COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 987 830
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 2 505
Цитат
Благодаря за линка,ще се опитам да се свържа.Просто искам да кажа,че много от нещата не са такива,за каквито се представят.
Това е друг въпрос.
Но за шитите маски беше полезен ход за всички. Което косвено ще облекчи и медиците с по-малкия брой хора, които ще влязат за лечение.
Впрочем за ръкавиците ме изненадахте. Маски, респиратори - няма в цял свят. Но ръкавици поне има. Или става въпрос за някакви по-специални?

# 2 506
  • Sofia
Маски се шият лесно, всеки може да си направи. Аз днес уших 20, основно поръчки от приятелки. Ръкавици ако няма, вършат работа и тези найлоновите от боя за коса.
По- тревожното е колко много хора въобще не приемат на сериозно случващото се.

Повярвайте ми,аз съм от хората,които следят с голямо притеснение ситуацията,а да ми казвате,че трябва с найлонки да лекувам болен с остра опасна инфекция,глупости.Навлизате в дълбокото.

Вие сериозно ли очаквате медици работещи по 12+ часа под стрес при болни от ковид или нещо друго заразно имат време, енергия и сили да търсят как се шият маски? Има си стандарти в медицината, които трябва да се спазват, а който е толкова сръчен нека ушие по няколко маски за медиците вместо да гледа филми 2 седмици.

# 2 507
Скрит текст:
С тези притеснителни данни за Франция (обаче пише под 60 г. не се уточнява между 50 и 60 колко са, между 40 и 50 и т.н. по веригата надолу) и с оглед на случващото се и в Италия, а и Испания може да се направи един извод, че или европейците сме по-неподготвени за този вирус и с по-слаба имунна система или в Китай не са давали точните цифри.

Интересно ми е дали има някакво инфо за хората по възраст в интензивните отделения на поне 3, 4 европейски държави, особено ако са съседни и тогава вече могат да се правят по-генерални заключения.

Kaisia,  в Белгия поддържат доста по-нисък процент на смъртност спрямо средния за короната - 1%

Може да са 40-50-годишни с придружаващи заболявания, които са им влошили шансовете за оцеляване.
Мен днес ми дращи съвсем леко гърлото, така че съвсем ще се изолираме с мъжа ми и няма да виждаме никой поне 2 седмици.

Нямам познат от 25 до 80 (за съжаление нямам близки над 80) години без “придружаващи заболявания”, включително и аз. Дали и всеки знае какво заболяване може да има, особено като се вземе предвид средата, в която живеем.
Защо още има хора, които се успокояват с възрастните и другите заболявания?!

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 01:36 от Не се сърди, човече

# 2 508
  • София
‎Георги Чанков‎ to Наука и критично мислене
 ·
Помогнете ми да разбера нещо. Първо, искам да кажа, че не мисля, че подценявам COVID-19. Аз бях от първите, които преведаха flatten the curve инфографиката. Преведох свидетелството на Daniele Macchini кажи речи преди всички. Изпитвах неотложност отпреди повечето хора в България да имаха идея за какво става дума.

Това бидейки казано в момента не съм сигурен, че разбирам какво се случва. Според мен двете най-важни неща вече са направени. Информиране на населението (flatten the curve, social distancing и т.н.) и отмяна на масови мероприятия. От там нататък според мен всичко има diminishing returns.

Мисля, че сме се задействали със седмици преди Италия. В Италия това е циркулирало сигурно повече от месец преди да се регистрира първият случай, много по-голяма държава, с повече международен трафик. По всички индикации Италия е специален случай, несъпоставим с нас.

Това ме кара да се чудя защо са необходими толкова сериозни мерки? Защо Мутафчийски използва такъв език сякаш Италия едва ли не ще ни се види рай? Какво знаят те, което ние не знаем?

Личното ми мнение, че нищо не знаят. Решили са "да си вържат гащите". Хората ще ръкопляскат на генерала за мъжеството, а фризьорите да го духат (заедно с всички други, които се чудят как да нахранят децата си).

Защо го пиша това сега ли? Защото искам да го регистрирам. Hindsight is 20:20, ако ще го пиша, ще го пиша докато още не се е случило.

Както и да е, сега е трудно да се говори за това, всяка грешка може да струва скъпо. Но на април 13-ти - когато свърши извънредното положение - ще имаме повече информация. И тогава несъмнено ще има гласове които ще кажат нека удължим извънредното положение, нека ограничим това, нека вземем тези права от гражданите, нека не критикуваме властта. В името на борбата с коронавируса. Е, тогава ще очаквам повече отговори от властта! И ще се надявам да не съм сам.

# 2 509
А какво става с болните от други болести, всичко сега се занимава само с корона вируса.

# 2 510
  • Индия/България
Да се включа и аз набързичко с новини за излекувани пациенти  при нас (Индия):
 13 вече са излекуваните тук след близо 2седмично лечение. Сред тях е италианският турист (69г), който беше първият привнесен от Европа случай и жена му, както и 85г. мъж, завърнал се от Дубай. Те обаче ще са под наблюдение още известно време ,основно ще се наблюдава състоянието на белите им дробове, тъй като вирусът е дал отражение.. Останалите са изписани. Повечето от тях са жители на щат Раджастан (за протокола само споменавам, че това е щат, близо до пустинята и обикновено температурите там са едни от най-високите в страната). Лекуващият екип уточни, че лечението е протекло без протокол, но с разрешение на тукашната Комисия за контрол на лекарствата за ползване на комбинация от медикаменти против малария, ХИВ и свински грип. При всички пациенти лечението е дало резултат още през първата седмица. От болницата твърдят дори, че екипи на САЩ са искали потвърждение на комбинацията, с която пациентите са лекувани.
От 18.03. Индия затваря границата за всички пристигащи от страните членки на ЕС, Великобритания и Турция, включително такива, които са индийски граждани. Страната няма да приема дори свои граждани,  пристигащи оттам.

България няма ли най-сетне да врътне ключа???
ЕС ми се държат като ощипана мома.. Къде са им общите ценности и солидарността ? Театър "Сатира и забава", братО...Пълен потрес!!

Надявам се нашата съфорумка да няма повод за притеснение!

# 2 511
За тези, които са на първа линия, трябва хазмат костюми, очила,  не сте ли гледали Китай, Италия? Само маски и ръкавици няма да свършат работа, защото концентрациите на вирусите са много високи. Маски и ръкавици са за нас, обикновените хора да ходим до магазина или до работата.
Аз ако трябваше да лекувам болни без хазмат костюм, щях да откажа, това е все едно да пратиш войник на фронта гол. Да не говорим, че  ако лекарите се разболеят, тогава кой ще ни лекува?

# 2 512
  • тук и там
Не знам,чувам вече обръщения как корона вируса ще ни направи по-силни и т.н..Явно повечето ще  се заразим и ще го изкараме.
Не се тревожа въобще за себе си,обаче майка ми е на 67 със диабет и Хобб.Супер жизнена и готина жена.Има повече енергия и от мен.Но  и леко да се разболее-не минава без АБ. Ей за такива хора е супер гаден и опасен  този корона вирус.И само въпрос на добър или лош късмет е това дали ще се зарази,като гледма как се развиват нещата..

# 2 513
А какво става с болните от други болести, всичко сега се занимава само с корона вируса.
Да, наистина. Че и закриха психиатрията, а тези, които ни подмине короната, накрая ще сме за там Grinning

# 2 514
  • София /Абсурдистан
Маски се шият лесно, всеки може да си направи. Аз днес уших 20, основно поръчки от приятелки. Ръкавици ако няма, вършат работа и тези найлоновите от боя за коса.

Повярвайте ми,аз съм от хората,които следят с голямо притеснение ситуацията,а да ми казвате,че трябва с найлонки да лекувам болен с остра опасна инфекция,глупости.Навлизате в дълбокото.
Извинете, не сме се разбрали. Съвсем нямах в предвид вас, медиците. Написах го за масата хора. На вас трябва да ви се осигури необходимото, разбира се.

# 2 515

Тях кучета ги яли.
Всеки притеснил се, че кварталната баничарница работи, а съседката е извела детето си навън, звъни на 112 (недопустимо) и отнема от времето да се помогне на някой наистина нуждаещ се.

# 2 516
Май само на Антарктида и Лапландия няма случаи ,  тях сигурно пингвините и Дядо Коледа ги пази , да се изнасяме натам ли ..... Все още не ме е налегнала паниката ама с тези пенсионери по улиците на групови сбирки и деца на рояци не виждам какво извънредно положение вкарахме .

Защо направо не организираме туристически обмен на пенсионери между България , Италия и Великобритания,  която  Каза че няма да падне под карантина докато изчака всички да се разболеят и изгради групов имунитет ?

# 2 517
Е ,как защо Мутафчийски иска спешни мерки, защото знае на какъв хал е здравната система в държавата му, и без никакви Корони и епидемии. И аз да съм на негово място, и аз ще напълня гащите като гледам какво се задава и щях да играя на емоционалната струна на хората и да им се карам да се прибират.

# 2 518

От какъв плат шиеш, за да спреш вируси и бактерии? Това би било добра идея за хората, които могат да шият.

# 2 519
Скрит текст:
С тези притеснителни данни за Франция (обаче пише под 60 г. не се уточнява между 50 и 60 колко са, между 40 и 50 и т.н. по веригата надолу) и с оглед на случващото се и в Италия, а и Испания може да се направи един извод, че или европейците сме по-неподготвени за този вирус и с по-слаба имунна система или в Китай не са давали точните цифри.

Интересно ми е дали има някакво инфо за хората по възраст в интензивните отделения на поне 3, 4 европейски държави, особено ако са съседни и тогава вече могат да се правят по-генерални заключения.

Kaisia,  в Белгия поддържат доста по-нисък процент на смъртност спрямо средния за короната - 1%

Може да са 40-50-годишни с придружаващи заболявания, които са им влошили шансовете за оцеляване.
Мен днес ми дращи съвсем леко гърлото, така че съвсем ще се изолираме с мъжа ми и няма да виждаме никой поне 2 седмици.

Нямам познат от 25 до 80 (за съжаление нямам близки над 80) години без “придружаващи заболявания”, включително и аз. Дали и всеки знае какво заболяване може да има, особено като се вземе предвид средата, в която живеем.
Защо още има хора, които се успокояват с възрастните и другите заболявания?!
Това е международна статистика публикувана в публикация за короновируса на болница Джон Хопкинс.
.

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 01:33 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт