатление, че в тази тема, макар съвсем бегло я прехвърлих се пише смислено, информативно и обосновано. В фейса нещата тотално изпростяха като коментари.

# 7 330
Цитат
Положението действително не е Resident Evil, Walking Dead или дори Outbreak.
Ама си е точно като Contagion, преди ваксината. 😑

# 7 331
За мен не е изненадващо, че Европа дълго време подценяваше заплахата.
Първо, изолирани случаи се появяваха само в Ухан. Докато ние се усетим/чуем, че нещо се случва, властите започнаха да вземат мерки за ограничаването на заразата, още преди да започнат да информират света какво точно се случва.
Заразата беше стигнала ниво епидемия само в Ухан (дори не в цялата провинция Хубей), в останалите провинции, като % от населението, въобще не можеше да се говори за епидемия. Е, кой би се притеснил при такава ситуация? Аз самата бях хе-хе. Всичките ми приятели там ми споделяха, че в техните градове има от 0 до 2 заразени, въпреки това всички бяха под карантина. И човек би си помислил, че това ще даде траен резултат.
За мен огромна вина биха имали властите, ако са предоставяли нагласени данни, което е повече от вероятно.
Така че не се сърдете на Европа. Свикнали сме си да бъдем "белите", отворените, недосегаемите... И лъсна... колко сме зависими от Китай.
Наистина ще бъде голямо предизвикателство и голям урок за всички! Моля се за Италия, да се измъкне от този кошмар. И да не ни застига нас.
Но за мен реалните измерения на това чудо са това, което се случва в Италия. Или това, или здравната им система е под всяка критика.

# 7 332
Минимум 4 пъти се обсъди досега защо положението в Германия е такова каквото е.

- повече тестване, съответно повече случаи хванати в началото на инфекцията и навременното й лекуване

- средната възраст на заболелите в Германия в сравнение с тези в Италия е По-ниска

- смъртните случаи в Германия се броят на следния принцип - ако си с инсулт и ковид, то си починал от инсулт. Ако си с рак и ковид, починал си от рак. Ако си със сърдечно-съдови проблеми и ковид, починал си от сърдечно-съдови проблеми.

- имат тайно лекарство, което не споделят със света

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 01:53 от Антигона

# 7 333
  • София
Включително и ние имаме какво да прилагаме на този етап - хинин, както стана ясно. Не е важно защо така се е получило, факт е, че стари и успешни лекарства като аналгин-хинин и амидофен с демокрацията са изчезнали от нашия пазар, но пък ги произвеждаме. За момента държавата направи най-доброто със забраната за износ и остава за нас. Така го разбирам аз.
В такъв случай мисля, че е много важно да дадат яснота може ли да се ползва при първи симптоми и ако да - как всеки един от нас ще може да се сдобие с това лекарство? Т.е. ще има ли възможност да се продвижи за продажба в аптеките и всеки да си го купи. Защото е ясно, че на болнично лечение от един момент нататък ще можем да разчитаме когато се влошим. Въпросът е как да не стигаме до влошаване.

Напротив, важно е.
И не, няма да се появи на нашия пазар, въпреки, че се произвежда за Монголия, Украйна и Русия.
ЕС ги забрани, понеже били ужасяващо страховито страшностно страшни - и аналгин хинина, и амидофена.
И затова няма как да се появят на пазара ни.
В най-добрия случай ще се дадат на болниците някакви количества... евентуално. В аптечната мрежа - по никакъв  начин, няма регистрация и не може да получи такава в настоящите условия, с действащите в момента ЕС регламенти.
Лекарството п/в малария сме го произвеждали... някога си... Вероятно преди да се появи ДДТ-то. Маларията на е била нещо нечувано в придунавските градове и по-скоро се е появявала епидемийно.

# 7 334
В моята община няма такива струпвания, за които Пюр споменава.

Моята община е в Стокхолм и живея точно до търговската част и намиращия се наблизо мол. Гъмжи от народ през последната седмица, а всички гимназисти които не ходят на училище висят в мола. Вчера в кварталното хранително магазинче имаше поне 100 човека. Тук няма мерки да влизат по петима душа, а другите да чакат през два метра на опашка отвън. На касите си се редяхме по обичайния начин по 7-8 човека.

Живяла съм и в община, в която и без коронавирус беше пусто по улиците все едно бомба е паднала.

Общи условия

Активация на акаунт