COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 673
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 2 700
Ако спре стопанския живот, на 09,04 какво ще намерят в картите си пенсионерите? Дали ако Мутафчийски излезе и сълзливо им обясни, че видите ли , драги, за вашата безопасност ще спре икономиката, пък вие в знак на благодарност ще проявите разбиране затова, че другия месец, логично, пенсии няма да имате. Щото пари - йок.
много пенсионери имат заделени пари и запаси, и ОПИТ да оцелеят в екстремни условия. Не всички, но пон толкова, колкото и младите имат запаси. Много млади са неплатен отпуск. Без пенсия.
Глупости..
Имат по 1,2 К,колкото за ковчег и това е.
И сега какво?Трябва да посегнат на спестяванията си,понеже не са дали дължимото към държавата и нашето поколение не може да им подсигури най-необходимото за оцеляването им,та ще им правим сметка на спестяванията?Това е нелепо!
По-скоро депутатите да се откажат от по 2 заплати за бъдещите 2 месеца,и да ги дарят на пенсионерите..
А дано,ама надали.

# 2 701
...
Част от тези полети летят празни, за да си запазят коридора.
Не се шашкайте толкова, вече не се допускат чужденци от рисковите страни. примерно Мадрид.
Тва пък какво малоумие е, не е истина.
Ти нали си много умна и си стоиш у дома, какво те интересува, че български граждани не могат да се приберат по домовете си...
аз пък не мога да разбера тези български граждани досега къде дремаха, че не се прибраха в БГ да ги пита човек?!?!?!

# 2 702
Еми затова няма да въведе мерки ни Мутафчийски, ни никой. И затова медиците протестират. Както и да е.

# 2 703
Добро утро!

От Австрия числата и инфо в скрития текст. Жертвите са вече четири, последната жена е на 48 години. Иначе са трима от Виена (двама мъже - 65, 69 и жената на 48) и една жена в Щирия, 76. Вчера спореха за един от случаите дали да в статистиката или не, защото човекът е бил заради корона в болницата, но имал и нещо друго, от което е починал. Явно и тези числа не са окончателни. Министерството е написало три.

Скрит текст:

Общо актуално болни 1132:
Долна Австрия (165), Виена (130), Щирия (145), Тирол (275), Горна Австрия (231), Залцбург (66), Бургенланд (11), Форарлберг (91) und Каринтия (18).

Напълниха всичките 9000 банкомата, че се бяха поизпразнили. Срещнах полицаи, не ме питаха нищо, само ме поздравиха. Храна – не мога да кажа, защото не пазаруваме. В аптеката вчера имаше всичко без дезинфектант и маски. Даже заветнитят витамин Д. Ние вече не приемаме, само декември и януари – с количеството трябва да се внимава. Но, ако някой не може да намери и му трябва спешно, да ми пише, ще пратя, просто за пакет до два килограма ще ни вземат девет евро, имайте го предвид.  

Магазини, които са затворени, не плащат наем. Такъв е закона в частта си „огън, война и зараза“. Фирмите ще получат финансови облекчения. Нашата фирма още не знае дали ще си вземаме отпуска или не. Ще работим, доколкото можем, вкъщи.

Държавите наоколо затвориха границите си, но Австрия - само с Италия, явно няма смисъл, след като другите наоколо са ги затворили. Полети на местната компания обаче от утре няма да има. Дано всеки е отишъл вече там, където е трябвало да бъде.

Виждам, че има инакомислещи и в моя приятелски кръг, които смятат, че им е взета свбодата, но в този момент просто си представям приятелката ми от Италия, която каза, че най-големият и кошмар не е да седи вкъщи, а да трябва да избира кой ще получи апарат – баща и или сина и. Това за съжаление не е рядко срещана ситуация в момента, не е измислено или преувеличено. Затова лекарите и не питат близките, а директно дават на по-младия.

И не споря с другомислещите, казвам, че мисля различно и това е. Моят съвет е към всички този, не се карайте излишно. Не можем всички да мислим еднакво, това не е било никога. А и не е нужно човек да доказва на другия, каквото и да е.

Пазете се от измами, тук вече тръгнаха. Получаваме от фирмата постоянно имейли с предлагане на тестове и други. Един пък иска да дойде в офиса да дезинфекцира. За старите хора предупредих преди време в темата – кажете им да не пускат никого вкъщи.

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 10:08 от Анонимен

# 2 704
  • ВТ
За мен е много важно куриерите да продължат да работят, без директен контакт обаче - само да оставят платени предварително доставки.
Аз имам проблеми с краката и често се налага да купувам елементарни лекарства онлайн, защото просто физически не мога да стигна до аптекара. Сега ще ме накарат за лекарства без рецепта да ходя до аптеки, които са и потенциален развъдник на вируси.
+1
Куриерските фирми дано останат работещи и не вдигнат спекулативно цените! В сегашната ситуация те са кръвоносната ни с-ма!
пп: и аз вчера получих пратка от е-аптека - стана за сегунди!, а за предния път като имах нужда се наложи да обиколя пет аптеки, с чакането, дистанцията и дискомфорта Sad
Така че тр се мислят начините, как и какво да споделяме, за да сме си групово полезни!

Останете здрави и отговорни!

# 2 705
аз пък не мога да разбера тези български граждани досега къде дремаха, че не се прибраха в БГ да ги пита човек?!?!?!
Ще ти отговоря конкретно за мм. На работа е, не го пускат да си тръгне ей така (то и не може, в морето е), чака фирмата за която работи да го прибере защото спират дейност.
Тук някои философки казват, да затворим границите, тотално...и такива хора, които искат да се приберат, да се тестват (за своя сметка) да останат на пътя ли...
И аз самата работех тази професия, внесла съм в икономиката на България всичките си доходи, плащам си данъци, здравни осигуровки и т.н. Та, казвате нямам право да се прибера в дома си?

# 2 706
Ако спре стопанския живот, на 09,04 какво ще намерят в картите си пенсионерите? Дали ако Мутафчийски излезе и сълзливо им обясни, че видите ли , драги, за вашата безопасност ще спре икономиката, пък вие в знак на благодарност ще проявите разбиране затова, че другия месец, логично, пенсии няма да имате. Щото пари - йок.
много пенсионери имат заделени пари и запаси, и ОПИТ да оцелеят в екстремни условия. Не всички, но пон толкова, колкото и младите имат запаси. Много млади са неплатен отпуск. Без пенсия.

Ако тази мисъл те крепи.. добре. Аз не знам как повечето пенсионери имат запаси и могат да ОЦЕЛЯВАТ като те милите някои едвам ходят, други са болни и да не говорим още куп неща.  Пък и не знам как сравняваш един прав, млад човек с един пенсионер.. Ето за това не могат да си намерят сега храна по магазините, защото явно някои хора имат мисленето че сме равни с тях и те си се запасяват като нас. Ми не, те имат повече нужда в момента. Дано се проумее, че трябва да им се помага, а не да има подобен вид мислене

# 2 707
Да прибират всички
После,онези дето по своя воля са се юрнали на почивка,да си им удържат за транспорта.Хем ще помнят кога са платили за цял самолет да ги вози,като кралски особи:)
За другите,дето са на работа,както казва So Lucky*,също е редно да се погрижим

Ако тази мисъл те крепи.. добре. Аз не знам как повечето пенсионери имат запаси и могат да ОЦЕЛЯВАТ като те милите някои едвам ходят, други са болни и да не говорим още куп неща.  Пък и не знам как сравняваш един прав, млад човек с един пенсионер.. Ето за това не могат да си намерят сега храна по магазините, защото явно някои хора имат мисленето че сме равни с тях и те си се запасяват като нас. Ми не, те имат повече нужда в момента. Дано се проумее, че трябва да им се помага, а не да има подобен вид мислене
То по принцип има едно гадно разделение на "ние" и "пенсиите"...Вярно,че ме нервят като се бутат в ГТ по никое време,ама това са хората които са асфалтирали улиците по които днес вървим.Нашите родители,баби и дядовци.
Мерилото за морала на едно общество е неговата грижа към слаби,болни,деца и възрастни.
Ние сме глутница псета,не сме общество от хора.

# 2 708
  • София
Ама моля ви се, за всички ще се вайкаме, ще ги подпомагаме и ще мислим за бизнеса им.
Че и фармацевтите се наредили за 1000 лв месечно, че продават антибиотици без рецепта и маски от 20 ст. по 2 лв. Да подпомогнем и Баухаус примерно, че са пуснали респираторни маски по 15 кинта.

# 2 709
Alinna, не става ясно какви починали хора носят пожарникарите? !?!?  Имам май представа от кой район на страната си, та. ...В какъв смисъл пожарникарите са ангажирани с починали? Не мога да си го обясня

# 2 710
Ми вижте, аз моите пенсионери съм ги подсигурила, и то преди карантината. Смешно се вайкате чак сега за хората, дето не могат да ходят. За тях се тръбят навсякъде телефоните за социален патронаж, отделно се организират по входове и райони доброволци! За носене на храна и лекарства. Има няколко групи във връзка с вируса, и много много групи за помощ от преди това. Който е много загрижен, пък никой не го е спрял да помогне, и преди, и сега. Но с акъл и мнения във форума и наддумване....не става! Псевдоакъл.

# 2 711
  • София
Някой назад спомена (не знам с или без ирония) че мъж казал, че е изкарал COVID-19 още ехеее. На 16 март излезе тази статия - https://www.ccn.com/coronavirus-patient-zero-may-have-started-pa … ember-or-earlier/ - която предполага, че Пациент 0 в Китай е от ноември, че и по-рано. Много хора споделят, че според тях вече са го изкарали...
Аз лично смятам, че брифингът трябва да стане веднъж дневно - в 5, и да е малко по-подробен. Пет нови заболели - откъде са и, нещо много важно!, в какво състояние са, особено българските граждани. Време е да спрем да гледаме Италия, Франция и кой ли още не - нека видим българските ни граждани как са и докъде са.
Българските пенсионери не съм убедена, че можем да ги спрем да щъкат. Всеки от тях вика - "Аз колко съм видял, ехеее...". Баба ми е крайно рискова - 80-годишна, инсултно болна, лежаща, но е с акъла си и вика "Мен само слонове не са ме газили още, чудо голямо!"...

# 2 712
Снощи ръкоплясках в 9:00, за тази вечер не обещавам.
"Досега имаме 85 молби за напускане от болницата, имаме още 250 души персонал", разкри директорът на Втора градска болница доц. д-р Стефан Узунов." https://novini.bg/zdrave/bolnici/587470
И другата гледна точка, на общо практикуващите лекари: https://www.svobodnaevropa.bg/a/30491268.html
Но пък зъболекарите, готови да се включат: "Над 10 000 сме и много от нас, при призив, доброволно ще се включат като лекари за овладяване на пандемията" https://novini.bg/zdrave/bolnici/587410
А Щаба твърди трето.....
Истината е някъде по средата, а на нас - дупе да ни е яко.

# 2 713
  • тук и там
Happy, и мен ме вълнува същият въпрос-за вентолина примерно и др.лекарства при астма.
Никой нищо не казва обаче.Малкото е на терапия със Фликсотид(кортико стероид) всеки ден от месеци,при кашлица включваме и вентолин.Майка ми и тя е на салбутамол и май и на кортико стероиди  и тя..
Особенно за кортико стериоидите силно ме вълнува въпроса..

# 2 714
  • София
jhbd, ако не се лъжа, лекари и медицински сестри подлажат на мобилизация. Едно време приятелка получи и военна книжка заедно с дипломата си за медицинска сестра.
И след това си подлежат и са подписали военна клетва, поне докато е имало казарма у нас. След това не знам.
 А в Хипократовата може да няма част в която пише да се жертваш, ама във военната клетва има такова нещо.
 Подлежат на мобилизация и затвор за  отклонение от мобилизация.  Тия дето се отказвали не знам какво си мислят, но не е трудно да намерят у тях военната книжка.
 Всеки дето е бил в казарма могат да го мобилизират- могат и мен примерно да ме мобилизират и да ми връчат автомат да охранявам някъде.

Общи условия

Активация на акаунт